Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τροπολογία: Παρατείνεται έως 31/12 η ασφαλιστική ικανότητα για ελεύθερους επαγγελματίες


Engineer

Recommended Posts

Για άλλους 3 μήνες θα παραταθεί η ασφαλιστική ικανότητα των επαγγελματιών που ήταν ασφαλιστικοί ικανοί κατά τις 28/2. Αυτό προβλέπει διάταξη τροπολογίας που κατέθεσε το Υπ. Εργασίας, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες του Capital.gr. Έτσι η καταρχάς παράταση που ισχύει έως 30/9, θα μετακινηθεί έως 31/12.

Επίσης, παρατείνεται έως την 31η. 12.2020 (αντί έως την 30η.9.2020) η προθεσμία για την υποβολή αίτησης (2ο στάδιο) οφειλετών – μη μισθωτών, που είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση (1ο στάδιο) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-Ε.Φ.Κ.Α. για τον προσδιορισμό της οφειλής τους, στις περιπτώσεις που απαιτείται επιβεβαίωση των ασφαλιστικών τους στοιχείων ή οι οφειλές τους είναι υπό επεξεργασία.

Mε τροπολογία που κατέθεσε το Υπ. Εργασίας, προβλέπονται τα αναλυτικά ακόλουθα:

1.α. Χορηγείται αναδρομικά ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, για το χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 28.2.2021, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης των απαιτούμενων, για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, ημερών ασφάλισης, σε συγκεκριμένες κατηγορίες προσώπων και μελών των οικογενειών τους (εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αναβάτες ιπποδρομιών, πρόσωπα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής κ.τ.λ.).

β. Παρατείνεται αναδρομικά η ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, για το χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 28.2.2021, συγκεκριμένων κατηγοριών προσώπων και των μελών των οικογενειών τους (ελευθέρων επαγγελματιών που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών, υπερήλικων ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ, των οποίων το ασφαλιστικό δικαίωμα επανεξετάζεται και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης κ.λπ.).

γ. Χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα στους ασφαλισμένους του πρώην Ο.Γ.Α. και τα μέλη της οικογένειάς τους, που έχουν οφειλές από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον εκδοθεί η προβλεπόμενη απόφαση περί οικονομικής αδυναμίας για την καταβολή των εισφορών, για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται από την απόφαση αυτή.

2. Χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα έως 31.12.2020 (αντί έως 30.4.2020 που ισχύει) στα έμμεσα μέλη, που είχαν ασφαλιστική ικανότητα μέχρι 29.2.2020, αλλά στη συνέχεια την απώλεσαν, ενόσω οι συνδεόμενοι άμεσα ασφαλισμένοι παραμένουν ασφαλιστικά ικανοί

3. Παρατείνεται, ειδικά για το έτος 2020, μέχρι την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2019 και σε κάθε περίπτωση, όχι πέραν της 31ης 12.2020, η ασφαλιστική ικανότητα των μη μισθωτών, που ήταν ασφαλιστικά ικανοί την 28η.2.2020 (το εν λόγω ευεργέτημα έληξε την 30η.6.2020).

4. Παρατείνεται έως την 31η. 12.2020 (αντί έως την 30η.9.2020) η προθεσμία για την υποβολή αίτησης (2ο στάδιο) οφειλετών – μη μισθωτών, που είχαν υποβάλει εμπρόθεσμα αίτηση (1ο στάδιο) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-Ε.Φ.Κ.Α. για τον προσδιορισμό της οφειλής τους, στις περιπτώσεις που απαιτείται επιβεβαίωση των ασφαλιστικών τους στοιχείων ή οι οφειλές τους είναι υπό επεξεργασία.

5. Παρατείνονται, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, μέχρι την 30η. 11.2020 και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της ολοκλήρωσης των εν εξελίξει διαδικασιών πρόσληψης του σχετικού προσωπικού, οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του απασχολούμενου κατά την 1η.9.2020 προσωπικού καθαριότητας των κτιρίων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

6. α. Παρατείνεται κατά έξι (6) μήνες, ήτοι έως την 31η.3.2021 (αντί έως την 30η.9.2020 που ισχύει) η διάρκεια των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του προσωπικού (επικουρικό ιατρικό, νοσηλευτικό, λοιπό βοηθητικό και πάσης φύσεως προσωπικό), που έχει προσληφθεί σε προνοιακούς φορείς για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εμφάνιση και διασπορά του κορονοϊού.

β. Προβλέπεται ότι η ισχύς των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που δύνανται να συναφθούν κατ’ εφαρμογή του ως άνω αναφερθέντος πλαισίου, δεν δύναται να εκτείνεται πέραν της 31ης.3.2021.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.