Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρελλέ διαρροής έντασης σε μηχανογραφικό


Recommended Posts

Αναφερόμαστε σε ειδικές, ειδικότατες εφαρμογές ups. Σε ένα μηχανογραφικό κέντρο, η ηλεκτρολογική εγκατάσταση έχει γίνει με πάσα φροντίδα και λεπτομέρεια και οι αστάθμητοι παράγοντες (άνθρωποι, ζώα, καιρός, κτλ) έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Το ups το βάζουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τις (πολύ μεγάλες) ζημιές που προκληθούν από πιθανή διακοπή ΔΕΗ.

 

Στην εξαιρετική περίπτωση που παρουσιαστεί μία διαρροή σε μεταλλικό σώμα, τότε :

α. εάν έχουμε ΔΔΕ, θα διακοπεί η παροχή και θα προκληθούν οι (πολύ μεγάλες) ζημιές που θέλαμε να αποφύγουμε βάζοντας ups

β. εάν δεν έχουμε ΔΔΕ, και έχουμε καλή γείωση (που όπως είπαμε έχουμε υποδειγματική εγκατάσταση), τότε μέχρι να αρχίσει να γίνεται αντιληπτή (δηλαδή να μας ψιλοχτυπάει) δεν θα την καταλάβουμε. Οταν θα την καταλάβουμε θα την αντιμετωπίσουμε. Πάντως δεν διατρέχουμε άμεσο κίνδυνο.

 

Ισως το καλύτερο θα ήταν να υπάρχει ένας ΔΔΕ που όμως να μην διακόπτει την τροφοδοσία, αλλά να δίνει ένα αλάρμ. Επαναλαμβάνω, αυτό το λέω μόνο για ειδικές, ειδικότατες περιπτώσεις, όταν π.χ. έχουν πρόσβαση σε έναν χώρο λιγότερα από 10 άτομα (με ονόματα και διευθύνσεις) και μία διακοπή στο ups θα προκαλούσε ζημία μεγαλύτερη από ... μερικά εκατομύρια ευρώ.

 

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή να μπει ή όχι ΔΔΕ μετά από το ups, είναι μία ΥΨΗΛΟΤΑΤΟΥ επιπέδου απόφαση σχεδιασμού και θα πρέπει να ληφθεί από τα υψηλά κλιμάκια (αν καταλάβουν για τι πράγμα μιλάμε να μου τρυπήσεις την μύτη :smile: )

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αυτό που ξέρω για το ΔΔΕ είναι ότι τοπθετείται σε μια γραμμή για την προστασία των φορτίων που τροφοδοτεί η εκάστοτε γραμμή του πίνακα. Τώρα όσον αφορά σε τροφοδοσία πίνακα ups συνήθως τοποθετούμε ένα ΔΔΕ σε κάθε γραμμή ώστε σε περίπτωση σφάλματος να καταλάβεις σε ποια γραμμή υπάρχει το πρόβλημα.

Διορθώστε με αν λέω κάτι λάθος

Link to comment
Share on other sites

Έτσι όπως τα λες είναι Χριστίνα. Και στην προκειμένη περίπτωση ο ΔΔΕ θα μπει σε κάθε γραμμή ξεχωριστά. Το θέμα όμως είναι αν συνίσταται μετά από UPS ή σε μηχανογραφικά κέντρα να μπαίνουν αυτές οι διατάξεις καθότι, όπως ορθά παρατήρησε ο Κώστας, μια πτώση ενός server από μια αστοχία μπορεί να είναι σημαντικά επιζήμια.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Ερώτημα :

 

Σε μικρό μηχανογραφικό κέντρο όπου τροφοδοτούνται Rack με γραμμές 3χ2.5 και κατ επέκταση οι servers, ισχύει...κρίσιμα φορτία π.χ. ενός υπουργείου ?

 

Η απάντησή μου μάλλον έρχεται αργοπορημένη. Από ότι ξέρω, αν υπάρχει μηχανογραφικό κέντρο με rack που στο εσωτερικό τους έχουν εγκατεστημένα πολύπριζα για να τροφοδοτούν πχ τους servers, κάθε πολύπριζο με μονοφασική τροφοδοσια, τροφοδοτείται απο διαφορετική φάση απο τον κεντρικό τριφασικό πίνακα που και αυτός με τη σειρά του πρέπει να τροφοδοτείται απο ups τριφασικό. Εαν υπάρχει προστασία για διαρροή μπορεί να συνδεθεί μετά το ups και να προστατεύεται ή κάθε φάση απο μονοφασικό ΔΔΕ. Συνήθως σε μηχανογραφικά κέντρα δεν έχουμε τριφασικές καταναλώσεις ή έστω μιλάμε για τροφοδοσία του μηχανογραφικού εξοπλισμού μόνο.

Εφόσον υπάρχει η ανάγκη να μη πέσει ο server από τυχούσα διαρροή στο τροφοδοτικό του, πρέπει ο server αυτός να έχει δύο τροφοδοτικά που τροφοδοτούνται απο διαφορετικό πολύπριζο μέσα στο rack που με τη σειρά του όπως είπα τροφοδοτείται απο διαφορετική φάση κλπ.

Οι περισσότεροι server έχουν απο την αρχή διπλό τροφοδοτικό που όμως ίσως απο απροσεξία το συνδέουν στο ίδιο πολύπριζο που κόβεται η παροχή του απο ένα ΔΔΕ.

Εάν όπως είπες πρόκειται για μηχανογραφικό κέντρο Υπουργείου, εκτός του διπλού τροφοδοτικού στον server, αν θέλουμε να είμαστε ακόμα πιο σίγουροι, πρέπει να εγκαταστήσουμε διπλούς servers που κάνουν παράλληλα την ίδια δουλειά και να τροφοδοτούνται απο 3 διαφορετικές φάσεις τα 4 τροφοδοτικά τους.

Επίσης μπορείς να εγκαταστείσεις διπλά πχ switches που και αυτά με τη σειρά τους να τροφοδοτούνται απο διαφορετική φάση και το ένα να καλύπτει το άλλο.

Εαν κάποιος θέλει να κατασκευάσει μηχανογραφικό κέντρο που να μη πέφτει ποτέ, υπάρχουν και άλλα συστήματα όπως διπλό μηχανογραφκικό κέντρο σε διαφορετική γεωργαφική περιοχή που και πάλι να κάνουν παράλληλα την ίδια δουλειά και να έχουν παράλληλη πχ βάση δεδομένων.

Θα μου πεις τώρα αν έχει τα χρήματα το x Υπουργείο για να κάνει μια μεγαλίτερη δαπάνη; Αυτό είναι από άλλο ανέκδοτο...

Αυτά τα ολίγα.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή έχω ασχοληθεί αρκετά με αυτό το θέμα τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην λειτουργία και συντήρηση των Η/Μ υποδομών μηχανογραφικών κέντρων, μπορώ να αναφέρω τα εξής: Το ΕΛΟΤ 394 δεν αναφέρει πουθενά ότι δεν ισχύει για μηχανογραφικά κέντρα. Ως εκ τούτου εγώ θεωρώ ότι ισχύει. Υπάρχουν ΔΔΕ βιομηχανικού τύπου με λιγότερη ευαισθησία από ότι οι οικιακοί που μπορούν να τοποθετηθούν σε πίνακες μηχανογραφικών. Ενα μηχανογραφικό - αν δεν είναι κατασκευασμένο με ροοφόρους αγωγούς (bus bars) - είναι γεμάτο από καλώδια ισχυρών και ασθενών και επίσης οι τεχνικοί της πληροφορικής συχνά κάνουν εργασίες μέσα σε αυτό με αποτέλεσμα να μην είναι απίθανο να κοπεί κάποιο καλώδιο με ότι αυτό συνεπάγεται. Οπως είπε και ένας συνάδελφος παραπάνω η ύπαρξη ΔΔΕ στους πίνακες μετά το UPS αποτελούν στρατηγική επιλογή και ως τέτοια πρέπει να λαμβάνεται. Σταθμίζεται το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος (όσο μικρή πιθανότητα να έχει) με την ενδεχόμενη διακοπή της τροφοδοσίας στα μηχανήματα της πληροφορικής με υλικές επιπτώσεις και στη συνέχεια λαμβάνεται η απόφαση. Οσον αφορά τον ηλεκτρολογικό σχεδιασμό των Μηχανογραφικών κέντρων υπάρχουν και δεν χρειάζεται να αυτοσχεδιάζουμε καθώς υπάρχουν τα συγκεκριμένα πρότυπα TIER που καθορίζουν με αρκετή σαφήνεια τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα μηχανογραφικά κέντρα κάθε κατηγορίας. Μια λύση που κατά την γνώμη μου που παράλληλα εξασφαλίζει μέγιστο βαθμό ασφάλειας είναι οι δύο ανεξάρτητες PDUs (power distribution unit) με την ύπαρξη δύο παραλληλισμένων UPS. Δηλαδή έχουμε δύο UPS σε κάποιο χώρο των οποίων οι παροχές καταλήγουν σε δύο πίνακες. Οι πίνακες αυτοί γεφύρωνονται μεταξύ τους και τα UPS παραλληλίζονται (είναι σχεδόν απαραίτητο τα UPS να είναι της ίδιας εταιρείας με τις ίδιες προδιαγραφές). Από τους δύο πίνακες ξεκινούν γραμμές είτε μονοφασικές είτε τριφασικές (υπάρχουν και τριφασικά μηχανήματα σε ένα IT ROOM) και καταλήγουν στα πολύπριζα των servers που πλέον διαθέτουν όλοι static switches οι οποίοι σε περίπτωση απώλειας της μιας παροχής μεταγάγουν άμεσα στην δεύτερη. Τα UPS ισομοιράζονται το φορτίο του IT ROOM. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε μεγάλα περιθώρια continuity σε περίπτωση κάποιας ενδεχόμενης αστοχίας. Επίσης όσον αφορά το παράδειγμα μας δεν μας προβληματίζει ιδιαίτερα η ύπαρξη ΔΔΕ διότι έστω ότι πέσει ο ΔΔΕ ενός πίνακα η τροφοδοσία των servers θα γίνει από τον άλλο πίνακα. Το θέμα είναι ανεξάντλητο και έχει πολλές προσεγγίσεις αλλά τονίζω ότι βασικός μπούσουλας πρέπει να είνα τα TIER.

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι που δεν κατάλαβα στο μήνυμα του συναδέλφου maestro. Αφού θα έχουμε δύο πίνακες και θα έχουν ΔΔΡ, σε περίπτωση διαρροής γιατί θα πέσει ο ένας από τους δύο ΔΔΡ και όχι και οι δύο? Ίδιοι δε θα είναι? Δε θα επιτηρούν τον ίδιο χώρο? Ο παραλληλισμός των UPS θα μας λύσει κάποια θέματα αξιοπιστίας, αλλά γιατί οι ΔΔΡ δε θα πέφτουν ταυτόχρονα?

Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη για την έλλειψη ανάλυσης του όρου TIER . Εν συντομία TIER είναι σύνολο προδιαγραφών για Computer Rooms. Το πιο απλό είναι το TIER1 και το πιο απαιτητικό είναι το TIER4. Παραθέτω link με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες http://www.adc.com/Library/Literature/102264AE.pdf .

Οσον αφορά το ερώτημα του ariskal67 οι δύο πίνακες είναι μέρη δύο ανεξάρτητων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (PDU-Power Distrubution Units) που καταλήγουν στο ίδιο φορτίο. Και ναι έχει δίκιο ο ΔΔΕ θα πέσει στην περίπτωση που υπάρχει διαρροή σε ένα από τα τερματικά φορτία (racks) αλλά δεν θα πέσει στην περίπτωση που κοπεί κάποιο καλώδιο ή υπάρχει πρόβλημα σε κάποιο άλλο μέρος του κυκλώματος. Θεωρώ ότι εάν υπάρχει διαρροή στο μηχάνημα οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε και να το γνωρίζουμε τουλάχιστον σε αρχική φάση.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ νομίζω ότι η χρήση ΔΔΕ δεν είναι λάθος παρά το γεγονός ότι πολλοί "...μεγαλοσύμβουλοι" λένε το αντίθετο. Δύο τινά συμβαίνουν. Οι σύμβουλοι και οι εταιρείες Συμβούλων είναι συνήθως (με μικρές εξαιρέσεις) άσχετοι (πράγμα που κρύβουν καλά πίσω από τις γραβάτες τους και τις θεωρητικολογίες) και αγνοούν την ΚΥΑ που καθιστά υποχρεωτικό τον ΔΔΕ όπως επίσης και ότι στο ΕΛΟΤ 384 ΔΕΝ εξαιρούνται εγκαταστάσεις μηχ/κων κέντρων. Επίσης, επειδή είναι φυγόπονοι λένε ότι θέλουν γιατί δεν υπογράφουν και πουθενά στο κάτω κάτω. Εκτιμώ ότι η χρήση ειδικών ΔΔΕ, τύπου Α, συμβάλλει στην αποφυγή πτώσεων από τυχαίο συμβάν και δεδομένου ότι έχουμε ένα ΔΔΕ ανά γραμμή και μάλιστα τροφοδοσία από 2 πηγές δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα δεχόμουν ότι αν είχαμε τροφοδοσία από μια πηγή με έναν ΔΔΕ, τότε ναι, θα μπορούσε να παραληφθεί, αλλά από τη στιγμή που έχουμε τροφοδοσία από δύο πηγές το πράγμα αλλάζει. Επίσης, αν υπάρχει μόνιμη διαρροή και τα ρελλέ πέφτουν, εε τότε καλά κάνουν και πέφτουν, ας πάει κάποιος να αποκαταστήσει το σφάλμα. Δεν ξέρω αν προβλέπει κάτι το TIER για το θέμα αυτό.

 

Θέλω να θέσω ένα ερώτημα σχετικά με τις γειώσεις. Πως επιλέγεται η διατομή της γείωσης π.χ. για τα μεταλλικά ποδαράκια στο ψευδοδάπεδο ή η διατομή γείωσης των σχαρών, μεταλλικών μερών κλπ ? Δηλ. γιατί να βάλω 6mm2 και όχι 16mm2 ? και το 6 mm2 είναι αρκετό ?

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον το ερώτημα που θέτει ο Georges σχετικά με τον υπολογισμό της διατομής του καλωδίου γείωσης του ψευδοδαπέδου και γενικά των μεταλλικών μέρων. Εχω ψάξει μέχρι σήμερα και δεν βρήκα τίποτα...αλλά θα συνεχίσω την προσπάθεια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.