Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

επανεγγραφή μετά από διαγραφή ΤΣΜΕΔΕ


Dimitrios Papadimitriou

Recommended Posts

Καλημέρα,

εάν επανεγγραφω στο ΤΣΜΕΔΕ (είχα διαγραφεί πριν 5 έτη) θα χρειαστεί να πληρώσω τις εισφορές για τα 5 έτη;

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Γαι καθαρά λόγους τάξης (και υποθέτω ότι το γνωρίζεις) πλέον δεν υπάρχει ΤΣΜΕΔΕ, υπάρχει ο e-ΕΦΚΑ/Δ/νση Εισφορών Τομέων Μηχανικών Ε.Δ.Ε. (όπου ήταν το τ.ΤΣΜΕΔΕ στην Αθήνα και υπάρχουν και τα αντίστοιχα γραφεία του τ.ΤΣΜΕΔΕ, πλέον ως Περιφερειακά Γραφεία Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων)

Αναφορικά στο ερώτημα σου, η απάντηση είναι καταφατική, για την περίοδο μέχρι και 31-12-2016. [Σχετ.: Άρθρο 20 παράγρ. 1 & 3 ν.4488/2017, Εγκ.16/16-3-2018/ΕΦΚΑ]

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

13 λεπτά πριν, georgegaleos said:

Γαι καθαρά λόγους τάξης (και υποθέτω ότι το γνωρίζεις) πλέον δεν υπάρχει ΤΣΜΕΔΕ, υπάρχει ο e-ΕΦΚΑ/Δ/νση Εισφορών Τομέων Μηχανικών Ε.Δ.Ε. (όπου ήταν το τ.ΤΣΜΕΔΕ στην Αθήνα και υπάρχουν και τα αντίστοιχα γραφεία του τ.ΤΣΜΕΔΕ, πλέον ως Περιφερειακά Γραφεία Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων)

Αναφορικά στο ερώτημα σου, η απάντηση είναι καταφατική, για την περίοδο μέχρι και 31-12-2016. [Σχετ.: Άρθρο 20 παράγρ. 1 & 3 ν.4488/2017, Εγκ.16/16-3-2018/ΕΦΚΑ]

Ευχαριστώ για την απάντηση!

Για να το ξεκαθαρίσω: θα πρέπει να πληρώσω τις εισφορές για το διαστημα από 1-1-2016 έως 31-12 -2016 και με την επανεγγραφή από 1-1-2021 τις τρέχουσες εισφορές. Δηλαδή δεν θα πληρώσω για τα έτη 2017-2018-2019-2020.

Σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με τις παραπομπές που σου ανέφερα οφειλές:
i) υπάρχουν στο τ.ΤΣΜΕΔΕ για το χρονικό διάστημα: με αφετηρία την επομένη της τελευταίας ημέρας του μήνα που διέκοψες την άσκηση της ατομικής επαγγελματικής δραστηριότητας σου στη ΔΟΥ και πέρας μέχρι και την 31/12/2016,

26 minutes ago, Dimitrios Papadimitriou said:

θα πρέπει να πληρώσω τις εισφορές για το διαστημα από 1-1-2016 έως 31-12 -2016

οπότε "ναι από 1/1/2016", αν έχεις κάνει διακοπή στην ΔΟΥ την 31/12/2015

καθώς επίσης 

ii) θα δημιουργηθούν και για το χρονικό διάστημα από την 1/1/2017 και για τα επόμενα έτη: με αφετηρία την πρώτη μέρα του μήνα, εντός του όποιου έτους, θα κάνεις έναρξη άσκησης της ατομικής επαγγελματικής δραστηριότητας σου στη ΔΟΥ και πέρας μέχρι την ημέρα που θα αποφασίσεις να κάνεις πάλι διακοπή της άσκησης της ατομικής επαγγελματικής δραστηριότητας σου στη ΔΟΥ.

27 minutes ago, Dimitrios Papadimitriou said:

και με την επανεγγραφή από 1-1-2021 τις τρέχουσες εισφορές.

οπότε "ναι από 1/1/2021", αν θα κάνεις έναρξη στην ΔΟΥ στο χρονικό διάστημα από 1/1-31/1/2021.

--------------------------------------------

31 minutes ago, Dimitrios Papadimitriou said:

Δηλαδή δεν θα πληρώσω για τα έτη 2017-2018-2019-2020.

Σωστά, για το χρονικό διάστημα με αφετηρία και την 1/1/2016 (αν έχεις κάνει διακοπή στην ΔΟΥ την 31/12/2015) και πέρας και την 31/12/2020 (αν κάνεις έναρξη στην ΔΟΥ στο χρονικό διάστημα από 1/1-31/1/2021).

 

 

Link to comment
Share on other sites

georgegaleos ,επειδή με ενδιαφέρει αυτό το θέμα καθώς είχα διακόψει το Αεξαμ του 2014 και θέλω να επανέλθω, υπολόγιζα να μου  ζητηθούν μόνο τα αναδρομικά από τις αυξήσεις του  Β εξαμ του 2011 έως   Α2014 που είχε παγώσει η Διοικούσα του ΤΕΕ και τελικά γίνανε απαιτητά το 2016 νομίζω. Διάβασα τα έγγραφα που αναφέρεις δεν μου έγινε ξεκάθαρο μπορείς να με βοηθήσεις να το ξεκαθαρίσω? υπάρχει εμπειρία από άλλους συναδέλφους που επανήλθαν  ότι ζητήθηκαν εισφορές για έτη που κάποιος ουσιαστικά ήταν ανασφάλιστος ? (έως 31-12-16 που αναφέρεις)

Edited by pavlos romios
Link to comment
Share on other sites

Α) Μέχρι 31/12/2016 δηλαδή προ ΕΦΚΑ, η ασφάλσιη στο τότε ΤΣΜΕΔΕ ήταν υποχρεωτικά και ανεξάρτητη από την ύπαρξη έναρξης ή όχι στην εφορία. Εφόσον δηλαδή υπήρχες στο ΤΕΕ ως ενεργό μέλος είχες δηλ. όσο χρόνο είχες την ιδιότητα του μηχανικού υπήρχε υποχρεωτική ασφάλιση στο τότε ΤΣΜΕΔΕ.

Μέχρι 31/12/2016 (ήτοι επί ύπαρξης ΤΣΜΕΔΕ) το ταμείο μας, ασφάλιζε πρακτικά την ιδιότητα ανεξάρτητα εάν ασκούσαμε ή όχι επαγγελματική δραστηριότητα μηχανικού

Από 1/1/2017 ήτοι από έναρξης του ΕΦΚΑ θεσπίσθηκε ως βασικό στοιχείο υπαγωγής στην ασφάλιση η έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας στη ΔΟΥ και για τους μηχανικούς και όχι η ιδιότητα του μηχανικού. 
Δηλαδή αποσυνδεθηκε η υποχρεωτικής υπαγωγή στην ασφάλιση των μηχανικών (του ΤΕΕ) στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ χρονικά από την εγγραφή των μηχανικών στους οικείους επαγγελματικούς συλλόγους (δηλ στο ΤΕΕ) και για όσο ο μηχανικός είχε την ιδιότητα του μηχανικού στο ΤΕΕ.

Οπότε με το άρθρο 20 του ν.4488/2017 προβλέφθηκε η αποσύνδεση της υποχρέωσης καταβολής εισφορών από όταν χρονικά κάποιος εγγραφόταν στο ΤΕΕ και όσο χρόνο ήταν εγγεγραμένος σε αυτό.

Όπως αναφέρεται και στη σχετική αιτιολογική έκθεση:

"[...]

Αρθρο 22 Αποσύνδεση ασφάλισης από ιδιότητα"

...

Βάσει των καταστατικών διατάξεων του πρ. ΕΤΑΑΤΣΜΕΔΕ (το οποίο είναι ήδη ενταχθέν στον ΕΦΚΑ), η ασφάλιση είναι υποχρεωτική για τα µέλη του ΤΕΕ (ασφάλιση ιδιότητας), χωρίς να εξετάζεται, σε αντίθεση µε τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισµούς, εάν υπάρχει άσκηση επαγγελµατικής δραστηριότητας. Συνεπώς, στην περίπτωση του πρ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, η µη άσκηση επαγγελµατικής δραστηριότητας δεν συνεπάγεται και τη µη υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.

...

Η υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση των παραπάνω αυτοαπασχολουμένων συνιστά άδικη μεταχείριση σε βάρος των συγκεκριμένων κατηγοριών επαγγελματιών, πάγιο αιτημάτων οποίων αποτελεί η αποσύνδεση της ασφάλισης από την εγγραφή στο ΤΕΕ ή τον οικείο δικηγορικό σύλλογο και η σύνδεση της υποχρέωσης καταβολής εισφορών με την άσκηση δραστηριότητας, όπως ισχύει για τις υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η αποσύνδεση της υποχρέωσης καταβολής εισφορών από την εγγραφή στο ΤΕΕ ή το δικηγορικό σύλλογο και η σύνδεσή της με την έναρξη εργασιών στη ΔΟΥ, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων. Με αυτό τον τρόπο, εξαλείφονται οι υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, ως προς την υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση και εξυπηρετείται η βασική αρχή που διέπει τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, η αρχή της ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων και η σύνδεση της υποχρέωσης εισφορών με τη δραστηριότητα του κάθε ασφαλισμένου και το πραγματικό του εισόδημα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

[...]"

 

Σε εφαρμογή του παραπάνω εκδόθηκε (δεν την είχα αναφέρει πριν) και η με Αριθ.Πρωτ.:Δ.15/Δ/οικ.3376/73/14-2-2018 απόφαση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ με θέμα "Γνωστοποίηση άρθρου 20 του ν.4488/2017 – Αποσύνδεση ασφάλισης από ιδιότητα", σύμφωνα με την οποία:

"[...]
Από τις καταστατικές διατάξεις του πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ (άρθρο 6 του α.ν.2326/1940, όπως ισχύει) προβλέπεται η υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση του ανωτέρω πρώην φορέα, και από 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ, των μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), από την ημερομηνία εγγραφής τους σε αυτό, ανεξάρτητα εάν ασκούν ή όχι το επάγγελμα. 
Συνεπώς, με βάση την ανωτέρω ρύθμιση για την υπαγωγή στην υποχρεωτική ασφάλιση του πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ αρκούσε η εγγραφή στο ΤΕΕ, χωρίς να εξετάζεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες εάν έχει πραγματοποιηθεί έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. 
...
Παράδειγμα 2 : Μηχανικός, εγγεγραμμένος στο ΤΕΕ από 1/6/2006 και ο οποίος έχει διακόψει την επαγγελματική δραστηριότητα στη Δ.Ο.Υ. την 1/1/2015.
Ο εν λόγω μηχανικός υπαγόταν υποχρεωτικά στην ασφάλιση των πρώην Τομέων Μηχανικών του ΕΤΑΑ μέχρι 31/12/2016 λόγω ιδιότητας (εγγραφή στο ΤΕΕ).
Από 1/1/2017 δεν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για κύρια σύνταξη και από 1/10/2017 για υγειονομική περίθαλψη, και από 1/1/2017 στο ΕΤΕΑΕΠ (για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή).

[...]"


Δυστυχώς δεν μπορώ να το εξηγήσω καλύτερα. ☹️

Β) Για το άλλο που ρωτάς, (αν το έχει αντιμετωπίσει συνάδελφος που έχει επανέλθει κλπ κλπ ) αν υπάρχει κάποιος συνάδελφος ας γράψει.

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

georgegaleos ,δεν μπορούσες να  διαγραφείς απο το ΤΣΜΕΔΕ αν πρώτα δεν διαγραφόσουνα απο το ΤΕΕ(σου ''έπαιρνε'' την άδεια ασκήσεως ουσιαστικά, αυτό θεωρώ διόρθωσε ο νόμος από 1/1/17).Εγώ έτσι το καταλαβαίνω, αφού δεν  ήταν κάποιος  στο ΤΕΕ δεν χρωστάει. Συμφωνείς?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, pavlos romios said:

δεν μπορούσες να  διαγραφείς απο το ΤΣΜΕΔΕ αν πρώτα δεν διαγραφόσουνα απο το ΤΕΕ

 

1 hour ago, pavlos romios said:

αυτό θεωρώ διόρθωσε ο νόμος από 1/1/17

 

Ναι, αυτό ακριβώς έγραψα κι εγώ,

1 hour ago, georgegaleos said:

Εφόσον δηλαδή υπήρχες στο ΤΕΕ ως ενεργό μέλος είχες δηλ. όσο χρόνο είχες την ιδιότητα του μηχανικού υπήρχε υποχρεωτική ασφάλιση στο τότε ΤΣΜΕΔΕ.

 

1 hour ago, georgegaleos said:

με αυτό τον τρόπο, εξαλείφονται οι υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, ως προς την υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση και εξυπηρετείται η βασική αρχή που διέπει τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, η αρχή της ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων

 

Θεώρησα σκόπιμο να το γράψω αναλυτικότερα και κυρίως μέσα από αποσπάσματα νομοθεσίας, εγκυκλίων, ώστε να υπάρχει παράλληλα και η τεκμηρίωση.

 

Κατά άλλα αν συμβαίνει αυτό που γράφεις  ... συμφωνώ. Οπότε ο συνάδελφος ας λάβει ως ορθή τη δική σου τοποθέτηση και ας αγνοήσει τη δική μου.

[ Θέωρησα εσφαλμένα εξ αρχής .... ειλικρινά  δεν ξέρω γιατί !!!! --ο εγκλισμός!!!!--- ... ότι έκανε διακοπή στην εφορία και όχι στο ΤΣΜΕΔΕ !!!! που έγραψε... κια πάνω σε αυτό συνέχισα ... μάλλον πρέπει να αλλάξω αγωγή !!!!

Αλλά δεν διαγραφω αυτά που έγραψα ...  και εξάλλου είναι κυρίως νομοθεσία. ]

 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

georgegaleos,εμένα  αυτές οι αυξήσεις   αναδρομικά δεν μου έχουν ζητηθεί ακόμα (β11-α14) γιατί δεν ξαναγράφτηκα τσμεδε ,και στο τεβε..( εφκα μη μισθωτών) που γράφτηκα δεν έχει φανεί ακόμα τίποτα. έχεις ακούσει τίποτα γιαυτό το θέμα? θα ζητηθούν μόνο με την  επαναφορά στο τσμεδε? παίρνουν προσαυξήσεις? τις έχουν ξεχάσει..?

Edited by pavlos romios
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, pavlos romios said:

αναδρομικά δεν μου έχουν ζητηθεί ακόμα (β11-α14)

Οι λόγοι μπορεί να έιναι πολλοί που δεν έχει γίνει αυτό.

Ενδεικτικά:

α) Θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι όντως έχεις διαφορές μεταξύ των ποσών των ειδοποιητηρίων που είχαν έρθει τότε στα εξάμηνα και στα ποσά των ασφαλσιτικών κλάσεων που έπρεπε να έπρεπε να είσαι βάσει του ν.3986/11, κάνοντας σύγκριση των ποσών των ειδοποιητηρίων των εξαμήνων που λάμβανες με αυτά που θα προέκυπταν με τον υπολογισμό των εισφορών εφαρμόζοντας τα γραφόμενα στον ν.3986/11 ? Διάβασε την Απόφαση 398/18-5-16/ΕΤΤΑ/ΤΣΜΕΔΕ για την καταβολή των αναδρομικών (αν κάνεις μια αναζήτηση θα την βρεις την έχω ανεβάσει αρκετές φορές, είτε την ίδια είτε ως παραπομπή)

β) Ο ΕΦΚΑ γενικότερα δεν φημίζεται για την ταχύτητα αντίδρασης των μεταβολών που γίνονται στην ασφαλιστική μας πορεία. (τους πηρε πάνω από χρόνο να αναρτήσουν την εκκαθάριση των εισφορών του 2019, που λαμβάνει υπόψη τα εκκαθαρισμένα εισοδήματα του 2018)

γ) Μπορεί το τ.ΤΣΜΕΔΕ να μην έχει στείλει στο ΚΕΑΟ τις οφειλές που ρωτάς (αν βέβαια έχεις τέτοιες). Να υποθέσω ότι έχεις ελέγξει στην καρτέλα στον ΕΦΚΑ αν έχουν φανεί τίποτα οφειλές από το ΚΕΑΟ.

Προσαυξήσεις σίγουρα υπάρχουν, εφόσον υπάρχουν οφειλές που δεν έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα. Και να τις έχουν ξεχάσει ... θα τις θυμηθούν ... το αργότερο όταν πάς να υποβάλλεις τα σχετικά γαι τη σύνταξη !!!

Η απορία σου σε κάθε περίπτωση θα λυθεί μόνο αν επικοινωνήσεςι με το τ.ΤΣΜΕΔΕ να δεις αν έχεις τέτοιες οφειλές από αναδρομικά και αν έχεις να σου τις στείλουν (με τις προσαυξήσεις)

edit: Παρεμπιπτόντως, έλεγχες κάθε φορά, χρονικά περίπου στην περίοδο που ήταν να εκδοθούν και σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο μήνα του εξαμήνου, αν είχε σου είχε εκδοθεί ειδοποιητήριο γαι αναδρομικές οφειλές ?

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.