Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προδημοσίευση Εξοικονομώ - Αυτονομώ


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

διάβασα μόλις την προδημοσίευση του οδηγού και μου γεννήθηκαν κάποιες απορίες.

Πέρα από το θέμα του διαφορετικού ενεργειακού επιθεωρητη΄ή σε Α & Β ΠEA καθώς και το θέμα της εξωτερικής θερμομόνωσης σε περίπτωση που υπάρχουν χωνευτά κουφώματα και ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει την αντικατάστασή τους με άλλου τύπου, θέματα που έχουν συζητηθεί, θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής:

 

1. Από το συντακτικό του οδηγού αντιλαμβάνομαι ότι οι αμοιβές έχουν μεν αναθεωρηθεί, ωστόσο η αμοιβή πχ του Α Ενεργειακού Επιθεωρητή δεν αφορά μόνο στο ΠΕΑ αλλά και στον πίνακα παρεμβάσεων, τις προτάσεις κλπ., όπως και στο προηγούμενο πρόγραμμα. Η αμοιβή συμβούλου αφορά στο να κάνει ο ίδιος όλη τη διαδικασία της αίτησης ή στο να υποβοηθήσει τον αιτούντα-ιδιοκτήτη όπως αναφερόταν στο προηγούμενο πρόγραμμα?

 

2. Πατέρας και μητέρα με πλήρη κυριότητα 50-50, παραχωρούν δωρεάν  στην κόρη ακίνητο το οποίο χρησιμοποιεί ως κύρια κατοικία.

α) Ποιός κάνει την αίτηση ο ιδιοκτήτης (πατέρας μητέρα) ή ο ωφελούμενος (κόρη)?

β) Εαν ο πατέρας με τη μητέρα έχουν υπαχθεί σε προηγούμενο πρόγραμμα για τη δική τους κύρια κατοικία, υπάρχει περίπτωση να μην μπορούν να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα για την δεύτερη κατοικία?

γ) Στην περίπτωση που η κόρη φαίνεται φιλοξενούμενη και όχι με δωρεάν παραχώρηση αλλάζει κάτι?

 

3. Σχετικά με τις πολυκατοικίες Α - Β τύπου. Έστω μια πολυκατοικία στην οποία οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα για εργασίες εξωτερικής θερμομόνωσης. Όπως το αντιλαμβάνομαι:

α) Θα πρέπει να γίνει υπαγωγή για πολυκατοικία τύπου Α, αφού οι παρεμβάσεις στο κέλυφος θα αφορούν και διαμερίσματα και κοινόχρηστους χώρους. Δεν θεωρείται όμως το κέλυφος κοινόκτητο τμήμα όπως περιγράφεται στους περισσότερους κανονισμούς πολυκατοικιών και επομένως δεν θα έπρεπε η εξωτερική θερμομόνωση να αποτελεί αποκλειστικά κοινόχρηστη δαπάνη? Αναφέρεται για τις πολυκατοικίες τύπου Β ότι επιλέξιμες δαπάνες είναι μόνο η θερμομόνωση δώματος/οροφής πυλωτής.

β)Έστω οτι παρ΄όλα αυτά οι ιδιοκτήτες προχωρούν στην υπαγωγή τύπου Α. Ο καθένας πληρώνει τη συμμετοχή του ανάλογα με τα τετραγωνικά της όψης την οποία καταλαμβάνει το διαμέρισμά του και το ποσοστό του επί των κοινοχρήστων βάσει των χιλιοστών της οριζόντιας ιδιοκτησίας. Αν ένας ιδιοκτήτης δεν θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ακυρώνει συνολικά την υπαγωγή? Χρειάζονται δηλαδή συναινέσεις από όλους τους ιδιοκτήτες σε ποσοστό 100%?

γ) Το ποσοστό επιδότησης  για κάθε διαμέρισμα προκύπτει βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων του καθενός και στο κοινόχρηστο τμήμα πάμε με το ποσοστό που προκύπτει ανεξάρτητα από τα εισοδηματικά κριτήρια (60+10%) ή το ποσοστό επιδότησης είναι συνολικά 60%+10% ανεξάρτητα από το αν οι παρεμβάσεις είναι σε διαμερίσματα ή κοινόχρηστους χώρους?

4. Χωνευτά κουφώματα είναι επιλέξιμη δαπάνη, απλά δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη η θερμοπρόσοψη όταν διατηρούμε τα χωνευτά, σωστά?

5. Ιδιοκτήτης με ΠΕΑ από το 2018, άρχισε να κάνει εργασίες το 2020 στην κύρια κατοικία του. Από το λεκτικό στην προδημοσίευση καταλαβαίνω ότι μπορεί να γίνει υπαγωγή στο πρόγραμμα για όλες τις εργασίες με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν τελειώσει όλες. Συμφωνείτε?

Ευχαριστώ για τις όποιες απαντήσεις!

Edited by Aenor
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

1. Η προδημοσίευση αναφέρεται σε 2 σημεία. Στο 1ο σημείο (Σελ 6) αναφέρει ότι αίτηση αναρτά στο πληροφοριακό ο ωφελούμενος ή ο σύμβουλος έργου. Σελ 39 η αμοιβή συμβούλου έργου αναφέρεται σχετικά με την υποβολή της αίτησης. Εγώ ως ιδιοκτήτης θα έκανα για το ακίνητό μου την αίτηση μόνος μου. Για να το πάρω εκείνη τη μέρα. Θα ήθελα όμως βοήθεια αν δεν ήμουν μηχανικός.

2. α) αίτηση κάνει όποιος έχει δικαίωμα. Εδώ ο πατέρας / μητέρα. Το ΑΦΜ της κόρης χρησιμοποιείται μόνο για να δείξουν ποιός το χρησιμοποιεί σαν κύρια κατοικία (παραχώρηση στο Ε2 στην κόρη).

2. β) Θεωρώ αφορά συσσώρευση ενισχύσεων (δες οδηγό μέχρι 100.000€ σελ. 40). Το νέο πρόγραμμα δίνει δικαίωμα για 2 ακίνητα ανά ωφελούμενο πάντως και για κάθε σπίτι υπάρχει μόνο μία αίτηση. Το νέο σπίτι δεν μπορεί να έχει ενταχθεί και στο ΕΚΟ 2 α και β Κύκλο. Στο ΕΚΟ 1 (2013) εάν έχει μπει μπορεί να ξαναμπεί. Αν δεν έχει μπει σε κανένα προηγούμενο πρόγραμμα γιατί να μη μπορεί η κατοικία να ενταχθεί;

2. γ) Πρέπει να φαίνεται κύρια κατοικία ένα ακίνητο. Η φιλοξενία αφορά κατοικία που μένει ο πατέρας και η μητέρα. Επομένως πρέπει στο Ε1 του πατέρα το ακίνητο να είναι κύρια κατοικία και ας τη φιλοξενεί.

3. α) Για να μη σταματήσει η μόνωση στον περιμετρικό τοίχο (την ώρα που μονώνονται τα διαμερίσματα) το καταλαβαίνω. Για να μονώσουν το ΜΘΧ - Κλιμακοστάσιο στον τοίχο δεν το καταλαβαίνω αφού δε θα προσφέρει τίποτα στις καταναλώσεις των διαμερισμάτων τους.  Το στοιχείο εκείνο ανήκει στο ΜΘΧ και είναι σε επαφή με αέρα. Δεν έχει και όριο κατά ΚΕΝΑΚ (εκτός αν ο ΜΘΧ εντάχθηκε ως V<10% σε ΜΕΑ στη ζώνη).

3. β) Ναι και Πλήρης συναίνεση

3. γ) Είναι συνολικό ανεξάρτητο των εκκαθαριστικών

4. Σωστά

5. Με την προϋπόθεση ότι με βάση παραστατικό δεν έχει ολοκληρωθεί η εργασία. Τιμολόγιο μετά την ένταξη λοιπόν.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τι ακριβώς εννοούν με το εξής.

Δυνατότητα πολλών αιτήσεων ανά ωφελούμενο: Για κάθε φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) είναι δυνατή η υποβολή περισσότερων της μίας (1) αίτησης, για διαφορετικές επιλέξιμες κατοικίες στα πλαίσια των Προϋποθέσεων για την υποβολή αιτήσεων που αναφέρονται στην ενότητα 2.3 και του συνόλου της επιχορήγησης που αναφέρεται στο κεφ. 4.3.

Από την στιγμή που θα πρέπει να είναι κύρια κατοικία, πως κάποιος θα κάνει πολλές αιτήσεις για διαφορετικές επιλέξιμες κατοικίες;

Να υποθέσω ότι ο όρος ''Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία'' δεν σημαίνει αναγκαστικά του ωφελούμενου, σωστά; Άρα και για αυτά που ενοικιάζονται ή έχουν παραχωρηθεί για κύρια κατοικία σε συγγενείς.

Edited by alej
Link to comment
Share on other sites

Εννοεί τις περιπτώσεις που ένας ιδιοκτήτης έχει 2 ακίνητα και μένει στο ένα ο ίδιος και στο άλλο μένει τρίτος βάση δωρεάν παραχώρησης, ενοικίασης κ.λπ., αρκεί φυσικά να το δηλώνουν και οι δύο κύρια κατοικία. Επομένως, σε αυτό τον κύκλο ο ίδιος ιδιοκτήτης θα μπορεί να κάνει αίτηση και για τα 2 ακίνητα :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.