Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άρθρο 26 περί προσβασιμότητας σε τράπεζα


Recommended Posts

Συνάδελφοι, στο άρθρο 26 αναφέρει το εξής για τα υφιστάμενα:

"Στα υφιστάμενα πριν από την ισχύ του παρόντος νόμου κτίρια που στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου,
νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα,
κοινωφελείς οργανισμοί, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτης και δεύτερης βαθμίδας ή έχουν χρήσεις
συνάθροισης κοινού (χώροι συνεδρίων, εκθέσεων, μουσείων, συναυλιών, αθλητικών ή πολιτιστικών
συγκεντρώσεων, ναοί, θέατρα/ κινηματογράφοι, εστιατόρια/ ζαχαροπλαστεία/ καφενεία/ κέντρα διασκέδασης,
αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες αναμονής επιβατών, τράπεζες/ ανταλλακτήρια κ.λπ.), προσωρινής
διαμονής, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, δικαιοσύνης και σωφρονισμού, γραφείων και εμπορίου,
βιομηχανίας και βιοτεχνίας, καθώς επίσης και στους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και πρατηρίων καυσίμων
επιβάλλεται να γίνουν οι απαραίτητες διαμορφώσεις, ώστε οι λειτουργικοί χώροι τους να είναι προσπελάσιμοι
από άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα.
"

 

Έχω περίπτωση τράπεζας που λειτουργεί σε χώρο με άδεια καταστήματος έκθεσης πώλησης. Κτήριο με έτος κατασκευής περίπου το 2004. Θέλουν να αλλάξει η χρήση και να γίνει χώρος συνάθροισης κοινού για να είναι σύννομοι. Για να γίνει αυτό 1ον τακτοποιούνται κάποιες αυθαιρεσίες, 2ον πάει η μελέτη πυροπροστασίας στην πυροσβεστική, αλλά πρέπει να γίνει ενημέρωση φακέλου από το e-adeies απ'  ότι μαθαίνω. Η πυροσβεστική απαιτεί η πυροπροστασία να έχει περάσει από το e-adeies. Διαβάζοντας το νόμο καταλαβαίνω ότι πάω με ενημέρωση μιας και δεν έχω μεταβολή στο ΔΚ και δεν απαιτείται έγκριση από άλλο φορέα. (Παρατήρηση: Η αυθαιρεσία του κτηρίου έχει να κάνει με μετακίνηση κτηρίου και κάτι στέγαστρα στον ακάλυπτο, θεωρώ ότι εφόσον γίνει τακτοποίηση αυτή είναι η νέα κτάσταση του ΔΚ και με αυτό συγκρίνω το ΔΚ μετά την ενημέρωση.)

 

Το ερώτημα είναι αν πρέπει να το θεωρήσω ως νέο πλέον, το κατάστημα, μιας και θα γίνει ενημέρωση φακέλου.  Στο άρθρο 26 διαχωρίζει νέα κτήρια και υφιστάμενα με συγκεκριμένη χρήση. Δεν αναφέρει κάτι για υφιστάμενο και αλλαγή χρήσης.

1. Αν το θεωρήσω ως νεό, αφού περνάω και από το e-adeies, πρέπει να υπάρχει πρόσβαση παντού, και σε WC με τη νέα κατάσταση.

2. Αν το θεωρήσω υφιστάμενο πάω με την παράγραφο που ανέβασα παραπάνω. Ο νόμος λέει ότι μέχρι το 2020 να έχουν γίνει οι απαραίτητες διαμορφώσεις, οπότε το θεωρώ λογικό να γίνει ότι πρέπει να γίνει για την πρόσβαση. Όμως αναφέρει το εξής: "ώστε οι λειτουργικοί χώροι τους να είναι προσπελάσιμοι
από άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα.
" Τι εννοεί όταν λέει λειτουργικούς χώρους? Εννοεί και τα WC? Γιατί στην περίπτωσή μου αρχίζει και ζορίζει το θέμα. Τα WC είναι στο υπόγειο (ευτυχώς δεν έχει θυρίδες η τράπεζα) και η μόνη πρόσβαση είναι μέσω κλίμακοστασίου. Μπορεί να μπει ανελκυστήρας θα ρωτούσε κανείς? Μπορεί, αλλά με μεγάλο κόστος. Θεωρώ ότι ναι θίγονται τα στοιχεία του φέροντος οργανισμού, αλλά μιλάω για την πλάκα, όχι για δοκούς ή υποστυλώματα.

Σημείωση: Η επιφάνεια του ισογείου είναι μεγαλύτερη των 200τμ και το υπόγειο είναι περίπου 150τμ και εκεί βρίσκονται το αρχείο της τράπεζας, WC, κουζινάκι και δωμάτιο χρηματοκιβώτιο.

 

Μήπως γνωρίζει κάποιος πώς πρέπει να κινηθώ για αυτή την περίπτωση?

Η λογική μου λέει να γίνουν όλα όπως πρέπει, τράπεζα είναι, δεν θα ζοριστούν. Από την άλλη αν υπάρχει νόμιμος τρόπος να το αποφύγω τότε γιατί να μην το αποφύγω?

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

γνωρίζω να σου πω μόνο ότι μια τέτοια εργασία για εσένα σαν μηχανικό, για το εργατοτεχνικό προσωπικό, για τα ΑΜΕΑ, την τράπεζα και το έτος 2020, είναι μια καλή δουλειά, οπότε αν συζητάμε τα wc στο υπόγειο ή δημιουργία wc AMEA στο ισόγειο, συνιστώ να το κάνεις, η πιθανότητα να εμφανιστεί ΑΜΕΑ στο κατάστημα δεν είναι αμελητέα, οπότε συνιστώ καλύτερα να φτιάξεις WC AMEA. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.