Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μέχρι την Πρωτοχρονιά το εφάπαξ βοήθημα 400 ευρώ στους επιστήμονες


Engineer

Recommended Posts

Μέχρι την Πρωτοχρονιά θα καταβάλλει ο ΟΑΕΑ το εφάπαξ βοήθημα των 400 ευρώ σε 100.000 περίπου δικαιούχους από 7 επιστημονικούς κλάδους, οι οποίοι πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Το επίδομα θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, γεωτεχνικούς, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές.

«Το υπουργείο αναμένει την κατάθεση των σχετικών προτάσεων από εννέα επιστημονικούς φορείς, που εκπροσωπούν τους αντίστοιχους κλάδους», πρόσθεσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Θέμα 104,6 ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Εκτός επιδόματος μένουν οι έμμισθοι επιστήμονες, προκειμένου να ενισχυθούν οι νέοι με δραστηιρότητα έως 5 έτη και όσοι πλήττονται επαγγελματικά, καθώς έχει παγώσει η δραστηριοποίησή τους λόγω της καραντίνας

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα που θεσπίστηκε στον πρόσφατο νόμο 4756/2020 «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων ομάδων και άλλες κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις» αφορούσε στην αρχή μόνο τους δικηγόρους, ενώ στην πορεία προστέθηκαν κι άλλοι επιστημονικοί κλάδοι που ήταν δικαιούχοι του επιδόματος τηλεκατάρτισης των 600 ευρώ την περασμένη άνοιξη.

Οι δαπάνες που προκαλούνται από την καταβολή της ενίσχυσης καλύπτονται από τον κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, δηλαδή από τις δικές τους εισφορές για τον κλάδο ανεργίας.

Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

κάθε φορέας έχει διαφορετικό πληθυσμό μελών και διαφορετική διαβάθμιση εισοδημάτων, άρα πρέπει το υπουργείο να κάνει πρώτα μια μοιρασιά μεταξύ των φορέων ώστε κάθε φορέας να θέσει τα κριτήριά του. αλλιώς δε θα βγει πρόταση ούτε μέχρι την επόμενη πρωτοχρονιά..

επίσης τι δουλειά έχουν οι έμμισθοι επιστήμονες με το επίδομα αυτό; για ελ/επ δεν είναι; υπήρχε περίπτωση να το πάρουν και οι μισθωτοί;

Link to comment
Share on other sites

H Κοινή Πρόταση των φορέων προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

"... Προτείνουν ομόφωνα :

1. Την καταβολή χορηγήματος 400 ευρώ σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους επιστήμονες, με παράλληλη ή μη δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του αν διαθέτουν ασφαλιστική ενημερότητα ή ικανότητα, εφόσον δεν λαμβάνουν σύνταξη προσωρινή ή οριστική, δεν τελούν υπό καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχου και δεν έχουν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση.

2. Την αποδέσμευση κονδυλίου 50.000.000 ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τ. ΕΤΑΑ και του απαιτουμένου κονδυλίου από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τ. ΟΑΕΕ για την καταβολή του άνω χορηγήματος.

3. Η καταβολή του χορηγήματος γίνεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τυχόν οφειλές προς το Δημόσιο και τον e-ΕΦΚΑ. Το επίδομα, όπως ορίζει και η σχετική διάταξη, είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο και δεν συμψηφίζεται με οφειλές έναντι οιουδήποτε τρίτου.

4. Σε περίπτωση που τα προς διάθεση κεφάλαια δεν επαρκούν, το επίδομα να χορηγηθεί στους οικονομικά ασθενέστερους ασφαλισμένους, κατά αύξουσα σειρά και μέχρι εξαντλήσεως των άνω κονδυλίων, με βάση εισοδηματικά κριτήρια που ανάγονται στη χρήση τρέχοντος έτους (2020).

5. Η καταβολή του χορηγήματος θα γίνεται μετά από υποβολή σχετικής αίτησης από τον ασφαλισμένο, η οποία θα υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για την ακρίβεια των δηλωθέντων εσόδων Ιανουαρίου έως και Νοεμβρίου 2020.

6. Σε κάθε ασφαλισμένο που νόσησε ή θα νοσήσει από Covid-19 να καταβληθεί χορήγημα 800 ευρώ και σε κάθε οικογένεια θανόντα από Covid-19 χορήγημα 2.000 ευρώ, με την προσκόμιση των απαραιτήτων δικαιολογητικών. ..."

Στο (4) μου μυρίζει ότι κρύβεται η παγίδα ... του τύπου "επιστρεπτέα" ... όπου πολλοί θα βγούν εκτός ...

Πηγή: Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

παγίδα - ξεπαγίδα είναι μια ρεαλιστική πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, χωρίς καν αιτήσεις κλπ. (δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που θα το αρνιόταν, εφόσον είναι αφορολόγητο - οπότε προς τι η αίτηση;) υποβάλλεις λοιπόν τη φορολογική δήλωση του 2020 εντός μιας προθεσμίας (αυτό θα μπορούσε να είναι μια μορφή αίτησης) και με την εκκαθάριση, καταθέτουν αυτομάτως τα 400 στους 125 χιλιάδες με το χαμηλότερο εισόδημα. έτσι θα επιταχυνθεί και η καταβολή των φόρων..

το άσχημο είναι ότι έτσι θα ευνοηθούν επαγγελματίες που δηλώνουν μηδενικό επειδή δεν πολυ-είχαν ανάγκη να δουλέψουν. και μπορεί να υπερκαλύψουν τις θέσεις και να μην υπάρχει κριτήριο ποιός από όλους θα πρωτοπάρει! για πιο δίκαιο, προτείνω το δηλωθέν να διαιρείται με τον αριθμό τέκνων για να αντιστοιχεί και στις κατά κεφαλήν ανάγκες του επαγγελματία. βάζω αριθμό τέκνων ώστε να πιάσει και τους μονότεκνους και δίτεκνους και επίσης να μην εξομοιωθεί κάποιος με 10 παιδιά με αυτόν που έχει οριακά τα 4 του πολύτεκνου.

πριν την καταβολή των χρημάτων θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν στατιστικά με τα δηλωθέντα εισοδήματα και να μάθει ο καθένας τη σειρά κατάταξής του.

στο μεταξύ όμως οι μέρες περνάνε, έχει ανοίξει καμια πλατφόρμα αιτήσεων; γιατί αν ούτε και σήμερα δεν υπάρχει κάτι, θα προλάβει να έχει καταβληθεί ως την Πέμπτη;

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

Έτσι δε λέει στο άρθρο 5;

Αλλά μιλάμε ακόμα για προτάσεις. Δε βλέπω να έχουν εγκριθεί κιόλας. Χλωμό μέχρι πρωτοχρονιά να έχουμε πάρει και λεφτά..

Link to comment
Share on other sites

Είναι 28/12 μεσημέρι.............

Δεν νομίζω να πιστεύει κάποιος ότι θα λάβει το οτιδήποτε πριν την Πρωτοχρονιά..............................

Link to comment
Share on other sites

Επίδομα 400 ευρώ σε δικηγόρους και άλλους επιστήμονες- Ποιοι θα το πάρουν και πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα

Του Παναγιώτη Στάθη

Στις αρχές Ιανουαρίου 2021 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να λάβουν το επίδομα των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το συνολικό ποσό που θα διατεθεί είναι περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ και θα διανεμηθεί σε περίπου 100.000 από τους συνολικά 125.985 επιστήμονες (δικηγόρους κλπ) ελεύθερους επαγγελματίες. Το ποσό αυτό αφορά τους γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, οδοντίατρους και κτηνίατρους. Οι λογιστές και οι οικονομολόγοι θα εισπράξουν το 400άρι από "άλλο” κουμπαρά.

Η πλατφόρμα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει στις αρχές Ιανουαρίου 2021. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:

-να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με τα εισοδήματά τους για το διάστημα Απρίλιος- Δεκέμβριος 2020, δηλαδή τον τζίρο τους για το διάστημα της πανδημίας.

-Η ακρίβεια των δηλώσεων θα ελεγχθεί με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του Μαΐου και σε περίπτωση ανακριβούς δήλωσης θα πληρώσουν το διπλάσιο του επιδόματος.

-Το ποσό (50 εκατομμύρια) αναμένεται να διανεμηθεί – κατά τις εκτιμήσεις του Υπουργείου – σε περίπου 100.000 επιστήμονες, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι αυτός είναι ο αριθμός που θα το αιτηθεί.

-Αν ο αριθμός είναι μεγαλύτερος τότε θα μπει "κόφτης” εισοδηματικών κριτηρίων ξεκινώντας από τους ασθενέστερους (με βάση την υπεύθυνη δήλωση Ε3 που προαναφέραμε) και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού.

-Περνάει, όπως φαίνεται η πρόταση των επιστημόνων για καταβολή του χορηγήματος σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους επιστήμονες, με παράλληλη ή μη δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του αν διαθέτουν ασφαλιστική ενημερότητα ή ικανότητα.


Πρόκειται για τους εξής ΚΑΔ:

-Το ποσό (50 εκατομμύρια) αναμένεται να διανεμηθεί – κατά τις εκτιμήσεις του Υπουργείου – σε περίπου 100.000 επιστήμονες, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι αυτός είναι ο αριθμός που θα το αιτηθεί.

-Αν ο αριθμός είναι μεγαλύτερος τότε θα μπει "κόφτης” εισοδηματικών κριτηρίων ξεκινώντας από τους ασθενέστερους (με βάση την υπεύθυνη δήλωση Ε3 που προαναφέραμε) και μέχρι εξαντλήσεως του ποσού.

-Περνάει, όπως φαίνεται η πρόταση των επιστημόνων για καταβολή του χορηγήματος σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους επιστήμονες, με παράλληλη ή μη δραστηριότητα, ανεξαρτήτως του αν διαθέτουν ασφαλιστική ενημερότητα ή ικανότητα.


Πρόκειται για τους εξής ΚΑΔ:

1123416949_.thumb.png.a511ad04ef7952a2f2c40d85037190fd.png

https://www.capital.gr/epikairotita/3505480/epidoma-400-euro-se-dikigorous-kai-allous-epistimones-poioi-tha-to-paroun-kai-pote-tha-anoixei-i-platforma

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.