Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Που θα γίνουν οι νέες οδικές σήραγγες της Αθήνας


Engineer

Recommended Posts

Με επίκεντρο τα νότια προάστια της Αθήνας και τις μεγάλες αναπλάσεις που γίνονται ή πρόκειται να γίνουν, έρχονται και νέες οδικές σήραγγες που θα μεταμορφώσουν την εικόνα της πόλης και φιλοδοξούν να βελτιώσουν τις μετακινήσεις μας σε αυτήν.

Το Φάληρο αλλά ακόμα περισσότερο, το Ελληνικό θα γίνουν τα νέα σημεία ενδιαφέροντος της πρωτεύουσας και οι κυκλοφοριακές συνθήκες θα αλλάξουν επί τω χείρω αν δεν υπάρξουν αυτές οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις.

Στην περιοχή του Φαλήρου, ήδη έχουμε σε εξέλιξη τη δημιουργία δύο “ψευδο-σηράγγων”. Στην Α`φάση των έργων της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, είδαμε στη θέση της ελεύθερης λεωφόρου Ποσειδώνος, να δημιουργείται μία νέα αλλά με μία σημαντική διαφορά, δυο επίγειες προς το παρόν σήραγγες δεσπόζουν στο τμήμα μεταξύ του ΣΕΦ και της συμβολής με την Λ.Συγγρού.

Σήμερα δείχνουν να μην έχουν νόημα αλλά στην ολοκληρωμένη μορφή της παρέμβασης πάνω από αυτές τις σήραγγες θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο παράκτιο πάρκο 240 στρεμμάτων. Στο σχεδιασμό του έργου, προκειμένου να επιτευχθεί μία ενοποίηση με την περιοχή του Φαλήρου και της Καλλιθέας, επιλέχθηκε να “σκεπαστούν” δύο τμήματα του αυτοκινητόδρομου.

Αυτό οδήγησε στην κατασκευή αυτών των δύο μικρών σηράγγων όπου όταν ολοκληρωθεί η παρέμβαση θα είναι κάτω από το πάρκο. Παράλληλα, κάτω από το πάρκο προβλέπεται να είναι και η δημιουργία θέσεων στάθμευσης όσων επιλέγουν τον προορισμό αυτό για να μην δημιουργείται “ασφυξία” στα γύρω στενά.

Η Β`και Γ`φάση του έργου εκτιμάται ότι θα μπορέσει να υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Αττικής μέσα στην επόμενη τριετία. Το νέο αυτό παράκτιο πάρκο θα συνδέεται μέσω της Εσπλανάδας με το Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δημιουργώντας μαζί με το χώρο του Φλοίσβου, ένα ενιαίο χώρο αναψυχής που θα ξεκινά από το ΣΕΦ και θα καταλήγει στο Παλαιό Φάληρο.

Υπογειοποιείται η Λ.Ποσειδώνος

Μία ακόμα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι και η υπογειοποίηση που θα γίνει σε τμήμα της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Εντάσσεται στα έργα Α`φάσης αξιοποίησης του Ελληνικού και προβλέπει υπογειοποιημένο το τμήμα που ξεκινά από τα σύνορα Αλίμου-Αγίου Κοσμά και θα ανυψώνεται και πάλι στο ύψος της Μαρίνας του Ελληνικού.

Το έργο αποσκοπεί στην σύνδεση της περιοχής του Αγίου Κοσμά με το παραλιακό μέτωπο καθώς εκεί προβλέπεται η δημιουργία της τουριστικής περιοχής του Ελληνικού. Η γραμμή του Τραμ θα παραμείνει ως έχει και θα συνδεθεί με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης περνώντας μέσα από την περιοχή της επένδυσης.

Το μήκος της σήραγγας θα είναι περίπου 3χλμ και θα περιλαμβάνει 3 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας, όσες είναι δηλαδή και σήμερα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο έργο λόγω μεγέθους και της γειτνίασης με τη θάλασσα.

Η αστική σήραγγα Ηλιούπολης
Ακόμα μία νέα υπογειοποίηση αλλά με ένα τελείως νέο άξονα, προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού στα πλαίσια των επεκτάσεων της Αττικής Οδού. Το συγκεκριμένο project παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα αποσυμφορήσει την διασύνδεση νοτίων-βόρειων προαστίων της πόλης μέσω της Λ.Καρέα. Τι προβλέπεται εκεί; Η επέκταση της Αττικής Οδού από το ύψος της Κατεχάκη μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης μέσω μίας νέας «αστικής σήραγγας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως concept έχει προκριθεί η κατασκευή μίας σήραγγας μήκους λίγο παραπάνω από 3χλμ, με 3 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας, χωρίς εξόδους, που θα ξεκινά να βυθίζεται στο ύψος της Καισαριανής (εκεί που τερματίζει σήμερα η Δυτική Περιφερειακή Υμηττού) και θα καταλήγει σε σύνδεση με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος των συνόρων Αγίου Δημητρίου και Ηλιούπολης, λίγο νοτιότερα από τον σταθμό Μετρό του Αγίου Δημητρίου. Η διαδρομή θα απαιτεί περίπου 1-2 λεπτά όταν σήμερα πολλές φορές απαιτούνται μέχρι και 30 λεπτά σε ώρες αιχμής.

Οι νέες οδικές σήραγγες δεν εξαντλούνται μόνο σε αυτές καθώς υπάρχουν και άλλες που είναι υπό σχεδιασμό, χωρίς όμως να έχει ληφθεί κάποια απόφαση προς το παρόν. Μία από αυτές θα μπορούσε να είναι η περίφημη Σήραγγα Αργυρούπολης που θα κάνει η σύνδεση νοτίων προαστίων με τα Μεσόγεια, υπόθεση λίγων λεπτών. Σήραγγα επίσης συζητείται για την επέκταση της Αττικής Οδού στη Ραφήνα, χωρίς ακόμα να έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.