Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Βεβαίωση Ολοκλήρωσης των εργασιών που αφορούν στα έργα του σταθμού παραγωγής


spygr

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Υπάρχει κάποιο πρότυπο ή κάποιος συνάδελφος που έκανε την έκθεση αυτοψίας? για να βγάλουμε την Βεβαίωση που χρειάζονται πλέον τα Φ/Β για να δηλώσουμε ετοιμότητα σε πάρκα 500Kw και 1ΜW ?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 29
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν υπάρχει πρότυπο. Μαζεύεις όσες πληροφορίες απαιτούνται, φωτογραφίες μην ξεχάσεις από ταμπελάκια των inverters και του ΜΣ. Κάνεις μια δήλωση και τα παραδίδεις όλα στον παραγωγό μαζί με την ΑΠΥ.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Μηπως καποιος συναδελφος ολοκληρωσε τη διαδικασια της δηλωσης ετοιμοτητας/συνδεσης;

ο μηχανικος που υπογραφει την αυτοψια πρεπει να ειναι γραμμενος στον καταλογο του ΤΕΕ που εχει προκυρηχθεί (και που θα γινεται με κληρωση μολις ενεργοποιηθει η διαδικασια); 

Μπορει ενας μηχανικος να υπογραψει τη βεβαιωση ετοιμοτητας/ολοκληρωσης και να ειναι και εγκαταστάτης (ΥΔΕ) ή υπάρχει ασυμβιβαστο;

Θα ηθελα μια βοηθεια γιατι ειναι το πρωτο εργο που ασχολουμαι (500KW). Υπάρχει διαδικασια μερησεων ελέγχου  (γειωσεις, ωμικη αντισταση καλωδιων, λειτουργια ηλεκτρονομου, αρμονικες κλπ);

Link to comment
Share on other sites

Επειδή είναι το πρώτο σου έργο και έχει μετασχηματιση μέσης τάσης,  η έκδοση ΥΔΕ πρέπει να γίνει με κάποιον με εμπειρία. 

Θα πρέπει να έχεις όργανο για να κάνεις τις απαιτούμενες μετρήσεις (που περιγράφονται στην Υδε),να συμπληρώσεις τα έγγραφα για τη μη χρήση ρελε διαρροής στις γραμμές των inverter και όμως επίσης θα πρέπει να πιστοποιηθεί και η μέση τάση.

 

Υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ μηχανικού Τεε και μηχανικού έργου ( υδε- επίβλεψη κτλ)

Link to comment
Share on other sites

οκ για την ΥΔΕ το καταλαβα και εχω ξανακάνει αρκετες σε κτιριακα (σε χαμηλη ταση και με μετρησεις). Για τη μεση ταση τι μετρησεις χρειαζονται;

Αρα για τη δηλωση ετοιμοτητας πρεπει να ειναι άλλος ο μηχανικος που θα κανει τη δηλωση ολοκληρωσης και την εκθεση αυτοψιας; παραθετω το νομο:

Η έκθεση αυτοψίας περιλαμβάνει την ημερομηνία και ώρα της αυτοψίας, τα βασικά στοιχεία του εξοπλισμού
(ιδίως τον αριθμό και τύπο μονάδων παραγωγής) που ελέγχθηκαν και καταγράφηκαν, και συνοδεύεται ιδίως
από φωτογραφική τεκμηρίωση, η οποία περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο τη γενική άποψη του σταθμού και τον οι-
κίσκο / υποσταθμό όπου υπάρχει.

Αρα μια  περιγραφη του εξοπλισμου και φωτογραφιες; δεν κανουμε μετρησεις στον ελεγχο; Ουσιαστικα την ευθυνη του εργου την εχει ο συνταξας την ΥΔΕ. Για τη διαδικασια του ελεγχου νομιζω δεν εχει ακομα ενεργοποιηθει ο καταλογος του ΤΕΕ με το συστημα της κληρωσης και μπορει να επιλεγει ο ιδιοκτητης μηχανικο.

 

Link to comment
Share on other sites

On 19/3/2021 at 4:45 ΜΜ, ytsiou said:

Για τη διαδικασια του ελεγχου νομιζω δεν εχει ακομα ενεργοποιηθει ο καταλογος του ΤΕΕ με το συστημα της κληρωσης και μπορει να επιλεγει ο ιδιοκτητης μηχανικο.

Όχι δεν μπορεί -πλέον- να επιλέξει ο ιδιοκτήτης μηχανικό. Ο παραγωγός κάνει αίτηση στο ΤΕΕ και με τη σειρά του αυτό αναθέτει σε ένα μηχανικό από τον κατάλογο που έχει συντάξει να εκτελέσει την αυτοψία (με το αντίστοιχο χρηματικό ποσό που βαραίνει τον Παραγωγό).

Edited by miltos
Διαγραφή τμήματος παράθεσης
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα σε όλους! Αν και παλιό μέλος (από το 2008) αυτό είναι το πρώτο μου post...

Ήθελα να επανέλθω στο θέμα και να ρωτήσω και εγώ αν κάποιος συνάδελφος έχει δώσει ή λάβει βεβαίωση ολοκλήρωσης σε φωτοβολταϊκό ΜΤ με την αντίστοιχη έκθεση αυτοψίας προκειμένου να με διαφωτίσει σχετικά με τη δομή και τα περιεχόμενα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

On 19/3/2021 at 4:15 ΜΜ, Bill22 said:

....να συμπληρώσεις τα έγγραφα για τη μη χρήση ρελε διαρροής στις γραμμές των inverter και όμως επίσης θα πρέπει να πιστοποιηθεί και η μέση τάση.....

μιας και το έθεσες,  οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργιας εμπίπτουν στις διατάξεις ΕΛΟΤ 384? Επίσης σε ποια πιστοποίηση αναφέρεσαι?

Edited by maneni
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Καλησπέρα σε όλους! 

Ήθελα να επανέλθω στο θέμα και να ρωτήσω και εγώ αν κάποιος συνάδελφος έχει δώσει ή λάβει βεβαίωση ολοκλήρωσης σε φωτοβολταϊκό σταθμό με την αντίστοιχη έκθεση αυτοψίας προκειμένου να έχω τη δομή και τα περιεχόμενα.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Δεν υπάρχει στάνταρ δομή. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι να πιστοποιήσεις ότι ο εξοπλισμός που δηλώνεται ταυτίζεται με τον εξοπλισμό που υπάρχει:

1. Καταγραφή: Μετράς panels και inverters. Καταγράφεις τους τύπους και την ονομαστική ισχύ, καθώς και τύπο-ισχύ μετασχηματιστή αν ο σταθμός είναι > 100KW. Σιγουρεύεσαι ότι η συνολική ονομαστική ισχύς των panels είναι μικρότερη από τη συμβολαιοποιημένη ισχύ του σταθμού. Αν όχι, προχωράς μεν, αλλά ενημερώνεις τον παραγωγό και τον αναγράφεις στην έκθεσή σου. Προσοχή στα bifacials.

2. Φωτογραφική τεκμηρίωση: Έπειτα παίρνεις φωτογραφίες: α) Από όλα τα ταμπελάκια των inverters όπου θα φαίνεται απαραίτητα το S/N . β) Από το ταμπελάκι ενός panel. γ) Από το ταμπελάκι του μετασχηματιστή (αν είναι > 100KW). ε) Από το σταθμό πανοραμικά ή κάποιες αντιπροσωπευτικές από το χώρο. Προαιρετικά, μπορείς να πάρεις και από τους πίνακες χαμηλής καθώς και από τις κυψέλες μέσης τάσης και τον οικίσκο του υποσταθμού αν υπάρχουν, καθώς και από το σημείο παροχής. Αυτά είναι τα στανταρ που απαιτούνται. Όση παραπάνω πληροφορία βάλεις, τόσο πιο καλυμένος είσαι.

3. Έκθεση: Τέλος συντάσεις μια έκθεση όπου περιγράφεις τα παραπάνω, πολύ περιληπτικά, παραθέτοντας τις φωτογραφίες. Συντάσεις και μια υπεύθυνη δήλωση που λέει ότι έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς οι εργασίες στο φωτοβολταϊκό σταθμο. Και είσαι έτοιμος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.