Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αδιέξοδα και απαιτούμενες διορθώσεις, εγκύκλιοι, διευκρινίσεις ή οδηγίες για την εφαρμογή του ΝΟΚ μετά το νομοθετικό σοκ του ν.4759/20


Recommended Posts

On 8/1/2021 at 9:44 ΜΜ, DChris said:

Επειδη κ εγω ακριβως αντιλαμβανομαι αυτο*, έχοντας την προεγκριση με παλιο ΝΟΚ, την οικοδομικη αδεια μπορω να τη βγαλω με τις νεες διαταξεις αν αναθεωρησω την προεγκριση σωστα?

*κ οταν λεμε εκκρεμεις αιτησεις, εννοειται για νεο κτιριο που θα κατασκευαστει, όχι αιτησεις τακτοποιησης κλπ. Τα αυθαιρετα θεωρω οτι εξεταζονται με τις διαταξεις που ισχυαν.

Αν έχει ολοκληρωθεί η προέγκριση με το παλιό ΝΟΚ, την αναθεωρείς με τις καινούργιες διατάξεις.

 

Ο εξώστης στην πρασιά μπορεί με τις νέες διατάξεις να βγει μέχρι και 2μ πλέον; (το έως 1/10Π ισχύει μόνο όταν το κτισμα εφάπτεται στην ΟΓ=ΡΓ;)

Link to comment
Share on other sites

Σε προφορική επικοινωνία με ΥΔΟΜ, με ενημέρωσαν ότι δεν μπορώ να κάνω αναθεώρηση με νέες διατάξεις..Θα πρέπει λέει να ακυρώσω την προέγκριση και να πάω εξαρχής..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Νεώτεροί μου

Είναι δυνατόν ο πιο ουσιώδης  Νόμος (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός) να περιλαμβάνει τόσο γελοίες και παράλογες διατάξεις

"2.α. (όχι ΕΚΤ) Ο υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου τουλάχιστον κατά τα 2/3 του παραμένει χωρίς επίστρωση και φυτεύεται, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Στον υπολογισμό της φύτευσης συμμετέχουν οι ασκεπείς κατασκευές για την υποδοχή στοιχείων νερού και οι πισίνες, καθώς και κατασκευές που επιβάλλονται μετά την ανεύρεση μνημείων, για την προστασία και ανάδειξή τους ύστερα από έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Κάθε ασκεπής επιφάνεια που φυτεύεται σε ελάχιστο πάχος εδάφους σαράντα (40) εκατοστών πάνω από την πλάκα υπογείου, συμμετέχει στον υπολογισμό της απαιτούμενης φύτευσης. Στις παραπάνω επιφάνειες συμπεριλαμβάνονται: στεγασμένα κεκλιμένα επίπεδα – ράμπες, ενιαίοι χώροι στάθμευσης, σύμφωνα με την περ. ιγ’ της παρ.6 του άρθρου 11.

Οι επιφάνειες κάτω από πέργκολες, στέγαστρα και προστεγάσματα δύνανται να συμμετέχουν στον υπολογισμό της φύτευσης εφόσον φυτεύονται στο επίπεδο εδάφους."

 

Μα  είναι δυνατόν να κατασκευάζω πέργκολα, στέγαστρα και προστεγάσματα με αποκλειστικό σκοπό να τα φυτέψω στο δάπεδο τους!!!! 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Βασίλη.

Έτσι δεν ήταν και μέχρι τώρα με αρχή το 1989 ? Η προσθήκη αυτή επεξηγηματική μάλλον φαίνεται (για πιθανή κόντρα με ΔΥ).

Η απαίτηση για φύτευση ελέγχεται στο έδαφος (επίστρωση λέει ο ΚΚ) και όχι στο ανώτερο επίπεδο.

Και στην πραγματικότητα μια διάτρητη πέργκολα ή ένα σχετικά κοντό στέγαστρο επιτρέπει τη φύτευση.

Θα μπορούσε βέβαια να γίνεται έλεγχος του μήκους για τα συμπαγή (όπως γινόταν στον ΓΟΚ73 με τους εξώστες) αλλά μάλλον δόθηκε μεγαλύτερη "ελευθερία σχεδιασμού" ...

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι υπήρξε ποτέ αντίστοιχη η παρόμοια διάταξη για φύτευση πέργκολας και ειδικότερα στεγάστρου και προστεγάσματος στο δάπεδο τους

Εκτός αν σχετικά με  την πέργκολα  εννοείς το παρακάτω που δεν διαφωνώ ότι έτσι ήταν

Πέργκολα είναι η εξωτερική ασκεπής σταθερή κατασκευή, που προορίζεται για την αναρρίχηση των φυτών ή για την ηλιοπροστασία με την τοποθέτηση προσωρινών σκιάστρων από ύφασμα, προσωρινών σκιάστρων από καλαμωτή και κινητών στοιχείων, αποκλειομένων οποιωνδήποτε άλλων κατακόρυφων ή οριζόντιων στοιχείων πλήρωσης του φέροντα οργανισμού της κατασκευής.

Προφανώς όμως την φύτευση στο δάπεδο, την απαιτεί για την πέργολα με σκίαστρα  και όχι για αυτή που είναι για αναρρίχηση

Link to comment
Share on other sites

Διάταξη δεν υπήρχε αλλά στη διαμόρφωση περιβάλλοντος που υπολογίζαμε τη φύτευση αφαιρούσαμε μόνο τις επιστρώσεις και όχι την προβολή των στεγάστρων ή των προστεγασμάτων ...

Link to comment
Share on other sites

Ναι Θόδωρε αυτό το ξέρω! αλλά τώρα, υπό  τον όρο ότι τα δάπεδά τους είναι  φυτεμένα,  μπορείς να αφαιρέσεις και την πέργκολα και το στέγαστρο και το προστέγασμα

και συνεχίζω να θέτω το αρχικό ερώτημα

Μα  είναι δυνατόν να κατασκευάζω πέργκολα, στέγαστρα και προστεγάσματα με αποκλειστικό σκοπό να τα φυτέψω στο δάπεδο τους!!!! 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να ρωτήσω, αν μπορεί κάποιος να μου απαντήσει, γιατί η παρ. 4β του αρθρου 17 επαναλαμβάνεται στην παρ. 7γ του ίδιου άρθρου (με τη μόνη διαφορά ότι η πρόσβαση "λέει" είναι και σε υπέργειους χώρους στη δεύτερη περίπτωση). Τι το διαφορετικό θέλει να τονιστεί;

Για παράδειγμα τα μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών , σύμφωνα με την παρ. 4β, μπορούν να εισέρχονται στο δ ή Δ μόνο όταν έχουν πρόσβαση στο ισόγειο ή σε υπόγειο αλλά με βάση την παρ. 7γ (επί των ακαλύπτων που περιλαμβάνει και τον υποχρεωτικό ακάλυπτο) να μπορείς να έχεις πρόσβαση και σε υπέργειο χώρο του κτιρίου; Άρα ο ανελκυστήρας αφού είναι κατασκευή του άρθρου 17 δε μετράει στη δόμηση-κάλυψη; Τότε τι νόημα έχει η παρ. 6 κζ αρθ. 11;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
On 12/12/2020 at 8:23 ΜΜ, kan62 said:

Αρχίζω το θέμα για σχολιασμό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζει ο xΝΟΚ, δηλαδή μετά τις επεμβάσεις του ν.4759/20.

Καλό θα είναι να ακουστούν όσο το δυνατό περισσότερες απόψεις...

Ζήτημα 1ο :

Πρέπει να διευκρινιστεί επειγόντως τι σημαίνει η παρακάτω παράγραφος. Ότι νομιμοποιήσεις ή αλλαγές χρήσης θα γίνονται με τον πρώην ΝΟΚ ;

Πρακτικά, πολεοδομικά, συνταγματικά κλπ. είναι αδιανόητο.

Παρ.2 του άρθρου 116 του ν.4759/2020 (ΦΕΚ 245Α)

 

Οι τροποποιήσεις που επέρχονται με τις διατάξεις των άρθρων 99-110 [ 1] ισχύουν μόνο για προεγκρίσεις ή οικοδομικές άδειες που εκδίδονται για κατασκευές που πραγματοποιούνται και κτίρια που ανεγείρονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος. Δεν επιτρέπεται η νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης που υφίστανται κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος με εφαρμογή των διατάξεων αυτών.


 

 

καλησπέρα ύστερα από ερώτηση μου σε υδομ η απάντηση πάνω σε αυτό το θέμα είναι ότι για τις αυθαίρετες κατασκευές που κατασκευάστηκαν, βεβαιώθηκαν κλπ μετά την ισχύ του παρόντος νομού (9-12-2020) μπορει να  εκδώθεί άδεια νομιμοποίησης βάσει των διατάξεων του 4759........ ποια είναι η γνώμη σας??

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα, βάζω αυτήν την ανάρτηση που έκανα σε άλλο topic και εδώ...

Καταλαβαίνει κανείς τι γίνεται με την τροποποίηση του αρθ.14 με τον 4759/20 και συγκεκριμένα την παράγραφο 2?

"2. Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα στο οικόπεδο σε περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο μετά από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν.1577/1985. Όπου το κτίριο δεν εφάπτεται με τα πίσω όρια του οικοπέδου αφήνεται απόσταση Δ και οπού δεν εφάπτεται με τα πλάγια όρια του οικοπέδου αφήνεται απόσταση δ."

Απ οτι βλέπω έτσι όπως είναι (κακο)γραμμένος, για όλα τα οικόπεδα με σχέδιο πόλεως μετα το 85 ξεχνάμε αυτα που ξέραμε με τα Δ,δ και κάνουμε οτι θέλουμε? Δηλαδή μπορεί κάποιος να έρθει να κολλήσει στο πλαινο όριο ακόμη και αν το όμορο έχει αφήσει δ? Έχω περίπτωση που σε δική μου άδεια που τώρα έιναι στην φάση κατασκευής, ο όμορος ισχυρίζεται, μέσω του μηχανικού του, οτι μπορεί να κολλήσει στο όριο πλέον, με βάση τον 4759/20, παρά το γεγονός οτι εγώ έχω αφήσει δ και παράθυρα κλπ. 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.