Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναμενόμενη / Μέση διάρκεια ζωής χαλκοσωλήνων κεντρικής θέρμανσης


Electric

Recommended Posts

Προσπαθώ να βρω ποια είναι αναμενόμενη/εκτιμόμενη/μέση διάρκεια ζωής των σωληνώσεων της κεντρικής θέρμανσης. Πόσα χρόνια θα περάσουν πριν οι χαλκοσωλήνες της εγκατάσταση θερμανσης χρειαστούν κάποια αλλαγή ή επισκευή?

Το κίνητρο μου είναι να αποφασίσω αν σε ένα σπίτι 25 ετίας που γίνεται ανακαίνιση έχει νόημα να αλλάξουν οι χάλκινοι σωλήνες της εγκατάστασης θέρμανσης. Ενας υδραυλικός/εγκαταστάτης που ήρθε εκτίμησε ότι είναι σε καλή κατάσταση και δεν χρειάζονται αλλαγή άμεσα. Αλλά μιας και ήδη έχουν γίνει σκαψίματα και θα βαφτεί το σπίτι, μήπως είναι καλη ευκαιρία να αλλάξουν και οι χάλκινοι σωλήνες της θέρμανσης;

Ερευνα 

Εν ολίγοις οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο διαφέρουν, δίνω μερικά παραδείγματα παρακάτω.

Σε διάφορα site βλέπω να αναφέρεται ως πρακτικά απεριόριστη διάρκεια, όπως εδώ. Σε αλλo 70 χρόνια. Σε κάποιους κατασκευεαστές σωλήνων βλέπω να δίνεται εγγύηση 30 χρονια και να αναφέρεται απεριόριστη διάρκεια. (Talos - Xαλκόρ) Σε άλλο  αναφέρεται ως εκτιμόμενη διάρκεια ζωής τα 50 χρόνια.

Διευκρινήσεις

Είναι κατανοητό οτι η πλήρης και συγκεκριμένη απάντηση είναι οτι η διάρκεια ζωής "εξαρτάται" απο πολλα πραγματα.
Εξαρτάται απο τις ενώσεις, απο τον υπόλοιπο εξοπλισμό (πχ αν κάποιος παράγοντας που οδηγεί σε διαύρωση), τον τύπο των σωληνώσεων χαλκού κλπ. Επίσης καταλαβαίνω οτι αυτοί ειναι και οι κυριότερες αιτίες διαροής. Πρόβλημα στις ενώσεις ή κάποια διαύρωση (κυρίως σε λεπτούς σωλήνες χαλκού). Αν κάποιος ξέρει περισσότερα θα ήθελα να μάθω.

Σε περίπτωση που βοηθάει η εγκατάσταση είναι περίπου του 1995 με 4 ορόφους (ισόγειο + 3 όροφοι). Δεν έχουν όλα τα διαμερίσματα τον ίδιο τύπο θερμαντικού σώματος και ο καυστήρας χρησιμοποιεί πετρέλαιο.

Σύνοψη ερώτησης

Πόσα χρόνια αναμένεται να "ζήσουν" οι σωλήνες χαλκού για θέρμανση απο την στιγμή της εγκατάστασης? Εναλακτικά, απο πόσα χρόνια και μετά πρέπει να περιμενω κάποια προβληματα στις σωληνώσεις. Υπάρχει κάποιος συνάδελφος που εμπειρικά ή απο κάποια πηγή να έχει μια εκτίμηση;
 

 

Link to comment
Share on other sites

Η διάρκεια ζωής των χαλκοσωλήνων είναι όντως απεριόριστη με κάποιες προϋποθέσεις.

Η σημαντικότερη είναι ο χαλκός και οι κολλήσεις να μη έρχονται σε επαφή με οικοδομικά υλικά που περιέχουν ασβέστη (σοβάδες κλπ)

Αν λοιπόν μιλάμε για μονοσωλήνιο σύστημα, όπου οι σωλήνες είναι :

  • επενδυμένοι,
  • μέσα στο πάτωμα (όχι στο σοβά), και
  • χωρίς ενώσεις (από το συλλέκτη μέχρι το σώμα)

δεν έχετε τίποτα να φοβάστε.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να είμαι ειδικός, νομίζω ότι, συμβαίνει κάτι ανάλογο που συμβαίνει στην επαφή σίδηρου και χαλκού (σκουριάζει ο σίδηρος).

'Ετσι και στην επαφή ασβεστίου και χαλκού, "σκουριάζει" ο χαλκός.

Συγνώμη και πάλι για την "μπακάλικη" εξήγηση.

Ίσως κάποιος χημικός μηχ. μας το εξηγήσει καλύτερα-σωστότερα.

Edited by antloukidis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 19/11/2020 at 11:19 ΠΜ, antloukidis said:

Χωρίς να είμαι ειδικός, νομίζω ότι, συμβαίνει κάτι ανάλογο που συμβαίνει στην επαφή σίδηρου και χαλκού (σκουριάζει ο σίδηρος).

'Ετσι και στην επαφή ασβεστίου και χαλκού, "σκουριάζει" ο χαλκός.

Συγνώμη και πάλι για την "μπακάλικη" εξήγηση.

Ίσως κάποιος χημικός μηχ. μας το εξηγήσει καλύτερα-σωστότερα.

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Η εξήγηση είναι πολύ καλύ και παραστατική και η πληροφορία είναι άμμεσα αξιοποιήσιμη και πρακτική.

Έψαξα λίγο και βρήκα εδώ το παρακάτω:

Παράθεση

Copper won't corrode in concrete unless soluble chlorides are present. When copper is adjacent to steel reinforcement, and an electrolyte such as chloride is present, steel corrosion is likely to occur due to galvanic action. Under these circumstances, you should insulate the copper with a suitable coating. Erlin also says that very small amounts of ammonia and possibly nitrates can cause stress corrosion cracking of copper pipes embedded in concrete.

Reference

Bernard Erlin, "Embedded Metals and Materials Other Than Reinforcing Steel," Significance of Tests and Properties of Concrete and Concrete-Making Materials, STP 169C, ASTM, West Conshohocken, Pa., 1994, pp. 176-177

Που ουσιαστικά επιβεβαίωνει την εξήγηση που έδωσες καθώς και αυτό που αναφέρεις για την επένδυση των σωλήνων. Οτι μέσα στούς τοίχους υπάρχουν παράγοντες που οδηγούν σε κάποιο γαλβανικό φαινόμενο και αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε χάλκινους σωλήνες χωρίς επένδυση. Όντως ίσως κάποιος χημικός μπορεί να προσθέσει περισσότερες πληροφορίες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.