Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΕ ΕΞ ΑΔΙΑΡΕΤΟΥ


cool1970

Recommended Posts

Καλησπερα 

Δυο,κάθετες Α και Β εντός σχεδίου . Η σύσταση ΟΙ έχει αποδεδειγμένα πολλά λάθη και υπάρχει κατ αρχή συμφωνία συνιδιοκτητών (4 συνολικά) για νέα σύσταση . Στην Β κάθετη υπάρχει υπόγειο με αποθήκες. Οι αποθήκες απαιτούν τακτοποίηση αυθαιρέτων.  Στην κάθετη Β τα κτίσματα ανήκουν σε 2 ιδιοκτήτες και,τα κτίσματα της Α σε άλλους 2 (διαφορετικούς από της Β). Δεν έχουμε ακόμα αποσαφηνίσει με μηχανικό και δικηγόρο αν η τακτοποιήση αυθαιρέτων αποθηκών υπογείου στην μια,κάθετη  απαιτεί συναίνεση και των 4 ιδιοκτητών του εξ αδιαρετου ή μονο των 2 ιδιοκτητών της κάθετης Β. Ευχαριστώ για κάθε βοήθεια 

Link to comment
Share on other sites

Η κάθε κάθετη τακτοποιείται από τους ιδιοκτήτες της με ανεξάρτητη δήλωση και δεν απαιτείται καμία συναίνεση της άλλης. Αφού τακτοποιηθούν και οι 2 μπορείτε να κάνετε τροποποίηση της σύστασης για την οποία θα πρέπει να συναινέσουν όλοι.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ. Δυστυχώς αμελησα να σας πω ότι η κάτοψη της πολεοδομίας και η κάτοψη της σύστασης είναι διαφορετικές. Στη πολεοδομία φαίνονται 2 αποθήκες , στη κάτοψη της σύστασης φαίνονται 4 , αλλά στη πράξη υπάρχουν 5 αποθήκες. Ποιες θα δηλώσει ο κάθε ιδιοκτήτης , αφού τίτλους έχει για 2 αποθήκες ο καθένας ιδιοκτήτης της κάθετης Β, με διαφορετικά όμως τετραγωνικά; απο τα πραγματικά , και υπάρχει και μια  5η αποθήκη που δεν φαίνεται ούτε στη πολεοδομία ούτε στη σύσταση ; Αυτήν ποοος θα τη τακτοποιήσει ;

Edited by cool1970
Link to comment
Share on other sites

"Δεν έχουμε ακόμα αποσαφηνίσει με μηχανικό και δικηγόρο αν η τακτοποιήση αυθαιρέτων αποθηκών υπογείου στην μια,κάθετη  απαιτεί συναίνεση και των 4 ιδιοκτητών του εξ αδιαρετου ή μονο των 2 ιδιοκτητών της κάθετης Β"

δξ τι "αποσαφηνιση" χρειαζεται, σε ενα τοσο απλο θεμα και γιατι επανερχεσαι...... 

απαντησε ηδη η κατερινα και καλυψε τα ερωτηματα

58 λεπτά πριν, danaikaterina said:

Η κάθε κάθετη τακτοποιείται από τους ιδιοκτήτες της με ανεξάρτητη δήλωση και δεν απαιτείται καμία συναίνεση της άλλης. Αφού τακτοποιηθούν και οι 2 μπορείτε να κάνετε τροποποίηση της σύστασης για την οποία θα πρέπει να συναινέσουν όλοι.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

απάντησεσε ήδη η Κατερινα και κάλυψε τα ερωτήματα

 

13 ώρες πριν, dimitris GM said:

"Δεν έχουμε ακόμα αποσαφηνίσει με μηχανικό και δικηγόρο αν η τακτοποιήση αυθαιρέτων αποθηκών υπογείου στην μια,κάθετη  απαιτεί συναίνεση και των 4 ιδιοκτητών του εξ αδιαρετου ή μονο των 2 ιδιοκτητών της κάθετης Β"

δξ τι "αποσαφηνιση" χρειαζεται, σε ενα τοσο απλο θεμα και γιατι επανερχεσαι...... 

απαντησε ηδη η κατερινα και καλυψε τα ερωτηματα

 

Γιατί αν είδατε πρόσθεσα κάτι που θεωρώ ότι,είναι σημαντικό . Αν η ασυμφωνία πραγματικότητας ,κάτοψης πολεοδομίας και κάτοψης σύστασης δεν παίζει κανέναν ρόλο στο τι αυθαίρετο νομιμοποιεί ο καθένας , και στο κατά Ποσο  η συναίνεση όλων είναι απαραίτητη , συγγνώμη που σας απασχόλησα 

 

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ. Η Πέμπτη αποθήκη δεν ανήκει σε κανέναν με την στενή εννοια του όρου. Χρησιμοποιείται και από τους 2 ιδιοκτήτες της κάθετης Β, στην φάση αυτή σαν μικτός χώρος αποθήκευσης και επίσης εκεί έχει τοποθετηθεί το ντεπόζιτο πετρελαίου . 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα σας,

Ο πατέρας το 1985 έγραψε την ψιλή κυριότητα 50% εξ αδιαιρέτου σε οικόπεδο 753 τμ εκτός σχεδίου άρτιο κατά παρέκκλιση σε εμένα και την αδελφή μου παρακρατώντας την επικαρπία γιαυτόν και την σύζυγο. Στη συνέχεια το 87 έβγαλε άδεια (εγώ τότε του έκανα και πληρεξούσιο, ενώ για την αδεφή μου - ανήλικη έγινε δικαστήριο) και έκτισε το 87 με άδεια διώροφη οικοδομή με υπόγειο 101 τμ (Ισόγειο 75 τμ, α΄όροφος 26 τμ, υπόγειο δεν έλεγε κανείς). Δεν έκανε ποτέ οριζόντια ιδιοκτησία και ότι λόγια υπήρχαν έμειναν στα λόγια. Ο μπαμπάς το 2004 "ταξίδεψε" και ανέλαβε την επικαρπία η μαμά η οποία στην πράξη αποδοχής αναφέρεται Επικαρπία αγροτικού ακινήτου. Λίγο πριν "φύγει" ο μπαμπάς έλεγε κάτι για αυθαιρεσίες στο υπόγειο χωρίς όμως κάτι συγκεκριμένο. Από τότε μέχρι το 19 που η μαμά με την κόρη αποφάσισαν και το νοίκιασαν δεν ήθελαν με τίποτε να έρθει μηχανικός να μας πεί τι γίνεται (Βλακεία μου που δεν το έκανα νωρίτερα μόνος μου). Σε έλεγχο με μηχανικό που έφερα βγήκαν κάποια προβλήματα στον αέρα με κυριότερο το θέμα της ηλεκτροδότησης (θεωρημένη άδεια μόνο για τον όροφο των 25 τμ). Τους είπα να μην το νοικιάσουν πριν γίνει τακτοποίηση όπως λέει σχετικό άρθρο του ν 4495/17 γιατί σε ατύχημα θα μπλεχτούμε όλοι αλλά δεν ακούσθηκα και φυσικά οι σχέσεις διεκόπησαν. Μετά από ένα κυκεώνα αλληλογραφίας μεταξύ ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ και Περιφέρειας έγινε αίτηση υπαγωγής των αυθαιρέτων κατασκευών από την επικαρπώτρια μητέρα της οποίας αντίγραφο παρέλαβα από την πολεοδομία κατόπιν αιτήσεώς μου λόγω εννόμου συμφέροντος με σβησμένα κάποια πράγματα λόγω προσωπικών δεδομένων  (ΑΦΜ - τηλέφωνο - χρήση ακινήτου - ηλεκτρονικός κωδικός - οικονομικά στοιχεία) όπως με πληροφόρησαν λέγοντάς μου μάλιστα ότι σύμφωνα με το άρθρο 99, παρ.α)-αα) του ν.4495/17 η αίτηση για υπαγωγή στο νόμο έχει δικαίωμα να υποβάλλει ο επικαρπωτής του ακινήτου χωρίς τη συναίνεση άλλων συγκυρίων του ακινήτου. 

Οι απορίες μου είναι οι εξής :

Η Αίτηση που έγινε (τον μηχανικό δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο) αναφέρει μόνο την μητέρα ώς ιδιοκτήτρια με ποσοστό συνιδιοκτησίας 100% το οποίο είναι λάθος (η μητέρα είναι επικαρπώτρια αγροτικού ακινήτου, και υπάρχουν 2 ψιλοί κύριοι που δεν φαίνονται πουθενά παρά το ότι αναφέρονται στη τεχνική έκθεση ως ιδιοκτήτες )

Δεν κατανοώ το λόγο που σβήνεται η χρήση (πχ αν έγραφε κατοικία τι θα γινόταν ??) ....

Τι είδους οικονομικά στοιχεία έχουν τρείς σελίδες που δεν μου τα δίνουν ?? Από τις 9 σελίδες της αίτησης μου έδωσαν τις πρώτες έξι.

Από τη τεχνική περιγραφή και τα σχόλια του μηχανικού αφού αναφέρει τις παραβάσεις (επιγραμματικά επέκταση υπογείου, επέκταση ορόφου, επέκταση ισογείου, μετακίνηση κατοικίας με υπέρβαση Δ, μετακίνηση ορόφου και λοιπές παραβάσεις) επεσήμανα τα παρακάτω που τα θεωρώ (έτσι νομίζω) σημαντικά και δεν αντιλαμβάνομαι κάποια 

- Η συνολική επιφάνεια του ακινήτου αυξήθηκε από 101 πάει στα 180 με υπόγειο 75 τμ που τα δηλώνει ο μηχανικός ως βοηθητικούς χώρους ....  (γιατί δεν μπορούν να δηλωθούν κύριοι χώροι και ποιός αποφασίζει ο μηχανικός από μόνος του ?)

- Ο Μηχανικός αναφέρεται στην ηλεκτροδότηση με τον πρώτο όροφο και τίποτε άλλο ... Δεν θα έπρεπε να τακτοποιεί και αυτό το θέμα για να υποβληθεί στο ΔΕΔΔΗΕ αναθεωρημένη άδεια ?

- Για τις λοιπές παραβάσεις αναφέρει ότι αυτές πραγματοποιηθηκαν μεταξύ 2004 και 2011 ύστερα από υπεύθυνη δήλωση ? βεβαίωση του ιδιοκτήτη ενώ αυτό είναι ανακριβές ... Όλα έγινα προγενέστερα από το 2004 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε .......

- Επίσης αναφέρει επί λέξει "Οι ιδιοκτήτες έχουν ενημερωθεί για την ανάγκη σύνταξης και υποβολής μελέτης στατικής επάρκειας στο σύστημα του ΤΕΕ σε διάστημα 5 ετών από την ημερομηνία υπαγωγής της δήλωσης και ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι να την παραδώσουν εμπρόθεσμα αφού δεν έχει ανατεθεί η εργασία σε κάποιον αρμόδιο μηχανικό ως σήμερα". Αριθμός παραβάσεων (όλες είναι κατηγορίας 4) χρήζουν βάσει νόμου στατικού ελέγχου με σύνταξη μελέτης στατικής επάρκειας.  Αν δεν έπαιρνα το έγγραφο αυτό με δική μου πρωτοβουλία δεν θα ενημερωνόμουν ........

- Ποια είναι η διαδικασία από εδώ και πέρα ?? ΟΚ έγινε η αίτηση πέραν της μελέτης στατικής επάρκειας το θέμα έχει τελειώσει ?? Πρέπει να κάνω κάτι εγώ ?? 

- Τέλος αν έχω καταλάβει καλά στις συζητήσεις που διαβάζω στο φόρουμ, για την τακτοποίηση και υπαγωγή των αυθαιρέτων σε ακίνητα με εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου και χωρίς σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας (όλα τα κακά μαζί) απαιτείται η συναίνεση όλων των μερών (δηλαδή επικαρπώτρια - ψιλοί κύριοι) γιατί ο νόμος δεν προβλέπει κάτι για αυτή τη περίπτωση ... Σωστό ή είμαι εντελώς λάθος ???

Κάθε άποψη ευπρόσδεκτη και Ευχαριστώ για την κατανόηση 

  

   

-       

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, ΜΕΜΑΣ said:

..... απαιτείται η συναίνεση όλων των μερών (δηλαδή επικαρπώτρια - ψιλοί κύριοι) γιατί ο νόμος δεν προβλέπει κάτι για αυτή τη περίπτωση ... Σωστό ή είμαι εντελώς λάθος ???...  

-       

Ο (οι) ψιλός κύριος (και όχι ο επικαρπωτής) έχει όλα τα δικαιώματα για την υπαγωγή στους νόμους περί αυθαιρέτων μετά το 2011.

Κατά συνέπεια επέλεξε Μηχανικό – Τεχνικό Γραφείο της εμπιστοσύνης και ανέθεσε να μεταφερθεί η υπαγωγή σε αυτόν ως διαχειριστή και ελέγχεις μετά να διορθωθούν ότι λάθη ή παραλήψεις έχουν γίνει.

Με τα λίγα που διάβασα απ όσα γράφεις και αν τα γράφεις σωστά θα βρείτε αρκετά.

Υπάρχει ακόμα χρόνος ότι και να έχει γίνει.

Μόνο αν έχουν γίνει μεταβιβάσεις μετά από αυτά το πρόβλημα θα είναι πολύ πιο μεγάλο.

 

Καλή επιτυχία

 

Υ,Γ

Εδιτ

και επικουρικά ... η επικαρπία (απο τα ελάχιστα νομικά που γνωρίζω) δεν μπορεί να μεταφερθεί μετά θάνατο  Απλά λήγει και διαμοιράζεται η όποια αναλογία είχε στους ψιλούς κύριους που υπάρχουν.

Επ αυτού όμως την τελική κουβέντα την έχει δικηγόρος και όχι η αίσθηση Μηχανικού.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, Didonis said:

Ο (οι) ψιλός κύριος (και όχι ο επικαρπωτής) έχει όλα τα δικαιώματα για την υπαγωγή στους νόμους περί αυθαιρέτων μετά το 2011.

 

 

 

1.Επειδή είναι άρτιο έχει δικαίωμα χωρίς συναίνεση?

Αλλιώς απαιτείται συνεναιση αν έχεις π.χ 50% πλήρη?

2. Αν έχεις δύο αγροτεμάχια 100% πλήρης (εκτός σχεδίου μη άρτια 300τ.μ έκαστο ). Και ένα 3ο όμορρο 3500τ.μ επίσης μη άρτιο στο οποίο έχεις ποσοστό 50,%. Το άλλο 50% από 25 δύο ξενοι οι οποίοι στα λόγια οι ιδιοκτήτες και οι 3 έχουν χωρίσει εδώ και 40χρόνια το μεγάλο αγροτεμάχιο (απλά έχουν υπογράψει σε ένα παλιό τοπογραφικό όπου δείχνει πώς το χώρισαν)  έχουν κάνει μάντρες ο καθείς στο δικό του τμήμα.

Έχουν φτιάξει οι γονείς ένα  σπίτι ενιαίο. Το οποίο σου ανήκει 100%και βρίσκεται εντός και των 3αγροτεμαχιων . Μπορείς να τακτοποιήσεις χωρίς συναίνεση , στηριζόμενος ότι έχεις 100κυριοτητα στα 2 και το σπίτι είναι ενιαίο (φ.ο) και άρα δεν μπορεις να το σπάσεις?

Να κάνεις για τα 2 αγροτεμάχια ώς 100% αλλά να τακτοποιήσεις όλο το σπίτι?

Υ.Γ= το σπίτι ανήκει και δηλώνεται 100% από έναν, έχει φτιαχτεί σε διάφορες φάσεις (εξαιρεση απο κατεδάφιση ΄78, νέα επέκταση μετέπειτα, απόφαση πολεοδομιας και έκδοση προστίματος και πληρωμή το 1999 ότι πρόκειται για πρίν το 1983 όλο το υπάρχον το 1999, μικρόεπέκταση μετα το 1999). Τα προστιματα τα έφαγε 100% ο πατέρας, δεν μπερδεύτηκε πουθενα το εξ΄αδιαιρέτου 

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.