Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δηλωσεις απο τον κ. Χατζηδάκη για την εκτός σχεδίου δόμηση.


Recommended Posts

Για το επερχόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση μίλησε μεταξύ άλλων σε σημερινή συνέντευξή του στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του Σκάι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Χατζηδάκης.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», υπογραμμίζοντας τοην προοπτική του προγράμματος μέσω κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης (διαβάστε σχετικά εδώ).

Διαβάστε παρακάτω τι ανέφερε ο Υπουργός για τις ρυθμίσεις που έρχονται στην εκτός σχεδίου δόμηση σε συνδυασμό με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια:

«Το Νομοσχέδιο για τον Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή. Τι αλλάζει με το νέο Ν/Σ: Όταν είναι πάνω από 4 στρέμματα, δεν αλλάζουμε κάτι, μέχρι να βγουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ). 

 Μέχρι τώρα υπάρχουν στο 20% της χώρας, ο στόχος μας είναι να βγουν αυτά τα ΤΠΣ και να γίνει η χάραξη των δρόμων πάρα πολύ σύντομα. Θα ορίσουμε και έναν συντονιστή γι' αυτό. Παίρνουμε χρήματα και από το Ταμείο Ανάκαμψης, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη. Στα πάνω από 4 στρέμματα λοιπόν, δεν κάνουμε προς το παρόν κάποια παρέμβαση.

[αρα τα 4 στρ. θα εξακολουθουν να χτιζουν σήμερα, 200 τμ. και οχι 180 /ή 150.]

Στα κάτω από 4 στρέμματα, για τις παρεκκλίσεις δηλαδή, δίνουμε μια μεταβατική περίοδο 2 ετών ενώ δεν προσμετρούμε σε αυτή την περίοδο τις καθυστερήσεις που μπορεί να έχει κάποιος από το δασαρχείο και από την αρχαιολογική υπηρεσία. Άρα μπορεί να έχει και περισσότερο χρόνο από τα 2 χρόνια. Ταυτόχρονα, δίνουμε και άλλα 4 χρόνια στα οποία ισχύει η οικοδομική άδεια.

Λέμε λοιπόν, αν είσαι κάτω από τα 4 στρέμματα και βιάζεσαι για τον α' ή β' λόγο να χτίσεις, χτίσε, έχεις το δικαίωμα για 6 χρόνια τουλάχιστον, και παραπάνω μπορεί να ναι.

[προφανως εννοεί με βαση τους σημερινους όρους δομησης]

 

Αν πάλι δε βιάζεσαι, πάλι μπορείς να χτίσεις, υπό τις συνθήκες που θα προσδιορίσουν τα ΤΠΣ που σας είπα προηγουμένως. Η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο της Ευρώπης, πάλι θα μπορείς να χτίζεις αλλά θα χτίζεις όπως γίνεται τώρα στο 20% της χώρας. Δηλαδή, για να το πω με ένα παράδειγμα, η Πάρος έχει ΤΠΣ, άρα μπορείς να χτίσεις με συγκεκριμένους κανόνες. Ε, αυτό θέλουμε να γίνει σε όλη τη χώρα, λαμβανομένων υπόψη και των ιδιαιτεροτήτων σε κάθε μέρος. Αν σε ένα νησί υπάρχει μικρός κλήρος, προφανώς δε θα πεις ότι το μίνιμουμ εκεί είναι 4 στρέμματα. Αυτό όμως θα μας το πουν οι Τοπικές Πολεοδομικές Μελέτες.»

πηγη

https://www.b2green.gr/el/post/85609/chatzidakis-gia-ektos-schediou-ti-tha-ischyei-gia-pano-kai-gia-kato-apo-4-stremmata

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Μου θυμίζει λίγο- πολύ την περίοδο 'οταν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ήταν ο Λιαλιώτης και προσπαθούσε να καταργήσει την ζώνη των 500μ γύρο από τους οικισμούς. Γέμισαν οι πολεοδομίες από φακέλους ακόμη και με εφημερίδες μέσα για να προλάβουν ντεμεκ τις ημερομηνίες. Τελικά το μέτρο δεν πέρασε και ισχύει, ας πούμε, ακόμη. 

Πάντως αν περάσουν αυτά που έγραψε παραπάνω ο Δημήτρης πρέπει οι σύλλογοι, προπάντων τω Τοπογράφων και αρχιτεκτόνων να δείξουν μεγαλη προσοχή και σοβαρότητα. 

Υποψιάζομαι πως αν γίνουν "μελέτες" στις κατηγορίες 1-2 και 16 (1-2 αρχιτεκτονικές, &16 Τοπογραφίας)  αυτές θα δοθούν με απ' ευθείαν αναθέσεις σε μεγάλα σχήματα - γραφεία.

Κλίκες- Κλίκες! Τέτοιες κι' αν υπάρχουν στην Ελλάδα !!

Ενα είναι πάντως σίγουρο, πως αρκετός κόσμος, μετά και από μία μεγάλη οικονομική κρίση, θα χάσει μέρος της περιουσίας του, αφού δεν θα μπορεί να βγάλει μία Ο. Άδεια  ή ακόμη και να κτίσει.

Εδώ θα ήμαστε και θα γράφουμε.

Link to comment
Share on other sites

https://www.b2green.gr/el/post/85714/schedio-nomou-eksygchronismos-tis-chorotaxikis-kai-poleodomikis-nomothesias-to-plires-keimeno?fbclid=IwAR2V8KuDF1sAXQ3Dnt7aQmD9skqvw5PCeeK_Cf1F2Xamqvq70xnpCEd-1go

 

Δεν φαίνεται να πειραζουν τα τυφλά 4 στρεμμάτων σε πρώτη ανάγνωση.

 

Edit.

Στα εντός ζώνης μπαίνει προυπόθεση προσώπου και βάθους...

 

Edited by netmin909
Link to comment
Share on other sites

Δ 270/85

2.Κατά παρέκκλιση από την προηγούμενη παράγραφο θεωρούνται άρτια και

οικοδομήσιμα τα γήπεδα:

  α) Τα κείμενα εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών, και οικισμών, τα

οποία είχαν κατά την 24.4.1977 ημέρα δημοσίευσης του από 5.4.77 π.δ/τος

(ΦΕΚ 133 Δ`) ελάχιστο εμβαδόν 2000 μ2.

προτεινομενο, αρθρο 40

δ) βρίσκονται εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών και οικισμών και είχαν κατά την 24η.4.1977, ημέρα έναρξης ισχύος του από 5.4.1977 π.δ. (Δ’ 133), ελάχιστο εμβαδόν: δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ., πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, δημοτική κατηγορίας Α οδό, ή σε κοινόχρηστο χώρο τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) μ., και ελάχιστο βάθος σαράντα (40) μ.

μαλλον το  ξεχασαν...οπως ξεχασαν και εβαλαν και την "δημοτικη   κατηγοριας Α οδο"

 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, netmin909 said:

https://www.b2green.gr/el/post/85714/schedio-nomou-eksygchronismos-tis-chorotaxikis-kai-poleodomikis-nomothesias-to-plires-keimeno?fbclid=IwAR2V8KuDF1sAXQ3Dnt7aQmD9skqvw5PCeeK_Cf1F2Xamqvq70xnpCEd-1go

 

Δεν φαίνεται να πειραζουν τα τυφλά 4 στρεμμάτων σε πρώτη ανάγνωση.

 

Edit.

Στα εντός ζώνης μπαίνει προυπόθεση προσώπου και βάθους...

 

Μάλλον εννοείς τη μεταβατική διάταξη παρ. 1δ, άρθρου 40. Το θέμα τι γίνεται μετά τη λήξη ισχύος των μεταβατικών διατάξεων για τυφλά γήπεδα >4.000τμ σύμφωνα με το άρθρο 32, οεο. Όπως προαναφέρθηκε, θα γραφτούν κείμενα επί κειμένων για το ν/σ.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν βλέπω καμία αναφορά σε όρια αρτιότητας.

κατα παρέκκλιση λέει για δυο χρόνια. Παρέκκλιση από ποια?

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο, στο άρθρο 32 δεν αναφέρει κάτι. Έχει αλλάξει αρκετά σε σχέση με το κείμενο στη δημόσια διαβούλευση για τα γήπεδα >4στρ. Επίσης το ν/σ ανέβηκε και επίσημα στο site της Βουλής  https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia?law_id=d5a54a91-4005-4a3e-9bf5-ac7e00b4eef3

Edited by flyingdutchman55
Link to comment
Share on other sites

αρθρο 33

δ) Σε κτίρια κατοικίας της περ. ΙΙ.1 του άρθρου 1 του προεδρικού διατάγματος 59/2028 (Α' 114), η μέγιστη επιτρεπομένη επιφάνεια του κτιρίου ως και η συνολική επιφάνεια των ορόφων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει:

δα) Για γήπεδα εμβαδού μεγαλύτερου των δύο χιλιάδων (2.000) τ.μ. μέχρι και τέσσερις χιλιάδες (4.000) τ.μ., για μεν τα πρώτα δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ. τα εκατόν πενήντα (150) τ.μ., για δε τα λοιπά ίση με το γινόμενο του υπολοίπου εμβαδού του γηπέδου επί τον συντελεστή δόμησης 0,018.

δβ) Για γήπεδα εμβαδού μεγαλύτερου των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) τ.μ. μέχρι και οχτώ χιλιάδες (8.000) τ.μ., για μεν τα πρώτα τέσσερις χιλιάδες (4.000) τ.μ. τα εκατόν ογδόντα έξι (186) τ.μ., για δε τα λοιπά ίση με το γινόμενο του υπολοίπου εμβαδού του γηπέδου επί τον συντελεστή δόμησης 0,018.

δγ) Για γήπεδα εμβαδού μεγαλύτερου των οχτώ χιλιάδων (8.000) τ.μ., για μεν τα πρώτα οχτώ χιλιάδες (8.000) τ.μ. τα διακόσια πενήντα οχτώ (258) τ.μ., για δε τα λοιπά ίση με το γινόμενο του υπολοίπου εμβαδού του γηπέδου επί τον συντελεστή δόμησης 0,009 μη δυναμένη σε καμία περίπτωση να υπερβεί τα τριακόσια εξήντα (360) τ.μ..

Για γήπεδα με εμβαδόν πολλαπλάσιο του κατά κανόνα αρτίου (4.000 τ.μ.), για τα οποία συντρέχουν οι προϋποθέσεις κατάτμησης, η μέγιστη επιφάνεια κτιρίου ισούται με το άθροισμα του εμβαδού των κτιρίων που θα επιτρεπόταν να ανεγερθούν σε κάθε γήπεδο μετά την κατάτμηση, μειωμένη κατά δέκα πέντε (15%), και υπό τις προϋποθέσεις ότι: α) θα ανεγερθεί μια οικοδομή και β) το γήπεδο θα παραμείνει ενιαίο. Μεταβιβάσεις κατά παράβαση των προϋποθέσεων αυτών είναι αυτοδικαίως άκυρες.

Link to comment
Share on other sites

αν υπαρχει ΓΠΣ που ωρισμενες παρεκλισεις δεν τις εχει καταργησει,θα εξακολουθουν να ισχυουν μαλλον,συμφωνα με το αρθρο 32 παρ 2.σωστα???

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.