Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΤΕΕ: 1,9 εκατ. κτίρια με αυθαιρεσίες έχουν καταγραφεί στους νόμους αυθαιρέτων – Πώς προχωρά η διαδικασία


Engineer

Recommended Posts

Σε συνέχεια της σημερινής ανακοίνωσης του ΥΠΕΝ για το πέρας της διαδικασίας καταγραφής αυθαιρέτων κατηγορίας 5 του νόμου 4495/2017, το ΤΕΕ ανακοινώνει ότι:

  • Όλες οι αιτήσεις-δηλώσεις που εισήχθησαν σε στάδιο επεξεργασίας μέχρι και τις 30/9/2020, θα δύνανται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης στον Ν. 4495/2017, τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έδωσε το ΥΠΕΝ.
  • Νέες δηλώσεις της κατηγορίας 5, με βάση το νόμο, δεν μπορούν να υποβληθούν στον Ν. 4495/2017.
  • Η υποβολή νέων δηλώσεων για τις κατηγορίες 1 – 4, όπως και η περαίωση εκκρεμών δηλώσεων, συνεχίζεται με βάση τις προβλέψεις του Ν. 4495/2017, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
  • Οι λεπτομέρειες εφαρμογής επιμέρους ειδικών περιπτώσεων και διαδικασιών, θα εφαρμοστούν στο σύστημα ανάλογα με τις πρωτοβουλίες και οδηγίες του ΥΠΕΝ.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Κατά πρώτον, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους χιλιάδες μηχανικούς της πράξης που τα τελευταία εννέα χρόνια, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για τα αυθαίρετα, κατάφεραν να καταγράψουν, ηλεκτρονικά, με γεωγραφικό εντοπισμό, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού κράτους, περίπου 1,9 εκατομμύρια ακίνητα με αυθαιρεσίες μέχρι τώρα. Και θα συνεχίσουμε, όλοι, να το κάνουμε, για να θωρακιστεί η «κόκκινη γραμμή» του Ιουλίου του 2011, για να μπορέσει να προχωρήσει με πραγματικά δεδομένα ο πολεοδομικός σχεδιασμός και να τελειώσει οριστικά η αυθαίρετη δόμηση στη χώρα μας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και την κοινή λογική.

Και ζητώ εγώ, ως Πρόεδρος του ΤΕΕ, αυτό το ευχαριστώ, διότι κάποιος, εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας, πρέπει επιτέλους να το κάνει, προς τους μηχανικούς που προσπαθούν υπό αντίξοες συνθήκες να υλοποιήσουν μια υποχρέωση της Πολιτείας. Ο κόπος και χρόνος των επιστημόνων που ξενυχτούν, πολλές φορές, για να υλοποιηθεί σωστά μια δημόσια πολιτική, είναι πολύτιμος. Αξίζει σε όλους τους συναδέλφους και ηθική ανταμοιβή: ένα ειλικρινές ευχαριστώ.

Θέλω ταυτόχρονα να τους ζητήσω συγνώμη για την ταλαιπωρία των τελευταίων ημερών. Τα παλαιά ηλεκτρονικά συστήματα, όπως αυτό των αυθαιρέτων, που κλείνει δεκαετία από τον σχεδιασμό του, έχουν όρια που στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή τα υπερβήκαμε. Θέλω να τονίσω ότι το ΤΕΕ προσπάθησε να πείσει εγκαίρως, προ της ψήφισης του νόμου 4495, την Πολιτεία για την ανάγκη αναβάθμισης του συστήματος αλλά η πρόταση εκείνη δεν έγινε αποδεκτή. Σήμερα λοιπόν προσπαθούμε όλοι για το καλύτερο, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Και σε αυτό συνέβαλλαν, μαζί με τους μηχανικούς, οι άνθρωποι που επανδρώνουν τις υπηρεσίες του ΤΕΕ, με καθημερινό, πολύωρο, συνεχή αγώνα τις τελευταίες εβδομάδες. Τους ευχαριστώ και αυτούς θερμά.

Αυτό που μπορώ, μετά λόγου γνώσεως, να υποσχεθώ, εκ μέρους του ΤΕΕ, σε όλους τους μηχανικούς, στους δημόσιους λειτουργούς, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες, είναι ότι περνάμε σε μια νέα εποχή, με νέα ηλεκτρονικά συστήματα και ουσιώδεις ψηφιακές υποδομές. Μέσα από αυτό το σύστημα των αυθαιρέτων αλλά κυρίως μέσα από το σύστημα eAdeies που λειτουργεί και τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη και την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που ήδη υλοποιούμε, η καθημερινή δουλειά όλων μας γίνεται ευκολότερη και οι διαδικασίες καλύτερες και πιο σύντομες, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Δεν καταφέραμε να πείσουμε την Πολιτεία να ολοκληρωθεί η δήλωση αυθαιρέτων με την έναρξη της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, αλλά καταφέραμε να μπορούν οι μηχανικοί να ολοκληρώσουν της δουλειά τους, δηλαδή τις δηλώσεις αυθαιρέτων και αυθαιρεσιών σε ακίνητα των πολιτών που ήδη ξεκίνησαν και να μη χαθεί ο κόπος τους.

Με την έναρξη λειτουργίας της ΗΤΚ στις αρχές του 2021 θα περάσουμε σε μια νέα εποχή κανονικότητας στα θέματα ακινήτων και ευελπιστώ ότι θα επιλυθούν μέχρι τότε όλες οι εκκρεμότητες που έχει αναδείξει το ΤΕΕ και η δουλειά των μηχανικών, τόσο στην αυθαίρετη δόμηση όσο και στον πολεοδομικό σχεδιασμό, για τις οποίες έχουμε προτείνει στο ΥΠΕΝ λύσεις.»

Επίσης, το ΤΕΕ ανακοινώνει ότι:

  • Παρά τον εξαιρετικά μεγάλο φόρτο που προέκυψε από τη λήξη των προθεσμιών, περισσότερες από 200.000 χιλιάδες δηλώσεις καταγράφηκαν στο σύστημα εντός Σεπτεμβρίου.
  • Το συγκεκριμένο πληροφοριακό σύστημα, παρότι δεν είναι σχεδιασμένο για τόσο μεγάλο όγκο δηλώσεων και δεδομένων – αρχείων (καθώς σε μέση ημερήσια βάση τα τελευταία 9 χρόνια ο αριθμός δηλώσεων κινείται σταθερά στο ύψος των 400-500 ανά ημέρα), κατέγραψε τις τελευταίες ημέρες ιστορικό ρεκόρ νέων δηλώσεων, σταθερά πέριξ των 10.000 κάθε ημέρα, με κορύφωση την Παρασκευή 25/9/2020 με 12.500 δηλώσεις.
  • Οι υπηρεσίες του ΤΕΕ αύξησαν την διαθεσιμότητα των υπολογιστικών πόρων περισσότερο από 300% και για περιόδους κατά 500%, αλλά τα προβλήματα πρόσβασης δεν έλειψαν. Το πληροφοριακό σύστημα σταθερά εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί 2.000 ταυτόχρονους χρήστες

Αναλυτικά στοιχεία από τη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος δηλώσεων αυθαιρέτων θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, με την ολοκλήρωση των εκκρεμών δηλώσεων, όπως με συνέπεια πράττει το ΤΕΕ τα τελευταία χρόνια, για ενημέρωση της κοινής γνώμης.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Από ό,τι καταλαβαίνω δεν προκύπτει παραταση για τις περαιώσεις του 4178, ούτε και πρόθεση να δοθεί...ΤΕΕ και ΥΠΕΚΑ αμφότεροι ικανοποιημένοι.....οπότε ξεκινά να ισχύει η πρώτη προθεσμια περαίωσης στις 8/11.....

Link to comment
Share on other sites

On 1/10/2020 at 8:58 ΜΜ, Engineer said:

.....Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

Θέλω ταυτόχρονα να τους ζητήσω συγνώμη για την ταλαιπωρία των τελευταίων ημερών.....

Όχι  βρε λεβέντη, δεν σε συγχωρώ! Ντροπή!

 

Link to comment
Share on other sites

13 λεπτά πριν, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Όχι  βρε λεβέντη, δεν σε συγχωρώ! Ντροπή!

 

Απλά ντροπή φίλε Ιάσονα? Μόνο από ευθιξία θα έπρεπε να παραιτηθεί!

Ακόμα και σήμερα η πλατφόρμα είναι εκτός!

Μας ζητάει με μια "οδηγία" να παρανομήσουμε και να κάνουμε υπαγωγή κατ.5 χωρίς κανένα νομικό έρεισμα!

Ο τύπος είναι για τα λιοντάρια.... Καμιά συγνώμη, καμιά ανοχή....τέρμα!

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω για εσάς συνάδελφοι, αλλά εγώ έχω πελαγωσει....τα έχω κάνει ένα αχταρμά 4178 4495 ...γυρίζω πίσω και διορθώνω σφάλματα εκτίμησης προστίμου ακομα και σε δηλώσεις του 4178....Όχι ότι τώρα γνωρίζω ότι τα έχω κάνει σωστά....τι να πρωτοκανει κανεις...να διορθώσει αιτήσεις μετά την εγκύκλιο 2, να κάνει νέες αιτήσεις κατηγορίας 5, να κλείσει παλιές 4178...δε βγαινει ο λογαριασμος....Δεν μπορώ να καταλάβω...Γιατί δε δίνουν 2, 3 μήνες παραταση στις περαιωσεις 4178 4495....το κρατικό Ταμείο γέμισε το Σεπτεμβρη...9  χρόνια σέρνουμε τα αυθαίρετα.. τι στο διαολο;....Μόνο εγώ κινούμαι σε παράλληλο συμπαν;

Link to comment
Share on other sites

Παρεμπιπτόντως όλα τα παραπάνω σχόλια δε βγαίνουν από το στόμα ούτε ενός πράσινου, ούτε ενός μπλε, ούτε ενός κόκκινου....ανέκαθεν ήμουν και είμαι δεξιά σε ψήφο και νοοτροπία....αλλα η κριση μου δεν εχει επηρεαστει απο τη ψηφο μου....την κοροϊδία που έζησα το Σεπτέμβρη, αλλά και την έλλειψη ενεργής αντίδρασης από το Επιμελητήριο μας δε θα την ξεχάσω....

Link to comment
Share on other sites

αφου εκλεισε η κατηγορια 5 θα μπορουσαν τις δηλωσεις του 4178 για σχεδια να τις πανε σουμα στο τελος οχι αναλογα με την ημερομηνια εισαγωγης (κατα ετος)

Link to comment
Share on other sites

On 5/10/2020 at 4:12 ΜΜ, kondylw@ said:

Παρεμπιπτόντως όλα τα παραπάνω σχόλια δε βγαίνουν από το στόμα ούτε ενός πράσινου, ούτε ενός μπλε, ούτε ενός κόκκινου....ανέκαθεν ήμουν και είμαι δεξιά σε ψήφο και νοοτροπία....αλλα η κριση μου δεν εχει επηρεαστει απο τη ψηφο μου....την κοροϊδία που έζησα το Σεπτέμβρη, αλλά και την έλλειψη ενεργής αντίδρασης από το Επιμελητήριο μας δε θα την ξεχάσω....

βρε  συνάδελφε ενεργή αντίδραση πρέπει να υπάρχει από  τα  μέλη και  όχι  από  τον  κομματικό  παράγοντα ο  οποίος διψά να  πάρει  θέση σε  υπουργείο σε ένα  κοντινό μέλλον . Τι  θές  να  σου  πεί  αφού  εκπροσωπεί  άλλα ..............Αλλά στις  εκλογές του  ΤΕΕ   κουκουρουκου  . . .....τα  προβλήματα είναι  ίδια  για  όλους. δεν  υπάρχουν δεξιοί αριστεροί  κεντρώοι . Όταν  καταπίνεις  στατικές επάρκειες  των  500  ευρω    με  παραδοχές  μελέτης στο  γόνατο   που  προκαλούν  ξέφρενο  γέλιο και   όλα  μέσα  για  τον πελάτη  μας,   και  με  ποινικές ευθύνες 25  ετιας      τα  αστικά παραπτώματα   σε  ...................ενόχλησαν ;;;; 

Link to comment
Share on other sites

το θεμα ειναι οτι συμπιπτουν σχεδον τελος του μηνα να βγουν τα οριστικα προστιμα των νεων εισαγωγων του 4495 (μεχρι 30/10 πρωτη δοση)

με τις παλιες ρυθμισεις του 4178 (8/11)

οποτε πρεπει να το δουν το θεμα

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.