Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αδιέξοδα και απαιτούμενες διορθώσεις, εγκύκλιοι, διευκρινίσεις ή οδηγίες για την εφαρμογή του ΝΟΚ μετά το νομοθετικό σοκ του ν.4759/20


Recommended Posts

57 λεπτά πριν, bgwmg said:

Δηλαδή μπορεί κάποιος να έρθει να κολλήσει στο πλαινο όριο ακόμη και αν το όμορο έχει αφήσει δ? Έχω περίπτωση που σε δική μου άδεια που τώρα έιναι στην φάση κατασκευής, ο όμορος ισχυρίζεται, μέσω του μηχανικού του, οτι μπορεί να κολλήσει στο όριο πλέον, με βάση τον 4759/20, παρά το γεγονός οτι εγώ έχω αφήσει δ και παράθυρα κλπ. 

 

Ναι μπορεί. Το έχουμε συζητήσει και αλλού :

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Kαλημέρα,

19 ώρες πριν, kan62 said:

Ναι μπορεί. Το έχουμε συζητήσει και αλλού :

 

Το βλέπω οτι αυτο γράφει ο νόμος, αλλά το θέμα είναι τι και πώς ισχύει στην πράξη...Υπάρχουν ένα κάρο περιπτώσεις που σίγουρα θα  δημιουργούνται προβλήματα μεταξυ ομορων και θέματα συνταγματικότητας.

Οι πολεοδομίες δηλαδή τι λένε?

Θα γεμίσει ο τόπος με άδειες κατ.3 που θα το παίρνει ο καθένας πάνω του?

Link to comment
Share on other sites

Μετά την κατάργηση των συστημάτων δόμησης δεν υπάρχει κάτι για να προστατευθεί συνταγματικά.

Οι πολεοδομίες τι να μας πουν ; την άποψή τους ; τον νόμο πρέπει να εφαρμόσουν...

Δεν παίρνει κανείς πάνω του τίποτε. Εφαρμόζουμε και εμείς τον νόμο, αυτή είναι η δουλειά μας.

Η εποχή του "πατερούλη" της πολεοδομίας είναι καιρός να τελειώσει !

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

39 λεπτά πριν, bgwmg said:

Το βλέπω οτι αυτο γράφει ο νόμος, αλλά το θέμα είναι τι και πώς ισχύει στην πράξη...

Στην πράξη ισχύει ότι λέει ο νόμος. Κανένας δεν μπορεί έτσι απλά να αντιτεθεί στον νόμο...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ολα τα προβλήματα θα εμφανιστούν τη στιγμή που κάποιος που έβγαλε άδεια τον Νοέμβρη και έχτισε με βάση τον ΝΟΚ, λαμβάνοντας υπόψην στον σχεδιασμό τα υποχρεωτικά δ των όμορων, δει οτι ο γείτονας του που έβγαλε άεια τον Φεβρουάριο με τον 4759 του σηκώνει ένα ντουβάρι στο όριο. Θα αρχίσουν οι διαφωνίες, οι ερωτήσεις και οι νομικές διαδικασίες και κάποια στιγμη θα αναγκαστει ο νομοθέτης να βγάλει διευκρινήσεις (όπως πάντα)

Εγω προσωπικά δεν θα εκμεταλλευόμουν αυτόν τον νόμο σε οικόπεδο με όμορο που έχει τηρήσει το δ πρόσφατα, ή θα το έκανα με προέγκριση για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. 

Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που μπορεί να προκύψει θέμα. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Παράθεση
6. Στο Συντελεστής δόμησης (σδ) δεν προσμετρώνται:

"ιθ. Η επιφάνεια της θερμομόνωσης ή του θερμομονωτικού στοιχείου πλήρωσης, όπως θερμομονωτικά λιθοσώματα και λοιπά θερμομονωτικά στοιχεία, στο σύνολό της, οι επενδύσεις του κτιρίου, όπως διακοσμητική λιθοδομή, μεταλλικές και ξύλινες επενδύσεις, μαρμαρόπλακες και λοιπές επενδύσεις, πάχους έως είκοσι (20) εκατοστά πέραν της θερμομόνωσης και τα επιχρίσματα. Τα παραπάνω δύνανται να βρίσκονται εντός των πλαγίων αποστάσεων Δ ή δ και εκτός της οικοδομικής γραμμής (ΟΓ). Όταν η οικοδομική γραμμή (ΟΓ) ταυτίζεται με την ρυμοτομική (ΡΓ), τα παραπάνω κατασκευάζονται σε ύψος τριών (3) τουλάχιστον μέτρων από την οριστική στάθμη του πεζοδρομίου ή την οριστική στάθμη του παραχωρημένου χώρου.".

Συνάδελφοι, μια επιβεβαίωση θα ήθελα.

Άρα, πλέον, σε περίπτωση κατασκευής εξωτερικής θερμομόνωσης, αυτή δεν προσμετράται; Πάυει να ισχύει το ''πέραν των 6 εκατοστών'' δηλαδή; 

Edited by teospil
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι,

θα ήθελα τη γνώμη σας αναφορικά με ορισμένα ζητήματα που προκύπτουν μετά τις αλλαγές με το νόμο ν.4759/20.

 

  1. Σύμφωνα με το άρθρο 26 του ΝΟΚ "ειδικά για τα κτίρια με χρήση κατοικίας που ανεγείρονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος, επιβάλλεται να εξασφαλίζεται η αυτόνομη και ασφαλής οριζόντια και κατακόρυφη προσπέλαση από άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους των κτιρίων κατοικίας, καθώς και η διασφάλιση συνθηκών εύκολης μετατρεψιμότητας των κατοικιών σε κατοικίες μελλοντικών χρηστών με αναπηρία/εμποδιζόμενων ατόμων, χωρίς να θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου".

    Αυτό σημαίνει πως είναι απαραίτητο ο ανελκυστήρας να φτάνει μέχρι την απόληξη του κλιμακοστασίου του δώματος;
    Τι συμβαίνει στην περίπτωση που το δώμα δεν είναι κοινόχρηστος χώρος αλλά ανήκει σε ορισμένες ιδιοκτησίες;

     
  2. Σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 2β "δεν προσμετρώνται όλες οι περιπτώσεις της παρ.6 του άρθρου 11 εκτός των περιπτώσεων β΄, δ΄, ε΄, ιδ΄, ιε΄, κζ΄, λ΄, λβ΄, λγ΄"
    Σύμφωνα με τα παραπάνω δεν προσμετρώνται στον όγκο οι κατασκευές της περίπτωσης 
    ιστ. της παρ. 6 του άρθρου 11.
    Στις κατασκευές αυτές σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ 2γ συμπεριλαμβάνονται και οι απολήξεις 
    κλιμακοστασίων.

    Αυτό σημαίνει πως η απόληξη του 
    κλιμακοστασιου δεν προσμετράται στον όγκο. Ισχύει κάτι διαφορετικό;

     
  3. Σύμφωνα με Την περίπτωση ιθ της παραγράφου 11 δεν προσμετράται στην δόμηση η επιφάνεια της θερμομόνωσης. Από το άρθρο 12 παρ 4 περίπτωση γ η θερμομόνωση δεν προσμετράται στην κάλυψη. Και από το άρθρο 13 παρ 2β δεν προσμετράται ούτε στον όγκο.

    Τι συμβαίνει στην περίπτωση της εσωτερικής θερμομόνωσης μεταξύ διαμερίσματος - κατοικίας και του μη θερμαινόμενου χώρου - κοινόχρηστου 
    κλιμακοστασίου αναφορικά με τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης, δόμησης και όγκου;

     
  4. Στην περίπτωση ενιαίου χώρου Στάθμευσης στεγασμένου Σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 6 περίπτωση ιγ, η κατασκευή του επιτρέπεται εφόσον εξασφαλίζεται υποχρεωτική φύτευση.
    Στην περίπτωση που στη συνέχεια λόγω του σχεδιασμού των διαδρομών διέλευσης των οχημάτων δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί η φύτευση μέχρι τα 2/3 του υποχρεωτικού ακάλυπτου γίνεται να συμμετέχουν στον υπολογισμό της φύτευσης και οι διάδρομοι αυτοί εφόσον επιστρώνονται από διάτρητες πλάκες; (με αφορμή το άρθρο 17 παρ 2ζ).

Ευχαριστώ πολύ

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

καλησπέρα συνάδελφοι.

Αντιμετωπίζω το εξής θέμα,  οικοδομική άδεια που είναι σε ισχύ και το κτίριο βρίσκεται σε φάση κατασκευής μπορεί να αναθεωρηθεί με τις διατάξεις του 4759/20? 

Η διατύπωση του άρθρου 116 παρ 2 κατ΄ εμέ δεν είναι σαφής και επιτρέπει διάφορες ερμηνείες. 

Πρώτα από όλα ο 4759/20 τροποποιεί συγκεκριμένα άρθρα του 4067 χωρίς να  αναφέρεται καθόλου στο άρθρο 34-μεταβατικές διατάξεις  που αναφέρει το εξής:

¨Οικοδομικές άδειες σε ισχύ κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος αναθεωρούνται μέσα στο χρόνο ισχύος τους είτε σύμφωνα με το σύνολο των διατάξεων του παρόντος είτε σύμφωνα με το σύνολο των διατάξεων, που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης τους.¨

αφού δεν τροποποιεί το συγκεκριμένο άρθρο δεν εξακολουθεί να ισχύει? 

Επίσης στο άρθρο 99   παρ 95 βρίσκω το  μοναδικό σημείο σε όλο τον Ν4759/20 που περιγράφει ρητά ότι η εφαρμογή κάποιας ρύθμισης του, στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτής της παρ 95,  γίνεται μόνο για κτίρια που κατασκευάζονται μετά την έναρξη ισχύος του Νόμου

¨95. Χώροι κύριας χρήσης των κτιρίων είναι όσοι προορίζονται για την εξυπηρέτηση της βασικής χρήσης του κτιρίου και την παραμονή των χρηστών του σε αυτούς, όπως είναι σε κτίρια κατοικίας τα υπνοδωμάτια, οι χώροι διημέρευσης, οι κουζίνες, τα γραφεία. Οι χώροι κύριας χρήσης έχουν για τα κτίρια, που κατασκευάζονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος ελεύθερο ύψος τουλάχιστον 2,50 μ.¨

Σε κανένα άλλο άρθρο του  δεν θέτει περιορισμό για εφαρμογή των διατάξεων  για κτίρια που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται πριν την έναρξη ισχύος του.   Από αυτό τεκμαίρεται ή όχι  ότι  τα υπόλοιπα άρθρα του νόμου πλην της παρ 95 του άρθρου 99 εφαρμόζονται για κατασκευές που είναι ήδη σε εξέλιξη εφόσον αναθεωρηθούν μετά την έναρξη ισχύος του?  

 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑ said:

Αντιμετωπίζω το εξής θέμα,  οικοδομική άδεια που είναι σε ισχύ και το κτίριο βρίσκεται σε φάση κατασκευής μπορεί να αναθεωρηθεί με τις διατάξεις του 4759/20?

ΝΑΙ, μπορεί να αναθεωρηθεί σύμφωνα με ΟΛΕΣ τις διατάξεις όπως ίσχυαν κατά την έκδοσή της ή σύμφωνα με ΟΛΕΣ τις διατάξεις του ν.4067 όπως σήμερα ισχύει (μετά τις τροποποιήσεις του ν.4759). Όπως δηλαδή ορίζει το άρθρο 34 που παρέθεσες ή η παρ.4 του άρθρου 42 του ν.4495.

Η διατύπωση του άρθρου 116 παρ 2 κατ΄ εμέ δεν είναι σαφής και επιτρέπει διάφορες ερμηνείες.

Η διάταξη του δεύτερου εδαφίου της παρ.2 του άρθρου 116 του ν.4759 μιλάει μόνο για νομιμοποιήσεις (κατασκευών ή αλλαγών χρήσης) και όχι για αναθεωρήσεις.

Για τις νομιμοποιήσεις όμως, που γράφει ότι : "Δεν επιτρέπεται η νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης που υφίστανται κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος με εφαρμογή των διατάξεων αυτών.", είναι βέβαιο ότι ο συντάκτης πάλι κάτι άλλο ήθελε να πει ή κάτι άλλο είχε στο μυαλό του ή δεν είχε το μυαλό του εκεί ...

Δεν είναι δυνατόν να απαγορεύεται η νομιμοποίηση με βάση ισχύουσες διατάξεις. Μπορεί να υπάρχουν οι νόμιμες συνέπειες για την πραγματοποίηση της αυθαιρεσίας αλλά πάντα είναι δυνατή η νομιμοποίηση.

 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.