Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άνοιγμα πλάκας συμπαγής ή zollner


 
panmyr

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι, με προβληματίζει η παρακάτω κάτοψη, αφορά διώροφη κατοικία με υπόγειο, σε ζώνη ΙΙ. Η πλάκα Π1, έχει άνοιγμα 7,00x6,70 μ και σαν συμπαγής με πάχος 0,20μ (c25/30) μου βγαίνει και στον αναλυτικό έλεγχο ρηγματώσεων του fespa. ωστόσο δεν έχω ξανακάνει τόσο μεγάλη πλάκα και σκεφτόμουν είτε να πήγαινα με zollner είτε να έβαζα μια ενισχυμένη μεταξύ των τετράγωνων υποστυλωμάτων και να έλυνα δύο τριέριστες.

Παράλληλα θέλω να αποφύγω την δοκό που υπάρχει (με κόκκινο) εκεί είναι το σαλόνι. θα μπορούσα να βάζω ενισχυμένη ζώνη με ελαστικές στηρίξεις στα άκρα, αλλά ξέρω ότι δεν είναι η σωστή μοντελοποίηση αυτή.

 

Τι γνώμη έχετε;;; 

στατικο1.jpg

στατικό 2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς διάθεση να υποκαταστήσω τον μελετητή κάποιες δοκιμές που έκανα:

Με EC2, σκυρόδεμα C25/30, χάλυβα Β500c, μόνιμα 2kN/m2, κινητά 2kN/m2 (κατοικία), κατηγορία περιβάλλοντος XC4. Θεώρησα πλάκα 7*7 (προσεγγιστικά τετραγωνική, αν και το ακριβέστερο θα ήταν να παρουμε και τα πλάτη των στηρίξεων υπόψη κλπ) και πάκτωση δεξιά και κάτω, καθώς διαισθητικά βλέπω ότι το άνοιγμα αριστερά μάλλον είναι αρκετά μικρότερο (δεν ξέρω διαστάσεις...) και άρα δεν θα δημιουργεί συνθήκες πάκτωσης και ομοίως και για τον πρόβολο πάνω.

Για συμπαγή πλάκα: τον αναλυτικό έλεγχο βελών τον περνάει και με hmin=16cm. Με 18cm πάχος, βλέπω ίδιο βάρος πλάκας 4,50kN/m2, στα ανοίγματα ο κλασσικός Φ10/20 αρκεί  και θα χρειαστεί έναν ισχυρό οπλισμό στις στηρίξεις άνω, της τάξης του Φ10/10 εκεί που θεώρησα πάκτωση (δεξιά και κάτω).

Για δοκιδωτή πλάκα με πάχος άνω ίνας 8cm, πλάτος δοκίδωσης 20cm και διαδοκίδες ανά 50cm:  τον αναλυτικό έλεγχο βελών τον περνάει και με hmin=17cm. Με πάχος 18cm βλέπω ίδιο βάρος 3,22kN/m2 (δλδ μείωση του ίδιου βάρους κατά 1,25kN/m2 περίπου). Οι διαδοκίδες σχετικά ελαφρά οπλισμένες (το άνοιγμα δεν είναι τεράστιο...) και πάλι ένας ισχυρός οπλισμός στηρίξεων όπως και πριν. Κοντολογίς μείωση στο ίδιο βάρος και στο σκυρόδεμα με την δοκιδωτή, περισσότερος οπλισμός αν λάβουμε υπόψη και την όπλιση των συμπαγών ζωνών. Αν υπάρχουν και ευαίσθητα διαχωριστικά πάνω στην δοκιδωτή (οπτοπλινθοδομές πχ) θα πρέπει το πάχος να γίνει μεγαλύτερο για να περάσει τον αναλυτικό έλεγχο βελών. Καταλήγω ότι το άνοιγμα δεν είναι απαγορευτικό για να γίνει και συμπαγής, ωστόσο και μια μικρή δοκιδωτή (ιδίως αν δεν έχει τοιχοποιίες να πατάνε πάνω της) είναι μέσα στο παιχνίδι. Στους προβόλους που είναι σε συνέχεια με δοκιδωτή υπάρχει το (σοβαρό) μειονέκτημα της μη συνέχειας κάτω οπλισμού πέραν του πλάτους της συμπαγούς ζώνης της δοκιδωτής.Υπό προυποθέσεις βέβαια αυτό το πλάτος μπορεί να επαρκεί για την αγκύρωση.  Για το δοκάρι στο σαλόνι, θα προσπαθούσα να καλύψω το δόντι του  με ψευδοροφή. Ο λόγος είναι ότι οι ε.ζ. με γεμίζουν άγχος ως προς το ότι στην πράξη είναι μια τοπική πύκνωση οπλισμού και μόνο.

υγ: δεν ασχολήθηκα καθόλου με δυσμενείς φορτίσεις απλά κοίταξα την πλάκα μόνη της, θα άξιζε πιστεύω να το τσεκάρεις με το λογισμικό σου. χωρίς διάθεση υπόδειξης τσέκαρε αν θες και τα πλάτη των στύλων σου αν επαρκούν για το μήκος αγκύρωσης του διαμήκους των δοκών.

Edited by pirsogiannis
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ συνάδελφε, για την βοήθεια, θα κοιτάξω ότι μου σημείωσες να δω τι μου βγάζει το λογισμικό, σε ότι αφορά τις ακυρώσεις, είμαι σε περιβάλλον XC3, οπότε δεν έχω πρόβλημα. Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 11/12/2020 at 7:00 ΜΜ, panmyr said:

 σκεφτόμουν είτε να πήγαινα με zollner είτε να έβαζα μια ενισχυμένη μεταξύ των τετράγωνων υποστυλωμάτων και να έλυνα δύο τριέριστες.

Οι ενισχυμένες ζώνες δεν είναι στηρίξεις πάντως όπως ένα δοκάρι.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δυο παρατηρήσεις αν μου επιτρέπετε,

-δεν βλέπω καθόλου τοιχεία

-στους εξώστες χρειάζεται και κάτω οπλισμός 

Link to comment
Share on other sites

On 4/2/2021 at 11:50 ΠΜ, banskoboy said:

Δυο παρατηρήσεις αν μου επιτρέπετε,

-δεν βλέπω καθόλου τοιχεία

-στους εξώστες χρειάζεται και κάτω οπλισμός 

Για τα τοιχία δεν είναι απαραίτητο ειδικά μέσω EC, αν ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ (το τονίζω και με κεφαλαία)!!!!!

Ο κάτω οπλισμός στους εξώστες άστο.........πονεμένη ιστορία στο Fespa!!!!!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.