Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δηλώθηκαν ως τώρα 50 εκ. τ.μ. ακίνητα στους Δήμους


Engineer

Recommended Posts

Επιπλέον 50 εκατ. αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα κτισμάτων και οικοπέδων έχουν δηλωθεί από τις 27 Φεβρουαρίου του 2020 έως σήμερα στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ( https://tetragonika.govapp.gr) και στους δήμους, σύμφωνα με την εφημερίδα “ Ελεύθερος Τύπος”.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, όπως επεσήμανε πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Υπενθυμίζεται ότι η οκειοθελής αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών όλων των ακινήτων μπορεί να γίνει χωρίς επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.

Επιπλέον σύμφωνα με την ευνοϊκή ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα , όποιος πολίτης δεν έχει καν δηλώσει ένα ή περισσότερα ακίνητα του στον οικείο Δήμο ακόμη και αυθαίρετα -τακτοποιημένα ή μη-κτίσματα , μπορεί κι αυτός να υποβάλει δήλωση μέσω της οποίας θα αποκαλύψει τις επιφάνειες ακινήτων του. Και σε αυτήν την περίπτωση προβλέπεται απαλλαγή του δηλούντος ιδιοκτήτου από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.

Οι ιδιοκτήτες που υποβάλουν τις δηλώσεις αυτές χρεώνονται μόνο τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ και αφορούν σε χρονικές περιόδους από την 1η -1-2020 και μετά.

Οι εξαιρέσεις

Εξαιρούνται όσοι δηλώνουν ακίνητα των οποίων διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς προβλέπεται:

Α. Απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη τόσο από την 1η -1-2020 όσο και από την 1η -1-2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης.

Β. Υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας ( ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα της ηλεκτροδότησης.
Επιπλέον όσοι δηλώνουν ουδέποτε ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως κι από το ΤΑΠ το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1/1/2020 και μετά.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Από ό,τι έχω δει μέχρι στιγμής, αρκετά από τα 50εκ ενδέχεται να είναι πλασματικά. Βοηθητικοί χώροι, που αν και ανεξάρτητες ιδιοκτησίες παίρνουν ρεύμα από την κοινόχρηστη παροχή, δηλώθηκαν "διπλά" ως προς τα ΔΤ/ΔΦ. Δηλαδή, είναι ήδη περασμένα στον κοινόχρηστο λογαριασμό (όπου όμως δεν προβλέπεται ΤΑΠ) και τώρα τους τα πέρασαν και στους λογαριασμούς των διαμερισμάτων. Οι λύσεις οι σωστές θα ήταν να ενημερωθεί δια ζώσης ο οικείος δήμος ώστε να στέλνεται στο σπίτι ξεχωριστά το ΤΑΠ (όπως με τα οικόπεδα) ή εφόσον δηλωθούν με κάποιο διαμέρισμα στην ίδια οικοδομή, να βγουν από τον κοινόχρηστο λογαριασμό. Το άλλο λάθος είναι η ημερομηνία, για την οποία οι περισσότεροι έβαλαν 2020, ενώ χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του συντελεστή παλαιότητας. Με την ασχετοσύνη που επικρατεί σε ιδιώτες και λογιστές, κατάντησε και αυτή η απλοϊκή διαδικασία ένα μπάχαλο.

Link to comment
Share on other sites

ισχύει ότι μπορούμε στην πλατφόρμα να δηλώνουμε μέχρι και σήμερα 1/10 ? ξέρει κανείς κάτι? 

https://www.reportaznet.gr/2020/10/blog-post_33.html?spref=tw

Link to comment
Share on other sites

Αυτη ειναι η διαφορά μεταξύ  των εμπειρων αυτοδιοικητικων, που, απο το πουθενα, θα μαζευουν καθε χρονο πανω απο 200.000.000 χωρις να ερχονται σε προστριβες με τους δημοτες  τους...

και του ΥΠΕΝ που θετει θεμα.... δομικων  δομων...θεσμικων θεσμων και όποια αλλη -αδικαιολογητη- δικαιολογια εφηυραν για να δικαιολογησουν την αρνηση τους για παραταση..

«Δεν βιαζόμαστε να κλείσουμε την πλατφόρμα»

Ενδεχομένως να είναι κι αυτός ο λόγος, που κύκλοι της ΚΕΔΕ ανέφεραν με νόημα  στο ecopress ότι «δεν βιαζόμαστε να κλείσουμε την πλατφόρμα», δείχνοντας προφανώς, προς το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των  115 εκ που θα εισπράττουν οι δήμοι εφεξής από δημοτικά τέλη, μετά την αποκάλυψη των 60.630. 700 εκ. τετραγωνικών ακίνητης περιουσίας, το οποίο, εφόσον  πλατφόρμα παραμείνει ανοιχτή, διαρκώς θα αυξάνεται: «Ποσό, που ισοδυναμεί περίπου με το 1/12 της ετήσιας επιχορήγησης που λαμβάνουν οι Δήμοι από το Κεντρικό Κράτος μέσω των Κ.Α.Π», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ  και δήμαρχος Τριακκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, σε σχετική ανακοίνωση με τον τελικό απολογισμό της πλατφόρμας

 

https://ecopress.gr/adilota-tetragonika-den-viazomaste-na-kleisoume-tin-platforma/

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.