Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Καλώδια Μέσης Τάσης πάνω από οικόπεδο


Panagiotis L.

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.

Θα ήθελα τις γνώμες/εμπειρίες σας σχετικά με ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω με ένα οικόπεδο.

Το εν λόγω οικόπεδο το διασχίζουν κάθετα καλώδια μέσης τάσης του ΔΕΔΔΗΕ χωρίς να υπάρχει όμως κολόνα εντός των ορίων του. (Υπάρχουν παλιές σιδερένιες κολώνες στο μπροστά και πίσω οικόπεδο). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να περνάνε σε πολύ χαμηλό ύψος τα καλώδια (<8μ) το οποία το "κόβουν" στα δύο όπως φαίνεται και στην εικόνα. (με κόκκινο είναι τα όρια του οικοπέδου και με μαύρο έχω τονίσει τα καλώδια για να φαίνονται).

Με βάση την εμπειρία σας, και εφόσον στο απόσπασμα του Κτηματολογίου δεν εμφανίζεται δουλεία, αν εκδοθεί οικοδομική άδεια υπάρχει περίπτωση ο ΔΕΔΔΗΕ να κουνήσει τα καλώδια?

Σας παρακαλώ θα ήθελα να βοηθήσει κάποιος που το έχει ξανακάνει/συναντήσει  γιατί από ανεπίσημες και πρόχειρες γνώμες έχω ουκ ολίγες! Φανταστείτε ότι ανάλογα με το ποιον ρωτάς στον ΔΕΔΔΗΕ παίρνεις διαφορετική απάντηση και σίγουρα κανείς δεν σου απαντάει με σιγουριά.

Ευχαριστώ!

snapshot.png

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, Panagiotis L. said:

..

Με βάση την εμπειρία σας, και εφόσον στο απόσπασμα του Κτηματολογίου δεν εμφανίζεται δουλεία, αν εκδοθεί οικοδομική άδεια υπάρχει περίπτωση ο ΔΕΔΔΗΕ να κουνήσει τα καλώδια?

...

 

Στο ότι το απόσπασμα του κτηματολογίου δεν εμφανίζει δουλεία δεν είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει η δουλεία εδώ και δεκαετίες πριν ακόμα κτίσουν όλοι εκει απο τα καλώδια της ΔΕΗ,

Πως θα βγάλεις άδεια αφού πρώτα θα πρέπει να πάρεις έγκριση απο ΔΔΕΔΗΕ για τα καλώδια τους και την ελάχιστη απόσταση απο τόν άξονα που πρέπει να υπάρχει....

Πρίν απ όλα πρέπει να κάνεις μια αποτύπωση ειδική με άξονα των καλωδίων και τα όρια σου και το ύψος που περνούν, να κατάθέτεις αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ μπας και το εγκρίνουν με χαμηλό ύψος ..... (οπότε για αυτό στον Μηχανικό σου - Τεχνικό Γραφείο)

 

Το αν και πότε θα κουνήσει ο ΔΕΔΔΗΕ τα καλώδια ούτε ο ΔΕΔΔΗΕ το ξέρει, μπορει σε ένα μήνα σε ένα χρόνο και σε 100 χρόνια.... και φυσικά δεν θα τον πιέσει η δική σου οικοδομική άδεια.... Ηταν εκεί αρκετά πριν πας εσύ, και τα είδες και το διάλεξες .... κλπ κλπ....

Link to comment
Share on other sites

9 λεπτά πριν, Didonis said:

Στο ότι το απόσπασμα του κτηματολογίου δεν εμφανίζει δουλεία δεν είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει η δουλεία εδώ και δεκαετίες πριν ακόμα κτίσουν όλοι εκει απο τα καλώδια της ΔΕΗ

Αν δεν υπάρχει στο Κτηματολόγιο που υπάρχει καταγεγραμμένη η δουλεία?

 

10 λεπτά πριν, Didonis said:

Πως θα βγάλεις άδεια αφού πρώτα θα πρέπει να πάρεις έγκριση απο ΔΔΕΔΗΕ για τα καλώδια τους και την ελάχιστη απόσταση απο τόν άξονα που πρέπει να υπάρχει....

Ουσιαστικά αυτό είναι το θέμα. Αν δεν τηρείται η απόσταση ασφαλείας δεν είναι "υποχρεωμένος" ο ΔΕΔΔΗΕ να τα κουνήσει εφόσον εμποδίζει τη δόμηση?

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, Panagiotis L. said:

... ο ΔΕΔΔΗΕ να τα κουνήσει εφόσον εμποδίζει τη δόμηση?

Ισχύει και το ανάποδο για την ΔΕΗ τότε και τώρα.... ότι εσυ εμποδίζεις την ηλεκτροδότηση χιλιάδων άλλων με οικόπεδο που είχε περιορισμούς δόμησης πριν ακόμα το αγοράσεις και κατα κανόνα τα πουλούν με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές για αυτό τους το "κουσούρι.... που δεν είναι καν κρυφό δηλαδή.

όπως σου είπα, ανέθεσε το σε Τεχνικό Γραφείο..... 

Για δουλείες κλπ μίλα με δικηγόρο ......

Για αποφάσεις διέλευσης της γραμμής αυτής ξεκίνα διαδικασίες αν έχεις χρόνο με ΔΕΔΔΗΕ ..... για όλα έχουν χαρτιά και συχνά πυκνά και ολόκληρα ΦΕΚ..... 

Link to comment
Share on other sites

Το ότι πρέπει να απευθυνθώ σε δικηγόρο και μηχανικό το γνωρίζω. Ο μηχανικός μου βέβαια δεν έχει ξαναχειριστεί παρόμοιο θέμα.

Γιαυτό ρωτάω και εδώ μήπως κάποιος το έχει συναντήσει ώστε να μου πει αν είναι κάτι εφικτό (το να κουνηθούν στύλοι/καλώδια κλπ.).

Link to comment
Share on other sites

Θα πας από τη ΔΕΔΔΗΕ πρώτα για να συνεννοηθείς. Προβλέπεται διαδικασία ( https://www.deddie.gr/el/upiresies/sundesi-me-to-diktuo/metatopiseis-stulou-kalwdiou-paroxismetriti/metatopisi-stulou-i-kalwdiou-tis-dei-pou-empodizei/ ) όμως εμπλέκονται και οι όμοροι, και η διαδικασία θα τραβήξει.

Θα πρέπει να ζυγίσεις και το κόστος γιατί αν δεν υπάρχει απόφαση από φορέα του δημοσίου, το κόστος μεταφοράς γραμμής το βαρύνεσαι εσύ. Εκτός αν έχεις άδεια και με κάποιο τρόπο τους την περάσεις ως απόφαση του δήμου ;;; ...

Νομικά το δεδικασμένο είναι υπέρ της ΔΕΗ, όπως τα λέει ο Διδόνης. Παλαιότερες αποφάσεις κρίνουν πως επειδή οι πυλώνες προϋπήρχαν οποιαδήποτε οικοδομικής δραστηριότητας, τώρα είναι αργά για ενστάσεις.

Ο μηχανικός σου και κανένας μηχανικός δεν είναι υποχρεωμένος να έχει χειριστεί τέτοια περίπτωση. Το θέμα είναι ιδιοκτησιακό. Τεχνικά έχεις ζώνη δουλείας από τον άξονα της γραμμής, μέσα στην οποία δε χτίζεις.

Edited by Gousgounis
Link to comment
Share on other sites

Ο ΔΕΔΗΕ έχει αρχεία με όλες τις αποφάσεις για δουλείες-απαλλοτριώσεις. Εννοείται πως η απόφαση έχει κοινοποιηθεί και στον τότε ιδιοκτήτη του οικοπέδου (έχει πάρει αποζημίωση?). Η γραμμή υψηλής τάσης δημιουργεί δουλειά 20 ή 25 μέτρων εκατέρωθεν του άξονα (φαίνεται στην απόφαση). Λογικά για μέση τάση είναι στα 20μ. Δόμηση μέσα στην δουλεία δεν υπάρχει περίπτωση. Χαμηλό ύψος μπορεί να δεχτεί η ΔΕΔΗΕ έξω από την δουλεία..!! Απ' ότι φαίνεται από το σκαρίφημα παραπάνω η γραμμή κόβει το οικόπεδο στην μέση....οπότε δεν βλέπω τρόπο να μπορεί να οικοδομηθεί...Επιπλέον, είσαι σίγουρος ότι θέλεις να οικοδομήσεις κάτω από γραμμή υψηλής τάσης?? Υπάρχει ηλεκτρικό και μαγνητικό πεδίο...Οι πυλώνες δεν παίζουν ρόλο για σένα, η δουλεία μετράει...

Λέω αυτά που λέω επειδή έχω συναντήσει παρόμοιες περιπτώσεις...επομένως επαυξάνω τις απόψεις που είπαν οι συνάδελφοι παραπάνω...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ καταρχάς για τις απαντήσεις.

Το περίεργο με την υπόθεση είναι ότι ΠΟΥΘΕΝΑ δεν εμφανίζεται δουλεία. Ούτε στο Κτηματολόγιο ούτε και στα συμβολαιογραφικά του οικοπέδου. Νομικά δηλαδή δεν υπάρχει τίποτα. Δεν ξέρω αν το κάνει μονομερώς ο ΔΕΔΔΗΕ (που εκεί λογικά αναφέρεται και η δυνατότητα μετακίνησης που προβλέπεται όπως λέει το site του ΔΕΔΔΗΕ που αναφέρθηκε πιο πάνω).

Επίσης τα καλώδια είναι Μ.Τ. οπότε η απόσταση ασφαλείας (κατά ΔΕΔΔΗΕ πάντα) είναι 3μ.

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση ότι δουλεία υπάρχει μόνο εκατέρωθεν πυλώνα και όχι καλωδίων. Στα καλώδια απλά διατηρείς τις ελάχιστες αποστάσεις. Ενδεχομένως γι αυτό δεν βρίσκεις κάτι στα τοπογραφικά. Όσον αφορά στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο θέλει μετρήσεις. Μπορεί να είναι οκ, μπορεί και όχι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.