Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ν.4759/20 - Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας


Recommended Posts

Όταν βγάλουν ερμηνευτική εγκύκλιο ίσως μας πουν. Προς το παρόν δεν μπορείς να ακουμπήσεις τέτοιες περιπτώσεις. Ούτε οι ΥΔΟΜ μπορούν. Υπάρχουν και άλλες-πολλές-ασάφειες στο νόμο που απαιτείται να εξηγηθούν. Οπότε υπομονή. Διάβασε από την αρχή και το παρόν θέμα. 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 328
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

On 15/12/2020 at 11:01 ΠΜ, dimitris GM said:

ετσι ηταν στο Δ 270

1«α) Ελάχιστο εμβαδόν γηπέδου 4.000 τετραγωνικά μέτρα και πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο είκοσι πέντε (25) μέτρα.

Η ρύθμιση του προηγούμενου εδαφίου που αφορά στο ελάχιστο πρόσωπο δεν ισχύει για την ανέγερση κτιρίων των άρθρων 2 και 3, εφόσον εξυπηρετούνται από αγροτικούς ή δασικούς δρόμους, καθώς και ορειβατικών καταφυγίων, η ανέγερση των οποίων επιτρέπεται και σε γήπεδα που εξυπηρετούνται αποκλειστικά από μονοπάτια."

  "Η περίπτωση α` της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του από 24/31.5. 1985 προεδρικού διατάγματος, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του άρθρου 10 του νόμου αυτού, δεν ισχύει για γήπεδα που υφίστανται κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού". [εδω  διατηρει τα τυφλα, τα εως 2003]

β) Για γήπεδα που έχουν πρόσωπο σε Διεθνείς, Εθνικές Επαρχιακές, Δημοτικές και Κοινοτικές οδούς ως και σε εγκαταλειμένα τμήματά τους και σε σιδηροδρομικές γραμμές απαιτούνται: Ελάχιστο πρόσωπο 45 μ. Ελάχιστο βάθος 50 μ. Ελάχιστο εμβαδόν 4.000 μ2

2.Κατά παρέκκλιση από την προηγούμενη παράγραφο θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα: 

α) Τα κείμενα εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών, και οικισμών, τα οποία είχαν κατά την 24.4.1977 ημέρα δημοσίευσης του από 5.4.77 π.δ/τος (ΦΕΚ 133 Δ`) ελάχιστο εμβαδόν 2000 μ2.

β) Τα γήπεδα που κατά την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος π.δ/τος έχουν πρόσωπο σε Διεθνείς Εθνικές, Επαρχιακές, Δημοτικές και Κοινοτικές οδούς, καθώς και σε εγκαταλελειμένα τμήματα αυτών και σε σιδηροδρομικές γραμμές και εφόσον έχουν:

αα) Τα γήπεδα που υφίστανται κατά την 12.11.1962 ημέρα δημοσίευσης του από 24.10.62 β.δ/τος (ΦΕΚ 142 Δ`). Ελάχιστο πρόσωπο:10 μέτρα Ελάχιστο βάθος 15 μέτρα Ελάχιστο εμβαδόν 750μ2.

ββ) Τα γήπεδα που υφίστανται κατά τη 12.9964 ημέρα δημοσίευσής του από 21.7.1964 β.δ/τος (ΦΕΚ 141/Δ`). Ελάχιστο πρόσωπο:20 μέτρα Ελάχιστο βάθος 35 μέτρα Ελάχιστο εμβαδόν 1.200 μ2

γγ) Τα γήπεδα που υφίστανται κατά τη 17.10.1978 ημέρα δημοσίευσής του από 6.10.75 π.δ/τος (ΦΕΚ 538/Δ`). Ελάχιστο πρόσωπο:25 μέτρα Ελάχιστο βάθος:40 μέτρα Ελάχιστο εμβαδόν 2000 μ2

δδ) Τα γήπεδα που δημιουργήθηκαν από τη 17.10.1978 ημέρα δημοσίευσής του από 6.10.1978 π.δ/τος (ΦΕΚ 538/Δ) μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος π.δ/τος ελάχιστο εμβαδόν 4000 μ2.

[εδω θεωρει σαν νομιμως υφισταμενα τα οσα δημιουργηθηκαν μετα το 1978, επειδη με το Δ 270 καταργηθηκε η παρ. 1 του Δ 538, αρα υπηρχε προβλημα νομιμης υπαρξης αυτων των γηπεδων...

Η αρτιοτητα ειχε λυθει πιο πανω  με την αναφαερθεισα εξαιρεση τους  ως προς την απαιτηση προσωπου

"Η περίπτωση α` της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του από 24/31.5. 1985 προεδρικού διατάγματος, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του άρθρου 10 του νόμου αυτού, δεν ισχύει για γήπεδα που υφίστανται κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού".

 

Ως Δημοτικοί ή Κοινοτικοί οδοί για την εφαρμογή του παρόντος θεωρούνται οι οδοί που ενώνουν οικισμούς του αυτού δήμου ή κοινότητας μεταξύ των ή οικισμούς ομόρων δήμων ή Κοινοτήτων ή με Διεθνείς Εθνικές ή Επαρχιακές οδούς. Σε περίπτωση που μεταξύ των προαναφερομένων οικισμών υπάρχουν περισσότερες της μιας Δημοτικοί ή κοινοτικοί οδοί που συνδέουν αυτούς οι διατάξεις της παρούσης περίπτωσης έχουν εφαρμογή μόνο σε γήπεδα που έχουν πρόσωπο στην κυριώτερη από τις οδούς αυτές. Η αναγνώριση των οδών αυτών σε κυριότερους ή μοναδικούς γίνεται με απόφαση του οικείου Νομάρχη μετά από γνώμη του Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος του νομού.

γ) Αρτια και οικοδομήσιμα γήπεδα που απομειούνται συνεπεία απαλλοτριώσεων ή διανοίξεως διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα εφόσον μετά την απομείωση αυτή έχουν τα όρια αρτιότητας και τις λοιπές προϋποθέσεις των γηπέδων των προηγουμένων περιπτώσεων α και β. δ) Σε περιπτώσεις αναδασμών τα γήπεδα που δημιουργούνται και δίνονται σε δικαιούχους σε ανταλλαγή αρτίων και οικοδομησίμων γηπέδων θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, εφόσον μετά τον αναδασμό αυτόν έχουν τα όρια αρτιότητας και τις προϋποθέσεις των γηπέδων προηγουμένων περιπτώσεων α και β.

 

προφανώς,  συμφωνω οτι,  υπαρχει  ενα ανακατεμα ορων, παραγραφων, νομικων αναφορών  και διαταξεων, που  μπερδευουν περισσοτερο τον μηχανικο.....

[εγκυκλιος????  ποιά εγκυκλιος???]😁

 

 

  Συνάδελφοι μια διευκρίνιση. Γήπεδο 4000 τ.μ.  πρέπει να έχει πρόσωπο 25 τ.μ. σε οποιοδήποτε κοινόχρηστο δρόμό; Ή αυτός πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένο χαρακτηρισμό (π.χ. Κύρια δημοτική οδός) ή/ και πλάτος?

Link to comment
Share on other sites

Τα 25 μ αποτελούν απαίτηση σε προκύπτοντα γήπεδα μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 3212/03 (31/12/2003). Για τα προ 2003 δεν απαιτείται ελάχιστο πρόσωπο και δεν απαιτείται και καθόλου πρόσωπο, πλήν όμως για τα  λεγόμενα και "τυφλά" απαιτείται η δημιουργία προσπέλασης (ήτοι δουλεία διόδου). Αν όμως το γήπεδο έχει πρόσωπο σε εθνική οδό,  επαρχιακή ή δημοτική οδό, ο κανόνας αρτιότητας πέραν των 4.000 τμ ορίζει ελάχιστο πρόσωπο 45 μ και ελάχιστο βάθος 50 μ.

Link to comment
Share on other sites

@Pavlos33 Αρχικά ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. 

Το ακίνητο για το οποίο ψάχνω όρους δόμησης βρίσκεται οριακά εκτός οικισμού και έχει πρόσωπο σε έναν δρόμο (ο οποίος συνεχίζει και διέρχεται από τμήμα του οικισμού) ο οποίος σε κάποια σημεία είναι 4μ, σε άλλα 3.80 μ. κ.ο.κ.

Επειδή λοιπόν ο πελάτης είναι λίγο μπερδεμένος και μάλλον απρόθυμος να μου προσκομίσει σε αυτή την φάση τους τίτλους του και δεν είμαι σίγουρος αν το γήπεδο είναι πριν ή μετά το 2003 θα ήθελα να διευκρινίσω αν η απαίτηση για πρόσωπο 25 μ. έχει κάποιες προδιαγραφές σε σχέση με τον χαρακτηρισμό του δρόμου και το πλάτος αυτού ή αν αρκεί να είναι ο δρόμος κοινόχρηστος χωρίς να μας νοιάζουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Εγώ αυτό καταλαβαίνω διαβάζοντας τον νόμο, αν όμως κάποιος συνάδελφος έχει διαφορετική άποψη ή αν υπάρχει π.χ. κάποια εγκύκλιος διευκρινιστική θα ήθελα να το ακούσω!

Link to comment
Share on other sites

να του πεις οτι

"χωρις συμβολαιο δεν μπορει να υπαρξει σοβαρη και υπευθυνη απαντηση"

[ακου ειναι απροθυμος να δοσει τους τιτλους του.

Παει καλα???]🤬
 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@Alejandro_92 Κομβικό σημείο στην έρευνα είναι αν υπάρχει τίτλος για το γεωτεμάχιο που να επιβεβαιώνει την προΰπαρξη του γηπέδου προ 31/12/2003 ως αυτό υφίσταται σήμερα. Στην περίπτωση αυτή η αρτιότητα δεν συνδέεται με το αν ο αγροτικός δρόμος έχει αναγνωριστεί ως προ 23.  Αν ο δρόμος είναι δημοτικός όπως προείπα το απαιτούμενο πρόσωπο πρέπει να είναι 45 μ και το απαιτούμενο βάθος 50 μ προκειμένου να πληροί την κατά κανόνα αρτιότητα. Τα 25 μ (προυπόθεση για την αρτιότητα γηπέδων τα οποία προκύπτουν μετά την 31/12/2003) θα πρέπει να είναι σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο δρόμο (πχ προ 23 αγροτικό δρόμο, δρόμο αναδασμού κλπ). 

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

27 λεπτά πριν, dimitris GM said:

να του πεις οτι

"χωρις συμβολαιο δεν μπορει να υπαρξει σοβαρη και υπευθυνη απαντηση"

[ακου ειναι απροθυμος να δοσει τους τιτλους του.

Παει καλα???]🤬
 

Χαχά.. Έχετε απόλυτο δίκιο.. Είναι μία από αυτές τις όμορφες οικογενειακές ιστορίες.. Φαντάζομαι τα γνωρίζετε πολύ καλά.

Link to comment
Share on other sites

Στο άρθρο 33 αναφέρει "Εάν εμβαδόν γηπέδου που υπερέβαινε τα 4.000τ.μ. απομειώθηκε λόγω απαλλοτρίωσης, διάνοιξης διεθνούς, εθνικής, επαρχιακής οδού ή δημοτικής οδού ή αναδασμού, το γήπεδο θεωρείται άρτιο, εάν το εμβαδό του υπερβαίνει τα 2.000 τ.μ. και έχει πρόσωπο σε διεθνή, εθνική, επαρχιακή ή δημοτική οδό τουλάχιστον 25μ.".

Η παραπάνω διάταξη θα μπορούσε να εφαρμοσθεί στην απομείωση αγρού λόγω παραλίας;

Link to comment
Share on other sites

δες το αρθρο 7 του 2971/01

 εξομοιωνει την απομειωση με απαλλοτριωση

και τα ΠΜ

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.