Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απορίες περι αντλιών, μηχανικών, ενεργιακών επιθεωρητών κλπ


PETRAN145

Recommended Posts

Καλησπέρα σας.
Διαβάζοντας πολλές φορές το φόρουμ μου έχουν γεννηθεί κάποιες απορίες και δεδομένου οτι θέλω να μπω στο εξοικονομώ αυτονομώ θα ήθελα την βοήθειά σας.

1. Πολλές φορές διάβασα οτι πρέπει να απευθυνθούμε σε μηχανικό για την μελέτη κλπ 
Ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός θα μπορούσε α)να κάνει μελέτη θερμικών απωλειών,  β)να εκδόσει ενεργειακό πιστοποιητικό για να δω σε ποια κατηγορία είναι το σπίτι έτσι ώστε να καταλάβω αν μπορώ να ενταχθώ στο νέο πρόγραμμα και τελικά γ)να συντάξει και να καταθέσει φάκελο για το πρόγραμμα ή πρέπει απαραίτητα να απευθυνθώ σε μηχανολόγο μηχανικό?

2. Σε μια πολύ θεωρητική συζήτηση με ηλεκτρολόγο μηχανικό κι αφού μου τόνισε αρχικά οτι πρέπει απαραίτητα να γίνει μελέτη για το σπίτι, θεώρησε με τα στοιχεία που του έδωσα οτι μια αντλία που θα δίνει νερό 60 βαθμών στα σώματα λογικά θα με καλύψει κι αν όχι θα αλλάξει κάποια σώματα με πιο μεγάλα . Η ερώτηση μου έχει να κάνει με φαν κόιλ. Θα ήθελα γνώμες όσων χρησιμοποιούν φαν κόιλ σε όλους τους χώρους του σπιτιού τους κατα πόσο είναι ενοχλητικά (αν και ξέρω οτι η γνώμη του καθενός είναι υποκειμενική). Ο λόγος που ψάχνομαι για φαν κόιλ είναι οτι θεωρώ οτι με φαν κόιλ θα μπορέσω να πάρω αντλία χαμηλών θερμοκρασιών η οποία θα δουλεύει πολύ πιο οικονομικά απο μια στους 60-65 βαθμούς. Προφανώς με φαν κόιλ αυξάνεται κατακόρυφα το αρχικό κόστος όμως αν ο θόρυβος δεν είναι ενοχλητικός για σπίτι νομίζω οτι θα προσφέρει πολύ μεγαλύτερη οικονομία σε βάθος χρόνου σε σχέση με τα κλασσικά σώματα.

3. Οι τύπος της αντλίας που με ενδιαφέρει είναι μονομπλόκ λόγω έλλειψης χώρου εντός του σπιτιού. Οι αντλίες αυτές εμπεριέχουν τον ενναλάκτη θερμότητας και το δοχείο αδράνειας. Δεδομένου οτι η εγκατάσταση των μονομπλόκ γίνεται σε εξωτερικό χώρο, κατά πόσο κρίνετε οτι είναι οικονομική η λειτουργία τους για ζνχ?

Πορφανώς έχω άπειρες ερωτήσεις που τριβελίζουν το μυαλό μου όμως αυτές είναι οι πιο κύριες και πιστεύω μια καλή αρχή έτσι ώστε να μπορέσω να προχωρήσω παρακάτω.
 

Σας ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

1. Όλοι οι μηχανικοί έχουν επαγγελματικό δικαίωμα να τα κάνουν όλα αυτά. Για μια σωστή μελέτη θέρμανσης του σπιτιού σας όμως, πρέπει να αποτανθείτε σε ένα έμπειρο μηχανικό, που να ασχολείται με συστήματα θέρμανσης σπιτιού.

2. Το "λογικά η Α.Θ. θα καλύψει ..." και "αν όχι θα αλλάξουμε κάποια σώματα" δείχνει λογική υδραυλικού και "μηχανικού"!

Τα FCU απαιτούν χαμηλότερη θερμοκρασία και προσφέρουν αποδοτικότερη και οικονομικότερη λειτουργία της Α.Θ. Αν ενοχλεί ο θόρυβός τους, είναι όντως υποκειμενικό. Αν δεν σας ενοχλεί ο θόρυβος από τα "split" κλιματιστικά, δεν θα σας ενοχλούν και τα FCU, εφόσον επιλεγούν βάσει μελέτης και είναι κατασκευασμένα από αξιόπιστο κατασκευαστή.

3. Η Α.Θ. για να ζεστάνει νερό χρήσης πρέπει να παράγει νερό θερμοκρασίας 60οC. Μία σωστά εγκατεστημένη Α.Θ. κατόπιν σωστής μελέτης, είναι σίγουρα μιά καλή και αποδοτική επένδυση.

Αποτανθείετε σε μηχανικό, που να ασχολείται με θερμάνσεις σπιτιών, κατά προτίμηση όχι έμπορο, για να σας λύσει όλες τις απορίες, να κάνει τις απαραίτητες μελέτες, να επιβλέψει την εγκατάσταση και κυρίως την ρύθμιση του συστήματος που θα εγκαταστήσετε.

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά να σε ευχαριστήσω για τις αναλυτικές απαντήσεις.

Για το 2) Είμαι χρόνια μέλος εδώ κι έχω εμπεδώσει απο όσα έχετε τονίσει τόσες και τόσες φορές οτι είναι απαραίτητη μελέτη για την αντλία απο μηχανικό οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσω σε αγορά χωρίς μελέτη. Η φράση κλειδί είναι "έμπειρος μηχανικός που να ασχολείται με συστήματα θέρμανσης σπιτιού".  👍

 

Παράκληση, κι αν δεν αντιβαίνει τους κανονισμούς του φόρουμ, αν υπάρχει μηχανικός που να πληρεί τις πιο πάνω προϋποθέσεις στην πόλη της Καβάλας ας κάνει τον κόπο να μου στείλει ένα προσωπικό μήνυμα.

Ευχαριστώ και πάλι.

 

υ.γ έχουν οι αντλίες την επιλογή να ζεσταίνουν νερό χρήσης συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ? ζεσταίνουν νερό χρήσης κατα την ζήτηση? πως περίπου λειτουργούν?

Link to comment
Share on other sites

Μηχανικό στην περιοχή σας, δεν επιτρέπεται να βρείτε μέσω του forum. Θα πρέπει να ψάξετε μόνος, με κάποιο γνωστό, με το google ίσως....και ζητήστε πελατολόγιο!

α.  Υπάρχουν Α.Θ. που με μία εντολή (κλείνοντας ένα διακόπτη με το χέρι ή με χρονοδιακόπτη κλπ) σταματούν να παράγουν νερό "χαμηλής θερμοκρασίας" για τα FCU και στέλνουν νερό 60 oC  στον εναλλάκτη του boiler για ΖΝΧ. Αν βγάζουν ήδη νερό 60 οC για σώματα, ίσως δεν είναι απαραίτητη η χρήση τέτοιου αυτοματισμού.

β. Όχι (εννοώ όχι όπως κάνουν οι ταχυθερμοσίφωνες, λέβητες φυσικού αερίου κλπ, δηλαδή μόλις ανοίξουμε τη βρύση)

γ.  Βλέπε το α.

Υ.Γ. Αν το σύστημα που έχετε τώρα είναι μονοσωλήνιο (περισσότερα σώματα στο σπίτι από τα ζεύγη σωλήνων στους συλλέκτες), είναι πολύ απίθανο να γλυτώσετε νέα σωλήνωση μέσα στο σπίτι με οποιαδήποτε Α.Θ.

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

ΈΧω αντλία με σώματα πανελ κ τη δουλεύω στους 39 βαθμούς κ έχω 21-22 βαθμούς στο σπίτι, με fan coil θα ήθελα τουλάχιστον 45 που ανοίγει η λειτουργία τους. Άρα εάν δεν κάνω λάθος είμαι οικονομικότερα από τα φαν. Αυτό π πρέπει να γίνει με τον μηχανικό είναι εάν σε μαι τέτοια θερμοκρασία νερού με τα υπάρχοντα σώματα μπορέις να έχεις αποτέλεσμα. Πολύ συχνά ξενάμε την διαστασιολόγηση κ τη μέτρηση των υπαρχόντων σωμάτων. Όπως επίσης και την υπάρχουσα υδραυλική τους σύνδεση. Θα μπορείς να συνδέσεις τα φαν στο υπάρχων δίκτυο ή θα πρέπει να περάσεις νέες γραμμές με ότι συνεπάγεται σε τσαπατσουλιά στο χώρο και κόστος φυσικά που εκτοξεύεται.

Για το ζνχ εάν δν είσαι πολύ κοντά στον ηλιακό σ (με ειδικό δοχείο κατάλληλο για αντλίες θερμότητας) εγώ προσωπικά δν θα έβαζα, όπως κ δέν έβαλα, γιατί αμφιβάλω εάν θα απόσβαινα ποτέ το έξτρα κόστος της υδραυλικής εγκατάστασης κ του εξοπλισμού. Πέρσυ π.χ. άναψα ηλεκτρικό 5-6 φορές κ ζεσταίνει 120 λιτρα σε 15-20 λεπτά. Υπόψν την ώρα π φτάχνει η αντλία ΖΝΧ δέν έχεις θ.έρμανση..

Αυτά συμπληρωματικά με την ανάλυση του πολύ καταρτισμένου κυρίου άνωθεν. Απλά απο την πλευρά του καταναλωτή- χρήστη.

Edited by georges81
Link to comment
Share on other sites

13 λεπτά πριν, georges81 said:

ΈΧω αντλία με σώματα πανελ κ τη δουλεύω στους 39 βαθμούς κ έχω 21-22 βαθμούς στο σπίτι, με fan coil θα ήθελα τουλάχιστον 45 που ανοίγει η λειτουργία τους.

Εγώ πάντως έχω daikin fancoil και λειτουργούν μια χαρά και κάτω από 45oC

Link to comment
Share on other sites

@antloukidis σε ευχαριστώ πολύ που μπήκες στον κόπο να με ξεστραβώσεις.

@georges81 το σενάριο που περιγράφεις με χαμηλές θερμοκρασίες νερού και σώματα πάνελ είναι το ιδανικό για μένα αλλά δεν είχα ιδέα οτι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.. Μπορείς να δώσεις κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες για την εγκατάσταση σου? πχ ήσουν με πιο μικρά σώματα και πετρέλαιο και μετά απο μελέτη έβαλες (πολύ) μεγαλύτερα σώματα για να ζεσταίνεσαι με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες νερού ή μιλάς για νέο σπίτι που μελετήθηκε απο την αρχή να δουλεύει έτσι? δεν ρωτάω απο περιέργεια και προφανώς θα παίζουν σημαντικό ρόπο οι απώλειες του σπιτιού απλά αν δεν χρειάζεται σώματα μαμούθ νομίζω είναι η λύση που πρέπει να επιδιώξω με τον μηχανικό μου. Απο καταναλώσεις πως πας?

@kostasinjeyan σε ευχαριστώ πολύ για την πληροφόρηση. έχεις και στα υπνοδωμάτια φαν κόιλ? αν ναι, με τον θόρυβο πως τα πάτε?

Edited by PETRAN145
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, georges81 said:

...... με fan coil θα ήθελα τουλάχιστον 45 που ανοίγει η λειτουργία τους.

.....Υπόψν την ώρα π φτάχνει η αντλία ΖΝΧ δέν έχεις θ.έρμανση..

Δεν ισχύουν απαραίτητα τα ανωτέρω. Είναι θέμα ρύθμισης ή/και εγκατάστασης.

Edited by antloukidis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, PETRAN145 said:

@kostasinjeyan σε ευχαριστώ πολύ για την πληροφόρηση. έχεις και στα υπνοδωμάτια φαν κόιλ? αν ναι, με τον θόρυβο πως τα πάτε?

Ναι έχω παντού εκτός από το μπάνιο.

 

Μόνο οταν είναι στη μεγάλη σκάλα παίρνω χαμπάρι ότι δουλεύουν. Μεσαία ίσως να τα ακούσω σε απόλυτη ησυχία. Μικρή καθόλου.

Φυσικά στη μεγάλη σκάλα σπάνια δουλεύουν.

 

Και επίσης το θέμα θορύβου είναι υποκειμενικό

Link to comment
Share on other sites

ε'ιχα αυτόνομη πολυκατοικίας πετρέλαιο. Αυτονομήθηκα κράτησα τα ίδια σώματα που είχα ΑΛΛΑ έβαλα θερμομόνωση κ νέα αλουμίνια με θερμοδιακοπή κλπ. Κατά συνέπεια οι θερμιδικές ανάγκες έπεσαν κατά πολύ κ σε συνδυασμό με την σχεδόν συνεχόμενη θέρμανση έφτασα σε αυτό τη θερμοκρασία. Κοινώς έτυχε, δέν πέτυχε. τώρα από καταναλώσεις στο σπίτι ΜΟΥ ήμουν στα 1200kw όλη τη σεζόν. Υπάρχει κ σχετικό νήμα με άλλους με καταναλώσεις κ πολυ ενδιαφέροντα στοιχεία.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.