Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Να τολμήσω αγορά ακινήτου 40ετίας + ή θα αγοράσω μόνο προβλήματα?


Uli Skar

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους. Έχω βρεί ένα σπίτι (μεζονέτα 115 τμ μονοκατοικία) που μου αρέσει πολύ σαν στύλ και διαρρύθμιση και η τοποθεσία σε παραδοσιακό οικισμό κοντά στην πόλη με τιμή γύρω στις 100 χιλιάδες. Έβαλα μηχανικό και το έλεγξε και έχω συνοψίσει τα προβλήματα που βρήκα.

1. Θέματα αυθαιρεσιών: Το σπίτι είναι χτισμένο το 1979 και είναι μεζονέτα αλλά το ισόγειό του είναι παλαιότερη ισόγεια κατασκευή χτισμένη με σχέδιο Παρασκευοπούλου (για όσους γνωρίζουν) οπότε αυτό το κομμάτι χτίστηκε ίσως και το 1960. Ο μηχανικός στα σχέδια του δεν αναφέρει τίποτα γι αυτό αλλά το παρουσιάζει σα να κατασκευάστηκε από την αρχή. Ένας έμπειρος μηχανικός όμως με την αυτοψία του μπορεί να διακρίνει ότι αυτό δεν ισχύει. Μου είπε όμως ότι από τα σχέδια με τις κολώνες φαίνεται στατικά επαρκές. Εγώ προβληματίζομαι όμως λόγω παλαιότητας και με δεδομένο ότι η χώρα είναι σεισμογενής. Άλλο ένα θέμα αυθαιρεσίας είναι ότι υπάρχει δίπλα από τη μονοκατοικία λεβητοστάσιο το οποίο στεγάζεται σε πρόχειρη κατασκευή χωρίς άδεια και χωρίς δυνατότητα νομιμοποίησης όπως μου είπε ο μηχανικός. ακόμα υπάρχει μια αυθαίρετη πέργκολα στην αυλή. Τα θέματα νομιμότητας αυτά δε θα σταθούν εμπόδιο στη μεταβίβαση γιατί εφόσον τα δέχομαι ο μηχανικός μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια αλλά πρακτικά το πρόβλημα αυτό θα μεταβιβαστεί σε εμένα εφόσον το αγοράσω με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται μελλοντικά.

2. Θέματα συντηρήσεων: Το σπίτι έχει υγρασία η οποία είναι προφανής στον εξωτερικό τοίχο καθώς αυτός έχει σκάσει και έχει μούχλα και αποσάρθρωση. Η υγρασία υπάρχει και στον εσωτερικό τοίχο του σπιτιού άλλα ο ιδιοκτήτης την έχει επιμελώς κρυμμένη καθώς έχει βάλει γυψοσανίδα κουκουλώνοντας το πρόβλημα. Η υγρασία είναι μάλλον ανιούσα ίσως και από τα θεμέλια ή και πλευρική από το δρόμο από όπου περνάει υδραγωγός και το σπίτι έχει ισόγειο το οποίο μάλιστα κατεβαίνει κάτω από το δρόμο. ο μηχανικός είπε ότι η υγρασία λύνεται με σκαψίματα κτλ και θα στοιχίσει 3-4 χιλιάδες ευρώ αλλά μπορώ να είμαι σίγουρος? Επίσης ένα άλλο μεγάλο μειονέκτημα είναι τα κουφώματα τα οποία έχουν ρημάξει και επειδή λόγω περιοχής πρέπει να είναι είναι ξύλινα με κόστος αντικατάστασης ίσως και 20-25 χιλιάδες. δε ξέρω αν θα μπορούσα να μπω σε πρόγραμμα εξοικονομώ όποτε μέρος του κόστους να καλυφθεί έτσι.

3. τοιχίο αντιστήριξης: Το σπίτι είναι χτισμένο σε επικλινές έδαφος και η βεράντα - αυλή του είναι στην ουσία και τοιχίο αντιστήριξης το οποίο σε γύρω γύρω αυτοψία διαπίστωσα ότι έχει κάποιες εξωτερικές ρωγμές και δε ξέρω αν η υγρασία που έχει στον τοίχο αν είναι ανιούσα και από τα θεμέλια η από τα πλακάκια της αυλής να περνάει και κάτω και να επηρεάζει το τοιχίο αντιστήριξης και στατικά. ο μηχανικός πρότεινε ότι πρέπει να πέσει φρέσκο τσιμέντο στην αυλή ώστε να στεγανοποιηθεί από πάνω τουλάχιστον και να προστατεύει από νερό βροχής, χιόνι, πλυσίματα κτλ με κοστος 3-4 χιλιαδες. άλλα θα επαρκεί αυτό η θα κατεδαφιστεί σε καμιά νεροποντή η σεισμό?

Εσείς θα τολμούσατε να αγοράσετε αυτό το σπίτι στην τιμή των 100 χιλιάδων και να ρίξετε άλλα 50 χιλιάρικα ίσως στις ανακαινίσεις αυτές οι οποίες έχουν και ρίσκο (υγρασία), παλαιότητα-στατικότητα, αν σας άρεσε όμως πάρα πολύ σα σπίτι και στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχουν άλλα ή όσα υπάρχουν είναι πιο καινούργια μεγάλα και απλησίαστα από τιμή?

Link to comment
Share on other sites

35 λεπτά πριν, Uli Skar said:

.....

1. .....ο μηχανικός μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια .... Αν κάνει τα στραβά μάτια (σε κάποιο τόσο σοβαρό θέμα) για να μη σε χάσει από πελάτη, βρες άλλον. 

2. .... Με την υγρασία, δεν ξέρεις πότε τελειώνεις.

3. ....

...

Αφού ζητάς τη γνώμη μας, σου απαντώ με βεβαιότητα: ΟΧΙ. Δεν θα έπαιρνα ένα τέτοιο σπίτι, ακόμη κι αν μου το χάριζαν. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι επεμβάσεις θα στοιχίσουν μόνο 50 χιλ.. Αν σου αρέσει τόσο πολύ η τοποθεσία, θεώρησε ότι πληρώνεις οικόπεδο, κατεδάφισέ το, και φτιάξε ένα καινούριο.

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

- ειναι μονοκατοικία σε δικο της οικόπεδο ή με άλλες?

- Κατι δεν καταλαβες με τις αυθαιρεσιες... οι αυθαιρεσιες πρεπει να τακτοποιηθουν. Χωρις τακτοποιηση δεν γινεται μεταβιβαση. Αν ειναι σε "παραδοσιακο" και δεν τακτοποιουνται, δεν  προχωρας. Απλο.

- Για τις εργασιες που πρεπει να γινουν,  προφανως "αυτοψια εκ του μακροθεν" δεν γινεται.

Απαιτειται να τα δει καποιος εμπειρος μηχανικος και να σου πει την αποψη του με βαση οσα αυτος βλεπει.

[νταξ' λιγο μεγαλο ειναι το κορίτσι...αλλα δεν ειναι  και του πετάματου...]🙂

 

 

 

 

-

Link to comment
Share on other sites

Οπως το περιγράφεις δεν ακουγεται και σαν μεγάλη ευκαιρία....

Έχε υποψη σου ότι ο "συνάδελφος" μηχανικός που θα δεχτεί να κάνει τα στραβα μάτια στις αυθαιρεσίες θα σου κληροδοτήσει πλήθος προβλημάτων.

Δεν θα σταθω στις αστικές και επαγγελματικές συνέπειες για τον "μηχανικό", αλλά στο ότι το συμβόλαιο σου θα είναι ΑΚΥΡΟ

Μακριά απο μηχανικούς που για να κανακέψουν τον πελάτη και "να του κάνουν οικονομία" είναι διατεθημένοι να κανουν τα στραβα μάτια. Θα το βρεις μπροστά σου πιο σύντομα απ όσο φαντάζεσαι....

 

On 6/12/2020 at 11:14 ΠΜ, Uli Skar said:

Ένας έμπειρος μηχανικός όμως με την αυτοψία του μπορεί να διακρίνει ότι αυτό δεν ισχύει. Μου είπε όμως ότι από τα σχέδια με τις κολώνες φαίνεται στατικά επαρκές.

Απο τα σχέδια μισου αιώνα πριν μέχρι το υλοποιημένο κτίριο σήμερα, η απόσταση ενδεχεται να είναι έτη φωτός.

Έχε υποψη σου ότι η στατική επάρκεια δεν φαίνεται με το μάτι, αλλά προκύπτει με πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες που κοστίζουν κάποιες (λίγες) χιλιάδες ευρώ. 

Link to comment
Share on other sites

Μου φαίνεται πάντως σαν να "νοιώθεις έναν πολύπλοκο πόνο στο στομάχι σου" και να θέλεις να "σου κάνει διάγνωση ένας άγνωστος γιατρός", που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα μακρυά σου!!!! Και όχι βεβαίως με τηλεϊατρική αλλά με fax....

Να εμπιστευθείς το μηχανικό σου, ο οποίος έχει κάνει αυτοψία στο "στομάχι σου" ή το ένστικτό σου....

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.