Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Αναβάθμιση τριών ενεργειακών κατηγοριών;


Recommended Posts

Από ανακοίνωση του ΕΙΠΑΚ (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ) :

.....

4. Συνιστούμε στο ΥΠΕΝ να επανεξετάσει το θέμα των χωνευτών κουφωμάτων και της σχέσης τους με την εξωτερική θερμομόνωση. Γνωρίζουμε ότι αυτό αποτελεί μια “στρέβλωση” του ΚΕΝΑΚ, αλλά θεωρούμε απαράδεκτο να μην μπορεί κάποιος να μονώσει σωστά το σπίτι του εξωτερικά και να αναγκαστεί να μειώσει την ωφέλιμη επιφάνεια του επειδή η πλειοψηφία της πολυκατοικίας δεν τον αφήνει να αντικαταστήσει τα χωνευτά κουφώματα που μπάζουν με επάλληλα ή ανοιγόμενα. Θεωρούμε ως βέλτιστη λύση την εξαίρεση των χωνευτών κουφωμάτων ως επιλέξιμης δαπάνης και την κατάργηση της υποχρέωσης συναίνεσης της πολυκατοικίας στην αντικατάσταση αποκλειστικα χωνευτών κουφωμάτων, όπως ακριβώς ισχύει και στην αυτονομία θέρμανσης μέσω του ατομικού λέβητα στη βεράντα.

https://www.b2green.gr/el/post/84542/?

Edited by nick_61
Link to comment
Share on other sites

Δεν κατάλαβα τι λένε. Που υπάρχει υποχρέωση συναίνεσης  για αντικατάσταση χωνευτού με ανοιγόμενο ? Και τι ακριβώς προτείνουν γιατί δεν το πιάνω ?

 

Link to comment
Share on other sites

Συμπληρωματικά, για το μέλλον γενικά των συρομένων σε σχέση με την ενεργειακή αναβάθμιση, μερικοί ενδεικτικοί αριθμοί :

Για ένα σύνηθες (πάνω από το 80% των περιπτώσεων με διαστάσεις 3+ Χ 4+) ελληνικό υπνοδωμάτιο, ο τοίχος ανοιγόμενου κουφώματος δίνει 5% μεγαλύτερη επιφάνεια δωματίου σε σχέση με του συρόμενου, δηλαδή όση δίνει και το κίνητρο ενεργειακής αναβάθμισης που δίνει ο ΝΟΚ.

Link to comment
Share on other sites

Το ανοιγόμενο είναι ανώτερο κούφωμα, μην το ψάχνουμε. Είναι όμως και λιγότερο λειτουργικό από το χωνευτό.

Το χωνευτό έχει πιο χοντρό τοίχο, μπάζει, είναι πιο θορυβώδες, πιο λεπτό άρα και πιο αδύναμο, δημιουργεί ασθενείς διπλούς δρομικούς τοίχους επιρρεπείς σε ρωγμές αλλά είναι πιο μεγάλο και άρα πιο φωτεινό από το ανοιγόμενο. Επίσης γλυτώνεις από το ρολό. Διαλέγεις και παίρνεις.

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Περί συρόμενων, ΤΟΤΕΕ 2, σελ. 20

Σημειώνεται ακόμη ότι σε περιπτώσεις δικέλυφων τοιχοποιιών με διάκενο μεταξύ αυτών, εντός του οποίου σύρονται τα φύλλα συρόμενου κουφώματος, λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του συντελεστή θερμοπερατότητας του δομικού στοιχείου U μόνο οι αντιστάσεις των στρώσεων του εσωτερικού κελύφους (δηλαδή οι αντιστάσεις των στρώσεων από τον εσωτερικό χώρο έως το διάκενο). Ως επιφανειακό στρώμα αέρα από την εξωτερική πλευρά θεωρείται τότε αυτό του διακένου (λαμβάνει όμως πάλι –λόγω της θεωρούμενης ήπιας κίνησης του αέρα σ' αυτό– τιμές Ri και όχι Ra).

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

To μεγάλο ζήτημα που προκύπτει είναι τι γίνεται με τα ΠΕΑ που είναι σε "βαθύ" Η...

Άλλο να είσαι π.χ. στο 2.8*Κ.Α. και να πρέπει να πας Δ με 1.8 Κ.Α., άλλο να είσαι 3.5~4 * Κ.Α.

Εκεί τα πράματα ζορίζουν πολύ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, AristidisZ said:

To μεγάλο ζήτημα που προκύπτει είναι τι γίνεται με τα ΠΕΑ που είναι σε "βαθύ" Η...

Άλλο να είσαι π.χ. στο 2.8*Κ.Α. και να πρέπει να πας Δ με 1.8 Κ.Α., άλλο να είσαι 3.5~4 * Κ.Α.

Εκεί τα πράματα ζορίζουν πολύ

Είναι γελοίο που δεν λογίζεται υπόψιν αυτό

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, σχετικά με την αναβάθμιση τριών κατηγοριών, από ότι καταλαβαίνω από τον πίνακα 3.1.1 της προδημοσίευσης, ο στόχος αυτός θα διασταυρώνεται/ελέγχεται από το Β ΠΕΑ, όπως φαίνεται στη δεύτερη στήλη και όχι από το Α. Καταλαβαίνετε και εσείς το ίδιο; Έχω μία περσινή περίπτωση (όπως και κάποιοι άλλοι που μίλησα) με έτοιμο ΠΕΑ, που η αναβάθμιση είναι δύο κατηγοριών κι όχι τριών. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν θα χρειαστεί ανάκληση και νέο Α ΠΕΑ ή αν αρκεί να δείξουμε στο Β ΠΕΑ ότι επετεύχθη (προφανώς θα γίνουν πιο πολλές παρεμβάσεις από ότι σκόπευε ο ιδιοκτήτης πέρσι).

Επίσης αναρωτιέμαι αν ξέρουμε πότε θα ανοίξει στο buildingcert η δυνατότητα ετοιμασίας νέων ΠΕΑ με αιτιολογία Εξοικονομώ-Αυτονομώ, έτσι ώστε να αρχίζουμε να εκδίδουμε κανένα; Υπάρχει κάποια πληροφόρηση;

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα @Fade2Black! Από το Α ΠΕΑ θα πρέπει να αποδεικνύεται η άνοδος των 3 κατηγοριών κάτι που ταυτόχρονα θα καθορίζει και τον μέγιστο επιλέξιμο προϋπολογισμό. Για τα υπάρχοντα ΠΕΑ και την αντιμετώπισή τους αναμένονται διευκρινήσεις όπως αναφέρεται και στην προδημοσίευση αλλά σίγουρα θα χρειαστεί τροποποίηση του 1ου σεναρίου. Πλέον το πρόγραμμα είναι διαφορετικό καθώς και ο προϋπολογισμός δομείται διαφορετικά επομένως αν στο Α ΠΕΑ δεν επιτυγχάνεται ο βασικός στόχος της ανόδου των 3 κατηγοριών, θα χρειαστεί αλλαγή.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα @Maria Electrical Engineer και ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Πάντως από τον πίνακα 3.1.1 όπως το γράφει, είναι σαν να εννοεί ότι η κατάταξη του Β ΠΕΑ συγκριτικά με αυτή του Α, θα κρίνει την άνοδο κατά 3 κατηγορίες, απλά ήλπιζα μήπως γλιτώναμε τις ανακλήσεις και τα νέα ΠΕΑ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.