Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Νερά βροχής σε οικοδομή


g_dalezios

Recommended Posts

Καλησπέρα,

Χτίζω ως ιδιώτης μία νέα οικοδομή. Όταν βρέχει τα όμβρια από τον δημοτικό δρόμο μέχρι πρότινος περνούσαν μέσα από το οικόπεδο, όντας χωρίς περίφραξη, για να καταλήξουν σε ξηρόρεμα που βρίσκεται παράλληλα με το δρόμο. Λόγω της ανέγερσης της οικοδομής και προς αποφυγή "λασπόλουτρου" κατά την εκτέλεση εργασιών δεν αφήνω τα νερά που κατεβάζει ο δρόμος από το βουνό λόγω βροχής να περνάνε μέσα από το οικόπεδο με αποτέλεσμα αυτά να λιμνάζονται στο δρόμο. Η ερώτηση είναι η εξής, οφείλει ο Δήμος να πραγματοποιήσει μελέτη ώστε να οδηγήσει τα όμβρια της περιοχής στο ρέμα ή πρέπει εγώ να το κάνω και όλα τα νερά από το βουνό να περνάνε μέσα από την οικοδομή μου; απλά σκεπτόμενος θα μπορούσε να κατεσκευάσει ένα δίκτυο απορροής των νερών της βροχής στην άκρη του δρόμου και να τα οδηγεί στο ξηρόρεμα απο γειτονικό δρόμο χωρίς να περνάει μέσα από παρακείμενες ιδιοκτησίες. Τα δεδομένα είναι ότι το οικόπεδο είναι εντός οικισμού. Έχει γίνει προσωρινή οριοθέτηση του ρέματος από τη μεριά που συνορεύει με αυτό. Το ρέμα είναι παράλληλο με το δρόμο και το οικόπεδο βρίσκεται μεταξύ τους. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν άλλες ιδιοκτησίες. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

@g_dalezios: Τα όμβρια ύδατα από το οικόπεδο διοχετεύονται στο ρείθρο του πεζοδρομίου.

Αν κρίνεις ότι δημιουργείται πρόβλημα στην ιδιοκτησία σου και χρειάζεται να γίνει κάτι επιπλέον, πρέπει να υποβάλεις σχετική αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία.

Μπορεί να αποφασιστεί η εκτέλεση πρόσθετων εργασιών ειδικά αφού το οικόπεδο είναι δίπλα σε ρέμα. Ενδέχεται να επιβαρυνθείς με κάποιο χρηματικό ποσό.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Δεν υπάρχει ρείθρο πεζοδρομίου. Ο δρόμος είχε κατασκευαστεί αρκετά χρόνια πριν και προφανώς στην οποία μελέτη είχε γίνει δεν είχαν μεριμνήσει για ρείθρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να παρέμβω σε δημόσιες/άλλες ιδιοκτησίες αυτοβούλως. Έχω ενημερώσει με email, όπως επιτάσσουν οι καιροί την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και η απάντηση εν τάχει ήταν να κάνω εγώ ό,τι ενέργειες που απαιτούνται, εντός της ιδιοκτησίας μου για να μην υπάρχει πρόβλημα. Ό,τι νερό δηλαδή κατεβάζει ο δρόμος να διοχετεύεται στο ρέμα περνώντας μέσα από την ιδιοκτησία μου. Αυτό είναι που δεν μπορώ να κατανοήσω. Είμαι υποχρεωμένος να δέχομαι όλα τα όμβρια της περιοχής;

Link to comment
Share on other sites

Υποχρεωμένος δεν είναι κανείς, αλλά το θέμα είναι να βρεθεί ένας τρόπος συνεννόησης με το δήμο.

Παραπάνω έγραψες ότι βρήκες προσωρινή λύση για το οικόπεδό σου με αφορμή τις οικοδομικές εργασίες σε αυτό. Να την μετατρέψεις σε μόνιμη. Είναι πρόβλημα της υπηρεσίας του δήμου αν τα νερά λιμνάζουν στο δρόμο.

Edited by Ρrometheus
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 9/12/2020 at 5:40 ΜΜ, Ρrometheus said:

Υποχρεωμένος δεν είναι κανείς, αλλά το θέμα είναι να βρεθεί ένας τρόπος συνεννόησης με το δήμο.

Παραπάνω έγραψες ότι βρήκες προσωρινή λύση για το οικόπεδό σου με αφορμή τις οικοδομικές εργασίες σε αυτό. Να την μετατρέψεις σε μόνιμη. Είναι πρόβλημα της υπηρεσίας του δήμου αν τα νερά λιμνάζουν στο δρόμο.

Νομίζω...  αν με τη νέα κατάσταση (όπως τα ρυθμίσατε)  δεν ενοχλείται/δεν ζημιώνεται κανένας άλλος παρόδιος (δεν σας έχει δείξει ενόχληση/αντίδραση), τότε επιλύσατε το πρόβλημά σας!  Κι ας βρει λύση ο Δήμος...  όποτε δεήσει!  Ας έχετε όμως υπόψη σας, ότι πολύ παρακάτω... αν ζημιωθεί κανένας άλλος  (πρόκληση ορμητικών ρεμάτων-παρασύρσεις αυτοκινήτων κλπ...  α λα Μάνδρα...)  μπορεί να μπλέξετε!

Link to comment
Share on other sites

εχεις ενα οικοπεδο...οριζεται με δρομο και ρεμα

Ως προς το ρεμα,   "εχει γίνει προσωρινή οριοθέτηση του ρέματος."

Ως προς τον δρομο,  εχεις παρει υψομετρα και ολα τα καλα και πήρες αδεια ανοικοδόμησης..

Το προβλημα ποιό ειναι?

Τι θα "τρεχει" στον δρομο και πού θα πηγαινει δεν ειναι δικη σου ευθυνη.

[στην Μαντρα δεν εφταιγαν τα κτισμένα  νομιμα,  εφταιγαν τα αυθαιρετα που ειχαν μειωσει  ή  αποφράξει ή αλλαξει πορεία στα ρεματα που ηταν πιο ψηλα...]

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Εμπόδισε τα νερά να εισέρχονται με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο "περίφραξη, διαμόρφωση εισόδου κλπ" που δικαιούσαι εφόσον έχεις εκδώσει άδεια οικοδομής, κι ας τα νερά να τρέχουν, αλλού.

Link to comment
Share on other sites

Μα αυτό είναι το πρόβλημα, ότι τα νερά δε θα τρέξουν αλλού, αλλά θα λιμνάσουν  έξω από την αυλή του.

Για να περνάνε με φυσική ροή από το οικόπεδό του σημαίνει ότι τα οδηγούσαν εκεί οι κλίσεις του εδάφους κι ο δρόμος έξω από το σπίτι του είναι η αμέσως προηγούμενη διατομή που αν τη φράξει, τότε απλά θα γίνει μια τεχνητή λίμνη που θα του κάνει την πρόσβαση δύσκολη και θα έχει και μια σταθερή υπερχείλιση, μέσα από την αυλή του πάντα..

Η λύση που πρότεινε η υπηρεσία του Δήμου μου φαίνεται ως η πλέον ρεαλιστική για να μπορέσεις να έχεις ένα άμεσο αποτέλεσμα. Σκάψε ένα χαντάκι στην αυλή σου ώστε να απαλλαγείς σε πρώτη φάση από τα νερά. Η τοπογραφία της περιοχής μπορεί να μην επιτρέψει ποτέ την παράκαμψη όλου του οικοδομικού τετραγώνου, οπότε μπορεί απλά κάποια στιγμή το αυλάκι αυτό να στο εγκιβωτίσουν.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.