Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Θέση Κτιρίου - Άρθρο 14


Recommended Posts

Τεχνικές οδηγίες άρθρου 11 του ΝΟΚ

[διευκρίνιση σε συνδυασμό με το άρθρο 11 παρ.3 & με το άρθρο 12 παρ.2]

Διακρίνονται δύο περιπτώσεις :

α)   Σε περίπτωση που έχει συσταθεί κάθετη ιδιοκτησία και οι οικοδομές των συνιδιοκτητών απέχουν μεταξύ τους την προβλεπόμενη από τον παρόντα νόμο απόσταση, τότε το ποσοστό του ελευθέρου χώρου pilotis ελέγχεται για κάθε οικοδομή ξεχωριστά.

β)   Σε περίπτωση που οι οικοδομές εφάπτονται στο καθορισμένο κοινό όριο της κάθετης συνιδιοκτησίας, τότε το ποσοστό του ελευθέρου χώρου pilotis ελέγχεται επί του ενιαίου πλέον κτιρίου των συνιδιοκτητών.

Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πριν, rake said:

Καλησπέρα,

Υπάρχει κάπου στην νομοθεσία αναφορά ή διευκρίνιση ότι στις κάθετες ιδιοκτησίες μπορούν τα κτίρια διαφορετικών τμημάτων του οικοπέδου να έχουν απόσταση 0; 

'Εχω κάνει αίτηση για προέγκριση νέας κατοικίας σε τμήμα κάθετης όπου το κτίριο εφάπτεται με τα κτίρια των διπλανών τμημάτων του οικοπέδου. Μετά από 2,5 μήνες που ελέγχεται η αίτηση μου από την ΥΔΟΜ και ενώ στον νέο νόμο 4759/2020 αναφέρεται πλέον ξεκάθαρα ότι μπορούν να εφάπτονται, ο υπάλληλος αρνείται να κάνει δεκτό το διάγραμμα κάλυψης. Ο λόγος που επικαλείται είναι ότι η πρωτοκόλληση της προέγκρισης έχει γίνει πριν την ψήφιση του 4759, οπότε ελέγχεται με την παλιά διατύπωση του άρθρο 14 του ΝΟΚ που  αναφέρει ότι απαιτείται απόσταση Δ. Επίσης δεν δέχεται το επιχείρημα ότι τα εφαπτόμενα κτίρια στις κάθετες αντιμετωπίζονται σας ένα κτίριο. 

Σαν λύση μου είπε να κάνω νέα αίτηση για προέγκριση για να ισχύει ο νέος νόμος, αλλά αυτό σημαίνει ότι θα χάσω άλλον ένα μήνα.

Αν γνωρίζει κάποιος κάποια αναφορά στην νομοθεσία για απόσταση 0 θα με βοηθούσε.

Ευχαριστώ.

 

 

Ο ΝΟΚ δεν έλεγε ότι τα κτίρια μέσα στο ίδιο οικόπεδο που έχει κάθετες δεν μπορούν να εφάπτονται. Σαφώς και μπορούν. Ο ΝΟΚ έλεγε ότι αν τα κτίρια δεν εφάπτονται.... τότε η απόσταση μεταξύ τους είναι Δ.

Μεταξεταστεος ο υπάλληλος. Τον Σεπτέμβρη με τον κηδεμόν. Παύση μισθού μέχρι τοτε και αποζημίωση στον ιδιοκτήτη για τυχόν ανατιμήσεις των υλικων λόγω καθυστέρησης .

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω. Έχω σχεδιο πολης μετα τον ΓΟΚ του 1985 (1994).Με την παράγραφο 2 του άρθρου 14 ,άσχετα αν είναι μεσαίο, γωνιακο οικόπεδο και άσχετα αν είναι δομημενα η αδομητα τα γειτονικά οικοπεδα ,μπορώ ειτε να κολλησω  η Δ στο πίσω και είτε  να κολλησω η δ στο πλάγιο έτσι?Τουλάχιστον αυτό  καταλαβαίνω 

Link to comment
Share on other sites

17 ώρες πριν, Elounda said:

Να ρωτήσω. Έχω σχεδιο πολης μετα τον ΓΟΚ του 1985 (1994).Με την παράγραφο 2 του άρθρου 14 ,άσχετα αν είναι μεσαίο, γωνιακο οικόπεδο και άσχετα αν είναι δομημενα η αδομητα τα γειτονικά οικοπεδα ,μπορώ ειτε να κολλησω  η Δ στο πίσω και είτε  να κολλησω η δ στο πλάγιο έτσι?Τουλάχιστον αυτό  καταλαβαίνω 

Νομιζω ειναι ξεκαθαρο αυτο, ναι τοποθετειτε ελευθερ

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι!Έντός δ ή Δ σε πλάγιο όριο μπορώ να έχω εξώστη?Και αν ναι μέχρι τι πλάτος?Σημειωτέον εξασφαλίζω στο πίσω όριο Δ απόσταση.

Link to comment
Share on other sites

άρθ 16

Ανοικτοί εξώστες εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ του κτιρίου από τα όρια ή από άλλο κτίριο του ίδιου οικοπέδου δεν κατασκευάζονται με πλάτος μεγαλύτερο του 1/4 Χ Δ ή 1/4 Χ δ από την επιφάνεια της όψης του κτιρίου και η απόστασή τους από τα όρια του οικοπέδου δεν είναι μικρότερη από 1,00 μ..

(το <1,00 μ  αφορά την περίπτωση μείωσης του Δ ή δ για την εξασφάλιση πλευράς κτιρίου εννέα (9,00) μ)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα

Καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται με την τροποποίηση του αρθ.14 με τον 4759/20 και συγκεκριμένα την παράγραφο 2?

"2. Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα στο οικόπεδο σε περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο μετά από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν.1577/1985. Όπου το κτίριο δεν εφάπτεται με τα πίσω όρια του οικοπέδου αφήνεται απόσταση Δ και οπού δεν εφάπτεται με τα πλάγια όρια του οικοπέδου αφήνεται απόσταση δ."

Απ οτι βλέπω έτσι όπως είναι (κακο)γραμμένος, για όλα τα οικόπεδα με σχέδιο πόλεως μετα το 85 ξεχνάμε αυτα που ξέραμε με τα Δ,δ και κάνουμε οτι θέλουμε? Δηλαδή μπορεί κάποιος να έρθει να κολλήσει στο πλαινο όριο ακόμη και αν το όμορο έχει αφήσει δ? Έχω περίπτωση που σε δική μου άδεια που τώρα έιναι στην φάση κατασκευής, ο όμορος ισχυρίζεται, μέσω του μηχανικού του, οτι μπορεί να κολλήσει στο όριο πλέον, με βάση τον 4759/20, παρά το γεγονός οτι εγώ έχω αφήσει δ και παράθυρα κλπ. 

Βλέπω και την απάντηση του giannisp, και το θεωρεί δεδομένο...

Εγώ το θεωρώ μεγάλη μ@^@&!@ πάντως σαν νομοθεσία.

 

Edited by bgwmg
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα,

υπάρχει οικόπεδο (κάθετη ιδιοκτησία) στο παλαιό Φάληρο (ένταξη κάπου στο 1928) που μέχρι σήμερα θεωρούσα ότι μάλλον δεν αξίζει η αξιοποίησή του, διότι με την πλάγια απόσταση που έπρεπε να αφήσω το κτίσμα έβγαινε πολύ στενό (<5μ).

Με τη νέα διατύπωση όμως του άρθρου 14, έχουμε:

β) όταν στο κοινό πλάγιο όριο όμορων οικοπέδων υπάρχει κτίσμα σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου και μικρότερη ή ίση του δ από το κοινό όριο και έχει ανοίγματα στην πλευρά αυτή, το κτίριο οφείλει να έχει κατ’ ελάχιστο απόσταση δ από το κοινό πλάγιο όριο μόνο κατά το τμήμα του οικοπέδου που υπάρχει το παραπάνω κτίσμα του όμορου οικοπέδου. Σε κάθε άλλη περίπτωση το κτίριο δύναται να εφάπτεται στο κοινό πλάγιο όριο.

Στη δική μου περίπτωση, στο πλάγιό μου όριο, υπάρχει οικοδομή που έχει αφήσει απόσταση > 6μ (υπερβαίνει κατά πολύ το όποιο δ σε κάθε περίπτωση). Όπως διαβάζω το άρθρο, μου φαίνεται ξεκάθαρο ότι πλέον μπορώ να κολλήσω.

Μίλησα με έμπειρο συνάδελφο σε θέματα αδειών και μου λέει ότι αποκλείεται και να περιμένω πριν κάνω κάποια κίνηση τις νέες τεχνικές οδηγίες.

Ποια η άποψή σας;

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.