Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Προσθήκη σε υφιστάμενο προ του 1955


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 34
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 3 years later...

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα, προσπαθώ να βρω αν μπορεί να γίνει προσθήκη καθ' υψος στην παρακάτω περίπτωση. Υπάρχει ισόγειο προ του 1950, ίσως καλυμμένο 100% (δεν φαίνεται καλά στην άδεια προσθήκης), το 1951 εκδίδεται οικοδομική άδεια προσθήκης ορόφου οπου αφήνεται  ακάλυπτος πάνω από το ισόγειο, αν ήταν καλυμμένο 100%, (γνώμη μου δεν ήταν). Μετά την άδεια ο όροφος κάλυψε με τη σειρά του 100% το ισόγειο-οικόπεδο αλλά άφησαν κάτι σαν ακάλυπτο-φωταγωγο πάνω από την πλάκα του ισογείου. Εχει δόμηση ακόμα για ένα όροφο. Με το δεδομένο ότι είναι προ του 1955, άρα νομίμως υφιστάμενα, (ο πίσω τοίχος είναι πέτρινος), θα μπορούσε να εκδοθεί προσθήκη ορόφου και να μείνει ακάλυπτος πάνω από την πλάκα των προ του 1955. (αυτό το είχα αντιμετωπίσει και λύθηκε μ αυτό τον τρόπο σε προσθήκη εντός οικισμού).

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

@ankostas με βάση την υφιστάμενη συνολικά Δόμηση που έχει κάνει και η οποία προσμετρά στον Σ.Δ., έχεις υπόλοιπο συντελεστή Δόμησης?

Αν έχεις υπόλοιπο συντελεστή Δόμησης και δεν έχει εξαντλήσει το ύψος... τότε

βγάζεις προσθήκη καθ ύψος αλλά ο όροφος προσθήκης δεν μπορεί να υπερβαίνει το μέγεθος του Σ.Κ. που έχει τώρα το ακίνητο..... 

Άρα δομείς σε τμήμα του Δώματος που έχεις με τις όποιες αναγκαίες πλαϊνές αποστάσεις που θα απαιτηθούν

 

και φυσικά κτήριο του 1950 θα απαιτηθεί 95% ενισχύσεις του στατικού φορέα που έχεις 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Εχω και συντελεστή και ύψος υπόλοιπο. Σκέφτομαι να τον κάνω με μεταλλικό φορέα ώστε να είναι ανεξάρτητο, όσο μπορω, από τον παλιό φορέα. Υπάρχει αυτό κάπου , σε κάποια εγκύκλιο ίσως;

Link to comment
Share on other sites

Αν υπάρχει κάποια εγκύκλιος που να το αναφέρει. Θυμάμαι ότι κάτι υπάρχει αλλά δεν μπορώ να το βρω

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

8 ώρες πριν, ankostas said:

Αν υπάρχει κάποια εγκύκλιος που να το αναφέρει....

 

τι απ όλα να αναφέρει? δεν σε καταλαβαίνω

 

Link to comment
Share on other sites

Σωστά, θέλω να πω οτι κάπου αναφέρεται ότι μπορείς να κ'ανεις προσθήκη σε προ του 1955 (παλιά προ του 1923) που έχει καλυφθεί 100% το οικόπεδο, αρκεί ο όροφος να είναι όσο η επιτρεπόμενη κάλυψη.

Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 23 ΝΟΚ

(...)
3. Προσθήκη σε νομίμως υφιστάμενο κτίριο επιτρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις: 
α) Κατ' επέκταση ή και καθ' ύψος σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και σύμφωνα με τις ειδικές πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή. 
Η συνολική εκμετάλλευση δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ισχύοντα, κατά το χρόνο χορήγησης της άδειας δόμησης προσθήκης, συντελεστή δόμησης της περιοχής "με την επιφύλαξη των προβλεπομένων στις παρ.1 και παρ.2 του Αρθ-25 του Ν-4178/13 (ΦΕΚ-174/Α/13)."(*). 

β) Ειδικότερα, η επέκταση καθ' ύψος επιτρέπεται να εκτείνεται έως το περίγραμμα του κτιρίου, έστω και αν το τελευταίο υπερβαίνει τα όρια του οικοδομήσιμου τμήματος του οικοπέδου, όπως αυτά καθορίζονται από τον παρόντα νόμο ή από τις ειδικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή ". Ειδικά για τα κτίρια της παρ.1δ [...  αν προϋφίσταται του ΒΔ/9-8-55 ή εξαιρέθηκε με τις διατάξεις του Ν-1337/83 "ή εξαιρέθηκε οριστικά, σύμφωνα με διατάξεις ρύθμισης, τακτοποίησης ή αναστολής επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων ...] του Αρθ-23 του παρόντος νόμου η επέκταση καθ' ύψος επιτρέπεται να εκτείνεται έως το νόμιμο περίγραμμα αυτών όπου αυτό ορίζεται ως το τμήμα εκείνο το οποίο δεν αντίκειται είτε στις ισχύουσες διατάξεις είτε σε εκείνες που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής του, εάν αυτές είναι ευμενέστερες."(*). 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.