Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος με τα παραρτήματα


Engineer

Recommended Posts

Πρώτον, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης υποβολής των αιτήσεων ανά Περιφέρεια, ανακοινώνεται ότι η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει 10 μέρες αργότερα, σε σύγκριση με τον έως τώρα προγραμματισμό που προέβλεπε έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 30 Νοεμβρίου. Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας -όπου τα προβλήματα με τον κορωνοϊό είναι εντονότερα- θα μετατεθεί στο τέλος.

Το νέο χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Περιφέρεια Έναρξη υποβολής αιτήσεων
Θεσσαλίας 09.12.2020 20.01.2021
Ηπείρου και Ιονίων Νήσων 11.12.2020
Αττικής 14.12.2020
Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου 16.12.2020
Δυτικής Ελλάδας 18.12.2020
Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου 21.12.2020
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 11.01.2021
Δυτικής Μακεδονίας   13.01.2021
Κεντρικής Μακεδονίας 15.01.2021
 
Πολυκατοικίες 18.01.2021

 

Δεύτερον, το απαιτούμενο από τις Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ) πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (Βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικονομικής άδειας ή Βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Η κατάθεση του  πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής.

Τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θεωρούν ότι με τις τροποποιήσεις αυτές αντιμετωπίζεται σημαντικό μέρος των αιτημάτων που υποβλήθηκαν. Από την άλλη πλευρά, σε μια περίοδο ύφεσης σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, αξιοποιούνται με αυτόν τον τρόπο τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να κινηθεί η αγορά. Σε περίπτωση μεγαλύτερης αναβολής κρίθηκε ότι ένα εμβληματικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως είναι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», θα έμενε ανενεργό σε μια περίοδο κατά την οποία η συμβολή του είναι κρίσιμη για τη μείωση των συνεπειών της ύφεσης και της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι κάθε χρόνο πλέον θα προκηρύσσονται προγράμματα αυτής της κλίμακας. Επομένως, όσοι δεν ενταχθούν φέτος θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις τους αμέσως επόμενους μήνες για το 2021, καθώς και για όλα τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, σήμερα δίνεται στη δημοσιότητα και ο τελικός οδηγός του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», με σημειακές μόνο αλλαγές και προσθήκες σε σχέση με την προδημοσίευση που έγινε ένα μήνα πριν.

Οδηγός Εφαρμογής Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Παραρτήματα Οδηγού Εφαρμογής Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Παράρτημα ΙΙΙ – Έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

ναι, αλλά τουλάχιστον δεν χρειάζεται να αναρτήσουμε άμεσα το Πιστοποιητικό ΥΔΟΜ που απαιτείται!!

Edited by krank
Link to comment
Share on other sites

Η συζήτηση γίνεται στην ειδική κατηγορία στο φόρουμ εδώ: https://www.michanikos.gr/forums/forum/119-εξοικονομώ-αυτονομώ/

Link to comment
Share on other sites

Αρα θα ενταξουμε ιδιοκτήτη χωρίς σχέδια από ΥΔΟΜ και μεταγενέστερα θα πάρουμε τα σχέδια του και θα αποκαλυφθει ότι ανήκει στην κατηγ. 5  αυθαιρέτων. Και θα του πούμε οτι τελικά δεν γινεται να συνεχίσουμε και ότι θα τα πάρουμε όλα πίσω.... Πάρα πολύ ωραία.

Link to comment
Share on other sites

Οι άνθρωποι είναι εκτός πραγματικότητας. Δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλουν να αποδείξουν. Η μετακίνηση των πρώτων περιοχών και όχι συνολικά των ημερομηνιών αποτελεί ένα ακόμη δείγμα ότι τον τεχνικό κόσμο η παρούσα κυβέρνηση τους έχει γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Όπως λέει και ο συνάδελφος, έχει να μπει κατηγορία 5 μέσα και μετά θα τρέχουμε σαν τον Βέγγο.

Link to comment
Share on other sites

Αυτοί που αντέγραψαν τον οδηγό από παλαιοτέρα προγράμματα ξέχασαν να βάλουν πως η προϋπόθεση είναι να ανεβεί το κτήριο 3  ενεργειακές κατηγορίες ή να πετυχει εξοικονόμηση ενέργειας 60% ή 50% ως προς το αρχικό κτήριο αναφοράς.

Πρακτικά τα κτήρια που είναι στην κατηγορία Η με EP>2,73 RR , αλλά απέχουν αρκετά από το όριο της κατηγορίας και έχουν για παράδειγμα EP=6,5 RR,   για να καταφέρουν να πετυχουν το στόχο της ανόδου τριών κατηγοριών θα πρέπει να κάνουν εργασίες  αρκετά υψηλού προϋπολογισμού  και  χωρίς να υπολογίζεται η ηλικία του κτηρίου.

Από την άλλη, θα έχουμε περιπτώσεις που  ένα κτήριο κατηγορίας Η με αρκετά υψηλό EP,  που με εργασίες προϋπολογισμού τάξης  15000ευρω , θα έμενε μεν Η άλλα θα είχε εξοικονόμηση 300Kw/m2     να μην μπορεί να ενταχτεί στο πρόγραμμα εξοικονομώ αυτονομώ,  αλλά την ίδια στιγμή ένα κτήριο κατηγορίας  H με συντελεστή κοντά στο όριο με την κατηγορία Ζ (π.χ. 2,75), να εντάσσεται με προϋπολογισμό της τάξης των 15000 ευρώ και να επιτυχαίνει εξοικονόμηση πολύ πολύ μικρότερη, της τάξης των 160kw/m2

Ξαναδείτε το

                      

Edited by nearchos
Link to comment
Share on other sites

38 λεπτά πριν, becoming_i said:

Οι άνθρωποι είναι εκτός πραγματικότητας. Δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλουν να αποδείξουν. Η μετακίνηση των πρώτων περιοχών και όχι συνολικά των ημερομηνιών αποτελεί ένα ακόμη δείγμα ότι τον τεχνικό κόσμο η παρούσα κυβέρνηση τους έχει γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Όπως λέει και ο συνάδελφος, έχει να μπει κατηγορία 5 μέσα και μετά θα τρέχουμε σαν τον Βέγγο.

 

Συμφωνώ 100% συνάδελφε.

Μιλάμε για α-πίστευτη κατάντια και πρωτοφανή ανυπαρξία εκπροσώπησης - του πολυπλεθέστερου επιστημονικού κλάδου στη χώρα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.