Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έλεγχος συνάφειας Κομβων


 
casablanca90

Recommended Posts

Ο ευρωκωδικας 8 με τον έλεγχο συνάφειας Κομβων δοκου-υποστηλωματος δεν επιτρέπει πχ σε ακραίο κόμβο η διάσταση του υποστυλωματος να είναι μικρότερη από 30 cm όταν εισερχεται σ' αυτόν φ14 οπλισμος δοκου.(στη διεύθυνση των 30 cm) για σκυρόδεμα 25/30.

1) Αν στη μελέτη μας θέλουμε η διάσταση αυτή να είναι 25 και όχι 30 μπορούμε να αγνοήσουμε τον έλεγχο αυτό ??

2) Ο ΕΑΚ δεν περιέχει τη διάταξη αυτή για τον έλεγχο συνάφειας.Αν λύσουμε το φορέα με ΕΑΚ και προφανώς χωρίς τέτοιους ελέγχους τι προβλημα υπάρχει?

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Ο γενικότερος προβληματισμός μου είναι ο εξής:

Αφού πλεόν στα δοκάρια βάζουμε κάτω οπλισμό (εφελκυόμενο) τουλάχιστον Φ14 και σχεδιάζουμε με σκυρόδεμα C25/30 ένα κτίριο,  βάσει του ελέγχου συνάφειας ο ΕΚ8 δεν μας επιτρέπει να έχουμε διάσταση υποστυλώματος μικρότερη από 30 cm.Παρατηρώ όμως ότι σε πολλές νέες μελέτες και κατασκευές υπάρχουν υποστυλώματα 30χ25,40χ25,50χ25 που είναι λυμένες με ΕΚ8.

1) Μήπως ο έλεγχος που βγάζει το πρόγραμμα τον αγνοούν όλοι όταν δεν ικανοποιείται και απλά στην κατασκευή ενισχύουν τη συνάφεια του κόμβου πχ με παραπάνω αγκύρωση?

2) Με ΕΑΚ-ΕΚΩΣ δε λαμβάνεται υπόψην η συνάφεια κόμβου σε ένα στατικό πρόγραμμα,οπότε είναι πιο βολικός κανονισμός σαν λύση.Αλλά το ότι ο εκ8 το προβλέπει και ο ΕΑΚ όχι δεν πρέπει να μας προβληματίζει?Πώς καθορίζεται αν θα πρέπει να επιλύουμε με τον ένα η τον άλλο κανονισμό αφού βγάζουν άλλα αποτελέσματα?Πως είμαστε καλυμένοι?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, μην το πάρεις στραβά αλλά δεν έχεις κατανοήσει πλήρως τους ελέγχους που γίνονται, ώστε να εξασφαλίζεται το απαιτούμενο μήκος αγκύρωσης (επίσης για ποιο λόγο απαιτείται;; για να δούμε τουλάχιστον πέρα από τον Κανονισμό αν είναι εύλογη η κατά το δοκούν απομείωση του μήκους αγκυρώσεως κλπ - δεν το προτείνω, σε θεωρητικό επίπεδο το αναφέρω).

Για τα λοιπά που αναφέρεις, θα έλεγα ότι τώρα ξεκινάς να ασχολείσαι με μελέτες και γενικά ψάχνεσαι. Χρειάζεται νηφαλιότητα η μελέτη (π.χ. δες ξανά ποιο ακραίο πέλμα της δοκού εφελκύεται όταν έχουμε πάκτωση στα άκρα (από το βασικό συνδυασμό φόρτισης και όχι ±

σεισμός - οκ, μάλλον αναφέρεσαι στην οριακή κατάσταση σχεδιασμού ΜΕ σεισμό (κρίσιμη κατάσταση) αλλά θεωρώ ότι ψάχνεις πολλά και έχεις μπουκώσει, γι' αυτό το αναφέρω). Επειδή βρίσκεσαι στο στάδιο που την ψάχνεις, μην είσαι αιρετικός και κάνε ότι διαβάζεις στους Κανονισμούς (για κάποιο λόγο υπάρχει). Επίσης, ξεκίνα να βάζεις μια σειρά στις έννοιες που χρησιμοποιείς - δεν υπάρχει συνάφεια κόμβου (κατάλαβα τι εννοείς αλλά δεν υπάρχει) -.

Το τι κάνουν οι άλλοι - ή τι νομίζεις ότι κάνουν - για αρχή δεν θα πρέπει να σε ενδιαφέρει (οκ θα πρέπει αλλά δεν θα το χρησιμοποιείς για άλλοθι από την στιγμή που η δικιά σου ερμηνεία είναι ότι αγνοούν κάποιο έλεγχο - υπάρχουν τρόποι να μειωθεί (εξασφαλισθεί μικρότερο) το μήκος αγκύρωσης).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
On 18/12/2020 at 11:25 ΠΜ, casablanca90 said:

 

2) Με ΕΑΚ-ΕΚΩΣ δε λαμβάνεται υπόψην η συνάφεια κόμβου σε ένα στατικό πρόγραμμα,οπότε είναι πιο βολικός κανονισμός σαν λύση.Αλλά το ότι ο εκ8 το προβλέπει και ο ΕΑΚ όχι δεν πρέπει να μας προβληματίζει?Πώς καθορίζεται αν θα πρέπει να επιλύουμε με τον ένα η τον άλλο κανονισμό αφού βγάζουν άλλα αποτελέσματα?Πως είμαστε καλυμένοι?

Συνάδελφε, αυτό που γράφεις είναι εντελώς λάθος. Στο "μιλητό" έμαθες τους Κανονισμούς; Με συγχωρείς για το ύφος, αλλά ρωτάς και παίρνεις ως δεδομένα πολύ λάθος πράγματα και δείχνει ότι πρέπει να ξαναγυρίσεις πίσω στα βιβλία να καλυφθείς σε θεωρητικό υπόβαθρο και μετά να πιάσεις μελέτες Ο.Σ...

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, λίγη αβρότητα στο πώς απαντάμε πρωτίστως. Δεύτερον, συναδελφικά πάντα το λέω, καλό είναι να μην απαντάμε αφοριστικά αλλά επειδή είμαστε μηχανικοί, προτιμότερο είναι να απαντάμε με στοιχεία.

Προσωπικά δεν βλέπω να ρώτησε κάτι άτοπο ο συνάδελφος. Όντως ο EN1998-1, στην 5.6.2.2 εισάγει περιορισμό πλάτους υποστυλώματος (κατά την διεύθυνση της αγκύρωσης οπλισμού δοκού) βάσει του διαμηκή οπλισμού της δοκού. Μάλιστα τον ονομάζει 'Για την αποφυγή αστοχίας συνάφειας'. Άρα υφίσταται κατά γενική έννοια ο έλεγχος συνάφειας οπλισμών κόμβου (και μάλιστα 'επιβαρύνει' αρκετά τα εσωτερικά υποστυλώματα).

Όσον αφορά τον ΕΚΩΣ-ΕΑΚ, δεν θυμάμαι να υπάρχει κάποια ανάλογη πρόβλεψη τέτοιου ελέγχου, αλλά το ελάχιστο πάχος του υποστυλώματος υποδεικνύεται (όσον αφορά τις απαιτήσεις οπλισμών δοκού βάσει ΕΚΩΣ) από το μήκος αγκύρωσης του διαμήκη οπλισμού δοκού, που ομοιάζει με τον EN1992-1-1 8.4.

Edited by analysis
  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.