Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

200.000 δηλώσεις για τα αυθαίρετα τον Σεπτέμβριο - Δεν δίνεται νέα παράταση - Διευθέτηση προβλημάτων που προέκυψαν κατά τη διαδικασία


vvm

Recommended Posts

Χθες 30 Σεπτεμβρίου 2020 έληξε η τελευταία παράταση-η 2η που έδωσε η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας- για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις του νόμου 4495/2017.

Αυτό σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα της Κατηγορίας 5 (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά.). Συνεχίζεται όμως η διαδικασία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα των Κατηγοριών 1-4 μέχρι την 31 Μαρτίου 2026, με προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης.

Από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ προκύπτει ότιμόνο τον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν σχεδόν 200.000 αιτήσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Εξέλιξη η οποία υπογραμμίζει ότι η σταθερή θέση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι δεν θα δοθεί νέα παράτασηγια τα αυθαίρετα οδήγησε τελικάσε αθρόες δηλώσεις και κλείσιμο πολλών σημαντικών εκκρεμοτήτων.

Οι πολίτες λοιπόν ανταποκρίθηκαν. Και για το ρεκόρ δηλώσεων που πραγματοποιήθηκε ήταν τεράστια η συμβολή του ΤΕΕ και των μηχανικών που εργάστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες και πολλές φορές χρειάστηκε να ξενυχτήσουν.

Σήμερα επαναλαμβάνουμε ότι δεν δίνεται νέα παράταση. Είναι ζήτημα θεσμικής τάξης και αξιοπιστίας να τερματιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος. Αλλά και ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι σ’ όλους αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της πολιτείας.Ωστόσο δεν παραγνωρίζουμε προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία αυτή και επισημάνθηκαν από πολίτες και μηχανικούς.

Γι’ αυτό ανακοινώνουμε τα ακόλουθα:

1. Για όσους προσπάθησαν να υποβάλουν αίτηση τακτοποίησης τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, λόγω της αυξημένης κίνησης που υπήρχε στην πλατφόρμα του ΤΕΕ, θα τους δοθεί η δυνατότητα να το πράξουν τις επόμενες μέρες. Κανένας από όσους προσπάθησαν δεν θα μείνει εκτός ρύθμισης. Στην πλατφόρμα του ΤΕΕ έχουν καταγραφεί τα ίχνη αυτών των χρηστών του συστήματος και θα τους δοθεί η σχετική άδεια να ολοκληρώσουν την υπαγωγή.

2. Θα δοθεί ειδική παράταση για τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες.

3. Το Υπουργείο συζητά την πρόταση του ΤΕΕ, ώστε κάποιες περιπτώσεις πραγματικά μικρών αυθαιρεσιών που έχουν υπαχθεί στην Κατηγορία 5 να μεταφερθούν στην Κατηγορία 4.

Για όλα τα σχετικά θέματα μελετούμε τα στοιχεία και τις επόμενες μέρες θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις και θα ακολουθήσει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Με τη λήξη της χθεσινής προθεσμίας κλείνει μόνο μία από τις πολλές εκκρεμότητες που σχετίζονται με το θέμα των αυθαιρέτων.

Θα ακολουθήσουν σύντομα παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση και άλλων εκκρεμοτήτων που χρονίζουν στο θέμα αυτό. Προτεραιότητα μας είναι μια συνολικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των αυθαιρέτων για να σταματήσουν – πολιτεία, πολίτες και τεχνικός κόσμος - να σπεύδουν την τελευταία στιγμή για εμβαλωματικές διευθετήσεις.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Έχω φωτογραφίες και βίντεο από το χάλι του ΤΕΕ η πίεση έχει φέρει λάθος δηλώσεις..... θα τα δούμε στο μέλλον από συμβολαιογράφους και δικηγόρους οι πρώτοι κάνουν την πάπια γιατί είναι στην κονόμα οι δεύτεροι θα ακυρώνουν συμβόλαια και μεταβιβάσεις γιατί θα υπάρχει ασυμφωνία μηχανικών  ...... όλα καλά λοιπόν ετοιμαστείτε για τις μπόμπες που έρχονται.

Αν είσαι μηχανικός πρόσθεσε την ειδικότητά σου στο προφίλ, σύμφωνα με τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos 33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

κανένα έλεος στους ηλίθιους του υπουργείου για τις γελοίες και προσβλητικές για τους μηχανικούς και τον κοινό νου ανακοινώσεις, κανένα έλεος στους γελοίους κρατικοδίαιτους του ΤΕΕ για τα συστήματά τους και την μη εκπροσώπηση των μηχανικών. ποτέ.

Edited by imhotep
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για ενεργές δηλώσεις αυθαιρέτων που δεν ανήκουν στην κατηγορία 5, αλλά έληγε ή έκπτωση στο πρόστιμο, δε θα πρέπει να δωθεί παραπάνω χρόνος ώστε να εκδωσουμε τα παράβολα ?? Εγω συγκεριμένα είχα 2 τέτοιες περιπτώσεις που λόγω του μπάχαλου με το συστημα του ΤΕΕ τις τελευταίες μέρες δεν πρόλαβα και θα χάσουν οι πελάτες την έκπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως καλό θα είναι να μάθουμε οτι οι παρατάσεις κάποια στιγμή τελειώνουν.

Και εγώ έχω έναν πελάτη από το 2018 ο οποίος ήρθε τον Σεπτέμβρη του 2020 για να το τακτοποιήσει. Φύσικά και δεν ολοκληρώθηκε η δήλωση. Τώρα μου λέει τι θα γίνει? Εμ, έκανες την πάπια τόσα χρόνια για να μην πληρώνεις ΕΝΦΙΑ,(μπορούσε από 11 να τακτοποιήσει), θέλεις και τα ρέστα ΄τωρα.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, ότι 

1. το κράτος όλα τα χρόνια τον εμπαίζει και έχει  χάσει ο πελάτης σου την εμπιστοσύνη του,  αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να συμβαίνει;  

2. Το ότι έχει κουραστεί  με τις συνεχόμενες ασφυκτικές προθεσμίες στα πάντα, εδώ και μια δεκαετία , και προσπαθεί όσο  μπορεί να καθυστερήσει κάποιες ώστε να ανασάνει, ούτε αυτό παίζει;

3. Το ότι μας έχουν  έχουν βάλει το πιστόλι στον κρόταφο εδώ  και μια δεκαετία, εν μέσω κρίσης, να πληρώνουμε συνεχώς,  και πάντα υπό την απειλή της κατάσχεσης  χωρίς να έχουμε ή τη ν απειλή της κατεδάφισης,  ούτε αυτό μπορείς να το σκεφτείς;

 

Αν θυμάσαι, (ίσως να είσαι μικρός και να μην γνωρίζεις) όταν ξεκίνησε ο ν.4014/11 η προθεσμία  ήταν 2 μήνες!!!! Με απειλές από το ΥΠΕΚΑ για κατεδαφίσεις!!!    Χωρίς σαφές θεσμικό πλαίσιο!!!     Απειλούσαν τον κόσμο με έναν αντισυνταγματικό νόμο!!!

Και ολα αυτά εν μέσω κρίσης, χωρίς να υπάρχουν χρήματα!!!. 

 ''Αλλά και ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι σ’ όλους αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της πολιτείας''

 Για ποια δικαιοσύνη μιλούν;   Είναι πραγματικά εξοργιστικό!

Το 2019, μετά από 2 χρόνια  βγήκε η ερμηνευτικ;H εγκύκλιος του Ν. 4495/17.. Ακόμα μετά από  τόσα χρόνια δεν έχουν ξεκαθαριστεί πολλά, για τον τρόπο υπολογισμού του προστίμου και την κατηγορία 4 ΄η 5.

Άδικο, είναι αυτό που γίνεται και δεν νομίζω να συμβαίνει σε κανένα πολιτισμένο κράτος που σέβεται τον πολίτη. Να τον απειλεί με τις ασφυκτικές προθεσμίες για να εισπράξει! Μάλιστα  σε ένα ασαφές νομικό πλαίσιο.

 Και όσοι έχουμε ασχοληθεί με  τα πρόστιμα, γνωρίζουμε πολύ  καλά ότι η ύπαρξη Ο.Α., πολλές φορές οδηγούσε σε υψηλότερα πρόστιμα λόγω των αυξητικών συντελεστών!!!  Π.χ. Στον 4178/13 η αύξηση ύψους σε σχέση με την Ο.Α. , εντός επιτρεπόμενου ύψους, τιμωρούταν με αυξητικό συντελεστή.  Ενώ για αυτόν που δεν είχε Ο.Α. δεν υπήρχε  επιβάρυνση εντός επιτρεπόμενου ύψους.  

Η κατηγορία 5 και τα αυθαίρετα πριν την εφαρμογή κατά τη γνώμη  μου του Ν. 4030 και του θεσμού του ελεγκτή Δόμησης θα πρέπει  να είναι πάντα ανοικτά,  χωρίς  προσαυξήσεις, χωρίς απειλές,  με έναν νόμο δίκαιο, μελετημένο  με  άμεσα ερμηνευτικές εγκυκλίους και  πολλά αντιπροσωπευτικά παραδείγματα εντός των εγκυκλίων, όπως  υπήρχαν στον Ν. 4014/11. Όχι help desk, με συμβουλές ανώνυμες χωρίς υπογραφή ή ερωτο-απαντήσεις του  ΤΕΕ  χωρίς καμία ισχύ. 

Και αυτά  περί σιωπηρής  παράτασης, είναι για μια άλλη  φορά, ανεύθυνα λόγια  χωρίς  σοβαρότητα και μετάθεση ευθυνών  στους υπογράφοντες.  

Τα αυθαίρετα δημιουργηθήκαν με την ανοχή της πολιτείας και του κράτους. 

Και οι ίδιοι που τα γράφουν αυτά είναι συνυπεύθυνοι γιατί και αυτοί  κυβερνούσαν, πριν το 2011΄!  

 

 

 

 

Edited by feim
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, feim said:

...........

Η κατηγορία 5 και τα αυθαίρετα πριν την εφαρμογή κατά τη γνώμη  μου του Ν. 4030 και του θεσμού του ελεγκτή Δόμησης θα πρέπει  να είναι πάντα ανοικτά,  χωρίς  προσαυξήσεις, χωρίς απειλές,  με έναν νόμο δίκαιο, μελετημένο  με  άμεσα ερμηνευτικές εγκυκλίους και  πολλά αντιπροσωπευτικά παραδείγματα, εντός των εγκυκλίων, όπως είχε υπήρχαν στον Ν. 4014/11. Όχι help desk, με συμβουλές ανώνυμες χωρίς υπογραφή ή ερωτο-απαντήσεις του  ΤΕΕ  χωρίς καμία ισχύ. 

Και αυτά  περί σιωπηρής  παράτασης, είναι για μια άλλη  φορά, ανεύθυνα λόγια  χωρίς  σοβαρότητα και μετάθεση ευθυνών  στους υπογράφοντες.  

Τα αυθαίρετα δημιουργηθήκαν με την ανοχή της πολιτείας και του κράτους. 

Και οι ίδιοι που τα γράφουν αυτά είναι συνυπεύθυνοι γιατί και αυτοί  κυβερνούσαν, πριν το 2011΄!  

ΑΥΤΟ._

Link to comment
Share on other sites

τι γινεται τελικα με αυτους που πληρωσαν παραβολο,αλλα δεν εκαναν υπαγωγη πριν τις 30/9?

πρεπει να πατησουν 2 φορες το πληκτρο της υπαγωγης,ωστε να βγει το σωστο προστιμο?

υπαρχει κατι επισημο επι αυτου?

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, feim said:

Και αυτά  περί σιωπηρής  παράτασης, είναι για μια άλλη  φορά, ανεύθυνα λόγια  χωρίς  σοβαρότητα και μετάθεση ευθυνών  στους υπογράφοντες. 

Έτσι ακριβώς! Με ποιο νόμο καλύπτονται αυτοί που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα; Με μια ανακοίνωση του ΤΕΕ ή του ΥΠΕΝ;
Κι αν αύριο βρεθεί μια τέτοια υπόθεση σε δικαστήριο, για οποιοδήποτε λόγο, πάνω σε ποιο νομικό πλαίσιο θα στηριχθεί;
Ή μήπως θα καλέσετε τον Χατζηδάκη και τον Οικονόμου για να αναλάβουν την ευθύνη;
Προσέχετε συνάδελφοι μη βρεθείτε ξεκρέμαστοι για μερικές εκατοντάδες ευρώ! Ξέρω ότι τα έχουμε όλοι ανάγκη αλλά, προσωπικά, δεν το ρισκάρω αν δεν δω νόμο! Τα περί 15 ημερών σιωπηρής παράτασης κλπ είναι νομικά ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.