Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κ. Χατζηδάκης: Βάζουμε τάξη στην πολεοδομική αναρχία


dimitris GM

Recommended Posts

Κ. Χατζηδάκης: Βάζουμε τάξη στην πολεοδομική αναρχία.

Το σχετικό Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ αναφέρει:

Μπαίνει τάξη στην πολεοδομική αναρχία που επικρατεί στην Ελλάδα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, επισήμανε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1. Πρόκειται για μία μεγάλη μεταρρύθμιση, όπως είπε, υπογραμμίζοντας ότι βασική επιδίωξη είναι να περιοριστεί η εκτός σχεδίου δόμηση και όχι να καταργηθεί.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη δυναμική εκκίνηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», μέσω του οποίου έχουν ήδη επιδοτηθεί περί τα 1.400 οχήματα και έχει απορροφηθεί 1,5 εκατ. ευρώ. «Τα ποδήλατα αποτελούν το 80% αυτών των οχημάτων. Διότι στα ποδήλατα δίνουμε ισχυρότερες επιδοτήσεις και γιατί έχουν αλλάξει και τα πρότυπα της κοινωνίας, ιδίως της νέας γενιάς, που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε αυτά τα θέματα», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση»

Αναφερόμενος στο επερχόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως «το νομοσχέδιο που έχουμε θέσει σε διαβούλευση για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Διότι επιχειρεί να βάλει μια τάξη στην πολεοδομική αναρχία».

Ειδικότερα, για την εκτός σχεδίου δόμηση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε τα εξής:

«Πρώτον, περιορίζουμε την εκτός σχεδίου δόμηση. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, εκτός του Βελγίου. Την περιορίζουμε, λοιπόν, κατά 10%, αλλά εξαιρούμε από αυτό τον περιορισμό σπίτια τα οποία κτίζονται με σύγχρονα ενεργειακά κριτήρια (ενεργειακή εξοικονόμηση, περιβαλλοντικούς όρους κ.λπ.).

Δεύτερον, οι παρεκκλίσεις, δηλαδή να μπορεί κανείς να χτίσει και κάτω από τα 4 στρέμματα –που είναι ο κανόνας- στα 1.200 ή στα 750 τ.μ. θα ισχύουν για 2 χρόνια ακόμα. Έτσι ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει την περιουσία του. Επιπλέον, όταν εκδοθεί η οικοδομική άδεια, που θα ισχύει για 4 χρόνια, ο ιδιοκτήτης έχει συνολικά 6 χρόνια για να αξιοποιήσει την περιουσία του.

Τρίτον, το οποίο νομίζω είναι το σημαντικότερο, εντάσσουμε στο Ταμείο Ανάκαμψης μια μεγάλη δράση με πολλά εκατομμύρια για να εκπονηθούν το ταχύτερο δυνατό πολεοδομικά σχέδια για τη χώρα. Από το 1976 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πολεοδομικά σχέδια για το 20% της χώρας και τα μισά από αυτά είναι απαρχαιωμένα. Με το νομοσχέδιο που φέρνουμε, μέσα σε 4 χρόνια θα έχει καλυφθεί η μισή επικράτεια. Φιλόδοξο μεν, αλλά εφικτό. Με την εκπόνηση των πολεοδομικών σχεδίων θα έχουμε πια μια τάξη στην Ελλάδα, μία συνολική εικόνα. Επομένως, καθένας θα ξέρει πού μπορεί να χτίσει και πού δεν μπορεί. Αναβαθμίζεται με τον τρόπο αυτό η περιουσία των ανθρώπων».

Αναλυτικά όλο το δελτίο τύπου εδώ: http://www.ypeka.gr/el-gr/Υπουργείο/Γραφείο-Τύπου/Δελτία-Τύπου/ID/843

Σχόλιο

Η ανοικοδόμηση με παρέκκλιση για τα 750 τμ. ή τα 1200 ή τα 2000 ή τα "τυφλά" προ 2003, δεν είναι "αναρχία".

Ειναι "νομοθετημένο δικαίωμα" απο το 1978, με το ΦΕΚ Δ. 538/1978. από τον τότε Υπουργό  Στέφανο Μάνο.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

"...αλλά εξαιρούμε από αυτό τον περιορισμό σπίτια τα οποία κτίζονται με σύγχρονα ενεργειακά κριτήρια..."

Μάλλον θα πρέπει να ενημερωθεί ο κ. υπουργός για τον ΚΕΝΑΚ

Link to comment
Share on other sites

Ως μη έχοντας καταλάβει το ατόπημα του, κάλιστα μπορούν να ζητήσουν την παραίτηση του...

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

μια σωστη προταση

απο τον Στέλιο Ξεζωνάκη
Μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (Τμήμα Δυτικής Κρήτης)

[απόσπασμα]

«Όλα τα ακίνητα που είναι άρτια και οικοδομήσιμα την ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδίου, μπορούν να εκδώσουν άδεια δόμησης για τον χρόνο ισχύς των μεταβατικών διατάξεων».

εδω

https://www.b2green.gr/el/post/83368/katargisi-ektos-schediou-domisis-mono-meso-topikon-poleodomikon-schedion

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Πολύ σωστά Δημήτρη και επισημαίνω ότι αναφέρει ότι η χρονική ισχύς των δυο ετών είναι πολύ μικρή για να μπορέσουν να εκδοθούν άδειες. Επιπλέον παραθέτω ακόμη μια σωστή πρόταση που αναφέρθηκε στο παραπάνω άρθρο: "Προκύπτει, λοιπόν, σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα ότι η υλοποίηση των Τ.Π.Σ. πρέπει να προηγηθεί της ρύθμισης, ή έστω της ισχύς, των μεταβατικών διατάξεων"

Με αφορμή λοιπόν την παραπάνω φράση εύλογα θα αναρωτηθούμε  αφενός το λόγο ύπαρξης των ήδη ισχυόντων ΣΧΟΟΑΠ, ΓΠΣ στον εξωαστικό χώρο, αφετέρου το λόγο για τον οποίο (σχετίζεται με το παραπάνω) δεν γίνονται ΣΧΟΟΑΠ, ΓΠΣ στο σύνολο της επικράτειας της Χώρας, καθορίζοντας επ΄ ακριβώς επιτρεπόμενες χρήσεις, αρτιότητες, όρια κατάτμησης και λοιπούς όρους δόμησης στις εκτός οικισμών και εκτός σχεδίου πόλεων περιοχές, ώστε η δόμηση να είναι ελεγχόμενη και ο κάθε ιδιοκτήτης να γνωρίζει την αξιοποίηση της περιουσίας του.  

Στο παραπάνω άρθρο επισημάνθηκε και κάτι ακόμη σχετικά με τα προσημειώμενα ακίνητα. Απορώ πως οι τραπεζικές εταιρίες δεν έχουν ακόμη προβεί σε ισχυρό διάβημα διαμαρτυρίας καθώς θα επέλθει σημαντική μείωση της εμπορικής αξίας των ενυπόθηκων χαρτοφυλακείων ακινήτων τους και δεν ξέρουμε τι συνέπειες θα έχει αυτό και για τους δανειζόμενους.

 

Link to comment
Share on other sites

παυλο

ολο το αρθρο περιεχει σωστες αποψεις....Προς διευκρινηση, προσθεσα  συνολικα  στα πιο πανω

και οτι αναφερομαι μονον στο αποσπασμα, ενδεικτικα.

Link to comment
Share on other sites

chill out guys

είπε τώρα .. (λέμε είπε) μια αλακία ο υπουργός (που την έγραψε κάποιος παρατρεχάμενος που γράφει και τους δεκάρικους για τις προεκλογικές ομιλίες) για να ακουστεί στα κανάλια ότι ήρθε να μας σώσει από τα δεινά του παρελθόντος..

τα δεινά που οι ίδιοι ψηφίζουν χρόνια.. και θα ψηφίζουν για άλλα τόσα

θα εκσυγχρονίσουν τον χωροταξικό και τον πολεοδομικό σχεδιασμό (θα μπορούσε να αναγραφεί και στα ανέκδοτα)

43 χρόνια στο μηχανιλίκι οι αναβαθμίσεις πολεοδομικού σχεδιασμού που έχω δεί (για να αναφερθώ στα πιο πρόσφατα) είναι το mall του Βαγγέλα, τα σαράβαλα του καλατράβα, ο λόφος του "ιδρύματος" που έθαψε την Καλλιθέα και τα μελλούμενα στο ελληνικό

πολεοδομικές μελέτες προέβλεπε και ο 1337 

ΓΠΣ (που σαπίζουν ημιτελή σε συρτάρια) 

ΤΧΣ ακούσαμε

ΣΧΟΟΑΠ ακούσαμε

ουδεμία ελπίς να οργανωθεί το θέμα των χρήσεων γης σε αυτή τη χώρα (ειδικά με τέτοια νομοσχέδια)

θα οργανωθεί όσο η υγεία η παιδεία η δικαιοσύνη και άλλα τινά που μπορεί και να μου διαφεύγουν

PS όσο για τις τράπεζες, Παύλο, στα φρύδια τους όλα αυτά. συνέβη κάτι παρεμφερές και όταν η Μπιρμπίλω κατάργησε τη ζώνη των 500μ από την ΕΟ και εκατοντάδες ακίνητα προσημειωμένα ως βιομηχανικά έχασαν το 90% της αξίας τους εν μια νυκτί. το ήξεραν από πριν οι τράπεζες αλλά δεν παρενέβησαν διότι δεν τους ενδιαφέρει η προσημείωση της αξίας του ακινήτου αλλά η δέσμευση της εργασίας και της ζωής και όοοολης της περιουσίας των δανειοληπτών. και στην ανάγκη αν "χάσουν" θα κάνουν μια ανακεφαλαιοποίηση με τα λεφτά των καταθετών (ή και όλων των φορολογουμένων)

 

Edited by imhotep
Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πριν, imhotep said:

, ο λόφος του "ιδρύματος" που έθαψε την Καλλιθέα

Να συμφωνήσω σε όλα συνάδελφε, αλλά το παραπάνω απλά το προσπερνάω... έλεος...

 

 

11 ώρες πριν, Pavlos33 said:

το παραπάνω άρθρο επισημάνθηκε και κάτι ακόμη σχετικά με τα προσημειώμενα ακίνητα. Απορώ πως οι τραπεζικές εταιρίες δεν έχουν ακόμη προβεί σε ισχυρό διάβημα διαμαρτυρίας καθώς θα επέλθει σημαντική μείωση της εμπορικής αξίας των ενυπόθηκων χαρτοφυλακείων ακινήτων τους και δεν ξέρουμε τι συνέπειες θα έχει αυτό και για τους δανειζόμενους.

 

Πραγματικά δεν το είχα σκεφτεί. Πολύ εύστοχο και σημαντικό.

 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, terry said:

Να συμφωνήσω σε όλα συνάδελφε, αλλά το παραπάνω απλά το προσπερνάω... έλεος...

αν και είναι κάπως εκτός θέματος η διευκρίνηση: εννοώ από πλευράς ανέμων. αν ζούσες εκεί θα το καταλάβαινες

Link to comment
Share on other sites

κι ενα ακομα, αναλυτικο αρθρο

απο τον Αντώνη Κατσιγιάννη

https://ecopress.gr/arthro-i-ektos-schediou-domisi-yparchei-kai-ston-ypoloipo-kosmo/

 

αποσπασμα

"Μήπως τελικά το ζητούμενο δεν είναι ο εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, όπως τιτλοφορείται το σχέδιο νόμου, αλλά αντίθετα, η συγκέντρωση της γης σε ελάχιστες μεγα-ιδιοκτησίες;"

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.