Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μπέρδεμα με άρθρο 39 και εισφορές


kostas_l

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους!

Παρακολουθώ εδώ και χρόνια την ομάδα, αλλά είναι η πρώτη φορά που γράφω, μήπως και κάποιος συνάδελφος έχει το ίδιο πρόβλημα και μπορεί να βοηθήσει.

Από το 2017 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2020 είχα ενταχθεί στην παρ. 9 του άρθρου 39 του ν. 4387 / 2016 (στην ουσία τη ρύθμιση για όσους έχουν μπλοκάκι και μέχρι 2 εργοδότες). Ως εκ τούτου, κάθε μήνα υπήρχε παρακράτηση ενός ποσού από το μπλοκάκι για εμένα (σαν εργαζόμενο) και οι εισφορές κατατίθονταν από τον εργοδότη μέσω ΑΠΔ (αφού πρόσθετε και ο εργοδότης τη δική του αναλογία στις εισφορές)

Ο ΕΦΚΑ για το 2017 μέχρι και το 2019 είναι ενήμερος για αυτό και στις εκκαθαρίσεις μου έβγαζε να πληρώσω μόνο ένα κομμάτι υπέρ ΟΑΕΔ (120 Ευρώ). Για τις υπόλοιπες εισφορές τις έβλεπε κανονικά πληρωμένες από εμένα και τους εργοδότες μου.

Το ΕΤΕΑΕΠ από την άλλη έκανε το Μάρτιο του 2019 μια εκκαθάριση και βγάζει για τα έτη 2017 και 2018 ένα ποσό 773,64 σαν υπόλοιπο ασφαλιστικής οφειλής. Αυτό όμως δεν θα έπρεπε να υπάρχει, αφού οι εισφορές είχαν πληρωθεί κανονικά μέσω ΑΠΔ.

Επίσης, για το 2019 μου εμφανίζει κανονικά ειδοποιητήρια, ενώ επίσης δεν θα έπρεπε αφού οι σχετικές εισφορές έχουν πληρωθεί μέσω ΑΠΔ.

Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι σαν το σύστημα του ΕΤΕΑΕΠ να μην έχει ενημερωθεί από τον ΕΦΚΑ ότι ανήκω στη σχετική ρύθμιση και για αυτό έβγαλε με την εκκαθάριση τα χρωστούμενα.

Είχε βγάλει βέβαια και μια ανακοίνωση ότι όσοι ανήκουν στη σχετική ρύθμιση να αγνοήσουν τα ειδοποιητήρια και ότι το πρόβλημα θα διορθωθεί με επόμενη εκκαθάριση, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι και σήμερα. Τηλεφωνικά, δεν έχω καταφέρει μέχρι και σήμερα να επικοινωνήσω με το ΕΤΕΑΕΠ...

Έχει μήπως κάποιος συνάδελφος το ίδιο πρόβλημα?

Από την άλλη, έχω το ανάποδο πρόβλημα για το 2020 με τον ΕΦΚΑ!

Από το Μάρτιο του 2020 και μετά σταμάτησα να είμαι στη ρύθμιση, γιατί απέκτησα και 3ο εργοδότη, αλλά το σύστημα δεν το καταλαβαίνει και δεν εμφανίζει ειδοποιητήρια με βάση την ασφαλιστική κατηγορία που επέλεξα.

Να σημειώσω ότι δεν υπάρχει καμία ενεργή σύμβαση στον "e-ΕΦΚΑ συμβάσεις" μιας και ενημέρωσα σχετικά τους 2 πρώην εργοδότες μου ότι δεν επιθυμώ να ανήκω στη σχετική ρύθμιση και ότι θα αρχίσω να πληρώνω μόνος μου τις εισφορές, ώστε να μην με συμπεριλαμβάνουν σε ΑΠΔ ούτε και να μου παρακρατούν εισφορές.

Σε επικοινωνία που είχα με τον ΕΦΚΑ η απάντηση είναι "κράτησε τα σε ένα κουμπαρά" μέχρι να γίνει η διασταύρωση με τη Γενική Γραμματεία Εισφορών...

Υπάρχει μήπως κάποιος άλλος συνάδελφος που να ανήκε στην παρ. 9 του άρθρου 39 του ν. 4387 / 2016 μέχρι το Μάρτιο του 2020, στη συνέχεια να σταμάτησε και ο e-ΕΦΚΑ να ενημερώθηκε για να του εκδίδει ειδοποιητήρια;

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 25
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@kostas_l μόνο σε μαιλ πριν καιρό , στο οποίο ουσιαστικά μου έλεγαν να περιμένω την εκκαθάριση . Από Μάρτιο πληρώνω τον ΕΦΚΑ (220ε ) έχοντας μηδενικό ειδοποιητήριο και για τους τελευταίους μήνες , μετά την ενοποίηση με ΕΤΕΑΕΠ με ΕΦΚΑ ,πληρώνω 288 ε. Και για ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ έχω επιλέξει 1η ασφαλιστική κατηγορία.

Για τα προηγούμενα έτη μου βγάζει στο σαιτ του ΕΤΕΑΕΠ χρωστούμενα τα οποία έχουν πληρωθεί μέσω ΑΠΔ και για τα οποία δεν κάνω κάτι . Το μόνο που ουσιαστικά οφείλω είναι κάποιοι (2-3?) μήνες ΕΤΕΑΕΠ για το 2020 πριν ενοποιηθεί το ειδοποιητήριο με τον ΕΦΚΑ.

Εσύ πώς το χειρίζεσαι;

Link to comment
Share on other sites

@christopografow

Άρα από ότι καταλαβαίνω παρά το ότι σου βγάζει μηδενικό ειδοποιητήριο ο ΕΦΚΑ από το Μάρτιο και μετά πληρώνεις μόνος σου σαν να έβγαινε το ειδοποιητήριο στο site.

Το είχα σκεφτεί κι εγώ σαν λύση, αλλά δεν ήθελα να βάλω τα λεφτά χωρίς το πραγματικό ειδοποιητήριο... Γιατί ποιός μου λέει ότι η εκκαθάριση μετά θα δει ότι όντως τα είχα βάλει και δεν θα μου τα ζητήσει εκ νέου!

Εγώ να πω την αλήθεια δεν το χειρίζομαι κάπως, για αυτό και άνοιξα το thread να πάρω ιδέες. Υποθέτω ότι με την εκκαθάριση του 2021 θα δει ότι δεν έχω πληρώσει καθόλου ΕΦΚΑ το 2020 και θα μου το βγάλει συνολικά, οπότε ίσως το κάνω έτσι. Χάνω βέβαια το να μπορούσα να τα δηλώσω σαν επαγγελματικά έξοδα για το Οικονομικό Έτος 2020.

Πιο πολύ όμως πρόβλημα δεν μου προκαλεί αυτό. Δεν περιμένω ότι θα μου τα χαρίσει ο ΕΦΚΑ! Το πολύ πολύ να μου τα ζητήσει μαζεμένα.

Πιο πολύ πρόβλημα μου προκαλεί το ποσό που ζητείτε για τα παλιά έτη από το ΕΤΕΑΕΠ ενώ το έχω πληρώσει με ΑΠΔ. Το έχουν βέβαια και αρκετοί άλλοι συνάδελφοι το ίδιο θέμα και απλά περιμένουν και αυτοί μια νέα εκκαθάριση...

Link to comment
Share on other sites

@kostas_l Σωστά , τα πληρώνω ενώ έχω μηδενικό ειδοποιητήριο . Δεν χάνονται αυτά τα χρήματα αφού σκέψου οτι κάθε νέο μήνα που εκδίδεται νεό ειδοποιητηρίο αναγράφεται νέο αθροιστικό ποσό σαν υπόλοιπο προς μεταφορά. Οπότε στην εκκαθάριση θα τα τραβήξει απο κει. Έτσι δε χάνω τη μπάλα και θα μπορέσω να τα περάσω σαν έξοδα.

Με τον ΕΤΕΑΕΠ συμφωνώ πως είναι πρόβλημα και το αντιμετωπίζουμε πολλοί και δεν ξέρω πως και πότε πρόκειται να λυθεί...

Edited by christopografow
Link to comment
Share on other sites

@christopografow

Θα το δω τότε με το λογιστή μήπως να πληρώσω αθροιστικά το ποσό από Μάρτιο και μετά σαν να είχε έρθει ειδοποιητήριο για να μπορέσω να τα εμφανίσω σαν επαγγελματικά έξοδα.

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Αν έχεις κάποιο νέο ή οποιοσδήποτε άλλος συνάδελφος με το ΕΤΕΑΕΠ ας γράψει σε αυτό το thread!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, 

Ακριβώς η ίδια περίπτωση  (διακοπη το 3/2019) μονο που στη δικη μου περίπτωση αυτό  που εβγαινε μηδενικό ηταν μονο το ειδοποιητηριο ετεαεπ ενω το ειδοποιητηριο του εφκα ηταν σωστό. Μετα την ενοποιηση του ειδοποιητηριου, πλεον εμφανιζονται σωστα οι εισφορές. 

Τα ειδοποιητηρια του ετεαπ για τα ετη 2017-2019 εξακολουθούν να βγαινουν με τα ποσα εκκαθάρισης , όμως τα αγνοώ συμφωνα με την παραπάνω ανακοίνωση 

Edited by HaNotsri
Link to comment
Share on other sites

 @HaNotsri Δηλαδή μέχρι το 2019 (δεν ξέρω αν εννοούσες 2020) ήσουνα με τη σχετική ρύθμιση, οπότε στον e-ΕΦΚΑ δεν εμφανίζονταν ειδοποιητήρια αλλά το μήνυμα ότι 

Έχετε υπαχθεί στις διατάξεις της παρ.9 άρθρ.39 Ν.4387/2016, η εισφορά της περιόδου αυτής θα πρέπει να υποβληθεί μέσω Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης από τον αντισυμβαλλόμενο – εργοδότη που συνεργάζεστε.

 

και μετά το σύστημα κατάλαβε αυτόματα ότι θέλεις να φύγεις από τη σχετική ρύθμιση και ξεκίνησε να σου εκδίδει ειδοποιητήρια;

Εμένα μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να εμφανίζει το ίδιο μήνυμα...

Έκανες κάποια ενέργεια για αυτό;

Link to comment
Share on other sites

Σωστά.. Μονο το ΕΤΕΑΕΠ δεν το καταλαβε και εξακολουθουν να βγαινουν τα ειδοποιητηρια για τα ετη 17/18.

Και οπως ειπα, πριν την ενοποιηση των ειδοποιητηριων, ο ΕΤΕΑΕΠ θεωρουσε λανθασμένα πως ημουν ακομα το 2020 στη ρυθμιση με το άρθρο 39, αλλα πλεον διορθώθηκε.. 

Τέλος, στην εκκαθαριση του 2019 του εφκα μου βγηκε πιστωτικό, που θεωρώ πως εχει να κανει με τις εισφορές που ειχαν καταβληθει μεσω ΑΠΔ.

Δεν είχα κάνει καποια ενεργεια, περαν του οτι δεν ανανεώθηκε η σύμβαση με τον εργοδότη. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.