Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

"Κοκτέιλ" ΓΟΚ 73 και ΓΟΚ 85


gktpgeue

Recommended Posts

Εντόπισα κάτι φαινομενικά παράδοξο σε μία ΟΑ του 1987 και δεν έχω καταλάβει εάν έγινε παράτυπα ή όχι. Από τη μία εκμεταλλεύεται τα ευεργετήματα των χαμηλών κτιρίων του άρθρου 14 του ΓΟΚ85 και από την άλλη λαμβάνει ως ΣΔ τον ΣΔ κατά ΓΟΚ73! Γνωρίζετε κάποια διάταξη που το επέτρεπε κατά παρέκκλιση;

Link to comment
Share on other sites

4 λεπτά πριν, gktpgeue said:

Εντόπισα κάτι φαινομενικά παράδοξο.....................

...........από την άλλη λαμβάνει ως ΣΔ τον ΣΔ κατά ΓΟΚ73! ..........

είναι ασαφές όπως το περιγράφεις το τι εντόπισες....

Πέρα απ αυτό υπήρχαν δυνατότητες με τον ΓΟΚ 85 να κάνεις χρήση Μικτού Συνετελεστή Δόμησης στα επιτρεπόμενα προς δόμησης που προέκυπτε από κάποιες πράξεις αναλογίεα (δεν θυμάμαι κάν την πράξη). 

Δηλαδή έβγαινε ένας Συντελεστής Δόμησης αναλογικός του τί είχε δομηθεί με τον παλαιό (αν φυσικά ήταν μεγαλύτερο) με τον νεότερο τότε. Η αναλογία του μικτού συντελεστή προέκυπτε απο το πόσο επιφάνεια είχε γίνει χρήση με τον παλιό συντελεστή

 

Εσένα τι σε αφορά τώρα? Έχει υπόλοιπο συντελεστή σήμερα?

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι εγκεκριμένη άδεια και δηλώνω αυθαίρετα και ρωτάω κυρίως από περιέργεια. Ο ΣΔ δεν προέρχεται από πράξη αναλογισμού ενώ βγάζει την άδεια με το άρθρο 14 του ΓΟΚ85 ενώ χρησιμοποιεί τον ΣΔ που ίσχυε με τον ΓΟΚ73. Είναι γωνιακό και ο ΣΔ αφορούσε τα γωνιακά του ΓΟΚ73.

Link to comment
Share on other sites

25 λεπτά πριν, gktpgeue said:

Είναι εγκεκριμένη άδεια και δηλώνω αυθαίρετα ...

άρα δεν σε αφορά πια αφού την όποια υπέρβαση που έχεις σήμερα θα την συγκρίνεις με ότι δείχνει η άδεια που έχεις.

Τώρα για λόγους περιέργειας δοκίμασε να κάνεις αναζήτηση υπολογισμού μικτού συντελεστή αν αυτό ήταν το μη σαφές ζήτημα που έβαλες.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν ήταν μικτός συντελεστής . 

Απλά για κάποιο διάστημα 2-3 μηνών από την ψήφιση του ΓΟΚ/85 μέχρι την ισχύ του (Δεκέμβριος 85 - Φεβρουάριος 86) , είχες την δυνατότητα για άδειες που είτε κατατέθηκαν , είτε αναθεωρήθηκαν τότε να πάρεις ό,τι σε βόλευε από τους δύο ΓΟΚ .

Δηλαδή ΣΔ , βοηθητικό κτίσμα , ενσωμάτωση απόληξης δώματος , το δώμα των 12 τμ ή όσο επέτρεπε , τα πατάρια , από τον ΓΟΚ του 73 και τους ημιυπαίθριους , την δυνατότητα να κολλήσεις στα όρια  και να μην εφαρμόσεις το 8 Χ 12 και κάτι άλλα ψιλοπράγματα από τον ΓΟΚ /85 . 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, gktpgeue said:

... σε μία ΟΑ του 1987 ....

 

4 ώρες πριν, BAS said:

.... κάποιο διάστημα 2-3 μηνών από την ψήφιση του ΓΟΚ/85 μέχρι την ισχύ του (Δεκέμβριος 85 - Φεβρουάριος 86) ,...

Bas... μάλλον δεν είναι αυτό αφου η Άδεια όπως γράφει είναι του 87 ....

(και δεν το γνώριζα καν αυτό που έγραψες .... )

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Περιλάμβανε και όσους κατέθεταν προέλεγχο . 

Εχω βγάλει άδεια 2 πολυκατοικιών εκείνη την εποχή με αυτά που λέω . Δηλαδή πήρα την ενσωμάτωση των απολήξεων και των δωμάτων στους τελευταίους ορόφους , πήρα βοηθητικό κτίσμα στον ακάλυπτο και επειδή το οικόπεδο ήταν μεσαίο με 10 μ. πρόσοψη και 80 μ. βάθος , αν και ήμουν σε ΠΕ σύστημα με ΓΟΚ/73 , με την αρχική του μορφή το περιβόητο άρθρο 9   για την θέση του κτιρίου στο οικόπεδο , μου επέτρεψε να κολλήσω στα πλάγια όρια , είχαν βέβαια κολλήσει και τα όμορα έτσι και αλλιώς και δεν θα είχα πρόβλημα με τις αποφάσεις του ΣτΕ που ακολούθησαν,  επειδή όλα τα οικόπεδα είχαν παρόμοια πρόσοψη , ως "αδελφομοιράδια" που τα έλεγαν με ελιές μέσα .  

Αυτά συνέβαιναν στο "εξωτικό" Χαλάνδρι...

Θα ψάξω μήπως βρώ την συγκεκριμένη διάταξη , αν και με τις τόσες μεταγενέστερες αλλαγές στον ΓΟΚ/85 θα έχουν πάψει να την αναφέρουν .

 

Το βρήκα . Αρθρο 30 .

Παράθεση

Αρθρο 30. Μεταβατικές διατάξεις.

Οικοδοµικές άδειες, που έχουν εκδοθεί έως τη δηµοσίευση του νόµου αυτού και ισχύουν, εκτελούνται ή αναθεωρούνται, χωρίς αύξηση του όγκου του κτιρίου, σύµφωνα µε τις προϊσχύουσες διατάξεις, εφόσον είναι ευµενέστερες.

Επίσης, σύµφωνα µε τις προϊσχύουσες διατάξεις, αν είναι ευµενέστερες, εκδίδονται, εκτελούνται και αναθεωρούνται οι άδειες χωρίς να 38 αποκλείεται ο συνδυασµός των προγενέστερων και των νέων διατάξεων και χωρίς αύξηση του όγκου του κτιρίου, εφόσον µέχρι την ισχύ του νόµου αυτού: α) έχει υποβληθεί σχετική αίτηση µε όλα τα σχέδια και τα δικαιολογητικά, που απαιτούνται από τις οικείες διατάξεις ή β) έχουν θεωρηθεί από την αρµόδια πολεοδοµική υπηρεσία τα σχέδια του προελέγχου που προβλέπονται από τις οικείες διατάξεις ή γ) έχει εγκριθεί από τον αρµόδιο φορέα µέσα στην τελευταία τριετία και ισχύει µελέτη ειδικού κτιρίου, σχετική µε τη λειτουργικότητά του µε ή χωρίς παρεκκλίσεις µε βάση προϊσχύουσες διατάξεις. δ) αν η οικοδόµηση έχει µέχρι την ηµέρα ενάρξεως ισχύος του παρόντος συµφωνηθεί ή προσυµφωνηθεί µε δηµόσιο έγγραφο (σύµβαση) ή εάν προβλέπεται µε σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας. ε) αν αφορούν ανέγερση κτιρίου για το οποίο έχει προκηρυχτεί αρχιτεκτονικός διαγωνισµός βάσει της µε αριθµό Ε 27960/1665/7/30.9.1970 (ΦΕΚ Β 684) απόφασης Υπουργού ∆ηµοσίων Εργων ή µετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος βάσει του άρθρου 11 παράγραφος 5 του ν. 716/1977. Στην περίπτωση β' οι προϊσχύουσες διατάξεις εφαρµόζονται αν η αίτηση για τη χορήγηση της οικοδοµικής άδειας µε όλα τα απαιτούµενα σχέδια και δικαιολογητικά υποβληθεί µέσα σε προθεσµία ενός έτους από την ισχύ του νόµου αυτού ενώ στις περιπτώσεις γ', δ' και ε' η προθεσµία αυτή είναι δύο έτη. Στην πιο πάνω περίπτωση α' οι προϊσχύουσες διατάξεις εφαρµόζονται εφόσον δεν τεθεί ο φάκελος στο αρχείο, σύµφωνα µε τις οικείες διατάξεις

Εγώ είχα εργολαβικό και σύσταση του 1984 και οι άδειες βγήκαν τελικά το 1987 .

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

6 λεπτά πριν, BAS said:

...

Εχω βγάλει άδεια 2 πολυκατοικιών εκείνη την εποχή με αυτά που λέω . ....

μα σε πιστεύω.... απλά δεν τα προλάβαμε όλοι αυτά τα καλούδια ..... 😎

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαιτήσεις ειδικά γιατί προτιμώ όταν ρυθμίζω η έγκριση της άδειας να έγινε σωστά. Πάντως είναι εντυπωσιακό το πώς καταφέρατε κάτι τόσο ευεργετικό εκείνη την εποχή σε μικρό παράθυρο χρόνου. Δεν υπήρχε το ίντερνετ για γρήγορη διάχυση πληροφορίας οπότε έπρεπε να είστε προσωπικά πολύ διαβασμένοι ή ενημερωμένοι!

Link to comment
Share on other sites

Εκείνη την εποχή ένα σημαντικό έξοδο για ένα νέο μηχανικό ήταν η αγορά των τόμων της νομοθεσίας , αλλά και η συνδρομή για την ενημέρωση τους , που πληρώναμε ανά κάποιο διάστημα σε εισπράκτορα που ερχόταν στο γραφείο για να την εισπράξει . 

Ετσι το διάβασμα την νομοθεσίας αλλά και των ενημερώσεων που ήταν αρκετά συχνές , ήταν μέρος της δουλειάς .

Διδόνη καλούδια τέτοια έχουμε όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζουμε ακάθεκτοι .

Εδώ να πω ότι οι αλλαγές που υπήρχαν στους ΓΟΚ από το 23 μέχρι και το 73 , δεν ήταν πολύ σημαντικές . Τα συστήματα δόμησης υπήρχαν σε όλους και γενικά γίνονταν κάποιες προσαρμογές από τις κοινωνικές αλλαγές που είχαμε στην χώρα . Αλλά οι ΓΟΚ είχαν περισσότερο στο νου τους τον διαχωρισμό των κέντρων των μεγάλων πόλεων με τις πολυκατοικίες και το συνεχές σύστημα και τις άλλες περιοχές της χώρας με τις ιδιωτικές κατασκευές , από 1-3 ορόφους , που από τις Πτέρυγες πήγαμε στο Π.Ε. σύστημα .

Μην ξεχνάτε ότι τα σπίτια συχνά είχαν και τα παράσπιτα που ήταν στάβλοι , αποθήκες κλπ , ενώ οι οικογένειες με τα πολλά παιδιά βολεύονταν με το σύστημα των πτερύγων , αφού όταν η μάνα έκανε τα στερνοπαίδια της , οι μεγάλες κόρες της στα δίπλα σπίτια έκαναν τα πρώτα δικά τους παιδιά .

Ο ΓΟΚ/85 θεωρήθηκε ως επανάσταση εκείνη την εποχή . Αλλωστε θα θυμόσαστε και πόσες αποφάσεις του ΣτΕ είχαν θέμα τον ΓΟΚ/85 . Η κατάργηση των παταριών στα μαγαζιά ήταν μεγάλο θέμα , οι ημιυπαίθριοι που κατέληξαν όπως ξέρουμε και κυρίως η επιλογή του ή κολλάς ή Δ , αλλά και η σύνδεση του ύψους με τον ΣΔ και όχι με τους όρους δόμησης , επιτρέποντας ψηλότερα κτίρια , που άφηναν όμως μεγαλύτερους ακάλυπτους .

Δυστυχώς το τελευταίο έχει πέσει θύμα διαφόρων βλαχοδήμαρχων , με γελοία αποτελέσματα όπως στο ΟΤ που έχω οικοδομή τώρα με κτίρια 6 ορόφων που μετά έγιναν 4 , αλλά και διόροφα παλαιά , αφού το μικρό οικόπεδο και μεσαίος ΣΔ , δεν κάνει ελκυστικές τις αντιπαροχές  .

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.