Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μήκος όδευσης διαφυγής σε δύο κατευθύνσεις


Κώστας Κουρούνης

Recommended Posts

Ίσως η ερώτησή μου είναι ανόητη, αλλά μήπως μπορεί κάποιος να με ξεμπερδέψει;

Όταν σε έναν χώρο αποθήκευσης έχουμε 2 εξόδους διαφυγής (που τα πλησιέστερα άκρα τους απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον το 1/2 της μέγιστης διαγώνιας διάστασης (D) του χώρου που εξυπηρετούν), τότε η μέγιστη απόσταση) τότε κάθε σημείο της κάτοψης θα πρέπει να απέχει το πολύ 45μ από την πλησιέστερη έξοδο κινδύνου ή από κάθε έξοδο?

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως η απάντηση είναι στην 5.3.4 (σελ 12 του νέου Κ.Π.) , την μεταφέρω:

5.3.4. Μήκος όδευσης διαφυγής
Το μήκος της όδευσης διαφυγής εξετάζεται μόνον για τα απροστάτευτα τμήματα αυτής, θεωρώντας ότι τα πυροπροστατευμένα τμήματα, ως ασφαλή, δεν έχουν όριο επιτρεπόμενου μήκους.
Το μήκος απροστάτευτης απόστασης όδευσης που εξετάζεται, είναι η πραγματική απόσταση. Κάθε σημείο της κάτοψης θα πρέπει να πληροί την ελάχιστη καθοριζόμενη απόσταση από την πλησιέστερη έξοδο κινδύνου

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν σ' ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.

Ίσως δεν έγινα σαφής λόγω του ότι έκανα λάθος στη διατύπωσή μου.

Εννοούσα από τυχαίο σημείο της κάτοψης και όχι από κάθε σημείο!

Δηλαδή προκειμένου να χρησιμοποιήσω τα 45μ που έχω στην περίπτωση των 2 κατευθύνσεων, θα πρέπει οποιοδήποτε σημείο της κάτοψης να απέχει το πολύ 45 μ από δύο εξόδους ή αρκεί η μία από αυτές να πληροί την μέγιστη απόσταση (πράγμα που πιστεύω ότι ισχύει);

Link to comment
Share on other sites

Εγώ το καταλαβαίνω ως εξής: υπάρχει σημείο της κάτοψης που απέχει από την κοντινότερη του έξοδο απόσταση άνω των 45μ? αν ναι, τότε υπάρχει πρόβλημα. (υποθέτω ότι το 45μ προέκυψε από την χρήση: μικρού & μεσαίου βαθμού κινδύνου αποθήκες Ζ1,Ζ2 με περισσότερες από μία κατευθύνσεις του πιν.5).Πρόσεξε επίσης το σχήμα 6. Έχω καταλάβει το ερώτημα σου ?..

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα σε όλους σε πολυκατοικία με ισογειο-1ος-2ος-Δώμα υφιστάμενου κτιρίου προ του 1988 γίνεται αλλαγή χρήσης του κτιρίου που απαιτεί έκδοσης νέας οικοδομικής αδείας ( άρα πάμε με το ΠΔ 41/18) για να γίνει χρήση ξενοδοχείου ( ή κάπου αναμέσα ώστε να θεωρηθεί προσωρινή διαμονή).

Στον πρώτο όροφο και στον δεύτερο όπου είναι τα δωματία ο θεωρητικός πληθυσμός είναι 34 κλινες που καταστά τη χρήση με πληρότητα και οι ορόφοι έχουν απο μια εξοδο κινδύνου προς εσωτερικό πυράντοχο κλιμακοστάσιο. Το θέμα είναι ότι το μηκος απροστάτευτης όδευσης είναι 45 (πραγματικο μηκος του δυσμενέστερου σημείου) και η σύμφωνα με τον πινακα έχω μια κατεύθυνση λόγω της μοναδικής εξόδου κινδύνου.  Στην περίπτωση αυτή που εχω υφιστάμενο κτίριο και σωστό πλήθος εξόδων κινδύνου στον όροφο αλλά το μήκος όδευσης δεν μου βγαίνει σύμφωνα με τον πίνακα τι κάνω ???? ( υγ: έχω διαβάσει για τα 2/3 και τα ενδιάμεσα αυτοκλειόμενα θυρόφυλλα με πυροπροστασία 30 λεπτών , αλλά θεωρώντας ότι αυτό αύριο μεθαύριο θα αποτελεί διάδρομο ορόφου ξενοδοχείου ψάχνω μια πιο κομψή λύση)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

 

Link to comment
Share on other sites

Σε αντίστοιχη περίπτωση, με βιομηχανική χρήση αναγκάστηκα να βάλω εξωτερικό κλιμακοστάσιο.

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και πάλι , έψαξα λίγο παραπάνω βλέπω ότι για υφιστάμενα κτίρια πριν το 1988 που δεν μελετήθηκαν με κάποιο κανονισμό σε περίπτωση αποκλίσεων με το ΠΔ 41/2018 βλέπω ότι συγκαλείται ειδική τριμελή επιτροπή απο το πυροσβεστικό σώμα και αποφασίζει για το αν θα δώσει έγκριση πάντα με όλα τα επιπρόσθετα μέσα να περιλαμβάνονται στη μελέτη.

Για παράδειγμα εκτός απο ενδιάμεσες πυράντοχες πόρτες ή εξωτερικό κλιμακοστάσιο μπορεί να προστεθεί υδροδοτικό σύστημα κ.λ.π.

 

Ας επιβεβαιώσει καποιος

Link to comment
Share on other sites

Έχω διαβάσει κι εγώ για τη διαδικασία αλλά δε την έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Επίσης μου έχουν πει πως είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.
Όσον αφορά το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης, δεν είμαι σίγουρος ότι ισχύει ο διπλασιασμός του μήκους στην περίπτωση της προσωρινής διαμονής..

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.