Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κοπή δέντρου


Theodora Dimi

Recommended Posts

(Το θέμα μεταφέρθηκε στην ενότητα για ιδιώτες Didonis)

Καλημέρα! 

Στον κήπο της πολυκατοικίας μας, έχουμε δύο δέντρα, μια κορομηλια και μια μουσμουλια. Σήμερα το πρωί έκοψε ο κηπουρός με διαταγή της διαχειρίστριας τη μουσμουλια λέγοντας πως είναι άχρηστο το δέντρο (μια χαρά ήταν είχε και καρπούς και δεν είχε ξεραθεί). Και είπαν πως το Δεκέμβριο θα κόψουν και την κορομηλια. Δεν δημιουργούν πρόβλημα αυτά τα δέντρα ούτε οι ρίζες τους, είναι πολύ βαθιές. 

Ρώτησα στο δασαρχείο και μου είπαν πως δεν χρειάζεται άδεια γιατί το δέντρο δεν εντάσσεται στα προστατευμενα είδη, παρά μόνο την έγκριση της συνέλευσης. Εμάς πάντως δεν μας ρώτησαν που είναι και στο μπαλκόνι μας. 

Και ρωτάω, χωρίς κάποιον λόγο επικινδυνοτητας, μπορούμε να κόβουμε δέντρα έτσι γιατί δεν μας αρέσουν;; και να μην έχουν και κυρώσεις οι κύριοι αυτοί; 

Αν κάποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο ας με διαφωτίσει γιατί με απασχολεί πολύ αυτή η χυδαιοτητα την ανθρώπων εναντίον της φύσης. 

Ευχαριστώ πολύ! 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Theodora Dimi said:

.. παρά μόνο την έγκριση της συνέλευσης....

Έχουν εν μέρη δίκιο ς αυτό που σου είπαν.

 

Αν το κτήριο έχει κατασκευαστεί με Οικοδομική Άδεια προ τα τέλη της δεκαετίας του 80 δεν προβλεπόταν από καμία πολεοδομική διάταξη η υποχρεωτική φύτευση δέντρων στον ακάλυπτο.

 

Άρα σε αυτε τις περιπτώσεις είναι καθαρά θέμα Ιδιοκτησιών και Ηλιθιοτήτων φυσικά

 

Για το θέμα ιδιοκτησιών, απαίτησε γραπτά από την διαχείριση να σου δώσει απόφαση της γενικής συνέλευσης και με τι πλειοψηφία έγινε αν έγινε, η εξουσιοδότηση να κόψει ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ δέντρα του ακαλύπτου σας και αν είχε εξουσιοδότηση να πληρώσει με δικά σας χρήματα αυτά.

(μετά με βάση μιλάς με τον δικηγόρο σου)

 

Για το θέμα ηλιθιότητας η επιστήμη της ψυχολογίας δεν το έχει λύσει ακόμα το πρόβλημα. Οπότε άστο

 

Για το θέμα το πολεοδομικό χωροταξικό (που εκεί έχει και νόμο)

Αν η Άδεια του κτηρίου είναι μετά το τέλος δεκαετίας 80 φρόντισε να αποκτήσεις στο σχέδιο Διάγραμμα κάλυψης και το σχέδιο κάτοψη Ισογείου της οικοδομικής άδειας και μπορούμε να σου πούμε τα βασικά ώστε αν χρειαστεί να πας σε Μηχανικό – Τεχνικό Γραφείο να τα δείτε από κοντά

 

 

Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω επίσης στα πολύ σωστά του συναδέλφου ότι για την κοπή δέντρων απαιτείται Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ΦΕΚ 1843/2020

Κοπή δενδρων

- αρθρο 4  παρ. "ζ"

- Με παραπομπη στα δικαιολογητικα του αρθρου 3,

μεταξυ των οποιων και η συναινεση του 100%, λογω μη αναφορας σε μικροτερο ποσοστο.

[danaikaterina  τις καλησπερες μου]

Link to comment
Share on other sites

#ppanag     Ίσα ίσα, τα εντός σχεδίου θέλουν ΕΕΜΚ, τα εκτός θέλουν άδεια από το Δασαρχείο.

Όπως τα λέει και ο Δημήτρης. Καλησπέρα!

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας... Προσωπική εμπειρία : Σε ακίνητο εκτός σχεδίου χωρίς οριζόντια ιδιοκτησία με συνιδιοκτήτες 50% εξ αδιαιρέτου (ψιλή κυριότητα) και επικαρπωτή μαμά, αποφασίζουν μαμά και κόρη να κόψουν 2 αρσενικές μουριές φυτεμένες από τον πατέρα από το 90 στην αυλή του σπιτιού με αιτιολογία ότι οι ρίζες θα ρίξουν το σπίτι. Φυσικά και δεν ρωτήθηκα απλά είπαν έχουμε τη πλειοψηφία και τις εκοψαν μάλιστα τις έκαψαν ......

Η Πολεοδομία απάντησε στη καταγγελία ότι επειδή το σπίτι είναι εκτός σχεδίου δεν εμπίπτει στις διατάξεις έκδοσης άδειας εργασιών μικρής κλίμακας που απαιτείται και το παρέπεμψε στην δνση δασών λόγω αρμοδιότητας η οποία έστειλε ένα υπάλληλο ο οποίος έκανε αυτοψία και διαπίστωσε τη κοπή των δένδρων χωρίς να λέει στο πόρισμά του αν η κοπή έγινε κατόπιν αδείας και ποιές είναι οι προβλέψεις του νόμου (Ούτε αυτός ούτε η Δνση Δσσών). Η ιστορία εξελίσσεται πάνω από ενάμισι χρόνο και ακόμη περιμένω την απάντηση της Δνσης Δασών για δώ πως θα κινηθώ στη συνέχεια  ...... 

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Καλημέρα,

      μήπως είχες (μετά από τόσο καιρό) απάντηση από τη Δνση Δασών, γιατί έχω μία περίπτωση αυθαίρετης κοπής δέντρου σε εκτός σχεδίου γήπεδο.

Ξέρετε που αναφέρονται τα προστατευόμενα είδη δεντρών;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Καλημέρα, σε οικόπεδο με άδεια ανέγερσης του 2009, θέλουν να κόψουν ένα πέυκο στον ακάλυπτο, διότι είναι τεράστιο και σηκώνει την κατασκευή της εισόδου της πολυκατοικίας. Αυτό πάει με μικρή κλίμακα? Από το ΦΕΚ που αναφέρει ο Δημήτρης διαβάζω ότι:

- Για την κοπή δένδρου/ων σε οικόπεδα, κατατίθενται: αα) Τεχνική έκθεση του μηχανικού ή γεωπόνου στην οποία περιγράφεται ο λόγος για τον οποίο επιβάλλεται η κοπή και βεβαιώνεται ότι τα δέντρα δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών γενικά εκτάσεων ή από διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας ή της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές ή άλλης συναφούς νομοθεσίας. Ειδικότερα για τις περιπτώσεις που εμπίπτουν σε εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο δηλώνεται ότι εξασφαλίζεται ο ελάχιστος υποχρεωτικός αριθμός δέντρων όπως αυτός ορίζεται στις διατάξεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού (υπουργική απόφαση 3046/304/1989 (Δ΄ 59), όπως εκάστοτε ισχύει), για άδειες που εκδόθηκαν μετά την ισχύ του. ββ) Αντίγραφο του τοπογραφικού διαγράμματος, στο οποίο σημειώνεται η θέση των δέντρων που θα κοπούν και τυχόν θέσεις μελλοντικής φύτευσης δέντρων.

Ερώτηση λοιπόν: το πέυκο δεν προστατεύεται?πρεπει να ζητ΄'ησω από κάπου κάποια ειδικότρη έγκριση? ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.