Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ξεκίνημα του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» σε Ήπειρο και Ιόνια Νησιά - Εξάντληση πόρων σε λίγα λεπτά


Engineer

Recommended Posts

Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η «πρεμιέρα» του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στις Περιφέρειες της Ηπείρου και των Ιόνιων Νήσων. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων άνοιξε στις 10.00 το πρωί και λειτούργησε απολύτως ομαλά, παρά το υψηλό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε και που είχε ως αποτέλεσμα την δέσμευση του ποσού που είχε προϋπολογισθεί σε λιγότερο από μισή ώρα για την Ήπειρο και σε μια ώρα και 40 λεπτά περίπου για τα Ιόνια Νησιά.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην Περιφέρεια Ηπείρου, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.23 π.μ. Υποβλήθηκαν 5.378 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 2.761, δεσμεύοντας 61,8 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 22.370 ευρώ.

Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η πλατφόρμα έκλεισε στις 11.43 το πρωί.  Υποβλήθηκαν 1057 αιτήσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 430, δεσμεύοντας τα 9,1 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 21.218 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα -που χρηματοδοτείται με πόρους από το ΕΣΠΑ με συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης- συνεχίζεται με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την Περιφέρεια Αττικής τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στις 10:00 π.μ.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφοι θα προσπαθήσω να μιλήσω με γεγονότα και να μη βάλω συναισθήματα.Είχα αρκετές αιτήσεις, 3 εβδομάδες εξαφανίστηκα από οικογένεια για να μπορέσω να τα τελειώσω.

Βέβαια ήξερα τι θα γινόταν ειδικά στην Ήπειρο που υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το κόσμο και ταυτόχρονα  η πλατφόρμα ανοιχτή ενώ είχαμε έτοιμες τις αιτήσεις, οπότε μπορούσαν οι ιδιώτες να τα κάνουν όλα μέχρι τέλους.Θεωρούσα οτι η πλατφόρμα θα έκλεινε στα 22 λεπτά (απο 37 την προηγούμενη φορά)

Έλαβα τα μέτρα μου ,είπα σε όλους να μπούνε να κάνουν αίτηση το πολύ σε 15 λεπτά, έστειλα βίντεο με οδηγίες κτλ ,γενικά έκανα ότι καλύτερο μπορούσα στο λίγο χρόνο που υπήρχε.

Τελικά η πλατφόρμα έκλεισε στα 18λεπτά για τα δάνεια και στα 20 για τα ίδια κεφάλαια ,ένα μόνο άτομο κατάφερε να βάλει 2 αιτήσεις ,όλοι οι άλλοι που βοηθούσαν έβαλαν μια ή καμία. 45% "επιτυχία" .Το σύστημα κόλλησε στην αναγνώριση των ΠΕΑ επειδή τρέχαν οι συνάδελφοι απο Αθήνα (κυρίως) το buildingcert για τις αιτήσεις τους, Αυτό έδωσε καθυστέρηση 3-10 λεπτών ,έκανε άλλους να πάρουν πρωτοβουλίες μοιραίες για την πορεία της αίτησης κτλ κτλ.Γενικά τα πάντα κρίθηκαν στις λεπτομέρειες ,αλλά ένας ιδιοκτήτης που το ήθελε και ήξερε απο υπολογιστές τα βασικά,εξασκήθηκε με την πλατφόρμα σε δοκιμαστική έκδοση και δεν πτοήθηκε απο το κόλλημα στο ΠΕΑ, τα κατάφερε. Όποιος έκανε την αίτηση σε 5-6 λεπτά δεν κόλλησε στο ΠΕΑ και ίσως κατάφερε να βάλει και 2η αίτηση (ο μοναδικός που είχα με 2 αιτήσεις->είχε εξασκηθεί μια βδομάδα με πολύ καλή γνώση pc).

Από όταν τελειώσε η διαδικασία των αιτήσεων, το τηλέφωνο χτυπά ασταμάτητα, άλλοι χαρούμενοι, άλλοι απογοητευμένοι, με 2-3 τσακώθηκα άσχημα,ένας με απειλούσε, άλλοι κατανοούσαν ,φίλος καλός με βλέπει με μια καχυποψία, δεν κατάφερα να βάλω συγγενείς της γυναίκας και βλέπω να με αποκληρώνουν, πολλές εναλλαγές συναισθημάτων, ΑΛΛΑ το γνωρίζουμε οτι θα γινόταν έτσι.

Για τις υπόλοιπες περιφέρειες ειμαι σίγουρος οτι θα γινει χειρότερος χαμός, ήδη ολοι οι μηχανικοί ψάχνουν τρόπους να ρίξουν τους χρόνους ,αν λύσουν το θέμα με την αναγνώριση ΠΕΑ θα φτάσει ο χρόνος στα 13-14 λεπτά το πολύ, βασικά ο χρόνος θα είναι όσο θα κάνει ένας έμπειρος χωρις πολλά copy paste και χωρίς να κολλήσει καθόλου (πχ λάθη,να σηκώσει τηλεφωνο κτλ). Καλό κουράγιο την μέρα εκείνη και τις μέρες μετά απο αυτή, ο μέσος όρος επιτυχίας για όποιον ασχολείται με το εξοικονομώ και έχει κάποιον αριθμό αιτήσεων, δε μπορεί να είναι πάνω απο 60%. Όποιος βάλει παραπάνω μπράβο του , όποιος κάνει άλλες ιστορίες μπράβο του, όποιος δε βάλει καμία όχι μπράβο του! Όλοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές και διάφορες αντιδράσεις ,ειδικά απο αυτούς που δεν καταλαβαίνουν γενικά.

Κλείνοντας λέω και πάλι: αυτά όλα τα γνωρίζουμε, ας μη γκρινιάζουμε ,ας προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε .

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πραγματικά ορισμένα πράγματα αδυνατώ να τα καταλάβω. Κάνει κάποιος εξοικονομώ. Εδώ θα πρέπει να γίνει μια διευκρίνηση: κάνει το ΠΕΑ και την συγκέντρωση των δικαιολογητικών και λέει στον πελάτη,"υπέβαλε αίτηση μόνος σου γιατί το πράγματα είναι μεταξύ σφύρας και άκμονος "? Αν ναι, κι ο πελάτης το δέχεται , μπράβο του του συναδέλφου, γιατί είναι ξεκάθαρος και στέκεται ηθικά απέναντι στο θέμα. Βέβαια, εγώ αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχει αυτός ο πελάτης σε ποσοστό άνω του 20% (?) γιατί στην ελληνική κοινωνία, και δη στην ελληνική επαρχία  κυριαρχεί το "πήγα στον μηχανικό και θα με φτιάξει". Εκτός κι αν οι παππούδες στα χωριά της Ηπείρου παίζουν τις κατοστάρες συνδέσεις στα δάχτυλα κι εγώ δεν το ξέρω... Πάμε παρακάτω γιατί τα νούμερα δεν μου βγαίνουν: 400ευρώ για την α΄επιθεώρηση, 350 ευρώ για σύμβουλος, 250 ευρώ για την εεμκ, σύνολο 1000 ευρώ με το φπα (αλλά εγώ σου λέω ότι είσαι πιστωτικός και θα πάει 1Κ στην τσέπη). Σε βάθος εξαμήνου, το λιγότερο. Εγώ μηχανικό που να έβαλε πάνω από μία αίτηση, ακόμη δεν βρήκα. Μπορεί και να υπάρχουν όμως... Να δούμε τί πρέπει να κάνουμε για αυτό το πρόγραμμα: αποτύπωση οικοδομής, διαστασιολόγηση στο τεε κενακ, έλεγχο φορολογικών και συμβολαιογραφικών, ας πούμε ότι η οικοδομή μας δεν έχει καμιά αυθαιρεσία, συζήτηση με τον πελάτη για τις παρεμβάσεις, συγκέντρωση όλων των δικαιολογητικών για το πρόγραμμα, εύρεση προμηθευτών-μαστόρων, έκδοση της εεμκ, συντονισμός και επίβλεψη των συνεργείων να κάνει σωστά τις εργασίες του (ναι ξέρω εδώ θα ζητήσουμε από τον πελάτη εξτρά αμοιβαααααχχχχχχχχχαααααα!!!!!!!! σταματήστε σε καλό σας τα ανέκδοτα χρισττουγεννιάτικα.....), συγκέντρωση και υποβολή όλων των δικαιολογητικών για την τελική εκταμίευση. Και στο τέλος μετά από κανά χρόνο θα πανηγυρίζουμε για το χιλιάρικο. Μπράβο μας, να μην γκρινιάζουμε, όλα είναι καλώς καμωμένα στην υπέροχη αυτή χώρα όπου βγαίνουμε από το σπίτι με sms κι ο υπουργός εργασίας αναρωτιέται αν για το επίδομα των 350 ευρώ πρέπει να υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια στους επιστήμονες και αν "βγαίνει" ο κορβανάς να το πάρουν οι άνω 5ετίας μηχανικοί. Συγχαρητήρια παίδες εξοικονομήσαμε ενέργεια, άλλο που σε λίγα χρόνια θα μαζεύουμε θερμοπροσόψεις με το κουτάλι. Αλλά ξέχασα βάλαμε τον πελάτη "στο πρόγραμμα", και μπράβο μας.

Edited by pirsogiannis
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για τις απαντησεις σας, συναδελφοι.

την ερώτηση την εκανα, επειδή απο καιρο ειχα καταλάβει, οτι το εξοικονομώ πλέον ειναι κομμένο και ραμμένο για τις εταιρίες που τα παιρνουν ολα πακετο.

Link to comment
Share on other sites

Επιπλέον όλοι περιμένουν να μπουν στο πρόγραμμα οπότε για τα επόμενα 10 χρόνια δεν θα γίνει ούτε βάψιμο εκτός προγράμματος.
 

Όλοι περιμένουν με τα λεφτά του βαψίματος να κάνουν το πρόγραμμα.

Link to comment
Share on other sites

Η απόλυτη ξεφτίλα συνεχίζεται. Προσωπικά δεν αχολήθηκα ποτέ και ούτε πρόκειται στο μέλλον, χωρίς φυσικά να υποτιμώ αυτά τα ψίχουλα που προκύπτουν για εμάς. Τα έχουμε ανάγκη όλοι και ειδικά αυτή την εποχή. Πόση όμως άλλη ξεφτίλα και αγωνία θα πρέπει να υποστούμε για να ακουστεί κάποια στιγμή και η δική μας φωνή: κατάργηση ελαχίστων, κατηγογορία 5 αυθαιρέτων, εξοικονομώ κλπ.

Δεν θέλησα να εμπλακώ γιατί δεν μπορώ να διαχειριστώ αυτή την κατάσταση και δεν θέλησα μετά από σχεδόν 30 χρόνια να αρχίσω να λέω ψέματα στον κόσμο. Το τι άκουσα δεν λέγεται.

Link to comment
Share on other sites

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά : Αγαπητέ πελάτη, θα σου κάνω το ΠΕΑ και θέλω αυτά τα χρήματα, μπορώ να δοκιμάσω να σου βάλω την αίτηση αλλά το καλύτερο είναι να δοκιμάσεις μόνος σου. Οι πιθανότητες να μπεις είναι ελάχιστες. 

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν αυτοί που κοροϊδεύουν τον κόσμο και φτάνουν να έχουν 50 αιτησεις και βάζουν τις 5. 

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν αύριο θα ανοίξει στις 10.00 η πλατφόρμα για Αττική. Αν δεν αντέξει ούτε 17-18 λεπτά (εκτός της απόλυτης ξεφτίλας για το επάγγελμα μας, αυτό είναι αυτονόητο) πως θα προλάβουν έστω κ οι πιο γρήγοροι να περάσουν μία δήλωση και να καλυφθεί ο τζίρος?? Εχω την περιέργια αυτή για να δω και κατά πόσο υπάρχει αξιοκρατία σε όλα τα στάδια της αίτησης. Αν κλείσει νωρίτερα του τέταρτου τότε μιλάμε για κομπίνες..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.