Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπόγειο-Προσάρτημα κατοικίας


Recommended Posts

Δεν υπάρχει στους ορισμούς του N.O.K. ο κουραγκλές (cours anglaise ) και τον βρίσκουμε να τον αναφέρει έμμεσα σε 5 περιπτώσεις (νομίζω).

Νομίζω πως αυτή η έλλειψη είναι και ο παράγοντας δημιουργικής φαντασίας να έχουμε μια αβεβαιότητα στην σχεδιασμό του κτηρίου τι είναι επιτρεπτό και τι όχι.

Βάζω και εδώ τα 5 αποσπάσματα από ΝΟΚ και συμπληρώσεις του σχετικά με τα cours anglaise.

---------------

  • Άρθρο 15

3.      Το μέγιστο ύψος του κτιρίου σε κάθε σημείο των όψεων του μετριέται από την οριστική στάθμη του εδάφους σε οποιαδήποτε σημείο μέτρησης ή από τη στάθμη του πεζοδρομίου, αν οι όψεις τοποθετούνται επί της ρυμοτομικής γραμμής.

Σε οικόπεδα με πρόσωπα σε περισσότερους του ενός κοινόχρηστους χώρους, για τα οποία ισχύουν διαφορετικά μέγιστα επιτρεπόμενα ύψη και το ένα τουλάχιστον από αυτά δεν ορίζεται βάσει της παραγράφου αυτής, επιβάλλεται η τήρηση του μικρότερου από τα επιτρεπόμενα ύψη μέχρι την απόσταση των 9,0 μ. από την οικοδομική γραμμή στην οποία αντιστοιχεί αυτό, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από τους ειδικούς όρους δόμησης της περιοχής.

Σε περίπτωση υπογείου με ύπαρξη χαμηλωμένης αυλής (cours anglaises) η αφετηρία μέτρησης του ύψους γίνεται από την οριστική στάθμη εδάφους του ισογείου στην αντίστοιχη θέση.

-----

  • Άρθρο 17

γ)   Κατασκευές, όπως σκάλες, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες), πλατύσκαλα, αντηρίδες, πεζούλια, βεράντες, φυτεύσεις, κουρ ανγκλαίζ  (cours anglaises), συνολικού μήκους μικρότερου ή ίσου του 1/2 της όψης στην οποία αντιστοιχεί και μέχρι καθαρού πλάτους 1,50 μ., μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων.

Οι εν λόγω κατασκευές δεν αποτελούν αφετηρία μέτρησης του πραγματοποιούμενου ύψους του κτιρίου.    [ 1] 

Η παράγραφος εφαρμόζεται ανεξάρτητα από τους περιορισμούς της παραγράφου α, δεδομένου ότι οι κατασκευές που περιγράφονται αποτελούν σημειακές παρεμβάσεις στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για τη λειτουργική εξυπηρέτηση του κτιρίου.

------

 

4.      Μέσα στις ελάχιστες αποστάσεις Δ του υποχρεωτικού ακάλυπτου χώρου, εκτός όσων αναφέρονται σε άλλα άρθρα του παρόντος νόμου, επιτρέπονται :

α) Τοιχία για την αντιστήριξη πρανών, διαχωριστικοί τοίχοι μέγιστου ύψους ενάμισι (1,50) μ., τοίχοι ελεύθερης διάταξης που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου μέγιστου ύψους ενάμισι (1,50) μ., πεζούλια, βεράντες, διαμορφώσεις εισόδων (αυλόθυρες – πορτοσιές), φυτεύσεις, κουρ ανγκλαίζ (cours anglaises) συνολικού μήκους μικρότερου ή ίσου του 1/2 της όψης στην οποία αντιστοιχεί και μέχρι καθαρού πλάτους ενάμισι (1,50) μ. καθώς και στοιχεία εξυπηρέτησης (πάγκοι, τραπέζια), άθλησης και παιχνιδότοπων. Στην περίπτωση που οι διαχωριστικοί τοίχοι ή τοίχοι ελεύθερης διάταξης υπερβαίνουν το ενάμισι (1,50) μ., λόγω αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, τότε απαιτείται γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Οι εν λόγω κατασκευές δεν αποτελούν αφετηρία μέτρησης του πραγματοποιούμενου ύψους του κτιρίου.

---------

ε)   Τοιχία για την αντιστήριξη πρανών, διαχωριστικοί τοίχοι μέγιστου ύψους ενάμισι (1,50) μ., τοίχοι ελεύθερης διάταξης που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου μέγιστου ύψους ενάμισι (1,50) μ., πεζούλια, βεράντες, διαμορφώσεις εισόδων (αυλόθυρες – πορτοσιές), φυτεύσεις, κουρ ανγκλαίζ (cours anglaises) συνολικού μήκους μικρότερου ή ίσου του 1/2 της όψης στην οποία αντιστοιχεί και μέχρι καθαρού πλάτους ενάμισι (1,50) μ. καθώς και στοιχεία εξυπηρέτησης όπως πάγκοι, τραπέζια, άθλησης και παιχνιδότοπων. Στην περίπτωση που οι διαχωριστικοί τοίχοι ή τοίχοι ελεύθερης διάταξης υπερβαίνουν το 1,50μ., λόγω αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, τότε απαιτείται γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.

 

(από Kan62)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Δεν ξέρω αν είναι πολύ σχετική η ερώτηση με το αρχικό θέμα του συναδέλφου αλλά δεν έχω λάβει απάντηση αλλού και δεν ξέρω τι να κάνω.

 

Σε υφιστάμενο κτίριο (κατοικία) που βγάζω οικ. άδεια κατηγορίας 3 για μικρή προσθήκη δόμησης, επισκευές και διαρρυθμίσεις, μπορώ να κάνω υπόγειο για λεβητοστάσιο ύψους 1,90μ.; Δεν μπορεί να χαμηλώσει η στάθμη του και να φτάσω το απαιτούμενο 2,20μ. λόγω υφιστάμενων τοίχων από πέτρα που μπορεί να γκρεμιστούν. Αν δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω υπόγειο, πώς μπορώ να το εντάξω στην άδεια; Με ποιον χαρακτηρισμό; 

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
On 18/3/2021 at 1:17 ΜΜ, aneida said:

Σε υφιστάμενο κτίριο (κατοικία) που βγάζω οικ. άδεια κατηγορίας 3 για μικρή προσθήκη δόμησης, επισκευές και διαρρυθμίσεις, μπορώ να κάνω υπόγειο για λεβητοστάσιο ύψους 1,90μ.; Δεν μπορεί να χαμηλώσει η στάθμη του και να φτάσω το απαιτούμενο 2,20μ. λόγω υφιστάμενων τοίχων από πέτρα που μπορεί να γκρεμιστούν. Αν δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω υπόγειο, πώς μπορώ να το εντάξω στην άδεια; Με ποιον χαρακτηρισμό;

Μήπως κάποιος γνωρίζει; Δεν έχω βρει ακόμη άκρη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.