Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σχέδιο μονοκατοικίας του 1958


George Kordosis

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Έχω το εξής πρόβλημα.Θέλω να φτιάξω τα συμβόλαια για την αποδοχή της διαθήκης της μητέρας μου.Η συμβολαιογράφος μου ζητάει κάποιο πιστοποιητικό από μηχανικό ότι το σπίτι δεν έχει κάποια παρανομία.Δυστηχώς σχέδιο δεν υπάρχει.Όπως θα δείτε και στον τίτλο, το σπίτι είναι χτισμένο το 1958.Κοντινοί συγγενείς δεν υπάρχουν ,οπότε το μόνο που υπάρχει έιναι το συμβόλαιο από το υποθηκοφυλάκειο, το οπόιο έβγαλε αντίγραφο η δικηγόρος πρόσφατα.Οπότε αριθμό συμβολαίου στην πολεοδομία δεν υπάρχει.Το ερώτημά μου είναι ο μηχανικός μπορεί να το ψάξει με όνομα και διεύθυνση? 

Edited by George Kordosis
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Αν πρόκειται για πράξη αποδοχής κληρονομιάς δεν απαιτείται βεβαίωση νομιμότητας μηχανικού ν 4495/17,  η οποία επιβάλλεται σε μεταβιβάσεις ή συστάσεις εμπράγματων δικαιωμάτων. Όμως, θα πρέπει να απευθυνθείς σε μηχανικό, ώστε να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τακτοποιήσει το σπίτι σου πολεοδομικώς, κάνοντας την όλη αποτύπωση (τοπογραφικό οπωσδήποτε) για να δώσει στη συμβ/φο τα απαραίτητα στοιχεία, τα οποία βεβαίως μετά θα χρειαστούν και θα είναι τα ίδια και στην μελλοντική-αμέσως μετά την αποδοχή-τακτοποίηση. Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια και εγκεκριμένα σχέδια κανείς μηχανικός δεν θα χορηγήσει βεβαίωση νομιμότητας. Αν όμως είχε εκδοθεί Ο.Α αυτή μπορεί και να έχει χαθεί από το αρχείο της Πολεοδομίας. Καταλήγεις στο ίδιο αποτέλεσμα ακόμη και αν σου δώσουν βεβαίωση απώλειας. Επειδή το σπίτι σου είναι παλιό και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν γίνει μεταγενέστερες του 1975 κατασκευές αυτό εκτιμώ ότι μπορεί να τακτοποιηθεί με σχετικά χαμηλό κόστος (300 Ευρώ παράβολο+αμοιβή μηχανικού για αποτύπωση και υπαγωγή του ακινήτου στις διατάξεις του ν. 4495/17) και να λάβει εξαίρεση από την κατεδάφιση οριστικά (κάτι σαν να έχεις οικοδομική άδεια φαντάσου). Οπότε μην ψάχνεις λύση στο ίντερνετ. Απευθύνσου σε μηχανικό να σε αναλάβει.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

υπάρχουν στοιχεία και ο μηχανικός ξέρει να κάνει την δουλειά του, κάπου θα αναφέρεται ένα εμβαδόν κτιρίου και θα υπάρχει και το σπίτι που θα μπορεί να μετρηθεί φαντάζομαι

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας, καταρχήν ευχαριστώ για την απάντηση.Εννοείτε ότι θα πάω σε μηχανικό γιατί αυτός είναι ο ειδικός που θα με κατευθύνει.Απλά το ερώτημα που υπέβαλα ήταν για να ακούσω γνώμες για τέτοιες περιπτώσεις.Και αυτό γιατί σε έναν πρώτο μηχανικό που ρώτησα μου είπε να ψάξω για Τοπογραφικό σχέδιο οριζόντιας ιδιοκτησίας.Καταλαβαίνετε ότι το σπίτι είναι πολύ παλιό,συγγενείς δεν υπάρχουν οπότε είχα απελπιστεί ότι δεν θα μπορέσω να φτιάξω τα συμβόλαια.Σήμερα μίλησα και με έναν 2ο μηχανικό που μου ανέφερε το παραπάνω 300 Ευρώ παράβολο+αμοιβή μηχανικού για αποτύπωση και υπαγωγή του ακινήτου στις διατάξεις του ν. 4495/17.Ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

*George Kordosis όπως προαναφέρθηκε για αποδοχή κληρονομιάς δεν απαιτείται βεβαίωση μηχανικού. Άρα δεν υπάρχει λόγος να απελπίζεσαι. Στη θέση σου θα ζητούσα διευκρινήσεις από τη συμβολαιογράφο γιατί μπορεί να εννοεί κάτι άλλο. Aν θέλεις να μεταβιβάσεις αλλάζει το πράγμα.

Link to comment
Share on other sites

Βεβαίωση νομιμότητας μηχανικού, όπως λένε και οι συνάδελφοι, δεν χρειάζεται για αποδοχή, 

μήπως όμως υπάρχει κάποιο τμήμα του κτιρίου που έγινε μετά το 1983 και η συμβολαιογράφος σου ζήτησε Οικοδομική άδεια ή ρύθμιση αυθαιρέτου? ή μήπως μαζί με την αποδοχή θα κάνετε και σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών ή τροποποίηση κάποιας παλαιάς και γιαυτό ζήτησε βεβαίωση νομιμότητας (κ ο πρώτος μηχανικός σου μίλησε για σύσταση)?

Χρειάζεται μελέτη από κάποιον μηχανικό, να βρει αν υπάρχει άδεια, να δει αν όλο ή τμήμα του είναι αυθαίρετο, να δει αν χρειάζεται ρύθμιση αυθαιρέτου, να επιβεβαιώσει την παλαιότητά του, να δει μήπως υπήρχε και σύσταση ή πρόκειται να γίνει, κλπ, κλπ. 

Μην αγχώνεσαι και μη ταλαιπωρείσαι ψάχνοντας , θα μιλήσει ο μηχανικός σου με τον συμβολαιογράφο και θα σε καθοδηγήσουν.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.