Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Θέση Κτιρίου - Άρθρο 14


Recommended Posts

On 17/10/2023 at 8:48 ΠΜ, gi_arch said:

Σε αυτό, αν και όχι επίσημα θα πήγαινα με το αρθρο 14 παρ. 2 όπου: 

το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα στο οικόπεδο σε περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο μετά από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν.1577/1985. Όπου το κτίριο δεν εφάπτεται με τα πίσω όρια του οικοπέδου αφήνεται απόσταση Δ και οπού δεν εφάπτεται με τα πλάγια όρια του οικοπέδου αφήνεται απόσταση δ. Αφού τοποθετείται ελευθερα και η μικρότερη διάσταση για φωτισμό είναι δ, τότε η λογική (κι όχι ο νόμος) λεει δ. 

 

1. Η σκέψη μου είναι πως αφού πράγματι ο νόμος δεν μας επιβάλλει απόσταση μεταξύ των κτιρίων του ίδιου οικοπέδου, αυτή μπορεί να είναι όση θέλουμε. Το τι γίνεται με φωτισμό αερισμό είναι άλλο ζήτημα, που πράγματι "επιβάλλει" διαστάσεις αλλα όχι πάντα.

2. δηλαδή - και επειδή η Σκαρλά δεν μπορεί με κάποια απάντησή της να προσθέσει/ συμπληρώσει ξαφνικά το νόμο- μπορεί να τεθεί και απόσταση μικρότηερη από δ, διότι απλά ο σχεδιασμός μας μπορεί να μην έχει παράθυρα εκεί, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να φωτίζουμε και να αερίζουμε πανταχόθεν ένα χώρο. Ενώ, προεκτείνοντας, θα μπορούσαμε να έχουμε και ανοίγματα με κάθετη απόσταση <δ εφόσον ο φωτισμός του χώρου εξασφαλιζόταν από άλλα ανοίγματα σε άλλους εξωτερικούς τοίχους.

3. γενικά μπορόύμε να μην προσμετρήσουμε κάποια ανοίγματα στον φωτισμό αερισμό, το οποίο πρκύπτει εμμέσως πλην σαφώς από την παρ.4 του ίδιου άρθρου. Η απόσταση αυτή όπου αναφέρεται, είναι απαιτητή για να καλύψει τις ανάγκες φωτισμού/αερισμού και δεν θέτει ζήτημα περί νομιμότητας/δυνατότητασ διάνοιξης του ανοίγματος στην εν λόγω θέση.

Link to comment
Share on other sites

Έρχεται τροποποίηση στο άρθρο 14 που το ξεκαθαρίζει, πας με δ (παρ. 1θ του αρ. 14)

https://ecopress.gr/ypen-dekatreis-allages-ston-nok-gia-ta/

2.Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα στο οικόπεδο σε περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο μετά από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν. 1577/1985 (Α΄210). Όπου το κτίριο δεν εφάπτεται με τα πίσω όρια του οικοπέδου αφήνεται απόσταση Δ και οπού δεν εφάπτεται με τα πλάγια όρια του οικοπέδου αφήνεται απόσταση δ. Στην περίπτωση της παρούσας παραγράφου εφαρμόζονται οι περ. στ΄, θ΄, ι΄ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου.

Edited by Latg
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.