Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τροποποίηση υφιστάμενων ΠΕΑ για εξοικονομώ-αυτονομώ


Recommended Posts

Σήμερα είχα μία δυνητική πελάτισσα, αλλά τελικά όχι λόγω απόστασης, και την έβαλα να καλέσει στο buildingcert για να της πουν. Θα το μάθουμε και αυτό σιγά σιγά... :-)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

32 λεπτά πριν, tsx said:

Κάνει το προσάρτημα για να εξυπηρετήσει τον παλιό του πελάτη και δεν ασχολείται περαιτέρω.

Καλά δεν είναι και τόσο απλό. Καταρχήν χάνεις τα μισά λεφτά με ΄΄σχεδόν΄΄ ίδια δουλειά. Αν αυτός στο Α ΠΕΑ έχει κάνει ότι νάναι (στο σενάριο κυρίως) , διαστάσεις κουφωμάτων ,εμβαδά τοίχων,δαπέδων,οροφών ,σκιάσεις,προσανατολισμοί κλπ?   

Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα σου και η απάντησή μου ήταν για τον επιθεωρητή του Α ΠΕΑ.
Αυτό που ρωτάς τώρα συνάδελφε είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση.

Link to comment
Share on other sites

Απάντηση από το 

Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας

Τμήμα Επιθεώρησης Ενέργειας ΝΕ

 

Παράθεση

"Σύμφωνα με το άρθρο 19 του ν.4122/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, το ΠΕΑ ανακαλείται μόνο από τον ΕΕ και όχι από την υπηρεσία μας. Εν προκειμένω, ο πρώτος ΕΕ υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν.4122/2013, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, να ανακαλέσει το ΠΕΑ που έχει εκδώσει εφόσον ο ιδιοκτήτης του το ζητήσει. Ειδικότερα, η παρ.4 του ως άνω άρθρου έχει τροποποιηθεί και αντικατασταθεί ως ακολούθως :

«Η ανάκληση/αντικατάσταση ΠΕΑ ή Έκθεσης Επιθεώρησης είναι δυνατή μόνο εφόσον το σχετικό αίτημα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α' 75) του ιδιοκτήτη του κτιρίου ή της κτιριακής μονάδας, η οποία φέρει ψηφιακή υπογραφή αυτού ή βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του από Δημόσια Αρχή και με την οποία δηλώνει ότι επιθυμεί την ανάκληση/αντικατάσταση του ΠΕΑ ή της Έκθεσης.» Κα πρωτίστως στην παρ.1 του ιδίου άρθρου αναγράφεται με σαφές τρόπο ότι :

«...Η ανάκληση/ αντικατάσταση έγκυρου ΠΕΑ ή Έκθεσης Επιθεώρησης γίνεται με έγκριση των Τμημάτων Επιθεώρησης Ενέργειας μετά από σχετικό αίτημα του Ενεργειακού Επιθεωρητή,.».

Σε καμία των περιπτώσεων δεν αναγράφεται ότι τα ΤΕΕ-ΝΕ και ΤΕΕ-ΒΕ υποβάλλουν αίτημα ανάκλησης των ΠΕΑ στο ηλεκτρονικό Αρχείο Ενεργειακών Επιθεωρήσεων αντί των ΕΕ.

Η υπηρεσία μας μετά την ανάκληση του πρώτου ΠΕΑ αναλαμβάνει να συνδέσει το ανακληθέν ΠΕΑ με το νέο ΠΕΑ που αναγράφει ο ιδιοκτήτης στην ΥΔ. Ο δεύτερος ΕΕ υποβάλλει οριστικά το νέο ΠΕΑ μετά την υποβολή του αιτήματος ανάκλησης από τον πρώτο ΕΕ. Η κατάσταση του ΠΕΑ εάν είναι ανακληθέν ή μη, εύκολα διαπιστώνεται από τον έλεγχο της ηλεκτρονικής εγκυρότητας στην αρχική σελίδα του πληροφοριακού συστήματος.

 Με εκτίμηση,

 Ζωή Μακροδημήτρη

Δρ Χημικός Μηχανικός ΑΠΘ

Επιθεωρήτρια Ενέργειας ΝΕ

 Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας

Τμήμα Επιθεώρησης Ενέργειας ΝΕ

Δ/νση: Λ. Μεσογείων 119, 115 26 Αθήνα

e-mail: ene-ne@prv.ypeka.gr

Συνεπώς

1)ΠΕΑ που έχει εκδοθεί πριν τον 11ο του 2017 πρέπει να ανακληθεί από τον ενεργειακό επιθεωρητή που το εξέδωσε και κατόπιν να εκδοθεί νέο από οποιονδήποτε ενεργειακό επιθεωρητή.

2)ΠΕΑ που έχει εκδοθεί μετά τον 11ο του 2017 "τροποποιείται" με ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑ για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ μόνο από τον ενεργειακό επιθεωρητή που το έχει εκδόσει.

 
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλώς ήρθατε στη χώρα του ότι να ‘ναι…

Παραθέτω την απάντηση που έλαβα, στο ακριβώς ίδιο ερώτημα, στις 6 Μαρτίου του 2018:

Subject: Ανάκληση ΠΕΑ

Καλησπέρα σας,

Στις περιπτώσεις που αφορούν στο νέο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2», δίνεται η δυνατότητα ανάκλησης του πρώτου Π.Ε.Α. κτηρίου ή κτηριακής μονάδας, εφόσον αυτό έχει εκδοθεί κάνοντας χρήση προηγούμενων εκδόσεων λογισμικού και Τ.Ο.Τ.Ε.Ε., ώστε αυτό να υποβληθεί εκ νέου με την τελευταία έκδοση λογισμικού και Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. και να μπορεί να είναι συγκρίσιμο με το δεύτερο Π.Ε.Α. που θα ακολουθήσει.

Σημειώνεται ότι:

α. Στην περίπτωση που το αίτημα ανάκλησης του πρώτου Π.Ε.Α. κτηρίου ή κτηριακής μονάδας υποβληθεί από τον ίδιο τον ενεργειακό επιθεωρητή που το είχε αρχικώς εκδώσει, η ανάκληση/αντικατάσταση (σύμφωνα με το άρθρο 20, παρ. 1. του ν.4122/2013) του εν λόγω Π.Ε.Α. είναι δυνατή μόνον εφόσον το σχετικό αίτημα συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν.1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75), του ιδιοκτήτη του κτηρίου ή της κτηριακής μονάδας, με την οποία να δηλώνει ότι επιθυμεί την ανάκληση/αντικατάσταση του εν λόγω Π.Ε.Α. Η υπεύθυνη δήλωση αυτή θα πρέπει να φέρει επικύρωση του γνήσιου της υπογραφής του ιδιοκτήτη από κάποια δημόσια Υπηρεσία.

β. Στην περίπτωση που

- είτε ο ενεργειακός επιθεωρητής, που είχε αρχικώς εκδώσει το πρώτο Π.Ε.Α. κτηρίου ή κτηριακής μονάδας, είναι, για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. μη οικονομικά ενήμερος, συνταξιούχος κ.α.), ανενεργός,

- είτε ο ιδιοκτήτης του κτηρίου ή της κτηριακής μονάδας δεν επιθυμεί το αίτημα ανάκλησης του πρώτου Π.Ε.Α. να υποβληθεί από τον ενεργειακό επιθεωρητή που το είχε αρχικώς εκδώσει,

τότε ο ιδιοκτήτης, δύναται να αναθέσει σε κάποιον άλλον ενεργειακό επιθεωρητή την έκδοση νέου Π.Ε.Α. που να αφορά στο εν λόγω κτήριο ή στην εν λόγω κτηριακή μονάδα και ακολούθως να υποβάλλει αίτημα-υπεύθυνη δήλωση, όπου να δηλώνει ότι επιθυμεί την ανάκληση του παλαιού Π.Ε.Α. (αριθμός πρωτοκόλλου παλαιού Π.Ε.Α.) και την αντικατάσταση με του με το νέο Π.Ε.Α. (αριθμός πρωτοκόλλου νέου Π.Ε.Α.), διότι θέλει να υποβάλει αίτηση στο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2». Η υπεύθυνη δήλωση αυτή θα πρέπει να φέρει επικύρωση του γνήσιου της υπογραφής του ιδιοκτήτη από κάποια δημόσια Υπηρεσία.

Οι ανακλήσεις που διενεργούνται για ένταξη ακινήτου στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2» δεν λογαριάζονται για τον έλεγχο υπέρβασης του μέγιστου επιτρεπτού ποσοστού ανακλήσεων.

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΑΚΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΩΝ

ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Λ. Μεσογείων 119

Τ.Κ. 11526 Αθήνα

Edited by vagom
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μήπως κάτι λείπει από την ανακοίνωση που ανέβασε το buildingcert ;

Στην πρώτη παράγραφο θα εννοεί μάλλον τα εν ισχύ ΠΕΑ προ του 11ου/2017

 
Προσοχή
Σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση όπου έχει εκδοθεί Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) σε κτήριο κατοικίας ανεξαρτήτως λόγου έκδοσης και ο ιδιοκτήτης του επιθυμεί την έκδοση νέου Π.Ε.Α. για την υπαγωγή στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ», τότε το εν ισχύ Π.Ε.Α. θα πρέπει να ανακληθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 19 του ν.4122/2013 (Α΄ 42), όπως ισχύει.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το Π.Ε.Α. είναι δεκαετούς ισχύος και ανακαλείται από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή που το έχει εκδώσει σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στην παρ. 1 και 4 του άρθρου 19 του ως άνω νόμου.

Κατά τα λοιπά σχετικά με την τροποποίηση των συστάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε εν ισχύ Π.Ε.Α. κτηρίων κατοικιών, ισχύει η διαδικασία δημιουργίας ηλεκτρονικού προσαρτήματος, όπως αυτή περιγράφεται στις από 09.11.2020 οδηγίες της υπηρεσίας μας

https://www.buildingcert.gr/

 

Edited by nick_61
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Προφανώς και το έχουν ξεχάσει, ότι αναφέρονται στα ΠΕΑ που εκδόθηκαν με τον "παλιό" (προ 11/2017) ΚΕΝΑΚ. Τα "μετά τον 11/2017" ανακαλούνται ειδικά για το ΕΚΟ με προσάρτημα. Θέλουν και σε αυτό διόρθωση. Όπως και σε όλα αυτά τα περιβόητα "επικοινωνήστε για να σας πούμε ότι αυτά τα ανακληθέντα ΠΕΑ δεν προσμετρώνται για τυχόν υπέρβαση του ορίου". Δουλειά άλλη δεν έχουμε απ'το να είμαστε όλοι την ημέρα πάνω από τηλέφωνα και μειλ με τους χαρτογιακάδες. Οι σωστές,ξεκάθαρες  και σε δημόσιο χώρο ανακοινώσεις, τους είναι άγνωστο αντικείμενο. Ένα θέμα λύνουν, πέντε θέματα δημιουργούν.

Link to comment
Share on other sites

....οπως λεει και ο φιλος κακος λύκος

"Κακός δημόσιος υπάλληλος είναι αυτός που για κάθε λύση εφευρίσκει αντίστοιχο πρόβλημα !"

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τρεις περιπτώσεις:

1. Εάν έχει πεα πριν τον 11ο του 2017 αναγκαστικά ανάκληση. Το ΠΕΑ ανακαλεί αυτός που το εξέδωσε ή σε αδυναμία εύρεσής του (πχ συνταξιοδότηση) ο ιδιοκτήτης. Το νέο ΠΕΑ εκδίδεται είτε απο τον ίδιο επιθεωρητή είτε από άλλο. 

2. Εάν έχει πεα μετά τον 11ο του 2017 και ο ιδιοκτήτης θέλει να συνεχίσει με τον ίδιο επιθεωρητή μπορεί εάν δεν πληρεί το κριτήριο ένταξης ή θέλει να επιλέξει άλλες παρεμβάσεις να συντάξει προσάρτημα. 

3. Εάν έχει πεα μετά τον 11ο του 2017 και ο ιδιοκτήτης δε θέλει να συνεχίσει με τον ίδιο επιθεωρητή μπορει να επιλέξει εκδοση από άλλον. Ανάκληση του παλιού και έκδοση νέου. 

Σε κάθε περίπτωση το νέο πεα πρέπει να έχει προστεθεί στο ΒC πριν το αίτημα ώστε να ξέρουν τα αρμόδια οργανα ποιό ΠΕΑ θα αντικαταστήσει το παλιό για τη "συσχέτιση". 

Εφόσον το ΠΕΑ έχει παραδοθεί στον ιδιοκτήτη ανεβάζει ο παλιός επιθεωρητής μέσω του BC ή στέλνει ο ιδιοκτήτης σε αδυναμία εύρεσης την ΥΔ με θεωρημένο το γνήσιο με το αιτημα ανάκληση (αναφορά στο παλιό πεα, στο νέο και στο λόγο ανάκλησης). 

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον @Sw0rdf1sh και στις τρείς περιπτώσεις, επιβεβαιώνοντας ότι μου έχουν τύχει αρκετές ανακλήσεις που έγιναν από τον ιδιοκτήτη, χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου ΕΕ.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η διδάκτωρ στην ως άνω απάντησή της προς την συναδέλφισσα @xathi, δηλώνει ότι «το ΠΕΑ ανακαλείται μόνο από τον ΕΕ και όχι από την υπηρεσία μας» και ότι «...Η ανάκληση/ αντικατάσταση έγκυρου ΠΕΑ ή Έκθεσης Επιθεώρησης γίνεται με έγκριση των Τμημάτων Επιθεώρησης Ενέργειας μετά από σχετικό αίτημα του Ενεργειακού Επιθεωρητή,.»

Δηλαδή, η ανάκληση πρέπει πρώτα να ζητηθεί και να υλοποιηθεί από τον ΕΕ μέσω της πλατφόρμας (Οριστικά Υποβληθείσες Επιθεωρήσεις Κτιρίων), και το Τμήμα Επιθεώρησης Ενέργειας απλά θα την εγκρίνει.

Ή λοιπόν κάτι έχει αλλάξει, ή υπάρχει αντίφαση στο τρόπο χειρισμού των ανακλήσεων από παλιούς και νέους υπαλλήλους.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.