Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Φωτογραφική Τεκμηρίωση - Παράρτημα Χ


Recommended Posts

Στον οδηγο του προγραμματος αναφέρεται ότι πρέπει να γίνει φωτογραφική τεκμηρίωση των παρεμβάσεων και να ανεβούν φωτογραφίες πριν και μετά τις εργασίες.
Παράθεση

Επίσης, οφείλει να μεριμνήσει για την φωτογραφική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του ακινήτου πριν από τις παρεμβάσεις, στα πλαίσια υποχρέωσης υποβολής φωτογραφικής τεκμηρίωσης με την ολοκλήρωση του έργου (βλέπε παράρτημα Χ).

 

Απορίες:
 
1. Έχετε βρει το παράρτημα Χ; Δεν το έχω βρει στα αναρτημένα παραρτήματα.
 
2. Επιλέξιμες είναι οι εργασίες που γίνανε μετά την έκδοση του ΠΕΑ. Αν έχουμε εκδώσει το ΠΕΑ και ο ιδιοκτήτης έχει ήδη υλοποιήσει κάποιες παρεμβάσεις, π.χ. εξωτερική θερμομόνωση, πως θα τραβήξουμε φωτογραφίες πριν;
 
3. Τι κάνουμε στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να έρθει να ανοίξει ώστε να τραβήξουμε φωτογραφίες; Είναι γνωστό ότι πολλοί έχουν φύγει προσωρινά για άλλες περιφέρειες και σε κάποιες μονοκατοικίες, με ψηλή βλάστηση/φράχτη δεν υπάρχει πρόσβαση πέρα της κύριας εισόδου ώστε να γίνει η φωτογράφιση. Επίσης πρέπει να έχουμε πρόσβαση και στο λεβητοστάσιο (αν αλλάξει το σύστημα θέρμανσης), στα σπίτια (μονάδες κλιματισμού), στην ταράτσα (ηλιακό θερμοσίφωνα).
 
4. Ποιος θα πληρώσει τις χαμένες ώρες και καύσιμα για να τραβήξουμε επιπλέον φωτογραφίες σε όλα τα έργα; Προσωπικά τράβαγα μόνο μια φωτογραφία για το ΠΕΑ και από μια φωτογραφία τα ταμπελάκια των κλιματιστικών/λεβητών. Δεν έχω όλες τις όψεις. Αρκετοί πελάτες δεν έχουν την δυνατότητα να στείλουν φωτογραφίες.
Edited by sdim
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@sdim

1. To Παράρτημα X είναι στη σελίδα 58 του «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ-ΟΔΗΓΟΥ-ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ.pdf».

2. Εργασίες που έχουν γίνει πριν το 1ο ΠΕΑ δεν είναι επιλέξιμες, οπότε αν η θερμομόνωση έγινε πριν την έκδοση του ΠΕΑ, δεν εντάσσεται.

3 και 4. Προφανώς η αυτοψία που κάνει ο ενεργειακός επιθεωρητής πρέπει να περιλαμβάνει και την όσο το δυνατόν πιο πλήρη φωτογραφική κάλυψη της υφιστάμενης κατάστασης. Ο πελάτης είναι υποχρεωμένος να μας εξασφαλίσει την πρόσβαση σε όλους τους χώρους της κατοικίας του, κοινόχρηστους και μη.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 Εννοώ τι γίνεται αν οι εργασίες γίνανε μετά το Α' ΠΕΑ αλλά πριν την δημοσίευση του οδηγού του προγράμματος;

Link to comment
Share on other sites

Παράθεση

Επιλέξιμες είναι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται μετά την έκδοση του ΠΕΑ της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης (που αποτελεί την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας των σχετικών δαπανών). Μέρος των παρεμβάσεων δύναται να πραγματοποιηθεί και πριν από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής, με αποκλειστική ευθύνη του Ωφελούμενου

σελ 11 στον οδηγό.

Link to comment
Share on other sites

Ναι αλλά διάβασε και την σελίδα 24....

Παράθεση

2.4 Έναρξη Επιλεξιμότητας
Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία έκδοσης του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) κατάταξης του ακινήτου (παρ. 2.1.2). Ωστόσο, δεν είναι επιλέξιμα έργα τα οποία, βάσει των προσκομιζόμενων παραστατικών δαπάνης, έχουν ολοκληρωθεί ως προς το φυσικό αντικείμενο ή έχουν εκτελεστεί πλήρως μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, nik said:

Ναι αλλά διάβασε και την σελίδα 24....

 

Το "κουμπί" είναι : "βάσει των προσκομιζόμενων παραστατικών δαπάνης"

Link to comment
Share on other sites

On 17/11/2020 at 3:48 ΜΜ, sdim said:

 Εννοώ τι γίνεται αν οι εργασίες γίνανε μετά το Α' ΠΕΑ αλλά πριν την δημοσίευση του οδηγού του προγράμματος;

Μετά το 1ο ΠΕΑ θεωρούνται επιλέξιμες οι εργασίες (σελ 24 του οδηγού παρ. 2.4). Δεν είναι επιλέξιμη η παρέμβαση ακόμα και αν έγινε μετά το 1ο ΠΕΑ εάν πριν την υποβολή της αίτησης έχει κοπεί τιμολόγιο. Σημειώνω το "βάση των προσκομιζόμενων παραστατικών δαπάνης". Το κριτήριο αυτό είναι.

Edit: Αναμένουμε βέβαια οδηγίες για την φωτογραφική τεκμηρίωση. Από τον 1ο εν. επιθεωρητή και ότι έχει καταγράψει. 

Edited by Sw0rdf1sh
Link to comment
Share on other sites

@Sw0rdf1sh

"... Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία έκδοσης του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)... Ωστόσο, δεν είναι επιλέξιμα έργα τα οποία, βάσει των προσκομιζόμενων παραστατικών δαπάνης, έχουν ολοκληρωθεί ως προς το φυσικό αντικείμενο ή έχουν εκτελεστεί πλήρως μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης."

Νομίζω ότι κάποιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να έχουν τιμολογηθεί επιλεκτικά και πριν την υποβολή της αίτησης. Το κείμενο μιλάει για επιλεξιμότητα δαπανών (και όχι εργασιών) και για πλήρη ολοκλήρωση του έργου (το σύνολο των παρεμβάσεων, καταλαβαίνω εγώ), αφήνοντας το περιθώριο για κάποιες εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί πριν την αίτηση. Και ολοκλήρωση εργασίας χωρίς τιμολόγηση δεν επιτρέπεται (φορολογικά, τουλάχιστον)…

Edited by vagom
Link to comment
Share on other sites

Εάν έχει κοπεί όλο το παραστατικό για όλο το έργο πριν την ένταξη θεωρώ δε θα το πληρώνει. Τώρα αν έχει κόψει 10τ.μ. μονωτικού και κόψει μετά άλλα 90τ.μ. για μόνωση δώματος 100τ.μ. είναι ρευστό αλλά άποψή μου είναι ότι θα πληρωθεί.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.