Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 - Μέχρι 30 Νοεμβρίου οι Αιτήσεις - Ενδιαφέρει και τους μηχανικούς


georgegaleos

Recommended Posts

On 25/11/2020 at 9:42 ΜΜ, katrmp said:

Για το 650 αρι θέλει τροποποιητική ή μπορεί να μπεί και στην επόμενη?

Πρώτον, ΕΣΥ γιατί πήρες 650άρι και ΕΓΩ 600άρι ????

Δεύτερον, το δεύτερο που ρωτάς δεν προβλέπεται ( προκύπτει από την παρ. 2 του άρθρου 25 του Ν. 4308/2014 (ΕΛΠ)

On 25/11/2020 at 10:03 ΜΜ, Faethon11 said:

Κάτσε, περίμενε, μην βιάζεσαι ακόμα....

Προσωπικά θα περιμένω

(και φυσικά ΔΕΝ είναι προτροπή για τους συναδέλφους στο forum, αλλά άποψή μου),

διότι:

Α) Δεν είναι δυνατόν να έρχεται 

(έγκαιρα και εγγράφως με την ΣΛΟΤ 1137/16-6-2020 "Φορολογική και Λογιστική αντιμετώπιση αποζημίωσης 800,00 ευρώ σε επιχειρήσεις") 

το αρμόδιο όργανο (ο ΣΛΟΤ) για τη θέσπιση και εποπτεία των Λογιστικών Προτύπων που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ήτοι το όργανο που έχει κύριο λόγο για το πως θα καταχωρηθεί κάτι στο βιβλίο Εσόδων-Εξόδων 

(το οποίο βιβλίο είναι Η ΠΗΓΗ μεταφοράς στοιχείων στα φορολογικά έντυπα)

και να σου λέει ότι η αποζημίωση αυτή των 800€ (δεν είναι λάθος αρχικά αναφέρει αυτή που πήραν οι μη επιστήμονες και μετά τη δική μας):

"[...]
έχει ως αποκλειστικό σκοπό την ταμειακή ενίσχυση και την οικονομική τους στήριξη, προκειμένου, κατ’ ελάχιστον να βοηθηθούν, αναφορικά με ένα έκτακτο επιδημικό γεγονός.
Επισημαίνεται δε ότι, οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις λήψης του ποσού των 800 ευρώ, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 της εν λόγω Κ.Υ.Α., δεν αφορούν το πλαίσιο της
λειτουργικής τους δραστηριότητας, αλλά σχετίζονται ευθέως με εκπληρωθείσες φορολογικές υποχρεώσεις, καθώς και με την εν γένει, μέχρι την χρονική στιγμή της κρίσης, συμμόρφωσή τους με την νομοθεσία.

Υπό την έννοια αυτή, η εξεταζόμενη αποζημίωση ειδικού σκοπού, δεν συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά της κρατικής επιχορήγησης / επιδότησης, αλλά αντιθέτως, αποτελεί ένα
ιδιότυπο έκτακτο έσοδο, το οποίο θα επηρεάσει θετικά τα λογιστικά αποτελέσματα της οντότητας (λογιστική βάση).

Κατά την γνώμη μας, εφόσον η οικονομική οντότητα τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα, δεν είναι απαραίτητη η καταχώριση του ποσού στο βιβλίο Εσόδων-Εξόδων, αλλά ο σχηματισμός και η διατήρηση αρχείου, σε φυσική ή ηλεκτρονική μορφή, με τα σχετικά δικαιολογητικά (πίστωση του επαγγελματικού λογαριασμού, δηλώσεις που υποβλήθηκαν στο
πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ, τυχόν αλληλογραφία κ.λπ.).
...
Η ίδια αντιμετώπιση πρέπει να υιοθετηθεί και για την περίπτωση παροχής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600 ευρώ προς τους επιστήμονες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ 16604/3224/27-4-2020, του δεύτερου ερωτήματος.
[...]"

Β) Μετά να έρχεται η φορολογική διοίκηση με την Ε.2185/25-11-2020 (ΜΗ ΕΓΚΑΙΡΑ 5 μήνες μετά) και σου λέει για το 600άρι που πήρες τον 4ο/Απρίλιο ότι:
"[...]
Τα ποσά που εισπράττονται ως αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, καταχωρίζονται στη δήλωση Φ.Π.Α. στον κωδικό 310 και δεν συμπεριλαμβάνονται στον κωδικό 312.
[...]"

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ (δικό μου φυσικά):
Ερχεται από την μία ο ΣΛΟΤ έγκαιρα, με την ΣΛΟΤ.1137/16-6-2020 (έγκαιρα) ως αρμόδιος για το πως και τι καταχωρούμε στα βιβλία και σου λέει για το 600άρι ότι:

"...δεν είναι απαραίτητη η καταχώριση του ποσού στο βιβλίο Εσόδων-Εξόδων..." 

και 

έρχεται από την άλλη η φορολογική διοίκηση με την Ε.2185/25-11-2020,  5μήνες αργότερα και σου λέει για το 600άρι ότι:

"... καταχωρίζονται στη δήλωση Φ.Π.Α. στον κωδικό 310 και δεν συμπεριλαμβάνονται στον κωδικό 312. ..."

Δηλαδή 5 μήνες καθυστερημένα (τόσο σε σχέση με τη απόφαση του ΣΛΟΤ όσο και με την υποβολή της περιοδικής) η φορολογική διοίκηση σου λέει να μεταφέρεις κάτι στα φορολογικά έντυπά σου για το οποίο ΔΕΝ υπάρχει πληροφόρηση στα βιβλία σου, την πηγή μεταφοράς στοιχείων στα φορολογικά έντυπα.

Αν και μη ειδικός να κρίνω τα περι των λογιστικών ... ΤΡΑΓΙΚΟΙ (?!)._

edit: Ξεχασα να αναφέρω ότι την αρχική μου τοποθέτηση ότι θα περιμένω, την ξεκίνησα με το επόμενο σκεπτικό, το οποόιο ξέχασα, εξαιτίας της φόρτισης που είχα όταν έγραφα. Το σκεπτικό είναι ότι η αρχική ΣΛΟΤ προς το τέλος αναφέρει:

"...για περαιτέρω διευκρινίσεις ως προς την φορολογική αντιμετώπιση, αλλά και την καταχώριση του ποσού της αποζημίωσης στα φορολογικά έντυπα, αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείου Οικονομικών. ..."

Βέβαια το "ΤΡΑΓΙΚΟΙ (?!)._" που έγραψα παραπάνω ισχύει και μάλλον έρχεται προς επίρρωση με το τελευταίο. ... 

Edited by Pavlos33
αλλαγή χρώματος γραμματοσειράς-βλ. κανόνες συμμετοχής
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 212
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

11 ώρες πριν, tmela said:

Μπήκε και σε μένα το χιλιάρικο. Επειδή έρχεται και η επιστρεπτέα 5 με μαθηματικό τύπο ας προσέξουμε τα έσοδα μας τον Νοέμβριο, ας αναβάλουμε να τιμολογήσουμε τον μήνα αυτό

Δυστυχώς, έτσι είναι συνάδελφε. Ο λάθος τρόπος υπολογισμού των δικαιούχων μας αναγκάζει να σκεφτόμαστε αλχημείες, αντίν να επικεντρωθούμε στην εργασία μας. Το Υπουργείο έχει φτιάξει το σύστημα της Επιστρ. Προκ. με την υπόθεση του σταθερού εισοδήματος ανά μήνα, ενώ ένας Μηχανικός μπορεί να κόβει 2-3 τιμολόγια όλο το χρόνο. Για αυτό, πολλοί συνάδελφοι έμειναν εκτός. Το Επιμελητήριο πετάει αετό, όπως πάντα.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Να κάνω μια ερώτηση γιατί δεν το έχω παρακολουθήσει το θέμα. .ρώτησα το λογιστή μου πριν από καιρό και μου είπε ότι δεν δικαιούμαι την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 γιατί οι δραστηριότητες μηχανικών και αρχιτεκτόνων δεν είναι στους επιλέξιμους ΚΑΔ .. έχει αλλάξει κάτι;

Link to comment
Share on other sites

Τωρα ειμαστε στους ΚΑΔ δεν ειμαστε στους ΚΑΔ..μαλλον με ΑΦΜ παει η εγκριση οχι με ΚΑΔ..Δεξιο αφμ εγκρινεται

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις .. μάλλον λόγω φόρτου εργασίας δεν το ψάχνουν και πολύ οι λογιστές οπότε λέω να κάνω μια προσπάθεια μόνη μου αλλά δεν ξέρω πως συμπληρώνω στην εφαρμογή "ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΟΥ" τον κύκλο εργασιών (κωδ: 312) διακριτά ανά μήνα αφού στις περιοδικές δηλώσεις αυτό το ποσό φαίνεται για όλο το τρίμηνο. Έχει ιδέα κανείς;

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς διάθεση να σε αποπαρω, αν διαβάσεις το παρόν νήμα και κυρίως τις δημοσιεύσεις του george galeos και του φαεθωνα, αλλά και άλλων για να μην αδικώ, θα βγάλεις άκρη. Αλλά μην νομίσεις ότι θα πάρεις και την επιστρεπτεα 😊😊. Για αυτό που ρωτάς τους μήνες με βάση τι έχεις κόψει ανά μήνα.

Link to comment
Share on other sites

On 11/24/2020 at 4:47 PM, dkalam said:
On 11/24/2020 at 3:16 PM, vardas said:

@dkalam Έχεις κάποιο νεότερο; Βλακωδώς και εγώ δεν φαίνεται να έχω συμπληρώσει τον 312 και πιθανότατα για τον ίδιο λόγο με αφήνει εκτός. Εν τω μεταξύ, ούτε φωνή ούτε ακρόαση από το TAXIS και η προθεσμία τρέχει...

Προχώρησα σε τροποιητικες και συμπλήρωσα τον 312 για όλο το 2019 και 2020. Εγκρίθηκαν από taxis ..όλα οκ. 

Πληρουσα και τις σχετικές προϋποθέσεις περί μείωσης 20% σε σχέση με Γ' και Δ' τρίμηνο 2019 για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020... και μάντεψε...

Με απέρριψε!

Άγνωσται αι βουλαί...

Αναφορικά σε αυτό, μάλλον οφείλεται στο παρακάτω από την σχετική ΓΔΟΥ, στο άρθρο 2.12 αναφέρει:

"... Ως προς τα λοιπά δεδομένα εισοδήματος και ΦΠΑ, λαμβάνονται αυτά που έχουν δηλωθεί από τις επιχειρήσεις μέχρι και την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης. ..."

ήτοι μέχρι τις 14/11/2020.

Οπότε μάλλον αυτός είναι ο λόγος.

  

50 minutes ago, Artemiscv said:

... αλλά δεν ξέρω πως συμπληρώνω στην εφαρμογή "ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΟΥ" τον κύκλο εργασιών (κωδ: 312) διακριτά ανά μήνα αφού στις περιοδικές δηλώσεις αυτό το ποσό φαίνεται για όλο το τρίμηνο. Έχει ιδέα κανείς;

Δες εδώ.

 

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

@georgegaleosκαι εμένα εκεί πάει το μυαλό μου.

ΑΛΛΑ μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση το πόσο γρήγορα απάντησε το "σύστημα" όσο αφορά την απόρριψη της αίτησης μου. Σαν να μην έκανε καν query στην βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ (Δεδομένου και του φόρτου των ημερών). Σαν να στηρίχθηκε μόνο στην δήλωση εσόδων 2020. 

Τέλος πάντων περιμένω την αιτιολόγηση της απόρριψης για να πράξω ανάλογα.

Edited by dkalam
Link to comment
Share on other sites

... αισιοδοξία ... την καραμπίνα μισογεμάτη .... γιατί αυτό με το νερόπότηρο δεν πιάνει 😀

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.