Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Περί θεσμικής ρύθμισης προθεσμιών αυθαιρέτων - ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ


Didonis

Recommended Posts

Προς:

Τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κο Κωστή Χατζηδάκη

Μεσογείων 119, 11526 Αθήνα

Κοινοποίηση:

  • Υφυπουργό Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ,
    κο Δημήτριο Οικονόμου
  • Υφυπουργό Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ,
    κο Νικόλαο Ταγαρά
  • Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, κο Ευθύμιο Μπακογιάννη
  • Υπηρεσιακό Γραμματέα ΥΠΕΝ, κο Νικόλαο Μιχαλόπουλο
  • Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων ΥΠΕΝ, κο Κωνσταντίνο Αραβώση

 

Θέμα:  Περί θεσμικής ρύθμισης προθεσμιών αυθαιρέτων

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μπαίνουμε πάλι, εν μέσω αναθέρμανσης των συνθηκών υγειονομικής κρίσης, στο κλίμα των Προθεσμιών, των Παρατάσεων και όλων αυτών των στρεσσογόνων και αντιπαραγωγικών συνθηκών που αμαυρώνουν το επάγγελμα και καταργούν κάθε δημιουργικότητα στην καθημερινότητα της άσκησής του.

Δεδομένου ότι, με άλλο ένα Ν/Σ αλλαγών να βρίσκεται σήμερα σε διαβούλευση με ασφυκτικούς χρόνους λήξης, όλα τα θέματα που ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ) έχει θέσει στο με Α.Π. 66051 / 15 Ιουλίου 2020 έγγραφό του, ισχύουν και σήμερα, οι συνθήκες δε για ορισμένα από αυτά, μετά τη θερινή ‘’χαλάρωση‘’ των Υπηρεσιών επιδεινώθηκαν, επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας στην κατακλείδα του εγγράφου.

 Βρισκόμαστε κοντά στη 10ετία των νόμων με τις ρυθμίσεις αυθαιρέτων που όλοι γνωρίζουμε. Καλούμαστε να δίνουμε βεβαιώσεις με ποινές αφαίρεσης αδείας άσκησης επαγγέλματος και εξοντωτικά πρόστιμα. Παρ’ όλ’ αυτά το γεγονός αυτό δεν το σέβεται το ίδιο το κράτος που το θεσμοθέτησε.

Ζούμε διαρκώς την τραγελαφική κατάσταση των παρατάσεων για το αυτονόητο, από τη στιγμή που η εξάρτηση οποιασδήποτε δικαιοπραξίας και ρυθμισμένου ή νόμιμου ακινήτου, θα είναι διαρκής. Ο νόμος των ρυθμίσεων θα πρέπει να ισχύει μέχρι να αποκτήσουν όλα τα ακίνητα Ταυτότητα, διαφορετικά δεν θα μεταβιβάζεται τίποτα στο μέλλον.

Ακόμα και υπαγωγές που έχουν συμπεριληφθεί σε συμβόλαια στην πλειοψηφία τους αν ελεγχθούν μπορεί να βρεθούν με μικρά ή μεγάλα λάθη, πού έγιναν λόγω πίεσης χρόνου, λόγω αβλεψίας ή λόγω ελλιπούς κατανόησης και ερμηνείας των διατάξεων (βλέπε σχετικά τις εκατοντάδες των ερωταπαντήσεων), λόγω της ετεροχρονισμένης έκδοσης εγκυκλίων, λόγω της κρατούσας ανασφάλειας δικαίου.

Ο πολίτης θα έπρεπε να γνωρίζει εξαρχής και δια παντός τι ισχύει με τα αυθαίρετα, τι γίνεται με τις μεταβιβάσεις, τι γίνεται με την Ταυτότητα κτηρίου και με τις εξαιρέσεις από την κατεδάφιση. Όχι να απειλείται και να εκβιάζεται.

Σας καλούμε να αποδεχθείτε άμεσα την παρακάτω πρόταση του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, συμμεριζόμενοι την αγωνία χιλιάδων συναδέλφων και την πραγματικότητα μιας κοινωνίας που ασφυκτιά και αδυνατεί να ανταποκριθεί διαφορετικά στις υποχρεώσεις της:

«να λήξει η διαιώνιση των παρατάσεων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει άμεσα στη θεσμική εκείνη ρύθμιση που θα κρατήσει ανοιχτό το σύστημα, συνδυάζοντας τις εντάξεις και τις περαιώσεις για όλες τις κατηγορίες και τις εκκρεμείς ενέργειες ανάρτησης λοιπών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ των μέχρι το 2011 αυθαιρέτων, με την Ταυτότητα του κτηρίου και τον ορίζοντα ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας».

Με εκτίμηση,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ

πηγή ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

τι ακριβώς ζητάνε ? να μην δωθεί παράταση? αλλά να ξεκινήσει άμεσα η ταυτότητα?

<<συμμεριζόμενοι .............................................. και την πραγματικότητα μιας κοινωνίας που ασφυκτιά και αδυνατεί να ανταποκριθεί διαφορετικά στις υποχρεώσεις της>>

αυτοί επιασαν τον σφιγμό τής κοινωνίας ότι δεν αρκει παράταση αλλά η κοινωνία ζητα εδω και τώρα ταυτοτητα κτιριου!!!. Οτι πιό γελοίο εισπρακτικό μέτρο έχει ακουστει κατά την γνώμη μου για υπάρχοντα αυθαίρετα!!!! Μας δουλεύουν!!

Παράταση εδω και τώρα !! και ταυτότητα μετα απο πολλά χρόνια!

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

Ζητάνε να σταματήσει η λογική των προθεσμιών και παρατάσεων και να μείνει μονίμως  ανοικτό το σύστημα και η δυνατότητα για την διαδικασία.
Έχει μια λογική (όπου συμφωνώ και εγώ), όπου έτσι κι αλλιώς πολύ μικρό ποσοστό των δηλώσεων γίνεται για να είναι εντάξει γενικά τα ακίνητα. Τα πιο πολλά γίνονται όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι και πάνε για συμβόλαιο ή όταν πάνε στο συμβολαιογράφο και "ανακαλύψουν" ότι πρέπει να κάνουν την διαδικασία.

Οι μικρές προθεσμίες και παρατάσεις έχουν αποτέλεσμα να τρελαίνουν τον κόσμο και τους επαγγελματίες. Αν δεν το έχουν καταλάβει ακόμα στα υπουργεία είναι ανόητοι. Αν το έχουν καταλάβει έχουν άλλα κίνητρα για τέτοιες καταστάσεις.

Link to comment
Share on other sites

συμφωνώ μαζί σου. Απο την στιγμή που υπάρχει οριο το 2011 έπρεπε να μείνει πάντα ανοικτό. Οχι όμως να συνδιάζεται με καμία ταυτότητα!!

Ουτε να ξεκινάνε προστιμα με 20% και μετα να γινονται 5% ανα ετος. Απίστευτη σκέψη!!

Η λογική λέει ξεκινάς με 5% και καταλήγεις 20%

Link to comment
Share on other sites

Εγω δεν μπορω να καταλαβω αν δεν δοθει αλλη παραταση τι θα γινει με τα κτιρια κατηγοριας 5 που ειναι πολλα ακομα χωρις να εχουν τακτοποιηθει.. Θα τα αχρηστεψουν ? Ή θα τα κατεδαφισουν? Και στις περιπτωσεις εντος σχεδιου που καποιες αυθαιρετες κατασκευες ανηκουν στην κατηγορια 5 και ειναι στατικα εξαρτημενα με την υπολοιπη νομιμη ιδιοκτησια θα κατεδαφιστει και αυτη?

Link to comment
Share on other sites

Ωραία ερωτήματα συνάδελφε!Μάντεψε ποιος θα μας απαντήσει την τελευταία μέρα-ή κάνα 5-6 μέρες μετά τις 30-9...😎🕵️♀️🕵️♂️🕵️♀️😎

Link to comment
Share on other sites

7 λεπτά πριν, ChristinaK said:

...Μάντεψε ποιος θα μας απαντήσει την τελευταία μέρα-...

....ο/οι αξιότιμος/οι ..... (και στοίχημα με όποια κυβέρνηση και να έχουμε) .... 😎

 

Εδιτ

  

1 ώρα πριν, katrmp said:

τι ακριβώς ζητάνε ? να μην δωθεί παράταση? ...

το ανάποδο κατάλαβες .... 

 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Με όποια,εννοείται-δεν διαχωρίζω..."όλο ίδια και τα ίδια,του μυαλού τους ροκανίδια"(παραφρασμένος Ρασούλης,έπαθα "ποιητική διάθεση")- από αυτά που τραβάμε είναι-για να μην βγαίνω κι εκτός τόπικ😊

Link to comment
Share on other sites

Ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ πάντα πρωτοπόρος και στηρικτής του Έλληνα αρχιτέκτονα ζητάει να παραμείνει το σύστημα ανοικτό για να μπορούν να κατατίθενται ακόμα περισσότερες "αβέβαιες" υπαγωγές και όταν έλθει η ηλεκτρονική ταυτότητα να μετατεθεί το πρόβλημα σε νέο σύστημα. Λογικό αυτό που ζητάει μεν αλλά χάνεται η ουσία κατά τη γνώμη μου. Αυτή η εισπρακτική πατάτα που μας τυραννάει 10+χρόνια πρέπει να σταματήσει και να επικεντρωθούμε στο πως δεν θα παράγονται ΝΕΑ αυθαίρετα και όχι να εξηγούμε αν η πρόέκταση 20εκ είναι κατηγορία 4 ή γίνεται κατ.5 αν τελικά μετρηθεί με σοβάδες και θερμοπροσόψεις και βγει 28εκ ή ένα κτίριο του 60 έχει αυθαιρεσίες!!

Λυπάμαι γιατί μέχρι να πάρουμε σύνταξη (αν γίνει και αυτό το θαύμα) θα ασχολούμαστε με αυθαιρεσίες του παρελθόντος και σιγά σιγά θα προστίθενται και αυθαιρεσίες των δηλώσεων επί των αυθαιρεσιών αυτών. no fate που έλεγε και η σαρα κονορ

 

Link to comment
Share on other sites

Σωστος killer εκεί είναι η ουσία.Απλά αφού άνοιξαν τον ασκό είναι λίγο δύσκολο να τον κλείσουν γιατί το 70% δεν έχει τακτοποιήσει και όπως λές τα 20-30 εκατοστά σε κτήριο του 70-80-90 τα θεωρούν αυθαίρετα λές και είχαν να κάνουν με χειρούργους.Ετσι το συστημα δεν πρέπει να κλείσει,δεν γίνεται.Πιστεύω η δίκαιη λύση είναι να κοπούν τυχών εκπτώσεις (20%) και να βγάλουν καιτα παντελώς αυθαίρετα (χωρίς Ο.Α.) όποιας χρονολογία  όμως και να είναι γιατί θα βγαίνουν κάποιοι και θα βάζουν ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1.Εδωσαν παράταση 3 μηνες(ενω είχε περάσει 1 μήνας δλδ 2 ουσιαστικά καθώς μερικοί δεν ρίσκαραν να τακτοποιήσουν) ενώ όλοι ζητάνε μέχρι τέλους του χρόνου (θα βγεί και η πλατφόρμα της ταυτότητας σύμφωνα με το ΤΕΕ) δεν θα τους κατηγορήσει κανείς.

Τουλάχιστον ο ΣΑΔΑΣ βγάζει μια ανακοίνωση ,το ΤΕΕ που είναι πάλι?Ο ΣΠΜΕ?Πρέπει από τωρα ν πιέσει και όχι τελευταία στιγμή

 

ΥΓ κατσε να αρχισουν να ελέγχονται οι δηλώσεις και αν βρεθεί κανείς να τα έχει όλα καλά (και εννοώ και το ανάποδο να μην εγειρει κανείς ιδιοκτητης θέμα για υψηλότερο πρόστιμο από μηχανικό υπέρ ασφαλείας) σφύρα 3 φορές.Αμέσως αμέσως εκεί θα χρειαστεί σύστημα διορθώσεων

 

Edited by Elounda
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.