Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υγρασία επί τοιχοποιίας


 

Recommended Posts

Έχω αναλάβει επίβλεψη ανακαίνισης διαμερισματος ισογείου κατασκευής προ 53 στην Νέα Ιωνία Αττικής με υπερμπατικη τοιχοποιία 50εκ και προσθήκη δωματίου κατασκευής από τσιμεντολιθο. Στο δωμάτιο με τον τσιμεντολιθο εμφανίζεται υγρασια μέχρι ύψους 1,50 μέτρου στα όρια που ενοποιείται ο τσιμεντολιθος με το τουβλο, στην ελεύθερη πλευρά καθώς και στο σημείο συνένωσης με όμορη ιδιοκτησία σε τμήμα πυλωτης το οποίο έχει ίσως επίχωθει ( δεν ξέρω αν έχει αποθήκες) , δεν έχω πρόσβαση. Έχω αφαιρέσει ήδη επιχρίσματα και τα διάκενα των τσιμεντολιθων είναι αρκετά μεγάλα σκοπεύω να σφραγισω με pe...tron grout εσωτερικά όλη την τοιχοποιία κ να δημιουργήσω και έναν αρμό στο σημείο ένωσης των δύο τοιχοποιίων με pe...tron seal....t. Στην ελεύθερη πλευρα θα σοβατισω ξανά εξωτερικά αλλά δεν ξέρω αν θα έχω αποτέλεσμα. Επιπρόσθετα επί των παραπανω επεμβάσεων λέω να περάσω και ένα Rev....ex Flex + Rev....ex Flex FP έως οροφή ακόμα κ στο δάπεδο , υπερβολικό ίσως αλλά φοβάμαι μήπως μου γυρισει η υγρασια στο δάπεδο. Επισυνάπτεται φωτό ελεύθερης όψης κ φαίνεται μερικως η μάντρα της όμορης ιδιοκτησιας. Παρακαλώ την άποψη σας. 

IMG_20201213_085218.jpg

Edited by exrist82
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Πρώτα πρέπει να διευκρινιστεί αν το πρόβλημα είναι από ανοδική υγρασία- ακριβέστερα από υγρασία που ανέρχεται μέσω των τριχοειδών πόρων, πχ και η υγρασία που βλέπουμε εσωτερικά μίας πλάκας δώματος είναι το ίδιο ακριβώς φαινόμενο, διείσδυση μέσω του τριχοειδούς των πόρων, απλά εκεί είναι αδόκιμος ο όρος ανοδική. Τσεκάρουμε αν υπάρχει κοντά βόθρος, πηγάδι, σωλήνας ύδρευσης/αποχέτευσης, εξωτερική βρύση για πότισμα στον κήπο κλπ.. Στις τοιχοποιίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου όντως κάνουμε χημικό φραγμό: όλες οι καλές εταιρείες (σαν κι αυτή που περιγράφεις με τα πρώτα υλικά) έχουν βγάλει βηματάκια και υλικά, τα εφαρμόζουμε σαν ευαγγέλιο, διάτρηση υπό γωνία 45 μοιρών στα 2/3 του πάχους του τοίχου, ενεμάτωση κλπ. Μετά επίχρισμα χωρίς τσιμέντο (γιατί θα αντιδράσει με τα μόρια του νερού κι ο τοίχος δεν θα στεγνώνει) αλλά με υποκατάστατα (ποζολάνες,υδραυλική άσβεστο) με μεγάλη ικανότητα διαπνοής. Τέλος βαφή με πολύ μικρό sd, δηλαδή επίσης με πολύ μεγάλη διαπνοή. Γενικώς η λογική είναι βάζουμε υλικά τέτοια που επιτρέπουν στον τοίχο να αναπνέει και να στεγνώνει. Δεν είμαι σίγουρος ότι το να μπλαστρώσεις με τσιμεντοειδές στεγανωτικό τα πάντα θα σε βοηθήσει, ο λόγος είναι ότι τα πουμπώνεις ήτοι δεν αφήνεις τα δομικά στοιχεία να στεγνώσουν. Θα κοίταζα μήπως απ'εξω στο επίμαχο σημείο μπορώ να φτιάξω ένα περιμετρικό δάπεδο μπετόν (πχ πλάτους 0,80-1μ) με ρύσσεις προς τα έξω min2% το οποίο και θα στεγανώσω με τσιμεντοειδές. Αλλά το εν λόγω θα σε βοηθήσει μόνο με τα νερά κατακρήμνισης. Αν θέλεις να κάνεις ακόμη πιο μερακλίδικη δουλειά πρέπει να πας στην θεμελίωση και να δεις αν έχεις μόνιμη πηγή υγρασίας γιατί είναι αρκετά πιθανό η πηγή σου να είναι κοντά στα θεμέλια και από εκεί να σου ανεβαίνει. Εκεί μετράς υγρασία με υγρασιόμετρο και τα στοιχεία σκυροδέματος τα μπλαστρώνεις με προιόντα κρυσταλλοποίησης σαν και της εταιρείας που πρωτοανέφερες και τα αφήνεις να στεγνώσουν για κάποιες εβδομάδες μέχρι να πιάσεις υγρασία μετρημένη <4%. Εν συνεχεία επανεπιχώνεις δημιουργώντας drainage και για την φέρουσα τοιχοποιία όπως τα προείπαμε. Κάποιες απορίες: υπερμπατική 50cm από τούβλο ? είσαι σίγουρος? πόσους ορόφους έχει το κτίριο? προ '53 είναι πολύ παλιό.. μήπως είναι η ώρα να ελεγχθεί και η στατική επάρκεια του κτιρίου? 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ναι κ όμως το ισόγειο έχει υπερμπατική τοιχοποιία που έχει κατασκευαστεί προ του 53 , το τμήμα που φαίνεται στη φωτό είναι από τσιμεντόλιθο το διάκενο που εμφανίζεται το παράθυρο είναι η διαφορά υψομέτρου των πλακών. Ο  πρώτος, με προοπτική ανέγερσης δευτέρου, κατασκευάστηκε  το 57 με ανεξάρτητα υποστυλώματα (φυτευτά)  και  δεύτερη πλάκα .  Η αλήθεια είναι οτι έχει ένα φρεάτιο που είναι των πάνω ορόφων στο σημείο οπότε θα τσεκάρω μόλις καταφέρω να έχω πρόσβαση. Το μπλάστρωμα που λέμε το συζήτησα και με την εν λόγω εταιρεία γιατί σε περίπτωση επίχωσης θα έχω αρνητικές πιέσεις που εννοείται θα προκαλούν βλάβη στο κτίσμα του 53 σε σχέση με το όμορο που είναι δεκαετίας 2000 και θεωρητικά θα έχουν τοποθετήσει σχετικές μονώσεις και αποστραγγιστικά . Τώρα μάλλον να πάω για έλεγχο θεμελίωσης θα με φάνε μάλλον οι από πάνω.

Edited by exrist82
Link to comment
Share on other sites

Φέρουσα τοιχοποιία στο ισόγειο και από πάνω φυτευτά υποστυλώματα και κατασκευή από σκυρόδεμα σε κτίριο περίπου 70 ετών..Δεν έχω πρόθεση να τα βλέπω όλα μαύρα συνήθως, αλλά το συγκεκριμένο κτίριο καλό είναι να το έβλεπε κανείς λίγο πιο ολιστικά. Καλές οι μονώσεις αλλά εγώ θα τους επεξηγούσα (των ιδιοκτητών) ότι το συγκεκριμένο κτίριο μπορεί - ιδιαίτερα αν έχει κατασκευαστεί εμπειρικά, άλλωστε ο πρώτος αντισεισμικός είναι του 1959- να εμφανίζει πολύ υψηλή σεισμική τρωτότητα... Για την επίχωση, τις αρνητικές πιέσεις και το "μπλάστρωμα" δεν καταλαβαίνω να πω την αλήθεια. Τί είναι αυτό που θα επιχωθεί και θα εμφανιστούν αρνητικές πιέσεις (νερού υποθέτω?). Και ποιο τσιμεντοειδές είναι ανθεκτικό σε συνεχή παρουσία νερού?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.