Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ


Recommended Posts

Σε εκτός σχεδίου μη άρτιο-μη οικοδομήσιμο αγροτεμάχιο γίνεται ρύθμιση κτισμάτων με χρήση κατοικίας με τον Ν.4495/17. Το θέμα είναι ότι το αγροτεμάχιο βρίσκεται εντός ΖΟΕ και στην περιοχή στην οποία βρίσκεται, επιτρέπεται μεν η χρήση κατοικίας (που αφορά στο βασικό κτίσμα), αλλά απαγορέυει την ύπαρξη δεύτερου κτίσματος στο αγροτεμάχιο (υπάρχει αποθήκη σαν ανεξάρτητο κτίσμα). Τί γίνεται σε αυτή την περίπτωση? Η αποθήκη δεν μπορεί να υπαχθεί? Και αν γίνει αυτό και ρυθμίσω μόνο το βασικό κτίσμα, εφόσον μου ζητείται να δώσω βεβαίωση μηχανικού, τί κάνω? Προφανώς δεν θα έχω να κάνω με νομίμως υφιστάμενο αλλά ούτε με ρυθμισμένο, καθ' ότι θα εκκρεμεί η αποθήκη.

Link to comment
Share on other sites

Επιτρέπεται σαν να λέμε η υπαγωγή της αποθήκης, παρ' ότι κατασκευάστηκε μετά το ΦΕΚ της ΖΟΕ; Δεν βρίσκω κάπου στο νόμο να αναφέρει περίπτωση στην οποία να απαγορευόταν εντελώς η ανέγερση κατά τη χρονική στιγμή της ανέγερσης, παρά μόνο γίνεται αναφορά στη χρήση και στις περιπτώσεις που απαγορεύεται εντελώς η υπαγωγή και δεν ανήκει σε κανένα από τα ανωτέρω.

Link to comment
Share on other sites

Οχι σα να λέμε. Επιτρέπεται. Αλλωστε όλα τα αυθαίρετα κατά παράβαση κάποιου ΦΕΚ που υπήρχε έχουν γίνει. Προχώρα άφοβα.

Link to comment
Share on other sites

α] εχουμε αυτη την συζητηση με τον 4014...

 

β] το αρθρο 8 του 4178 οριζει οτι

Άρθρο 8 Ρύθμιση αναστολής και εξαίρεσης από κατεδάφιση Από την ισχύ του παρόντος νόμου αναστέλλεται η είσπραξη και η επιβολή κάθε κύρωσης, για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στον παρόντα νόμο ή και επέρχεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση, αναλόγως της κατηγορίας της αυθαίρετης κατασκευής, μετά την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου ή και του σχετικού παραβόλου εφόσον προβλέπεται στον παρόντα νόμο, το ύψος και ο τρόπος καταβολής του οποίου καθορίζεται στον παρόντα νόμο. Η αναστολή ή και η εξαίρεση από την κατεδάφιση, κατά τις διατάξεις του παρόντος, ισχύει για κτίρια των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός και για χρήσεις που έχουν εγκατασταθεί, μέχρι 28.7.2011 καθ` υπέρβαση είτε των διατάξεων του ν. 1577/1985 (Α` 210) είτε της οικοδομικής άδειας είτε των όρων ή περιορισμών δόμησης του ακινήτου είτε χωρίς οικοδομική άδεια και εφόσον η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις για τις χρήσεις γης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου κατά την παρ. 1 του άρθρου 51 του ν. 4030/2011 (Α` 249) ή δεν απαγορευόταν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή κατά το χρόνο κατασκευής ή εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης. Θεωρείται ότι η χρήση δεν απαγορευόταν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας εφόσον κατά τις κείμενες διατάξεις νομίμως χορηγήθηκε άδεια κατά παρέκκλιση της χρήσης γης της περιοχής. Η με οποιονδήποτε τρόπο μεταβολή των χρήσεων γης σε χρόνο μεταγενέστερο της υπαγωγής κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου δεν επιδρά στο κύρος της υπαγωγής και δεν αποτελεί λόγο ανάκλησης και ακύρωσης αυτής.

 

σημερα ισχυει το αρθρο 97...ειναι το ίδιο, με το 8 του 4178,

πλην οτι αφηρεσε την φραση "ή κατα τον χρονο κατασκευης"

 

αρθρτο 97 Ρύθμιση αναστολής και εξαίρεσης από την κατεδάφιση

Μετά την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου ή του προβλεπόμενου σχετικού παραβόλου, αναστέλλεται η κατεδάφιση, η επιβολή κάθε κύρωσης και η είσπραξη προστίμου για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στον παρόντα νόμο ή η κατασκευή εξαιρείται οριστικά από την κατεδάφιση, ανάλογα με την κατηγορία της αυθαίρετης κατασκευής, όπως ορίζεται στο άρθρο 96 του παρόντος.

Η αναστολή ή και η εξαίρεση από την κατεδάφιση, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, ισχύει για κτίρια των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός και για χρήσεις που έχουν εγκατασταθεί μέχρι τις 28.7.2011, καθ’ υπέρβαση είτε των διατάξεων του ν.1577/1985 (Α210) είτε της οικοδομικής άδειας, είτε των όρων ή περιορισμών δόμησης του ακινήτου, είτε χωρίς οικοδομική άδεια και εφόσον η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις για τις χρήσεις γης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 51 του ν.4030/2011[ΘΚ1]  (Α249) δεν απαγορευόταν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή κατά το χρόνο εγκατάστασης της αυθαίρετης χρήσης.

Από τις διατάξεις του άρθρου 97 σε συνδυασμό με την παρ.1 του άρθρου 105 προκύπτει ότι η αναστολή της κατεδάφισης επέρχεται μετά την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου ή του προβλεπόμενου σχετικού παραβόλου, στην περίπτωση που αντί προστίμου καταβάλλεται παράβολο. Ως προς την αναστολή επιβολής κυρώσεων, δηλαδή τη μη επιβολή προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, αυτή επέρχεται από την υπαγωγή, ακόμα και για εκκρεμείς σε οποιοδήποτε στάδιο και διαδικασία σχετικές υποθέσεις.

Είναι δυνατή η υπαγωγή αυθαιρέτων κατασκευών και αυθαιρέτων οικοδομικών εργασιών προ της 28.07.2011, που δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ολοκληρωμένου φέροντα οργανισμού, αποκλειστικά και μόνο προκειμένου να κατεδαφιστούν και να ανασταλεί η επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο της αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

 

 [ΘΚ1]1. Για την εφαρμογή της παρ.1α του άρθρου 24 του ν.4014/2011, ως περιοχή του ακινήτου, για τα εντός σχεδίου πόλεως ευρισκόμενα ακίνητα, νοείται το οικοδομικό τετράγωνο όπου βρίσκεται το ακίνητο.

υπαρχει και αυτη η συζητηση για το  αρθρο 97

Μετα ταυτα, για το ερωτημα,

θα μπορουσαμε να πουμε οτι,

τακτοποιειται μια κατασκευη  εαν και εφοσον η χρηση της δεν  απαγορευεται.

Εδω η τακτοποιηση της "κατασκευής"  σαν "κατασκευη"  φαινεται οτι, κατ' αρχάς, δεν απαγορευεται

αλλά,  ειτε λογω απαγορευσης και δευτερου κτισματος αλλά  ή/και  λόγω  "χρησης" σαν  αποθήκης,  δεν επιτρεπεται.

Αντιθετα, επιτρεπεται η κατασκευή κατοικιας,  αφου  προκειται  για επιτρεπόμενη χρηση.

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα σας,

Σε ήδη κατασκευασμένο έργο Φ/Β Πάρκου σε αγροτεμάχιο μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο,το οποίο κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του ΦΕΚ 1556/Β/22-9-2010, ζητείται απο πελάτη η εγκατάσταση χώρου αποθήκης με την μορφή προκατασκευασμένου οικίσκου 15μ2. Απο το διάγραμμα κάλυψης επιτρέπεται η εγκατάστασή του. Ωστόσο το ΦΕΚ αναφέρει "Σε περίπτωση ανέγερσης και άλλων χρήσεων δομικών κατασκευών εντός του γηπέδου (όπως κατοικία, γεωργικές αποθήκες κ.λπ.), αυτές συνυπολογίζονται στο παραπάνω καθοριζόμενο ποσοστό κάλυψης, ενώ ως προς τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης για τις χρήσεις αυτές θα ισχύουν οι γενικοί της εκτός σχεδίου δόμησης ή οι τυχόν ειδικοί όροι και περιορισμοί που ισχύουν από άλλες ρυθμίσεις (Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης κ.λπ)." Να σημειώσω πως η Άδεια Μικρής Κλίμακας Εργασιών έχει ολοκληρωθεί όπως και το έργο.

Η εγκατάστασή του απαιτεί κάποια νομιμοποίηση ή ενημέρωση υπηρεσίας? Χρειάζεται να βγει ξανά Οικοδομική Άδεια?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.