Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

5 λεπτά πριν, Maria Electrical Engineer said:

Αυτό πραγματικά τι είναι; Θα πρέπει να έχουν όλοι; Καλύπτεται από το πρόγραμμα; Πώς τους ήρθε;

Δεν καλύπτεται. Ευκαιρία όλα τα παλιά να βγάλουν ΥΔΕ που έχει λήξει. Αν είναι δυνατόν τι σκέφτηκαν να τσοντάρουν. Και μάλιστα με βεβαίωση ΔΕΔΔΗΕ

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 773
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Όταν γίνονται παρεμβάσεις όπως αντλια, έξυπνο ρελε κλπ δεν θέλει απλά σχέδιο δεη σε ισχύ αλλά ΝΕΟ σχέδιο και έπρεπε και να επιδοτειται

Edited by comba
Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πριν, pol_michanikos said:

Γεια σας, έχω μια απορία.

Υπάρχει κάποιο σύστημα θέρμανσης που να έχει ενσωματωμένο ταμιευτηρα αποθήκευσης ΖΝΧ? 

Ο οδηγός λέει ότι σε αυτήν την περίπτωση που δηλωνεται ως παρεμβαση τέτοιο σύστημα θέρμανσης με ενσωματωμένο ταμιευτήρα  δεν επιλέγεται ηλιακός θερμοσίφωνας, σωστά?

Αντιθέτως, αν δεν υπάρχει ενσωματωμένος ταμιευτήρας αποθήκευσης ΖΝΧ στο σύστημα θέρμανσης, τότε αναγκαστικά πρέπει να δηλωθεί ως παρέμβαση και ηλιακός θερμοσίφωνας αν δεν υπάρχει ήδη εγκατεστημένος στην οικία?

Τα συστήματα θέρμανσης με ενσωματωμένο ταμιευτήρα αποθήκευσης ΖΝΧ είναι αυτά που έχουν μπόιλερ ΖΝΧ που τροφοδοτείται από τον λέβητα (το «ενσωματωμένο» δε σημαίνει κολλημένο στον λέβητα, μπορεί να είναι στον χώρο του λεβητοστασίου ή κάπου αλλού).

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ηλιακός (4.Α) δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη. Τα κάτοπτρα με βεβιασμένη κυκλοφορία (4.Β) όμως, είναι. Θα πρέπει δηλαδή το μπόιλερ του ΖΝΧ να τροφοδοτείται, εκτός από τον λέβητα, και από ηλιακούς συλλέκτες με τη χρήση κυκλοφορητή.

Σε όλες λοιπόν τις περιπτώσεις θα πρέπει να έχεις με κάποιο τρόπο ΖΝΧ από ηλιακή ενέργεια (εκτός αν τεκμηριώσεις ότι αυτό είναι τεχνικά αδύνατο).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Οσον άφορα την ΥΔΕ, εγώ θα την βάζω στις εξτρα μελέτες (αν βέβαια μου εγκριθεί κανένα εξοικονομώ)  και το πιστοποιητικό που θα ανεβάζω, θα είναι από το παρακάτω site που έχει όλα αυτά που ζητάνε συν την ΥΔΕ. 

 

https://apps.deddie.gr/LicensedElectricianCertification/

Edited by Bill22
  • Like 1
  • Thanks 2
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

@vagom Στις οικίες με στέγη, χρησιμοποιείται αναγκαστικά ηλιοθερμικό σύστημα  βεβιασμένης κυκλοφορίας γιατί ενώ ο συλλέκτης τοποθετείται πάνω στα κεραμίδια, ο ταμιευτήρας υποχρεωτικά θα πρέπει να τοποθετηθεί σε κάποιο χώρο όπως το λεβητοστάσιο? 

Σε σύστημα θέρμανσης πχ λέβητα φυσικου αερίου, τι μπορεί να προσφέρει ένας ταμιευτήρας αποθήκευσης ΖΝΧ? 

 

Link to comment
Share on other sites

@pol_michanikos  Στην πρώτη ερώτηση, η απάντηση είναι ναι.

Η δεύτερη ερώτηση υποθέτω ότι αναφέρεται στους λέβητες ΦΑ που έχουν και παραγωγή ΖΝΧ (λειτουργώντας ως ταχυθερμαντήρες, χωρίς ταμιευτήρα). Εκεί πράγματι θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι η υποχρέωση παραγωγής ΖΝΧ και από ηλιακή ενέργεια είναι πλεονασμός, αλλά δυστυχώς τόσο ο ΚΕΝΑΚ όσο και ο οδηγός του προγράμματός την κάνουν υποχρεωτική…

Link to comment
Share on other sites

 

30 λεπτά πριν, vagom said:

@pol_michanikos  Στην πρώτη ερώτηση, η απάντηση είναι ναι.

 

από που προκύπτει αυτό?

Link to comment
Share on other sites

@zafsko Συνήθως η τοποθέτηση ηλιακού με ενσωματωμένο ταμιευτήρα σε κεραμίδια είναι και δύσκολη τεχνικά, αλλά και αντιαισθητική. Καλό θα ήταν να προτιμάται η λύση με ξεχωριστούς συλλέκτες στη στέγη και ταμιευτήρα σε εσωτερικό σημείο (πχ λεβητοστάσιο). Γνώμη μου…

Edited by vagom
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

12 λεπτά πριν, vagom said:

@zafsko Συνήθως η τοποθέτηση ηλιακού με ενσωματωμένο ταμιευτήρα σε κεραμίδια είναι και δύσκολη τεχνικά, αλλά και αντιαισθητική. Καλό θα ήταν να προτιμάται η λύση με ξεχωριστούς συλλέκτες στην οροφή και ταμιευτήρα σε εσωτερικό σημείο (πχ λεβητοστάσιο). Γνώμη μου…

Αντιαισθητική σίγουρα ναι , τεχνικά πολύ πιο εύκολη και ΄΄σίγουρη΄΄ (χωρίς κυκλοφορητές,διαφορικούς ,εξάρτηση από ηλ.ρεύμα κλπ) 

Link to comment
Share on other sites

@zafsko Ειδικά στο «σίγουρη», θα διαφωνήσω. Προτιμώ να έχω 200lt νερό στα πόδια μου, παρά στο κεφάλι μου! Με δεδομένη τη δυσκολία πρόσβασης, θα πρέπει να συνυπολογίζονται και οι πιθανές αστοχίες, η συντήρηση  και ο έλεγχος. Και πάλι, γνώμη μου…

Edited by vagom
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.