Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Η διάβρωση καταπίνει τις ακτές της ανατολικής Θεσσαλονίκης


Engineer

Recommended Posts

οβαρές και άκρως ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της διάβρωσης σε δημοφιλείς παραλίες του δήμου Θερμαϊκού, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπως αυτές της Αγίας Τριάδας και των Νέων Επιβατών, όπου η θάλασσα έχει, πλέον, καλύψει αρκετά μέτρα των ακτών.

http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2020/10/1-600-x-450-1.jpg

Οι πληγές της διάβρωσης στην περιοχή είναι εμφανείς ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Οι επιπτώσεις είναι ο περιορισμός της παραλίας σε μόλις λίγα μέτρα, αλλά και οι μεγάλες καταστροφές, όπως το πρόσφατο σπάσιμο του πλατύσκαλου στη σκάλα της Αγίας Τριάδας, μετά από αλλεπάλληλα χτυπήματα των κυμάτων της θάλασσας. Όλα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2020/10/5-600-x-450-2.jpg

«Θυμάμαι την παραλία από μικρό παιδί. Ήταν επιπλέον 15 μέτρα από τη θέση που στεκόμαστε τώρα. Παρατηρούμε ότι χάθηκαν χιλιάδες κυβικά μέτρα άμμου και η παραλία καλύφθηκε από τη θάλασσα. Η άμμος μεταφέρθηκε σε αλλά σημεία και η εικόνα έχει αλλάξει αρκετά», λέει στη Greenagenda.gr ο Ηρακλής Μακρής, πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αγίας Τριάδας.

http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2020/10/4-600-x-450-1.jpg

«Τα κύρια αίτια της διάβρωσης είναι οι λιμενικές εγκαταστάσεις που είχαν γίνει παλαιότερα χωρίς τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες, καθώς και άλλες παρεμβάσεις, όπως οι ράμπες, οι σκάλες και οι προβλήτες», υποστηρίζει ο κ. Μακρής.

Σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων κατά μήκος της παράκτιας ζώνης, από τους Νέους Επιβάτες μέχρι και την Αγία Τριάδα, οι επιχειρηματίες ανησυχούν έντονα. «Τα τελευταία χρόνια χάνουμε την άμμο και δεν μπορούμε να βάλουμε τις ξαπλώστρες μας να δουλέψουμε. Η μικρότερη παραλία έχει επιπτώσεις στη δουλειά μας», εξηγεί, από την πλευρά του, επιχειρηματίας της περιοχής.

http://greenagenda.gr/wp-content/uploads/2020/10/3-600-x-450-1.jpg

Τα σημάδια της διάβρωσης είναι ορατά και στα άδεια κτήρια του ΠΙΚΠΑ, όπου το φαινόμενο έχει προχωρήσει αρκετά μέτρα και η φουρτουνιασμένη θάλασσα κτυπά, πλέον, λυσσαλέα τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θερμαϊκού Γιώργο Τσαμασλή, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει το ΕΣΠΑ και να ενταχθεί σχετικλη μελέτη ώστε να γίνει η χρηματοδότησή της. «Έχουμε τις αδειοδοτήσεις και θα ακολουθήσει η δημοπράτηση του σημαντικού αυτού έργου για την αντιμετώπιση του έντονου φαινομένου της διάβρωσης», αναφέρει ο κ. Τσαμασλής στη Greenagenda.gr.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.