Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τροποποίηση υφιστάμενων ΠΕΑ για εξοικονομώ-αυτονομώ


Recommended Posts

Καλησπέρα. Θέλω να αναφέρω μία αρκετά μπερδεμένη υπόθεση:

Τον Φεβρουάριο του 2020 εκδόθηκε ΠΕΑ για αγοροπωλησία διαμερίσματος από κάποιον άλλο ενεργειακό επιθεωρητή. Ο νέος ιδιοκτήτης είναι πελάτης μου και θέλει να τον εντάξω στο εξοικονομώ αυτονομώ. Το αναφερόμενο ΠΕΑ δεν πετυχαίνει τον στόχο των 3 κατηγοριών αναβάθμισης. Ήρθα σε επαφή με τον αρχικό επιθεωρητή τον ενημέρωσα για την επιθυμία του πελάτη μου για ένταξη στο πρόγραμμα, για την ανάγκη να εκδόσει προσάρτημα στο ΠΕΑ και του έστειλα και τις προτεινόμενες από εμένα παρεμβάσεις. Δέχτηκε να κάνει το προσάρτημα και να συντάξει και το έντυπο παρεμβάσεων (ως ο ενεργειακός επιθεωρητής του ΠΕΑ) με κάποιο οικονομικό τίμημα που το δέχτηκε ο ιδιοκτήτηας (λογικό). Ενώ μου έστειλε το προσάρτημα τσακώθηκε (όχι για οικονομικούς λόγους) με τον ιδιοκτήτη και αρνείται να υπογράψει το έντυπο παρεμβάσεων. Τώρα τι μπορώ να κάνω εγώ;

1. Να υπογράψω εγώ το έντυπο παρεμβάσεων παρόλο που δεν έχω εκδόσει το ΠΕΑ;

2. Να εκδόσω νέο ΠΕΑ και να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση ο ιδιοκτήτης στο Σώμα Επιθεώρησης (στη γνωστή διεύθυνση) για αντικατάσταση του παλαιού ΠΕΑ με την αιτιολογία ότι επιθυμεί την έκδοση νέου ΠΕΑ από άλλον ενεργειακό επιθεωρητή; (Αν δεν υπήρχε το προσάρτημα ίσως να ήταν και η λογικότερη λύση αυτή, αλλά τώρα όταν θα ελεγθεί το αίτημα θα διαπιστωθεί ότι το αρχικό ΠΕΑ με το προσάρτημα επιτυγχάνει το στόχο και δεν ξέρω αν θα γίνει δεκτό το αίτημα).

Μήπως μπορεί κάποιος να βοηθήσει;

 

Link to comment
Share on other sites

καταρχην γιατι τσακώθηκαν ... ανώριμη συμπεριφορα, ισως και απο τους δυο ... δεν υπαρχει κατι να κανεις ..βρεστα με τον μηχανικο ως υποθέτω ποιο λογικοί ... βεβαιώ αν δεν βγαζεις ακρη κανε ανάκληση, με καποια λογική που δεν θα μπλέξεις και θα γίνει ...δεν ξερω αν μπορεις να επικαλεστείς οτι εχει γινει αλλαγή συστήματος θέρμανσης ή εχει τοποθετηθει ηλιακος ή το αντοιστροφο .. πχ αν ειχε ηλιακο το προηγουμε ΠΕΑ γραψε οτι ο προηγουμενος ιδιοκτητης τον εβγαλε και τον πηρε .τι να πω κατι τετοιο ... ... αλλαγη παραθυρων ή κται τετοιο γιατι δεν εχω κανει ανακληση ... προσωπικα εγω εκανα προσαρτημα χωρις να παρω λεφτα ... εξυπηρέτησα εναν συνάδερφο

.

Edited by george68
Link to comment
Share on other sites

Να βγάλεις νέο ΠΕΑ κάνοντας τον ανήξερο.

Ούτε υπεύθυνες δηλώσεις ιδιοκτήτη ούτε εμπλοκή με τον προηγούμενο μηχανικό, που δεν έπρεπε να ανακατέψεις εξ αρχής.

Εσύ δεν παραβιάζει τη διάταξη περί ανάκλησης και στον ιδιοκτήτη δεν προβλέπεται καμία επίπτωση από το νόμο

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον zxgr, αλλά δεν ξέρω αν μπορεί ο συνάδελφος να το κάνει τώρα αυτό που τα έχει ανακατέψει τόσο.

Αργότερα δε θα μπορέσει να επικαλεστεί άγνοια.

Link to comment
Share on other sites

η πρόβλεψη του νόμου είναι ποινές σε όποιον εκδίδει ΠΕΑ χωρίς να ανακαλέσει προηγούμενο εκδοθέν από τον ίδιο,

η γνώση υπάρξει ΠΕΑ δεν περιγράφεται πουθενά ως παράπτωμα

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό πού το λέει, είμαστε σίγουροι;

Το αρθ. 19, παρ. 1 του 4122/13 λέει ότι για ανάκληση ή αντικατάσταση υφιστάμενου ΠΕΑ απαιτείται έγκριση των τμημάτων επιθεώρησης.

Εφόσον το ΠΕΑ συνοδεύει το ακίνητο, αν βγάλει άλλο δεν είναι στην ουσία αντικατάσταση του 1ου;

Link to comment
Share on other sites

λογικα το ΠΕΑ θα περιγραφεται στα συμβολαια ... οποτε δεν μπορει να πει δεν ηξερα δεν ειδα ... βεβαια δεν ξερω αν το ψαξει και κανενας ... 

Link to comment
Share on other sites

Είναι καραγκιόζηδες. Εχουν κάνει το θέμα της ανάκλησης ΠΕΑ την πιο δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία του ελληνικού δημοσίου! να ψάχνεις να βρεις τον παλιό ενεργειακό επιθεωρητή που μπορεί να έχει πεθάνει που λέει ο λόγος...αν είναι δυνατόν!

Οκ σωστό είναι να μην υπάρχουν 2 ΠΕΑ για το ίδιο ακίνητο αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ πιο απλή η διαδικασία...πχ ένα αίτημα του ιδιοκτήτη να ακυρωθεί το τάδε ΠΕΑ και τέλος. και βγάζει μετά καινούργιο με όποιον επιθεωρητή θέλει.

Το μόνο που πετυχαίνουν με την πολύπλοκη διαδικασία είναι να μας οδηγούν να βγάζουμε 2ο και 3ο ΠΕΑ για το ίδιο ακίνητο για να ξεμπερδεύουμε.

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να προταθεί μια διαδικασία πιο αυτοματοποιημένη και να γίνονται οι έλεγχοι σε 2ο χρόνο. Όπως για παράδειγμα στο προσάρτημα. πχ μέσα από το bc να συσχετίζονται άμεσα παλιό και νέο ΠΕΑ είτε από τον ίδιο επιθεωρητή είτε από τον παλιό σε νέο.

Όμως τα σώματα επιθεώρησης ενέργειας έχουν δικαίωμα να αρνηθούν και την ανάκληση. Εάν δεν υπάρξει άλλο νομικό πλαίσιο αυτό που λέω δε μπορεί να γίνει.

Πάντως συμφωνώ στο σκεπτικό. Εδώ κάνεις μελέτη οικοδομικής άδειας, νομιμοποίηση για τον εαυτό σου (οι συνάδελφοι με τέτοιο δικαίωμα) και δεν μπορείς να εκδώσεις ΠΕΑ επειδή ο πατέρας σου συμμετείχε σε μια άδεια το 80.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.