Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τράπεζες: Προθεσμία ενός έτους για να τακτοποιήσουν βαριές αυθαιρεσίες σε ακίνητα


Engineer

Recommended Posts

Ένα χρόνο προθεσμία για να τακτοποιήσουν τις βαριές αυθαιρεσίες (κατηγορία 5) σε ακίνητα που έχουν αποκτήσει από πλειστηριασμούς, θα έχουν οι τράπεζες με βάση το νέο Χωροταξικό.

Η πρόβλεψη δίνει ανάσα στις τράπεζες για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να κατεδαφιστούν, με συνέπεια τον εκμηδενισμό της αξίας μεταπώλησής τους και τις τεράστιες επιπτώσεις στις τιτλοποιήσεις/ πωλήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων (που έχουν ακίνητα ως εξασφαλίσεις) σε επενδυτές.

Στο άρθρο 128 του νέου Χωροταξικού Σχεδίου όπου γίνεται αναφορά στις ειδικές περιπτώσεις αυθαιρέτων, προβλέπεται ότι αναστέλλονται οι κυρώσεις για αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσης της κατηγορίας 5 του άρθρου 96 του ν. 4495/2017, εφόσον αφορούν ακίνητα που αποκτώνται μέσω αναγκαστικού πλειστηριασμού και εφόσον η αίτηση υπαγωγής υποβληθεί εντός ενός έτους από την έκδοση της κατακυρωτικής έκθεσης, και το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Η ίδια προθεσμία προβλέπεται και για την τακτοποίηση των αυθαιρεσιών σε ακίνητα που προέρχονται από κληρονομιά, καθώς όπως προβλέπει το ίδιο άρθρο, για ακίνητα που αποκτώνται κατόπιν κληρονομικής διαδοχής, οι αυθαιρεσίες μπορούν να τακτοποιηθούν εφόσον η αίτηση υπαγωγής υποβληθεί εντός ενός έτους από την προθεσμία του άρθρου 1847 του Αστικού Κώδικα, και το αργότερο μέχρι τις 31/12/2025.

Τα προβλήματα στην πράξη

Η ανάσα του έτους που δίνεται στις τράπεζες, πάντως, μπορεί να μην αποδειχτεί αρκετή για την απρόσκοπτη ροή των μεταβιβάσεων ακινήτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, οι τράπεζες είχαν σχολιάσει στο νομοσχέδιο ότι ο χρόνος που προβλέπεται από την έκδοση της κατακυρωτικής έκθεσης έως την αίτηση της υπαγωγής είναι λίγος, δεδομένου ότι η διαδικασία εμπεριέχει εξ ορισμού χρονοβόρα βήματα, τα οποία δεν τελούν υπό τον έλεγχο του νέου ιδιοκτήτη, όπως:

1. Υποβολή ΦΜΑ και πληρωμή σε Δ.Ο.Υ.

2. Υποβολή αιτήματος μεταγραφής και έκδοση σχετικού πιστοποιητικού (χρόνος που σήμερα σε αρκετά υποθηκοφυλακεία της χώρας υπερβαίνει τους 6 μήνες).

3. Ανάκτηση στοιχείων φακέλου ακινήτου (άδειες, σχέδια, συστάσεις ιδιοκτησιών, παλαιοί τίτλοι και τοπογραφικά κ.λπ.) από αρμόδιες ΥΔΟΜ και συμβολαιογράφους για την αξιολόγηση του ακινήτου πριν την αίτηση υπαγωγής (σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει φάκελος ακινήτου στις ΥΔΟΜ ή η ανάκτησή του απαιτεί αρκετό χρόνο, ειδικά σε συνθήκες Covid).

4. Εξασφάλιση νομής και κατοχής (αποβολή του προηγούμενου ιδιοκτήτη), έτσι ώστε να μπορεί να γίνει η αυτοψία στο ακίνητο και η σχετική αξιολόγηση από μηχανικό. Η διαδικασία της αποβολής, από την εμπειρία των τραπεζών, μπορεί να ποικίλει αναλόγως με τη χρήση του ακινήτου από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, για παράδειγμα:

α) Αν είναι η κύρια κατοικία του (οικογένεια, παιδιά κ.λπ.) ή λειτουργούσα επιχείρησή του,

β) Αν είναι κατοικία ηλικιωμένων, ανθρώπων με προβλήματα υγείας, ΑΜΕΑ κ.λπ.

γ) Αν είναι μισθωμένη η ιδιοκτησία (πιθανώς και εικονικά από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη ή μέρος άμεσα συνδεδεμένο με αυτόν).

Στις ανωτέρω περιπτώσεις δημιουργούνται σημαντικές καθυστερήσεις οι οποίες αθροιστικά πολλές φορές υπερβαίνουν το 1 έτος, όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών στο insider.gr. Αναφέρουν επίσης ότι το εν λόγω άρθρο (128) δεν λύνει προβλήματα ακινήτων που η Τράπεζα απέκτησε (και εκδόθηκε η σχετική κατακυρωτική έκθεση) 1 έτος προ της ψήφισης του νομοσχεδίου και για τα οποία δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει τη νομή και κατοχή (αποβολή προηγούμενου ιδιοκτήτη), έτσι ώστε να μπορεί να κάνει τη σχετική αυτοψία και επακολούθως την αίτηση υπαγωγής.

Τι έχουν προτείνει οι τράπεζες

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες έχουν προτείνει, για τα ακίνητα που είτε έχουν αποκτηθεί στο παρελθόν και δεν έχει πραγματοποιηθεί η αποβολή είτε θα αποκτηθούν στο μέλλον από αναγκαστικό πλειστηριασμό, να ορισθεί το χρονικό περιθώριο 1 έτους όχι από την έκδοση της κατακυρωτικής έκθεσης, αλλά από την ημερομηνία αποβολής του προηγούμενου ιδιοκτήτη (εξασφάλιση νομής και κατοχής). Τότε είναι που ουσιαστικά ο νέος ιδιοκτήτης έχει φυσικά πρόσβαση στο ακίνητο για να πραγματοποιήσει αυτοψία και πολεοδομική αξιολόγηση.

Για τα ακίνητα που πιθανώς έχουν ήδη αποκτηθεί και στα οποία έχει πραγματοποιηθεί η αποβολή του προηγούμενου ιδιοκτήτη προ της ψήφισης του νομοσχεδίου (backlog), οι τράπεζες έχουν προτείνει να δοθεί χρονικό περιθώριο 1 έτους από την ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδίου για την πολεοδομική αξιολόγηση και την αίτηση υπαγωγής.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

εμμμ πως ... άλλο είναι ο ιδιοκτήτης άνθρωπος ...και άλλο ιδιοκτήτης τράπεζα !!!! άλλο να είσαι πολίτης ... άλλο να είσαι τράπεζα ...

Αμετακίνητος… στην απόφαση να μη δοθεί περαιτέρω παράταση στην προθεσμία υπαγωγής αυθαιρέτων είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης

"... «Θα είμαι ξεκάθαρος με αυτό, όπως ήμουν από την πρώτη στιγμή: Η προθεσμία τακτοποίησης αυθαιρέτων με το ισχύον καθεστώς λήγει την 30ή Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι και η τελευταία ευκαιρία τακτοποίησης κτισμάτων με βαριές αυθαιρεσίες (κατηγορία 5). ..."

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Έτσι γίνεται αντιληπτή η Δημοκρατία από την κυβέρνηση. Γι` αυτό επιδοτούν αεροδρόμια και αερομεταφορείς. Ισονομία στα χρέη, χωριστά στα κέρδη.

Edited by Dio_the_Theo
Link to comment
Share on other sites

Ξεφτίλα και ψέμματα.

Μια ζωή στηρίζουμε τις τράπεζες που μας γδέρνουν και στην παραμικρή συναλλαγή.

Link to comment
Share on other sites

τώρα τους λέμε καλημέρα χρεώνουν 0,80 λεπτά κατ' ελάχιστο, απολυσαν τον κόσμο, μαζευτήκαν σε μικρά μαγαζιά και δουλευουν με ελαχιστα ατομα με internet και τηλεφωνα προσωπικό, κέρδη από το λίγο προσωπικό, κέρδη από μαγαζιά που δεν μισθώνουν πια και φτάσαν οι θρασύτατοι να λένε θα χρεώνουν αν κάνουμε ερώτηση τι υπόλοιπο έχουμε στα ΑΤΜ και αλλα

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Arche said:

και φτάσαν οι θρασύτατοι να λένε θα χρεώνουν αν κάνουμε ερώτηση τι υπόλοιπο έχουμε στα ΑΤΜ

Μπααααα δε νομίζω να το κάνουν τόσο περίπλοκο, υπάρχει και πιο απλή λύση για αν μην σε ταλαιπωρούν με το ΑΤΜ ... να αυξηθεί η εμβέλεια της ανέπαφης συναλλαγής,  έτσι ώστε να γίνεται κάθε φορά χρέωση (ανεξαρτήτου συναλλαγής) όταν απλά περνάς έξω από οποιαδήποτε τράπεζα ... [την καλημέρα μου]

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα Γιώργο δεν είναι απλό το θέμα και κάτι απαράδεκτα ότι θα μας χρεώνουν αν αιτηθούμε έκδοση νέας κάρτας και αν κάνουμε κάποια ερώτηση στο ΑΤιΜο θα μας χρεώνουν πάλι, νομίζω κάποια στιγμή κάποια κυβέρνηση τους το έκοψε.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή δεν έχω παρακολουθήσει αν ο σύλλογος που έχουμε για διακοσμητικό έχει αντιδράσει, θα έπρεπε ήδη να έχει κάνει το πρώτο βήμα για να μας βρει απέναντι της η άνω πρόταση!!

Δεν υπάρχει διαχωρισμός στα ακίνητα μεταξύ τράπεζας και ιδιώτη. Εγώ ο μόνος διαχωρισμός που ξέρω γ'ινεται για τα Δημόσια Ακίνητα και τα ιδιωτικά (εκτός αν μου ξεφεύγει και τίποτα άλλο).

Αλλά βλέπετε χρειάζονται cojon@s δυστυχώς, και όχι μόνο 50 ευρα για συνδρομές. Εμείς τρέχαμε να δούμε μη ξεχάσαμε καναν δυσμοιρο πελάτη μας εκτός υπαγωγής, και οι τράπεζες είχαν ήδη ξεσηκωθεί γνωρίζοντας από πριν οτι θα τους περάσει Λες και δεν υπήρχε διαθέσιμος χρόνος, με τόσες αναθέσεις Α και Β φάσης που κάνει στα ακίνητα της η κάθε τράπεζα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.