Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μεγάλος σεισμός 6,7 ρίχτερ βορειοδυτικά της Σάμου


Engineer

Recommended Posts

συντρίμμια στη Σμύρνη - Πολλοί οι εγκλωβισμένοι στα ερείπια - Τουλάχιστον 150 τραυματίες - Πάνω από 30 οι μετασεισμοί - Καταστροφές σε περίπου 20 κτίρια - Ερντογάν: Στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες της Σμύρνης
Σοκ προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από την Τουρκία. Τρόμος με αγνοούμενους και τραυματίες.

Ο σεισμός στα βορειοδυτικά της Σάμου έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε κτήρια στη Σμύρνη. Στα βίντεο που ακολουθούν, βλέπετε τις συγκλονιστικές στιγμές της κατάρρευσης κτηρίων.

Συμφωνα με την ενημέρωση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών της Τουρκίας, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (οι τρεις από τις καταρρεύσεις κι ο ένας πνίγηκε από τα νερά που πλημμύρισαν στενά της πόλης), ενώ άλλοι 152 έχουν τραυματιστεί. 

Επιπλέον, στην επίσημη ενημέρωση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων, έγινε γνωστό πως τον μεγάλο σεισμό των 6,6 Ρίχτερ στις 13:51, ακολούθησαν 33 μετασεισμοί μέχρι τις 15:45, με τους 13 εξ αυτών να είναι πάνω από τα 4 ρίχτερ (έφτασαν μέχρι τα 4,8).

Ο περιφερειάρχης Σμύρνης ανέφερε πως έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές περίπου 20 κτίρια, ενώ ο κυβερνήτης της πόλης Γιαβούζ Σελίμ Κέσγκερ ήταν καθησυχαστικός, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες ζωών. Ωστόσο οι εικόνες από τη Σμύρνη, που δείχνουν πολυκατοικίες που έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινοι πύργοι και τον τρόμο των κατοίκων, μαρτυρούν πως βρίσκεται σ΄ εξέλιξη μια τραγωδία.

smyrni_kat

Πολλοί είναι οι εγκλωβισμένοι στα ερείπια, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος

O σεισμός διήρκεσε 15 δευτερόλεπτα και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και σε γειτονικές πόλεις όπως στην Κωνσταντινούπολη, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Αμέσως μετά τον σεισμό, ο γενικός γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου της Σμύρνης Buğra Gökçe, δήλωσε στο τουρκικό δίκτυο «NTV» ότι ορισμένα σπίτια στη Σμύρνη έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Για τον Τούρκο υπουργό Περιβάλλοντος, Μurat Kurum πολλοί είναι οι εγκλωβισμένοι στα ερείπια. Πληροφορίες θέλουν τουλάχιστον 40 άτομα να έχουν εγκλωβιστεί σε ένα, μόνο, κτήριο, ενώ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης, έχουν απεγκλωβιστεί τουλάχιστον 70 άτομα.

smyrni1

 

smyrni2

 

 

smyrni3

smyrni_kat1
 

 

smyrni_kat2

Τρόμος με αγνοούμενους και τραυματίες

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), καταγράφηκε σεισμός μεγέθους 6,6 στο 14,51 στο Αιγαίο Πέλαγος, 17 χιλιόμετρα από την περιοχή Σεφερχισάρ της Σμύρνης. Το βάθος του σεισμού, προσδιορίζεται στα 16,54 χλμ.

M’ ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, έκανε γνωστό πως εως τις 14.30 υπήρχαν πληροφορίες για καταρρεύσεις έξι κτιρίων στις περιοχές Μπόρνοβα και Μπαϊρακλί της Σμύρνης, ενώ δεν υπήρχαν αναφορές για νεκρούς. Ο ίδιος ενημέρωσε πως ήδη σωστικά συνεργεία, εργάζονται στα ερείπια των πολυκατοικιών που έχουν καταρρεύσει.

 

 

 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Από περιέργεια, πως προκύπτει τόσο μεγάλη διαφορά στις μετρήσεις μεταξύ των μετρήσεων Ελλάδας και εξωτερικού;

European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC)  https://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=915787

USGS https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/us7000c7y0/executive

Link to comment
Share on other sites

Για τις μετρήσεις, κάτι είχε δηλώσει ο κ. Τσελέντης σε ένα κανάλι, ότι δηλαδή υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη για την εκτίμηση των σεισμών από εμάς σε σχέση με το εξωτερικό, αλλά δεν κατάλαβα σε τι μέγεθος αναφερόταν, το είπε νομίζω ροπή σεισμικής δόνησης.

Για τα υπόλοιπα στην Σμύρνη, ξεφτίλα πραγματικά για τους εργολάβους που έχτισαν πολυκατοικίες που πέφτουν και με 5 Ρίχτερ. Τα ίδια που έγιναν το 1999 φαίνονται και σε αυτή την περίπτωση σε μικρότερο μέγεθος. Ο κ. Τσελέντης έριξε ευθύνες στους μηχανικούς της Τουρκίας και είπε πως οι Έλληνες μηχανικοί είναι πολύ καλύτεροι για αυτό και δεν έπεσαν τα σπίτια στην Ελλάδα.

Link to comment
Share on other sites

Οι σεισμολόγοι μπορεί να θεωρούν ως περίεργο μυστήριο τις δυσμενέστερες επιπτώσεις στη Σμύρνη σε σχέση με τη Σάμο και να τρέχουν σε κανάλια για να το αναλύσουν, οι μηχανικοί όμως δεν έχουν κάποια δικαιολογία γιατί με βάση μια ιδιοπερίοδο σχεδιάζουν την κάθε κατασκευή τους και γνωρίζουν πολύ καλά από τι αυτή εξαρτάται.

Επίσης, οι μηχανικοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι ανάλογο μέγεθος σεισμού στα ανοικτά του Πόρου μπορεί και να ισοπέδωνε μεγάλο τμήμα της Αθήνας, όπως και ο σεισμός του 1999 κατέδειξε.

Για την πιθανότητα και μόνο να ισχύουν πράγματι τα δύο παραπάνω, θεωρώ θετική τη σιωπή των συναδέλφων σήμερα ...

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

16 ώρες πριν, sdim said:

Από περιέργεια, πως προκύπτει τόσο μεγάλη διαφορά στις μετρήσεις μεταξύ των μετρήσεων Ελλάδας και εξωτερικού;

Οι μεγάλοι σεισμοί μετρούνται μετρούνται πλέον στο μέγεθος σεισμικής ροπής το οποίο είναι πιο μοντέρνα κλίμακα και πιο κατάλληλη να περιγράψει μεγάλους σεισμούς. Θα το καταλάβετε από το σύμβολο Mw. Το χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι στο εξωτερικό για μεγάλους σεισμούς.

Στην Ελλάδα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο χρησιμοποιεί για λόγους καλύτερης επικοινωνίας με το κοινό και σύγκρισης με τα παλαιότερα γνωστά την παλαιότερη κλίμακα τοπικού μεγέθους, με το σύμβολο ML - αυτό που αποκαλούμε γενικά κλίμακα ρίχτερ. Το μαθηματικό μοντέλο της κλίμακας έχει την τάση να παθαίνει κορεσμό στα μεγάλα μεγέθη - δεν αυξάνει αντίστοιχα με την σεισμική ενέργεια σε μεγάλα μεγέθη.

Συνεπώς όταν μετράμε έναν σεισμό πρέπει ο αριθμός να συνοδεύεται και από την κλίμακα.

Link to comment
Share on other sites

Ενα μεγαλο ζητημα που ΔΕΝ πρεπει να περασει απαρατηρητο ειναι ο ΑΔΙΚΟΣ χαμος των δυο μαθητων που δεν χαθηκαν απο το σεισμο αλλα απο την ανευθυνοτητα της Ελληνικης κοινωνιας....Υπαρχουν αμετρητες ετοιμοροπες κατασκευες(παληα κτιρια ,μαντροτοιχοι,διατηρητεα κλπ κλπ) ανα την Ελληνικη επικρατεια....αρκετα απο αυτα επισκευαζομαι προχειρα και φθηνα ,δεν παυουν να ειναι επικινδυνα ,αλλα δεν φαινεται πια μετα την προχειρη επισκευη τους...αρκετα απο αυτα εχουν ενταχθει η θα ενταχθουν στο εξοικονομω.....Επισης υπαρχουν πολλα διατητηρητεα που ειναι ετοιμοροπα παρατημενα στην τυχη τους εν δυναμει δολοφονοι ...

Link to comment
Share on other sites

6.8 στα 10χ βάθος ήταν μεγάλος χτύπος. Μου κάνει εντύπωση πώς βγαίνουν τόσοι πολλοί στα Μέσα και προβλέπουν σεισμούς και μετασεισμούς λες και δεν παίζουν με πολύ χαμηλές πιθανότητες. Έχω αρχίσει να δημιουργώ την εντύπωση ότι οι περιοχές που πρέπει να φοβούνται είναι εκείνες που ενώ είναι σεισμικές δεν έχουν σεισμό για δεκαετίες λόγω συγκέντρωσης ενέργειας πιθανόν.

Edited by gktpgeue
Link to comment
Share on other sites

19 ώρες πριν, gktpgeue said:

6.8 στα 10χ βάθος ήταν μεγάλος χτύπος. Μου κάνει εντύπωση πώς βγαίνουν τόσοι πολλοί στα Μέσα και προβλέπουν σεισμούς και μετασεισμούς λες και δεν παίζουν με πολύ χαμηλές πιθανότητες. Έχω αρχίσει να δημιουργώ την εντύπωση ότι οι περιοχές που πρέπει να φοβούνται είναι εκείνες που ενώ είναι σεισμικές δεν έχουν σεισμό για δεκαετίες λόγω συγκέντρωσης ενέργειας πιθανόν.

Και ναι και όχι. Διαφορετικά ρήγματα έχουν διαφορετικές περιόδους ενεργοποίησης. Επίσης κάποιες περιοχές έχουν πολλά ρήγματα κάποιες λιγότερα. Γενικά η πικρή αλήθεια είναι πως μεγάλος σεισμός μπορεί να χτυπήσει σχεδόν οπουδήποτε στη χώρα και οι στατιστικές κινδύνου είναι για τους επιστήμονες και την προετοιμασία του κράτους μακροπρόθεσμα. Ως πολίτες, στη χώρα αυτή πρέπει να το αναμένουμε ανά πάσα στιγμή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.