Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υπόγειο-Προσάρτημα κατοικίας


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Σε ισόγεια κατοικία με υπόγειο-Δεν προσμετράται στη δόμηση το 50% του υπογείου κατοικίας που λειτουργεί ως προσάρτημα της κατοικίας χωρίς να καλύπτει προϋποθέσεις φυσικού φωτισμού και αερισμού- έχω σχεδιάσει εσωτερικό αίθριο. Γύρω από το αίθριο έχω αφήσει διάδρομο ενός μέτρου και έχω κάνει 2 υπνοδωμάτια στο υπόγειο. Μπορώ να φτιάξω cours anglaises ώστε τα δωμάτια να έχουν παράθυρα η έρχεται σε αντίθεση με το παραπάνω για τον φωτισμό και αερισμό;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΕΡΩΤΗΣΗ.pdf

Link to comment
Share on other sites

Ίσως το ερώτημα να χωρίζεται σε δύο σκέλη;

Καθόσον γύρω από το  υπόγειο επιτρέπονται διαμορφώσεις ως 1,20μ χαμηλότερα από την οροφή του χώρου, νομίζω ότι να κάνεις τοπική βύθιση (όπως cour anglais)  ή ευρύτερη διαμόρφωση σε αυτή τη στάθμη επιτρέπεται.

Αν θες στάθμη διαμόρφωσης χαμηλότερα ή στο δάπεδο του υπογείου, δεν είμαι σίγουρος.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που θέλω είναι να να φτάσει το κουραγκλέ μέχρι την στάθμη του υπογείου, πράγμα που σύμφωνα με τις τεχνικές οδηγίες εγώ καταλαβαίνω ότι επιτρέπεται. Αναρωτιέμαι όμως αν αυτό θεωρείται φυσικός φωτισμός. Έχω μπερδευτεί λίγο, τα δωμάτια μπορούν να έχουν στο υπόγειο φυσικό φωτισμό ή απαγορεύεται; Κολλάω στις λέξεις χωρίς να καλύπτει προϋποθέσεις....

Link to comment
Share on other sites

ούτε εγώ ξέρω πολλά να σου πω, καταλαβαίνω μεν το σχήμα σου και η λογική το λέει, πως μπορεί η νομοθεσία να σε αφήνει να κάνεις χώρους που μπαίνουν στο Σ.Δ. και να μην σε αφήνει να τους φωτίσεις? Οπότε κατά αυτή τη λογική δείχνει ως τώρα το court anglaise να επιτρέπεται, όμως στο οικόπεδο σου δεν έχεις καθόλου κλίση, δεν μπορείς να βγάλεις τους χώρους υπογείου που μπαίνουν στο Σ.Δ. προς την χαμηλή πλευρά του οικοπέδου, οπότε με μικρή ή καθόλου διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου να τους έβγαζες ισόγειους? 

Link to comment
Share on other sites

Έχει μικρή κλίση το αγροτεμάχιο (είμαι εκτός σχεδίου) και το ισόγειο το έχω διαμορφώσει με τοπικές διαμορφώσεις εδάφους- μπαζομένους εξώστες-. Απλά αν βάλω μόνο φεγγίτες θεωρώ πως δεν θα έχω πρακτικά επαρκή φωτισμό και αερισμό.  Αν δηλαδή γινόταν να κάνω κουραγκλε η αλήθεια είναι πως αμέσως τα δωμάτια θα ήταν πιο ''βιώσιμα''.

Link to comment
Share on other sites

-την γνώμη μου θα πω- ναι δεν εχω μελετησει την συγκεκριμμένη νομοθεσία που διέπει το συγκεκριμμένο καλύτερα περίμενε μήπως σου πει κάποιος άλλος. Εγώ ακριβώς δεν το ξέρω.

Link to comment
Share on other sites

Εκτός σχεδίου το ύψος οροφής υπογείου από το διαμορφωμένο έδαφος γύρω του είναι μόλις 0,80 όχι 1,20.

Δυστυχώς με 2,65 ύψος υποχρεωτικά αυτό σημαίνει ότι οι φεγγίτες έχουν κατώφλι στα 1,85 !
Ήταν πολύ καλύτερα όταν τα λέγαμε αποθήκες και οι ιδιοκτήτες τα χρησιμοποιούσαν ως δωμάτια: με ύψος 2,30 το κατώφλι ερχόταν στο 1,55, με αποτέλεσμα να βλέπεις έξω οριζόντια και να πιάνεις τη λαβή να ανοίξεις το παράθυρο στο 1,95 (αντί 2,25...)

Έκανα αναζήτηση με λέξεις "υπόγειο" "υπογείου" στο φόρουμ αυτό (τσεκάρεις την επιλογή) και μόνο τίτλο.  Στα νήματα που βγάζει συζητείται λίγο και το θέμα cours anglaise (δυστυχώς δεν σημείωσα - πρέπει να το ψάξεις).  Οι συνάδελφοι πίστευαν ότι γίνεται - κι εγώ αυτό πιστεύω, διαβάζοντας τον κανονισμό, βλέπε ΝΟΚ, Αρθ.17, παρ. 3(γ)
 

Παράθεση

Κατασκευές, όπως σκάλες, κεκλιμένα επίπεδα (ρά−
μπες), αντηρίδες, πεζούλια, βεράντες, φυτεύσεις, cours
anglaises συνολικού μήκους μικρότερου ή ίσου του 1/3
της όψης στην οποία αντιστοιχεί και μέχρι καθαρού
πλάτους 1,20 μ., μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών
διαφορών για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή
εμποδιζόμενων ατόμων κ.λπ..

καθώς και σχετικά με το μέγιστο ύψος Άρθ.15, παρ.3

Παράθεση

Σε περίπτωση υπογείου με ύπαρξη χαμηλωμένης αυ−
λής (cours anglaises) η αφετηρία μέτρησης του ύψους
γίνεται από την οριστική στάθμη εδάφους του ισογείου
στην αντίστοιχη θέση.

 

Edited by csimeon
Link to comment
Share on other sites

Τέλος ας μου επιτραπεί να προσθέσω ένα θέμα πολύ σχετικό εδώ, ώστε να είναι συγκεντρωμένη η σχετική πληροφορία.  Αρθ.11, παρ.6 (γ)

Παράθεση

Για κτίρια κατοικιών ένας υπόγειος όροφος επιφά−
νειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο, προ−
οριζόμενος για βοηθητικές χρήσεις με την προϋπόθεση
ότι η οροφή του σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το
1,20 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους.
Ο όροφος αυτός δύναται να εξυπηρετεί κύριες χρή−
σεις του κτιρίου εφόσον όλος ή μέρος του αποτελεί
λειτουργικό προσάρτημα αυτοτελούς κατοικίας ή κα−
τοικιών και προσμετρηθεί το 50%

Ως λειτουργικό προσάρτημα είναι σαφές ότι δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη κατοικία σε μία σύσταση.  Πολεοδομικά μάλλον σημαίνει ότι πρέπει να έχει εσωτερική επικοινωνία με το ισόγειο, ωστόσο δεν βρήκα ορισμό για "λειτουργικό προσάρτημα" στο ΝΟΚ, ούτε σχετική ερμηνευτική.   Ερώτηση:

  1. μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο εξωτερικα; (κι ας ανήκει στην υπερκείμενη ιδιοκτησία, κατοικία του ισογείου) και
  2. εάν έχει πρόσβαση με εσωτερική σκάλα, μπορεί να έχει και πρόσβαση και με εξωτερική σκάλα σε cours anglaise ;

Σχετικό προβληματισμό είχε εκφράσει πολύ παλιότερα (2013) σε ανάρτηση του ο @Faethon11, αλλά δεν βρήκα απάντηση.

Να σκεφτεί κανείς ότι αποθήκες σε πολυκατοικίες περιγράφονται σε συμβόλαια σύστασης ιδιοκτησιών ως παρακολουθήματα και βρίσκονται στο υπόγειο τελείως χωριστά από τα διαμερίσματα.  Υπάρχει συσχέτιση εννοιών "παρακολούθημα" ιδιοκτησίας και "λειτουργικό προσάρτημα" αυτής;

Link to comment
Share on other sites

1)Πραγματικά έχω ψάξει τα περισσότερα θέματα εδώ για υπόγεια και κουραγκλέ. Αν έχει μόνο εξωτερική σκάλα δεν μπορεί να έχει κύρια χρήση το υπόγειο.

2) Εγώ θεωρώ πως μπορεί να έχει. Όσο αφορά άλλωστε το υπόλοιπο υπόγειο αναφέρεται πως ''....Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιείται δεύτερος υπόγειος όροφος, το λεβητοστάσιο και η αποθήκη του επιτρέπεται να βρίσκεται κατ’ επέκταση του υπόγειου χώρου κύριας χρήσης της κατοικίας αρκεί να αποτελεί ανεξάρτητο πυροδιαμέρισμα και να έχει έξοδο προς ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου ανεξάρτητη του υπολοίπου χώρου υπογείου.''  Η αλήθεια είναι πως στην περίπτωση μου θέλω να γίνει ολόκληρη μπαλκονόπορτα,ελπίζω να γίνεται. Θα ρωτήσω και στην ΥΔΟΜ και θα ενημερώσω.

Link to comment
Share on other sites

Ευτυχία ευχαριστώ

17 ώρες πριν, EFTICHIA_V said:

1)Πραγματικά έχω ψάξει τα περισσότερα θέματα εδώ για υπόγεια και κουραγκλέ. Αν έχει μόνο εξωτερική σκάλα δεν μπορεί να έχει κύρια χρήση το υπόγειο.

Έχεις βρει διάταξη ή ερμηνεία από φορέα που το απαγορεύει;

17 ώρες πριν, EFTICHIA_V said:

2) ... αρκεί να αποτελεί ανεξάρτητο πυροδιαμέρισμα και να έχει έξοδο προς ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου ανεξάρτητη του υπολοίπου χώρου υπογείου.

Ναι αλλά αναφέρεται σε έξοδο του λεβητοστασίου ή/και αποθήκης ή έξοδο των χώρων ΚΧ;
Κι αν εννοεί έξοδο λεβητοστασίου, επιτρέπεται να έχει και το λεβητοστάσιο και οι χώροι ΚΧ;

3) Επιτρέπεται στη στάθμη υπογείου, ο βοηθητικός χώρος να επικοινωνεί με τους ΚΧ; (με πόρτα πυράντοχη εφόσον πρόκειται για ανεξάρτητο πυροδιαμέρισμα)

Τώρα γιατί μια αποθήκη μιας απλής μονοκατοικίας πρέπει να αποτελεί πυροδιαμέρισμα... δεν συνάδει με την υπόλοιπη νομοθεσία πυρασφάλειας και εμπάσει περιπτώσει από άποψη πυρασφάλειας σίγουρα είναι καλύτερα οι υπόγειοι κύριοι χώροι να έχουν έξοδο απευθείας σε υπαίθριο χώρο.  Σημειώστε ότι σε μονοκατοικία η σκάλα μεταξύ ορόφων μπορεί να είναι μικρή κυκλική.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.