Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Θέση εγκατάστασης μετρητή παραγώμενης ενέργειας σε Net Metering


sakatis

Recommended Posts

Καλησπέρα σας, σε περίπτωση που πρακτικά είναι αδύνατο να εγκατασταθεί ο μετρητής της παραγόμενης ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ στο σημείο που είναι και ο μετρητής της καταναλισκόμενης, υπάρχει η πιθανότητα/δυνατότητα να τον εγκαταστήσω σε άλλο σημείο  που θα μου υποδείξει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Το σύστημα θα εγκατασταθεί σε ταράτσα μεζονέτας που βρίσκεται σε οικόπεδο με 4 μεζόνετες. Το τσιμεντένιο κουτί που είχε φτιάξει ο κατακευαστής για τους μετρητές ρεύματος βρίσκεται στην γωνία του οικοπέδου και σε απόσταση περίπου 40 μέτρων από την μεζονέτα που θα εγκατασταθεί το φβ net metering. 

 

Είναι εξαιρετικά δύσκολο έως ακατόρθωτο να πάει το παροχικό από τον ινβερτερ μέχρι τα υφιστάμενα κουτιά ΔΕΔΔΗΕ. τι μπορώ να κάνω? Σε πρόσφατη ερώτηση στον ΔΕΔΔΗΕ με ενημέρωσαν πως ενδεχομένως με τους νέους μετρητές με τηλεμετρία να μπορώ να τον εγκαταστήσω και σε άλλο σημείο κοντά στην μεζόνετα ακόμα και μέσα.

 

Εχει αντιμετωπίσει κάποιος κατι παρομοιο? στο ΦΕΚ καταλαβαινα πως εχω την δυνατοτητα να εγκατασταθει ο μετρητης ΔΕΔΔΗΕ ακομα και μεσα στο σπιτι.

 

Link to comment
Share on other sites

Aν δεις τις οδηγιες του ΔΕΔΔΗΕ, σε περίπτωση τηλεμετρίας επιτρέπεται η τοποθέτηση του μετρητή χώρο προσβάσιμο και με δυνατοτητα λήψης σήματος. Αυτό στα χαρτιά.

Σε περίπτωση που υπήρχε ήδη τηλεμέτρηση (επαγγελματικό τιμολόγιο) , μου αρνήθηκαν αυτή τη λύση και με αναγκασαν να ρίξω έξτρα παροχικό καλώδιο. Στην ερώτησή μου γιατί δεν ακολουθούν τις οδηγίες, η απάντηση τους είναι ότι ετσι κάνουν στην περιοχή του. 

 

https://www.deddie.gr/Documents2/Fotovoltaika/FV net metering/Ενημερωτικό σημείωμα για τον τρόπο εγκατάστασης των μετρητών στους αυτοπαραγωγούς με ενεργειακό συμψηφισμό.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Επαναφερω το θεμα. Γνωριζετε αν ΜΕ τους "νεους" εξυπνους μετρητες του ΔΕΔΔΗΕ θα απαιτειται να υπαρχει και δευτερος μετρητης απο την μερια του αυτοπαραγωγου? 

 

Γνωριζετε θα ειναι ο ιδιος μετρητης που θα μετραει παραγομενη και καταναλισκομενη?

Link to comment
Share on other sites

Ναι, πρέπει να έχει και ο αυτοπαραγωγός μετρητή.

Ναι, είναι ο ίδιος μετρητής. Ο μετρητής του ΔΕΔΔΗΕ μετράει παραγωγή του φωτοβολταικού και συνολική κατανάλωση της εγκατάστασης. Ο μετρητής του αυτοπαραγωγού μετράει παραγωγή και ιδιοκαταναλώσεις του φωτοβολταικού στσθμού.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα σας, επαναφέρω το θέμα. Είμαι στην φάση όπου τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρώσω την εγκατάσταση μου. Δυστυχώς το "Πιλάρ" δεν χωράει τον μετρητή μου της παραγωγής. Επίσης, με την νέα διαδικασία που έκανα την αίτηση σύμβασης σύνδεσης, ενώ ήρθε υπογεγραμμένη μέσα σε μια εβδομάδα, κανείς δεν έρχεται για επισκόπηση από τον ΔΕΔΔΗΕ για να συμφωνήσουμε το σημείο τοποθέτησης του μετρητή μου. Δεδομένου ότι μέχρι το Σάββατο που θα κάνω τις τελικές εργασίες θα χρειαστεί να τοποθετήσω και μετρητή, κυτίο διακλαδωσης και τετραπολικο, έχετε να προτείνετε πως θα μπορούσα να κινηθώ? Ο μόνος τρόπος είναι να πάω και να συνδέσω ακριβώς πίσω από το υφιστάμενο Πιλάρ τον μετρητή παραγωγής και μέσα στο Πιλάρ το κυτίο διακλαδωσης και τον τετραπολικο. Η οδηγία λέει ότι αφού τηλεμετραται η παραγωγή τότε μπορώ να τον τοποθετήσω εντός ιδιοκτησίας μου αρκεί να είναι προσβάσιμος. Έχουν δικαίωμα να μου φέρουν αντίρρηση? Η οδηγία το λέει ξεκάθαρα. Περιοχή Γέρακας, ΔΕΔΔΗΕ Μεσογείων, Μαρκόπουλο ανήκω. Έχετε εμπειρία από υτες τις περιοχές? Επίσης, πλήρωσα τα 458€ ενώ στην πράξη ο υφιστάμενος μετρητής της παροχής μου είναι νέου τύπου, αυτά θα μπορούσα να τα διεκδικήσω με κάποιο τρόπο?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Πως θα μου πρότεινες να διαχειριστώ την "αντίδραση" του   ΔΕΔΔΗΕ που θα έρθει και θα δει έναν μετρητή (παραγωγής) σε σημείο που δεν θα έχει "συνηθίσει" ? Από μεριάς μου σκέφτομαι απλά να έχω τυπωμένη την συμβαση καθώς και την τεχνική οδηγία του ΔΕΔΔΗΕ και σε περιπτωση αρνησης συνεργασίας (συνδεσης-ηλεκτρισης) να ζητήσω να μου στειλει γραπτως τεκμηριωμένα τον λόγο που δεν προχωρούν στην "σύνδεση" του φ/β.

Προσπαθώ απλά να είμαι προετοιμασμένος!

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε λαμβάνοντας υπόψη και την σχετική οδηγία του ΔΕΔΔΗΕ. Ο μετρητής τοποθετήθηκε εντός της ιδιοκτησίας μου (στην πλάτη του υφιστάμενου Πιλάρ) σε σημείο προσβάσιμο και με δυνατότητα καταγραφής ένδειξης (αν χρειαστεί ποτέ). Είμαι σε αναμονή τροποποίησης σύμβασης σύνδεσης γιατί είχα κάνει σύμβαση με σύστημα αποθήκευσης αλλά τελικα προχώρησα χωρίς. Περιμένω την επικαιροποιηση της σύμβασης και στην συνέχεια θα κανω σύμβαση συμψηφισμού, δήλωση ετοιμότητας και αίτηση ενεργοποίησης.  Καταφερα να επικοινωνήσω μαζί τους σχετικά με την τροποποίηση, με κατατοπισαν και την έκανα μέσα από το ape.deddie (παλιά πλατφόρμα), αλλά μου αναφέρανε ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν για το πότε θα υπογραφει η τροποποιημένη σύμβαση...επίσης μου είπαν για επισκόπηση, αυτοψία κτλ...ενώ δεν αναφέρεται πουθενά αυτό στην ήδη υπογεγραμμένη σύμβαση. Γενικότερα κατάλαβα ότι υπάρχει ένα μπέρδεμα έτσι όπως έχει εξελιχτεί το θέμα με την νέα πλατφόρμα καθώς και το πρόγραμμα επιδότησης. 

Edited by sakatis
Link to comment
Share on other sites

29 λεπτά πριν, vassis said:

Στη θέση σου θα πήγαινα από τα γραφεία για να ρωτήσω, προκειμένου να αποφύγω αντιπαραθέσεις.

Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος να πας από κοντά να ρωτήσεις τέτοιες απορίες. Ραντεβού μόνο για αιτήματα μέσω πλατφόρμας και σε εξαιρετικές περιπτώσεις από ότι με ενημέρωσαν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.