Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μέτρηση απόδοσης κλιματιστικού


picdev

Recommended Posts

Θα ήθελα να ρωτήσω ποιος είναι ο πιο έγκυρος τρόπος να μετρήσεις την απόδοση κλιματιστικού .

Μέτρηση ΔΤ? Αν δεν κάνω λάθος το δτ είναι η θερμοκρασία εισαγωγής αέρα σε σχέση με την έξοδο αέρα ?

Ρεύμα που καταναλώνει ο κομπρεσορας ?

Για όλα αυτά υπάρχουν κάποιες καμπύλες που μπορεί να γίνει επαλήθευση ? Υπάρχουν στο service manual της μονάδας ?

Link to comment
Share on other sites

Πολύ δύσκολο αυτό που ζητάς...

Οι αποδόσεις καθορίζονται και μετρώνται σε ιδανικές, απολύτως καθορισμένες συνθήκες και πρέπει να έχεις εργαστήριο για να μπορείς να τις δημιουργήσεις.

Παίζουν μεγάλο ρόλο οι θερμοκρασίες "υγρού βολβού", δηλαδή θερμοκρασίες και υγρασίες, οι παροχές αέρα, οι πιέσεις στο συμπιεστή, το ρεύμα κλπ.

Δεν νομίζω ότι θα βρείς τίποτα από αυτά σε manual, εκτός από ότι χρειάζεται ο ψυκτικός για να ελέγξει το freon...

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για να βγάλεις την απόδοση (COP) μιας κλιματιστικής μονάδας χρειάζεσαι εργαστήριο και θα πρέπει να βγάλεις 2 COP τουλάχιστον, ένα για ψύξη και ένα για θέρμανση.

Θεωρητικά, το COP βγαίνει από το διάγραμμα πίεσης-ενθαλπίας (p-h) 

spacer.png

Το παραπάνω είναι ο θεωρητικός κύκλος, με υπόψυξη και υπερθέρμανση. Στην πραγματικότητα υπάρχουν απώλειες στους εναλάκτες και τις σωληνώσεις, καθως και στον κομπρέσσορα (isentropic efficiency, volumentric efficiency κλπ)

Το COP (ψυκτικό) ορίζεται ως ο λόγος της ψυκτικής ισχύος (Qevap) με την ισχύ που δίνεται στον κομπρέσσορα (Wcomp). Σε ορισμένα manulas ισως να δίνεται με άλλη ονομασία (W/W efficiency) αλλά όπως είπε και ο συνάδλεφος παραπάνω, η μέτρηση αυτή γίνεται κάτω από συγκεκριμένες και ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας και απόλυτης υγρασίας. Υπάρχουν πρότυπα για αυτές τις συνθήκες από ASHRAE, ISO, ANSI/AHRI αλλά ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να έχει τις δικές του συνθήκες.

Για παράδειγμα, η Hitachi αναφέρει σαν COP 3,8 (δηλάδή για κάθε 1 Watt ισχύος στον κομπρέσσορα θα πάρουμε 3.8 Watt ψυκτικής ισχύος) αλλά δεν αναφέρει σε τι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.

image.thumb.png.e7b0798a7fa0648ed8b41eb9d8270fe3.png

https://www.hitachi-hvac.co.uk/ranges/residential-air-conditioning/summit-ped-wall-mounted

Παρόμοια και η Inventor δεν αναφέρει τις συνθήκες αλλά αναφέρει μόνο το COP

https://www.inventorairconditioner.com/air-conditioning/domestic-wall-mounted-air-conditioners-on-off/core-on-off-heat-pump-r410a#tech-specs

To COP αλλάζει κατά πολύ όταν οι συνθήκες αυτές αλλάζουν γιατί αλλάζουν και οι θερμοκρασίες/πιέσεις του ψυκτικού στο κύκλωμα. Επίσης, η ίδια κλιματιστική μονάδα θα έχει διαφορετική απόδοση αν το μήκος των σωληνώσεων είναι μικρό και διαφορετική αν το μήκος των σωληνώσεων είναι μεγάλο, αν οι σωληνώσεις είναι μονωμένες ή όχι κλπ.

Υποθέτω ότι τα κλιματιστικά που είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη, δηλώνουν την απόδοσή τους με βαση το πρότυπο ISO 15042:2017

https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std:iso:15042:ed-2:v1:en

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

το θεμα ειναι αν γινεται ο τεχνικός να δει αν το φρέον ειναι το σωστό και αν η απόδοση του μηχανήματος ειναι αυτή που πρέπει ?

, η να το βγάλει να το ζυγίσει και να πράξει ανάλογα ? για σιγουριά?

Ενας τεχνικός είχα διαβάσει οτι ενας τροπος ειναι με μέτρηση πίεσης και ταυτόχρονα θερμοκρασίας σωλήνα

Edited by picdev
Link to comment
Share on other sites

Για το φρέον, γίνεται με μέτρηση πίεσης και θερμοκρασίας, αν γνωρίζει ποιές πρέπει να είναι οι χαρακτηριστικές τιμές πίεσης και θερμοκρασίας. Όπως ανέφερα και παραπάνω όμως, άλλες θα είναι οι τιμές αν οι σωληνώσεις έχουν μικρό μήκος ή μεγάλο μιας και υπάρχουν απώλειες.

Το να αφαιρέσει το φρέον και να το ζυγήσει επίσης γίνεται.

Για το θέμα απόδοση δες το παραπάνω μήνυμα μου. Τι εννοείς με τον όρο απόδοση? Πόσα kW ψυκτικής αποδίδει σε σχέση με την ονομαστική του ψυκτική ισχύ (ταμπέλα)? Μπορείς να το δεις αν ξέρεις Θερμοκρασία και υγρασία εισόδου, θερμοκρασία και υγρασία εξόδου καθώς και ροή αέρα. Θα βρεις μια τιμή που θα είναι τελείως διαφορετική με την ονομαστική γιατι η μέτρησή σου θα γίνει σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον σε συνθήκες διαφορετικές από τις εργαστηριακές.

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να μετρήσεις θερμοκρασία στην αναρρόφηση του κλιματιστικού με ένα θερμόμετρο. Έπειτα με ένα ανεμόμετρο που μετρά και θερμοκρασία, μετράς ταχύτητα αέρα και θερμοκρασία στην προσαγωγή του κλιματιστικού. Καλό είναι η μέτρηση της ταχύτητας να μετρηθεί σε 3 ή 5 σημεία στο στόμιο προσαγωγής και να υπολογιστεί η μέση ταχύτητα. Επίσης, μετράς και σχετική υγρασία του αέρα στην έξοδο του κλιματιστικού. Έχοντας τώρα θερμοκρασίες στην είσοδο και την έξοδο του κλιματιστικού, ταχύτητα και σχετική υγρασία στην έξοδο, μπορείς να πας στον ψυχρομετρικό χάρτη, να ορίσεις τα δύο σημεία και από εκεί να υπολογίσεις την όλα τα μεγέθη, όπως ισχύ, EER, COP κλπ. Όλη αυτή η διαδικασία εννοείται δεν μπορεί να γίνει από άτομο που δεν είναι μηχανολόγος!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.